RECEPT NA ŠTĚSTÍ: Menna van Praag: Štěstí, láska, čokoláda

„Občas se stávalo, že Mayu na okamžik opanoval pocit, že tajemství štěstí se skrývá někde blízko, těsně mimo její dosah. Když ji například ve vzácných chvílích zaskočil pocit dětské radosti poté, co se sklonila nad míru s těstem, aby si přivoněla k cukru, nebo když zahlédla sluneční světlo přes zlatisté listí. Aniž by věděla jak a proč, dotkla se jí vzpomínka na něco, co kdysi znala a vyloudila jí úsměv na tváři. Najednou se před ní otevřel celý jasný a zářivý svět a na krátkou nádhernou chviličku Mayu zaplatil pocit tepla a klidu. Ale za vteřinu to bylo pryč…“

Dopoledne, které jsem s touto knihou strávila jsem okořenila pečením domácího dalamánku a různorodých experimentálních vepřových závitků.

 

A bylo to krásné, snad proto, že právě Štěstí, láska, čokoláda mě utvrzovalo v přesvědčení, že člověk má být především sám sebou.

Nádherný obal nadchne…

 

6997YmZ.jpg

 

… a věřte mi, že nadchl i samotnou nizozemskou autorku Mennu de Praag a tady nakladatelství Synergie, které knížku vydal, nešlápl vedle. Já jen podotýkám, že dekorační kočičí jazýčky jsem nesnědla...

 

Konvalinkový křest

Stejně jako s kmotrou, která v Čokoládové cukrárně, tuto knížku minulé úterý pokřtila. Naďa Konvalinková je příjemná žena a pokud si nějak máme představit hlavní hrdinku knížky, pak třeba právě jako jí. 

 

6992NjU.jpg

 

Maya má pár kilo navíc a je celkem nešťastná. Vede svou malou cukrárničku plnou čokolády, zákusků a muffinů jen z úcty k památce své matky. Čokoládou a sladkostmi zajídá všechny křivdy světa a obrovskou nenaplněnost. Potom jí do života začnou vstupovat různorodí lidé – není jich moc, o to výraznější však jsou. A jak to tak v životě bývá, začnou její život ovlivňovat a vést ji na správnou cestu. Že to pro Mayu nebude práce lehká, je nasnadě. S jejími obavami bojujeme každá, ať už jsou to obavy finanční nebo obavy, že zůstaneme samy.

A potom začla Maya zářit možná právě tak, jako paní Naďa Konvalinková.

 

6995MmZ.jpg

 

Při křtu se podávaly naprosto stejné čokoládové bonbony, jaké vás svádí na obalu knihy. Vyráběné majitelkou Čokoládové cukrárny přímo na míru!


Nepřeslaďte se!

Příběh začíná v podzimní čas,  po prvních 40 stránkách po vás přebíhá husí kůže, začínáme se s autorkou dotýkat hlubokých lidských pravd. A je jedno, že v oné knížce za okny cukrárny prší a je nevlídný den. Sdílela jsem s Mayou její zoufalou touhu žít život ve vnitřním klidu, a tak moc ho chtít najít. Ona ho ve svých rukou už měla, jen se bála ho realizovat. A tak jednoho dne přece jen zavírá cukrárnu a píše knihu. Když už si skoro myslíte, že přijde přeslazený happyend, přijde realita života, možná v té houpačce, na které se Maya občas nachází, lépe pochopíme, proč štěstí nepřichází tehdy, když už si MYSLÍME, že na něj máme nárok. Co je však na knížce poněkud přeslazené je to obrovské zdůrazňované množství dortíků, muffinů, čokolády a zákusků, které ubohá Maya nasouká do svého těla.

„Uvědomila si, jak naříkalo, když ho nenáviděla, když ho nechala hladovět a trpět nebo když ho cpala jídlem a dávala tak najevo, jak moc jím opovrhuje.


„Dokud mě budeš nenávidět,“ říkalo její tělo, „budu těžké, protože nesu břímě bolesti. Naplň mě namísto nenávistí láskou. Protože láska je lehká a nenávist těžká. Pečuj o mne, rozmazluj mě, važ si mě, miluj mě bezvýhradně. Začni mě mít ráda přesně takové, jaké jsem a já sundám to břímě. Zbavím se váhy a stanu se tak krásným, jak je mi od narození souzeno.“

 

Ale nejen váha, ale i láska

Láska tady prochází možná úplně nenápadným procesem proměny. Stejně jako se hlavní hrdinka mění, mění se i její lásky, její vnímání partnerství a mužů vůbec. A nebudu z toho vůbec nic prozrazovat, protože je to poznání tak jemné a křehké, že bych vám pokazila případný čtenářský zážitek.

 

6994NGU.jpg


Jestli čekáte něco méně svádivého, když sundáte přebal, mýlíte se. Zlaté srdce je posazené barvě, která připomíná velmi vydařené sladké kapučíno!

A autorka je velmi sympatická, že?

Tady ji můžete shlédnout i ve videu:

 


Nádherný příběh, který potěší každou citlivou duši, která se právě teď nachází někde na scestí, v obtížné situaci nebo prostě jen trčí ve svém životě, který pro něj nalajnoval někdo jiný a cítí, že je to tak špatně.


Menna van Praag je absolventka Oxfordu, žurnalistka a milovnice čokolády. Žije v Anglii se svým gurmánským manželem Arturem, který provozuje vegetariánskou kavárnu. Před sedmi lety byla Menna servírkou, bojující s nadváhou. Její vlastní máma a učitelka života Vicky ji inspirovala k velké změně. Z třídenního osvícení, které Menna zažila, se zrodil její debut, kniha Štěstí, láska, čokoláda. V roce 2011 pak vydala její pokračování Happier Than She´s Ever Been (Šťastnější, než kdy dříve).


Foto: nakladatelství Synergie

Vydalo nakladatelství Synergie, 2012, www.synergiepublishing.com

 

Renata


192NzA.jpg


 


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Bůh Tě viděl, poctivá Kentánová! 
Já, Steve, aneb moudrost Steva Jobse na necelých 100 stranách 
Ještě se mi směj... 
Krásný Boží Hod velikonoční! S vajíčky, zajíčky, beránky... kde se to všechno vzalo? 
Miroslav Légl: Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
#26319
Renčo, taky netuším, KDY čteš...

Quentinová z Montargis
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 25.09.2012 09:25
 

ta knížka skoro voní čokoládou i přes monitor...Smile

 

 

 
Avatar
post Zaslal: 25.09.2012 09:15
 

Reni, tak tohle si musim rozhodne precist! Diky moc za tip...

 
Avatar
post Zaslal: 25.09.2012 09:07
 

Renčo, já vůbec nechápu, kde bereš čas ještě tolik číst. nicméně jsi mě dost navnadilaOk

 
Avatar
post Zaslal: 25.09.2012 08:28
 

Ono to není taková růžová romantika bez ničeho. Je to vydřený štěstí...

Svým způsobem pravý opak romantických slintů...Tongue out

 
Avatar
post Zaslal: 25.09.2012 07:06
 

Renčo, já snad začnu číst i takovéhle "slaďáčky". ale hned, jak to bude v knihovně, tak si tuhle knížku přečtu. slibuji na holý pupek

 

Sobotní příloha

Poslední vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist