Sójové maso – A je to vůbec zdravé? /ne/

Z mého pohledu nevěřím ničemu, co se tváří, jako že je to něco jiného. A ono mezi námi ten sojový boom už taky poněkud utichá. Pomalu se objevují zprávy, že ona ta sója zase takový zázrak není, nedávno jsem četla, že některé sojové moderní výdobytky jsou dokonce škodlivé.

Je ti již roky, když si sója otevřela dveře také do maminčiny, do té doby zásadně masové kuchyně.

 

Napřed měla dlouhý zasvěcený monolog na téma zdravotní přínos sojového masa, po té přišlo ujištění, že v guláši, který právě připravuje, ani nepoznáme, že není maso. To proto,že ten zázrak, co tam v kuchyni dlouze máčela a pak připravovala, se dokáže beze zbytku převtělit do hovězí kližky k nerozeznání.

 

24639OTY.jpg

 

Následovalo jméno její kolegyně, která jí na zázrak navedla, a ujištění, že ona takto vaří velice zdravě již dlouho.

 

Čekali jsme téměř napjatě…ne, čekali jsme úplně nejvíc napjatě.

 

Mamka nosila porce guláše skoro obřadně.

 

První dostal brácha, pak ségra, já a potom otec.

 

Úplně nakonec přišla maminka se svým talířem a porcí.

 

„Tak co?“, zeptala se po chvíli.

 

„Mě to nejde loskousat“, huhlal bratr.

 

„Tak jen hezky žvejkej, vorle“, pravila maminka. I žvejkal. A protože nikdo jiný nemluvil, nabyl dojmu, že špatně žvýká jenom on.

 

Nikdo nemluvil proto, že každý usilovně žvejkal.

 

Usilovně a stále první sousto.

 

„Mamiiii“….ozvala se Eva…

 

„Nemel a žvejkej, je to zdravý“

 

Před tím jsem se chtěla ozvat, ale potom jsem si to ještě rozmyslela.

 

Omezila jsem se na útrpný výraz a sanici jsem pomáhala rukou. Tak, aby to mamka viděla.

 

Viděla to a já viděla, jak se jí cukají koutky, což nebyla křeč od usilovného žvýkání ač být mohla.

 

Byl to zadržovaný smích, a to jsem dobře znala, to jsem si pamatovala po tom, co podepisovala poznámku, „schválně hází tužku na zem, aby narušila hodinu“ a po tom, co jsem to vysvětlila tím, že nemůžu za to, že je celá škola z kopce.

 

„Nevím, co máte zase za problém, je to úplně normální“, pravil otec, který se už dávno shlédl v Jiráskovi a tak byl vždycky Proti všem, načež ztěžka polkl žvanec, který se mu dosud nepovedlo rozkousat, což mělo za následek, že pak ještě pět minut vyděšeně polykal a koulel očima, které se mu zvětšovaly.

 

„Ségra, já si dám takhle hlavu bradou na stůl a ty mi do ní shora praštíš, jo? Pak se vystřídáme“, navrhla jsem a mámy porce letěla na stůl, což kvitovala, protože jí to od toho sousta osvobodilo.

 

Následně ona osvobodila nás všechny od oběda.

 

Víceméně byla tato epizoda, kterou nikdy nezapomenu u nás doma zakončením experimentů se sójou.

 

To ale neznamená, že bych se s ní od té doby nesetkala.

 

Náhodou sojové suky jsme si dávali a byly dobré.

 

Později jsem vyzkoušela i tou-fu, abych si rozšířila gastronomické vzdělání. Přišlo mi to hnusné.

 

24640NmQ.jpg

 

Když jsem si přečetla, že výroba tou-fu spočívá ve srážení sojového mléka se sádrou, přestala jsem se divit. Představila jsem si, co udělá sádra, když chci upevnit hmoždinku ve zdi, a pak své trávící zařízení...surprise

 

Prostě, já na to asi nemám buňku, ale jsou lidé, včera zrovna jedna paní na FB, kteří se sójou ládují ve všech podobách od mléka počínaje až po to gumové maso.

 

Podle lékařů odborníků by ale i toto, jako ostatně všechno mělo probíhat s mírou.

 

Skoro by se dalo říci, malou mírou.

 

Studie zjistily, že sója nedokáže spolehlivě snížit cholesterol a ve skutečnosti zvyšuje hladiny homocysteinu u mnoha lidí, což velmi zvyšuje riziko srdečních onemocnění, mrtvice, a vrozených vad. …

Na základě této studie experti poslali 65 – ti stránkový návrh pro FDA s žádostí, aby stáhla zdravotní tvrzení, že „sójové výrobky zabraňují srdečním onemocněním“,  schválené v roce 1999.

Lancet studie ukázala, že negativní reakce kojenců na sójový estrogen nacházející se v náhražkách mateřského mléka byla 6 – 11 krát vyšší než u dospělých konzumujících sójové výrobky.

Koncentrace těchto hormonů v krvi byla 13000 až 22000 krát vyšší než u kojených dětí. 

 

Dítě krmené sójovými náhražkami obdrží estrogenní ekvivalent pěti antikoncepčních pilulek denně

 

§  Sójové boby jsou bohaté na přírodní toxiny, také známé jako antinutriční látky. To zahrnuje velké množství inhibitorů, které odrazují enzymy potřebné pro trávení bílkovin. Tyto enzymové inhibitory nejsou zcela zničeny při běžném vaření. Výsledkem mohou být rozsáhlé žaludeční nevolnosti a chronické nedostatky ve vychytávání aminokyselin, což může vést k nebezpečnému poškození pankreatu a rakovině.

§  Většina sóji je v dnešní době geneticky modifikované (přes 80% produkce) a obsahují jednu z nejvyšších úrovní kontaminace pesticidy ze všech potravin.

§  Sójové boby jsou bohaté na fytáty, které zabraňují vstřebávání minerálů, včetně vápníku, hořčíku, železa a zinku, z nichž všechny jsou ko-faktory pro optimální biochemii ve Vašem těle.

 

tradiční sójová omáčka se vyrábí fermentací sójových bobů, soli a enzymů, ale mějte se na pozoru, protože mnoho značek na trhu jsou vyráběny uměle pomocí chemického procesu.
Pamatujte však nejdůležitější – sójové mléko, sójové hamburgery, sójový sýr, sójový suk, sójová zmrzlina, sójové proteinové prášky, atd. – nejsou zdravá výživa. A abyste byli schopní se vyhnout sóje úplně, tak budete muset číst složení potravin, protože výrobci dnes cpou sóju všude – i do jitrnic! 

Zdroj: mirapa

 

Tak a je nad čím přemýšlet přes víkend.

 

Tedy já nemusím.

 

Já vyjma sojovky, a to ještě jednou za čas, jsem po lapálii se sójovým gulášem a po tom, co mi z tou-fu málem slezly nehty, od sóji osvobozena.

 

Michaela Kudláčková


vizitka Kudláčková


 


Hodnocení článku

Hodnotilo 17 čtenářů průměrem 4.24 bodů z pěti


Čtěte také:

Andreas Jopp: Vitamíny a stopové prvky pro zdraví  
Biorezonanční vyšetření na vlastní kůži 
Dík za přiznání, vědo! Intuice. 
Kdo si plete ÚŽEH A ÚPAL? Mám prima pomůcku 
Oči nemlčí a dary ne vždy potěší 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 16.08.2017 09:55

Odpověď na příspěvek #210124
Uživatel: Lucia Bohrn

Taky jsem si prošla stadii sojove maso ano,ne, ano ne, ano.... Sojove maso se musi umet...
 

Ok

 
Avatar
post Zaslal: 12.08.2017 19:03
 

Taky jsem si prošla stadii sojove maso ano,ne, ano ne, ano....

Sojove maso se musi umet kupovat, tedy, kupovat u renomovanych firem. Tofu je podle meho horsi. Tedy vyskytuje se vide falzifikatu a napodobenin. Tofu je vyborna vec pro zeny po 40. Zeny v Asii vubec nestradaji priznaky klimakteria, nebo minimalne, kde se ji tofu, nejlepe ve fermentovane forme natto. Tady bylo pry prokazano, ze nikterak neskodi ba prave naopak.

Jak pise Marcis, sojove maso se musi umet udelat. Delam ho pravidelne, napriklad jako ehm ehm takove "kung pao". Susene maso necham povarit v domacim bujonu, vychladnout a tekutinu vymackat. Maso zakapu DOBROU sojovou omackou (radeji drazsi fermentovanou znacku, nez nejaky jedovaty bazmek), popeprim, obalim v skrobove moucce a bilku a necham v chladu. Na panev dam trochu oleje, spousty porku a cibule na prouzky, event. bile papriky na prouzky a rychle osmahnu. Pak k tomu pridam sojove maso, zasypu mletou skorici a zazvorem, promicham a rychle osmahnu. Behem procesu prilivam i trochu sojove omacky. Nakonec, nemusi to byt, pridam dobre burske orisky a trochu prohodim a osmahnu. Uvarim dobrou ryzi. Podavam (nekamenujte mne) klidne s trochou tatarky. Je to zajimave a moc dobre. :-)

 
post Zaslal: 11.08.2017 20:55
 

Sojové maso se musí umět udělat. Já se ho musím zastat. Vařím si ho s omáčkou s paprikou (kapie) a s bramborem mi to moc chutná. Je to třeba pořádně dochutit (sladká paprika, kečup, česnek).

 
Avatar
post Zaslal: 11.08.2017 16:16

Odpověď na příspěvek #210106
Uživatel: adina

To jsou vždy takové vlny: nejdřív bylo zabijákem sádlo, po něm...
 

Ok ... přesně, jak říkáš 

 
Avatar
post Zaslal: 11.08.2017 15:06
 

To jsou vždy takové vlny: nejdřív bylo zabijákem sádlo, po něm vejce, za to nám bylo doporučován margarín a sójové maso....

Nakonec se vrátíme potupně k babičkovským radám: "Všeho s mírou" a "Jez do polosyta, pij do polopita".

Až to zvládneme dodržovat, nebudeme potřebovat nutriční terapeuty ani drahé výzkumy...

Krásný článek!! Love it

 
Avatar
post Zaslal: 11.08.2017 13:45

Odpověď na příspěvek #210103
Uživatel: petulina

Brr taky jsem udělala jednou  omáčku a šlo to jak se říká za...
 

ROFL .. tak nějak

 
Avatar
post Zaslal: 11.08.2017 11:11
 

Brr taky jsem udělala jednou  omáčku a šlo to jak se říká za stálého míchání do WC.A tofu jsem ochutnala uzené a přišlo mi to jak uzený namočený papír ble 

 

Sobotní příloha

Poslední vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist