Návštěvy: 23
Po hojných a pohodových vánočních svátcích, si mnoho z nás rádo odpočine od všech těch chlebíčků, cukroví a kolekce ze stromečku. I když tu u nás snědl patrně yetti. Nikdo ho neviděl a zůstaly jen stopy. Však si na naší snaze dodržet předsevzetí zhubnout nebo začít alespoň jíst zdravě obchodníci řádně namastí kapsy.
A tak na chvíli zapomeneme na smažené řízky, hutné omáčky a po vzoru králíků chroupeme mrkev.
Nevím, jak vy, ale já do sebe v zimě nic studeného nedostanu, byť by to byl zeleninový salát, který by mi zaručil neskonalé zdraví a postavu modelky. Se studenými potravinami mám potíž většinu roku, ale v zimě mne zebe byť jen pomyšlení na mísu dobře vychlazené zeleninky se zálivkou.
Máte to podobně nebo se jen upíráte k myšlence, že zima a mráz letos ještě neřekly poslední slovo?
Můžeme se spolu podívat na potraviny, které nás v těchto dnech nebudou studit, ale naopak příjemně zahřejí a ještě navíc uděláme něco pro své zdraví.
Příjemným zahříváčkem je tradiční svařené víno.
To, co nás hřeje déle než alkohol nebo samotná teplota vypitého nápoje je koření.
Skořice a hřebíček se nepoužívají náhodou. Nejen omamná vůně, ale především přirozený hřejivý účinek látek obsažených v tomto orientálním koření jsou tím pravým důvodem.
Skořicové silice dokonce pomáhají v boji s bakteriemi, celulitidou, nadýmáním a působí jako afrodiziakum.
Ze svařáku dělá svitek skořicové kůry hotový nápoj lásky.
Podobné účinky má i hřebíček, Ten navíc pomáhá uvolnit svalové i psychické napětí. Tohle koření zkrátka miluji a tradiční perníčky nebo právě svařené víno nevynechám žádný rok.
Kdo neholduje alkoholu a potřebuje rozehřát organismus zevnitř, může zkusit zázvor.
Tento oddenek s palčivou chutí a orientální vůní lze použít mnoha způsoby. Ačkoliv je k dostání jako kandovaný nebo sušený, nejlepší je koupit si čerstvý. Můžeme s ním dochutit masitá jídla nebo připravit zázvorový čaj.
Jestli s novým rokem toužíte shodit nějaké to kilo, je zázvor ideálním prostředkem. Pomáhá totiž usnadňovat trávení, podporuje tvorbu slin a žaludečních šťáv a odbourávat tuky. Zároveň je účinným prostředkem proti nevolnostem, nachlazení, chřipce či stresu.
Pravda, jeho chuť má své zastánce i odpůrce a je velmi snadné to s ním přehnat.
Copak v jídle, tam se to kolikrát ještě ztratí, ale o pár nastrouhaných šupinek v čaji navíc a můžete všelék proměnit v utrejch. Dlouho jsem se zázvorem bojovala. Zkrátka mám chutě nastavené trochu jinak, ale i kdybych nechtěla, jeho účinky mne přesvědčily a nedám na něj dopustit.
Několikrát mi i vyklíčil, ale v květináči jsme si již nikdy nerozuměli a vždy nás brzy opustil.
S čím jsem bojovat nemusela nikdy, jsou mé milované čili papričky.
Kapsaicin v nich obsažený rozehřeje spolehlivě tělo i v těch největších mrazech. Na čajík to není, ale taková pěkně ostrá masová směs na topince, je úžasnou zimní večeří. Chilli paprička vzpružuje náš imunitní systém.
Jed z papriček kapsaicin přidaný do krémů a masážních emulzí pomáhá při revmatizmu, bolestech kloubů a svalů. Kapsaicin povzbuzuje metabolismus a zvyšuje ho až o 25 %.
Přijatou potravu pak spálíme rychleji a riziko, že přibereme, se snižuje. Zároveň působí antibakteriálně a ničí choroboplodné zárodky ve střevech. Pokud trpíte na záněty močového měchýře nebo akné, raději s papričkami opatrně.
Mohou víc uškodit než pomoci.
Asi nejvoňavějším ohříváčkem z potravin je čokoláda.
A nemusí to být jen onen oblíbený horký nápoj. Dejte si klidně i pár kostiček kvalitní tabulkové čokolády s vysokým obsahem kakaa. Čokoláda zahřeje na těle i na duši. Spouští totiž produkci endorfinů, které jinak známe pod označením „hormony štěstí.“
Pokud nemáte ještě sladkého dost, nevynechejte vanilku.
Naštěstí již nejsme odkázáni na vanilkový cukr v sáčcích z ethylvanilinu, jehož konzumace je přinejmenším sporná.
Vanilkové lusky jsou běžně k dostání v marketech s potravinami.
Opojnou vůni a hřejivé účinky vanilky tak můžeme vyzkoušet kdykoliv. Podobně jako čokoláda pomáhá uvolňovat stres.
Zároveň má silné antimykotické a antibiotické účinky. Plod této nádherné orchideje se používá při přípravě sladkých jídel ale i lihových tinktur či olejů.
Kdo bojuje se studenýma nohama, určitě zná jinan tedy ginko bilobu.
Čaje nebo tinktury z listů tohoto stromu jsou pradávným prostředkem užívaným k prokrvení periferních částí těla.
Ještě lze obtočit radiátor jak krajta potkana a doufat v brzké jaro.
Pokud se rozhodnete vyzkoušet některý z výše zmiňovaných receptů na teplo, vězte, že minimálně svoje tělo určitě potěšíte.
Možná vyženete zimu i s nějakou chorobou.
ToraToraTora
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Má ráda humor, život a kombinaci obojího. Miluje východ slunce a palačinky. Nesnáší formuláře, duševní malost a jogurt k snídani.
Ráda by se osobně setkala s Kopčemem a Veverčákem.„Neměli ponětí, jak se zeměkoule koulí, ale měli super fígly na mamuty.Jeden nikdy neví“.
Tyhle taky napsala:
- Dům a Byt18.06.2019O šípkových růžích
- Tělo13.06.2019Nic vás tak neochladí jako to, co vás zahřeje
- Společnost08.06.2019Všechny vůně léta
- Rodina a Drobotina24.05.2019Záhady kolem nás