Miroslav Légl: Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie

Vadí vám z nějakého důvodu přesolené potraviny? Trápí vás neschopnost zhubnout, celulitida, zadržování vody, akné, cukrovka, cévní nemoci, ledvinové nemoci, zhoubné nádory nebo dna? Je spousta civilizačních nemocí, které může mít na svědomí právě sůl. Či spíše její obecný nadbytek v naší potravě. Tato kniha je výborným pojednání na toto téma a  zároveň nesmírně inspirativní kuchařkou se 650 recepty na kontě.

Miroslav Légl se sám díky svému podlomenému zdraví dostal na rozcestí, kde se rozhodl vyřadit sůl ze svého jídelníčku. Prošel si cestu, která nebyla zprvu pro jeho chuťové buňky jednoduchá, ale zjistil, že se mu neuvěřitelně vyplatila. Nejenže se chuťové buňky obnoví a opraví a všechno jídlo chutná právě tak, jak má… ale také zhubl několik desítek kilogramů a zbavil se zdravotních problémů. Vše bez násilí, bez diet a bez zbytečného omezování.

 

 „Šíření dogmat o potravinách a jejich nezbytném složení je bohužel v naší době a v našich krajích běžné.  Pokud by příroda ve svých zákonech o dovedném potravinovém řetězci považovala za nezbytné nebo alespoň možné, abychom přímo pojídali kuchyňskou sůl a ostatní chemický balast, pak by zcela logicky sůl rostla na stromě a fosforečnan sodný by visel zralý na borůvčí v lese, aby si utrhli i ostatní savci.“

 

„Osobně jsem při snaze odhalit pravidla současné výživy došel k určitým závěrům, které vám, vážení čtenáři, předkládám nyní k posouzení:

 

-          Navzdory tomu, že  žijeme v obecném blahobytu, držíme stále diety

-          Navzdory tomu, že držíme diety, jsme stále tlustější

-          Navzdory tomu, že jsme stále tlustější, kupujeme v lékárnách doplňky stravy

-          Navzdory tomu, že  kupujeme doplňky stravy, jsme nemocní ze špatné výživy

 

Z výše uvedeného usuzuji, že současný způsob výživy obyvatelstva se člověku, jako biologickému druhu, opravdu nepovedl.“

 

Takže z hlediska  zdraví je jasno.

 

A JAK SE TEDY AUTOR POPASOVAL S TÍM, ABY PŘEDVEDL 650 RECEPTŮ BEZ POUŽITÍ SOLI?

 

V kuchařské části rozděluje jídla na tři části. Na ty, u kterých lze použít tak tu špetku soli do hrnce, na ta, kde je solení nadbytečné, a na ta, kde je dokonce solení na závadu celého chuťového zážitku.

 

18710NWM.jpg

 

Ostatně, tip pro čtenářky! Zkoušely jste někdy třeba nesolenou bramborovou kaši se smetanou? Má naprosto jinou, jemnější chuť.

 

Pokud od soli odvykneme, začne nám její chuť připadat štiplavá až „jedovatá“. Stačí třeba člověku, který méně solí předložit „běžně“ osolené jídlo a okamžitě pozná rozdíl. A zkuste si navyknout na méně slanou chuť a poté si dát třeba solený chips. Budete mít pocit, že vám sůl rozežere ústa.

 

Je to o zvyku a navíc, jak autor píše, je to také psychoaktivní látka, která příznivě jako droga ovlivňuje libé pocity a vyvolává touhu si tyto pocity opakovat.

 

Tady najdete vše

 

Polévky, Vepřové maso, Hovězí maso, Telecí maso, Skopové maso, Králičí maso, Mletá masa, Vnitřnosti jatečných zvířat, Drůbež, Zvěřina, Ryby, Bramborové pokrmy, Rýže a těstoviny, Pizza, čéča, koláč, Zelenina a luštěniny, Vejce a houby

 

A poté ještě a základní postupy nesolených vývarů, nebo kečupů či postup na výrobu nudlí.

 

Jako základ nového stylu vaření je to opravdu solidní, recepty jsou chuťově rozmanité a nabízí i další inspiraci k vymýšlení svého a nového, ke kombinování různých ingrediencí. Ptala jsem se, čím nahradit sůl… a při pročítání receptů a zapojení své fantazie jsem došla k závěru, že prvotní je dobrá základní surovina, která má sama o sobě přírodní a dobrou chuť. Následně lze jen ochucovat například domácí hořčicí, kmínem, aromatickými bylinkami, vínem, pivem, prostě kombinace, při kterých sůl nahradíte něčím mnohem nápaditějším.

 

Miroslav Légl podle mne přišel s kuchařkou, která přinese každé zvídavé hospodyňce do kuchyně jiskrné oko plné  zvídavosti bádat a pátrat dál sama…

 

A kdyby náhodou ne, tak v tom obrovském množství receptů si můžete najít jídla a inspirace no… no prostě  NA CELÝ ŽIVOT.

18711ZjM.jpg

O autorovi

Ing. MIROSLAV LÉGL je vysokoškolsky vzdělaný ekonom.  Za svého života podnikl řadu cest po světě, při nichž se díky své zálibě v kulinářském umění seznamoval nejen se širokou škálou způsobů stravování jiných národů, ale i s důsledky, které rozdílnost v kuchařském umění a ve stravování přináší. Důvodem pro napsání této knihy byly autorovy zdravotní potíže, jež vyvrcholily lékařským doporučením a osobním rozhodnutím začít se stravovat bez použití kuchyňské soli. Publikace vychází z jeho vlastní dlouhodobé praxe a z pozitivních zkušeností, které mu životní styl bez slaných jídel přinesl.

 

Vydalo nakladatelství Eminent, 2015, www.eminent.cz

 

Renata Petříčková


192NzA.jpg


 


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jaký druh opilce ve vás dřímá? 
Jít a hledat Eldorádo? Anebo raději ne. Nebo ano? 
Karen Wallace, Lou Kuenzler: Vílí pohádky 
Lahodné dárky potěší oko i žaludek 
Příjemný víkend přejí Popelky 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.

> >|
> >|

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist