Jsme popelnice Evropy?

Dostali jsme od čtenářky "Petorio" zajímavý článek, který otiskl nedávno časopis Instinkt. Je opravdu Česká republika "popelnicí Evropy?". 

Zkusili jste si dát na dovolené v Itálii salát caprese? Že byla ta mozzarella nějaká mozzarelovitější, rajče chutnější a bazalka voňavější? Bohužel za to nemohly jen chuťové buňky nabuzené letní pohodou. Kvalita toho, co jíme, se ani dvacet let po revoluci nemůže měřit se západem. A můžeme si za to sami. 

946NGN.jpg

Text článku nebyl redakčně upraven, ani redukován.

 

„Ceny, které budete milovat. - Nyní ještě levněji. - S námi ušetříte," hlásají supermarkety a snaží se nám tak vsugerovat, že nabízejí stejnou kvalitu za stále méně peněz. Ve skutečnosti se ale v jejich regálech přehrabujeme shnilými rajčaty a hledáme nějaké alespoň poloshnilé, snídáme jogurty plné škrobu, barviv a „éček" a místo masa se plníme namletou masokostní moučkou. 

 

Dle odhadů Potravinářské komory je asi třetina českých spotřebitelů ochotna si za kvalitu připlatit. Jenže není kde... Zatímco v jiných odvětvích si vyberou náročnější konzumenti i ti, co mají hlouběji do kapsy, v oblasti potravin je nabídka obchodů na kvalitativně podobné úrovni - špatné. Mezi supermarkety vítězí od roku 2006 diskonty, které se specializují v lepším případě na zboží druhé kategorie, v tom horším nabízejí za pár korun výrobky, které se dají potravinou nazvat jen s velkou nadsázkou. 

 

Supermarkety u nás posledních dvacet let rostly jako houby po dešti. Některé už z trhu zase zmizely - Julius Meinl, Delvita, Carrefour, Plus... Ale stále jich zbývá dost na tvrdý konkurenční boj. Řetězce se hojí ždímáním dodavatelů, těm potom nezbývá, než sáhnout na náklady. Na straně poražených kvalita. 

Smetanový nanuk bez smetany 
Taky máte rádi Magnum? Tak poslyšte historku, kterou mi pod podmínkou přísného utajení identity vyprávěl manažer jedné potravinářské firmy. „Kdysi dávno uvedl Unilever svou vlajkovou loď na český trh v původní receptuře - poctivé a smetanové. Pak zkusili nanuk ošidit - mléčné tuky nahradili rostlinnými - a při zkušebních ochutnávkách s překvapením zjistili, že Češi nic nepoznali. Kokosový olej samozřejmě není nic škodlivého, ale ve smetanové zmrzlině bychom ho asi nečekali. Celou recepturu to přitom významně zlevní." 

 

Podobným praktikám se elegantně říká „optimalizace receptury" a právě ony jsou důvodem, proč nám v zahraničí leckdy chutná víc než doma. V potravinářské branži přitom neexistuje nic běžnějšího, než zahušťovat jogurt škrobem, nahradit kakao ztuženým tukem, česnekové stroužky pastou a namísto pekanových ořechů přidat do produktu ty levnější, vlašské. „Venku by si to zákazník nenechal líbit, u nás to naopak nepřímo vyžaduje. Chce ty nejlevnější potraviny a těžko může čekat, že si za pět korun koupí uherák," říká mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová a přidává historku, kterou jí vyprávěl známý uzenář. „Šunky, která by se ani šunka jmenovat neměla, protože obsahuje jen 40 % masa, prý prodají stovky tun, kdežto tu opravdovou by téměř nemuseli vyrábět." 

Salámová metoda 
Dalším pojmem, který by měl každý zákazník znát, je „salámová metoda" postupné změny. „Optimalizuje se většinou ve více krocích. Tak například čtvrtý krok by spotřebitel vůči standardu poznal, ale vůči kroku tři už ho nepozná," popisuje David Perutka, marketingový ředitel Povltavských mlékáren, které vyrábí sýry Lučina nebo Sedlčanský. Zdůrazňuje přitom, že jeho firmy se to netýká. „My se naopak snažíme lidem vysvětlovat, že stojí za to připlatit si za kvalitu." Že spotřebitele většina firem šidí, je podle něj naše chyba. „Dokud tam není zpětná vazba, výrobci jdou dál a dál a hledají ten bod, za který už nemůžou zajít. Stačilo by přitom, aby ošizený produkt při zkušební ochutnávce nebo přímo v prodeji, odmítlo pouhých pět procent zákazníků, a management by se hezky rychle vrátil k původní receptuře. Jenže rozpoznávací schopnost českého konzumenta je po těch letech topinek, lančmítu a glutamanu sodného výrazně horší," míní Perutka. 
Jak daleko zašlo ošizení nanuku Magnum, těžko říct, historka o výměně smetany za olej je stará už šest let. „Zmrzliny jsou co do složení v Evropě harmonizované," napsala INSTINKTu česká mluvčí firmy Unilever Andrea Jandová a

slíbila podrobnější vyjádření. To ale až do uzávěrky přes několik urgencí nedorazilo. Že například Španělé jedí jiné Magnum než Češi, je přitom patrné už z pohledu na nutriční hodnoty dostupné na webu algida.com - španělské Magnum Classic je bohatší o 1000 kilojoulů, 3 gramy tuku a půl gramu vlákniny. 

Dojídáme zbytky po Evropě 
Čeští zemědělci si už od vstupu do Evropské unie stěžují, že se k nám dováží příliš zboží ze zahraničí. Bohužel ani to není dobrá zpráva pro české zákazníky. „Kvalitní věci se k nám vůbec nevozí. Dodavatelé vědí, že by to tady nikdo nekoupil. Někde se třeba vypěstuje dobré hroznové víno. Velké trsy jdou na bohatý anglický, ruský nebo skandinávský trh a k nám se dostane jen to, co z trsů opadá," popisuje další oblast, ve které jsou Češi „ti vzadu" vyhlášený pražský prodejce ovoce a zeleniny Jan Soukup. V roce 1991 začínal v Kunraticích s prodejem jahod, které se přímo na místě pěstují. Když se rozhodl rozšířit sortiment, musel přemýšlet, kde nakupovat. „Jezdil jsem nejdřív do velkoobchodů na Žižkově a v Lipencích a kupoval tam vždycky to nejdražší. Pak jsem se jednou ocitl v Paříži a uvědomil si, že i to nejdražší zboží, které se dá sehnat u nás, má pořád hodně daleko do světové kvality." 
Posledních asi osm let tedy vozí špičkové ovoce a zeleninu z velkoobchodu v Drážďanech. „Je to úmorné, jezdím tam osobně dvakrát týdně, rodina mě moc nevidí, ale jinak to nejde." Z jeho zkušeností vyplývá, že bez nadsázky dojídáme zbytky po Evropě. „Supermarkety musí platit za odpad. Když tedy vidí, že něčeho vzali moc a už se jim to kazí, raději to odvezou zpátky do skladu. Ten to potom prodává za cenu odpadu a kdo to tam skupuje? Čeští obchodníci." 
Když začínal, prodával provozovatel Kunratické stodoly borůvky ze Šumavy nebo meruňky z Moravy. Od domácích pěstitelů by rád bral i nyní, ale jejich výrobky neodpovídají požadované kvalitě. „Všechno se dnes šlechtí tak, aby to dobře vypadalo, aby se to nekazilo, čili z toho byly co největší výnosy, ale úplně se zapomíná na chuť," říká. 

Dobré ven, špatné sem 
Když už se u nás něco povede, v českých žaludcích to stejně neskončí. „Tak například u Mělníka se pěstuje chřest světové kvality, jenže 99 % odchází do Holandska. To samé český česnek, který je mnohem lepší než ten běžně prodávaný čínský. Nebo maso: pasou se tu nádherná plemena býků - angus, charolais... - ale na talíř se nám nedostanou, odcházejí do Německa nebo Rakouska, protože tam jsou ochotni za ně dát víc peněz. My místo toho chroupeme tuhé krávy," říká velký kritik české gastronomie, Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. 
I on tvrdí, že si za to, že jsme odpadkový koš Evropy, můžeme sami. „Teď jsme dělali test marinovaných mas na gril. Samozřejmě, že do toho ty supermarkety schovaly největší hnus, řada mas smrděla, byla v tom listerie, salmonela. Nebo na obal napsali ´4 steaky´, navrchu ležely dva a aby dojeli gramáž, pod tím byly nudličky. Normálně si z nás dělaj´ prdel, protože vědí, že jim to nikdo na hlavu nehodí," zlobí se Vaněk na příliš splachovací české zákazníky. 

Přispějte nám k narozeninám 
Prdel si obchodní řetězce dělají i ze svých dodavatelů. Legendy o tom, co vše musí výrobce udělat, aby se dostal do regálu supermarketu, by vydaly na knihu. „Každý rok je nové jednání o obchodních podmínkách. A každý rok něco ztratíme. Dáte jim například množstevní slevu 30 %. Další rok už chtějí 31, pak 32, 33... Když jim to nedáte, vypadnete třeba ze třetiny trhu, a to si nikdo nemůže dovolit," popisuje současnou praxi zástupce jedné mezinárodní potravinářské firmy. Naplno to ale říct nechce. Ať jsou praktiky řetězců jakkoli mafiánské, dodavatelům nezbývá, než jim vyjít vstříc. A mlčet. Poplatky za „zalistování", za uvedení v letáku, zpětné bonusy, regálovné... způsobů, jak vyždímat dodavatele, je nespočet.

 

„Jeden z řetězců dokonce zavedl institut garantované marže - chce po dodavateli, aby mu zaručil marži třeba 35 %, ať se děje cokoli. I za předpokladu, že prodává zboží ve slevě. Prostě divoký východ," říká mluvčí Potravinářské komory, která na neomezenou moc řetězců upozorňuje dlouhodobě. Vrchol drzosti podle ní loni předvedl Kaufland, když obeslal dodavatele s dopisem, že by mu měli přispět u příležitosti deseti let na českém trhu. 

 

Samotné řetězce přitom ztěžují výrobcům situaci ještě tím, že vedle jejich zboží prodávají výrobky takzvané privátní značky, které jsou třeba o 30 procent levnější. „Že se jedná o stejnou kvalitu za nižší cenu, je jen dojem, který se řetězce snaží vytvořit. Zadání při výrobě je přitom jasné: udělejte to co nejlevnější. A jelikož jsou potraviny už tak levné, umíte si představit, z čeho se vyrábějí ty privátní," upozorňuje Dana Večeřová. Především v kvalitě privátních značek je rozdíl mezi Českem a západem doslova propastný. „Ve Francii jsou kvalitní potraviny tak drahé, že když si potom koupíte sýr feta Carrefour, tak je to opravdu pravá feta z ovčího mléka a ne šizená z kravského," popisuje David Perutka. Zastoupení privátních značek se přitom u nás rok od roku zvyšuje a loňská studie agentury GfK Praha ukázala, že český spotřebitel je preferuje čím dál tím víc. 

Mocný zákazník 
Pokusů obrovskou moc řetězců omezit byla spousta. Podle mnohých odborníků je ale jakákoli regulace kontraproduktivní. „Ve Francii mají takzvaný Galandův zákon, dle kterého nesmí dodavatel jít pod doporučenou cenu, to znamená stejnou cenu pro Lidl i pro malého obchodníka. Dopadlo to tak, že řetězce dostávají marži formou zpětných bonusů. Doporučená cena je třeba deset eur, ale dodavatelé jim zpátky posílají čtyři. Stát tak vlastně řetězcům garantuje 40% marži," popisuje Perutka, který francouzský trh dobře zná. 

 

Jak už bylo řečeno, větší moc než stát mají ve svých rukou spotřebitelé, Tedy podle manažerské terminologie „většinový zákazník": jeho přáními se totiž řídí všichni výrobci i obchodníci. „Pořádáme ochutnávky, focus groups, vyhodnocujeme podněty ze spotřebitelských linek. Sortiment i třeba chuťové profily jsou odrazem toho, co si lidé přejí," shrnuje například mluvčí české pobočky největší potravinářské firmy světa Nestlé Martin Walter. Až podle tohoto pravidla přestane „většinovému zákazníkovi" stačit shnilá zelenina, ošizené uzeniny, mléčné výrobky plné éček, a začne požadovat větší šíři sortimentu, výrobci i prodejci se prostě budou muset zlepšit. Tak si na to vzpomeňte třeba hned na příštím nákupu. 

Není Kaufland jako Kaufland 
„Bohatá nabídka od vlastních značek přes produkty regionálních výrobců až po značkové výrobky. Denně absolutně čerstvé zboží a kvalita za skvělé ceny," hlásá nabídka českého Kauflandu - mezi Čechy nejoblíbenějšího řetězce. Rozhodli jsme se ji prověřit. 

 

Aby bylo s čím srovnávat, vypravili jsme se nejdřív do prvního Kauflandu, na který člověk narazí za západními hranicemi - v bavorském Weidenu. Tamní supermarket je o trochu větší než ten, který navštívíme o den později v pražské Michli. Předem tedy počítáme s tím, že bude mít širší sortiment. I tak na nás čeká mnoho překvapení. 
První - i když tohle bylo celkem očekávatelné - přichází v oddělení ovoce a zeleniny. Pět druhů melounů, deset druhů salátů, devět druhů rajčat od obyčejných za 0,99 eur za kilo až po temně rudé keříkové krasavce za 2,95. Čtyři druhy česneku - nejlevnější čínský, který kraluje nabídce českých obchodů, ale také lepší španělský a luxusní argentinský za bezmála šest eur za kilo. Několik druhů brambor včetně speciálních velkých, určených na grilování. Vše je k dostání také v bio kvalitě, zboží je čisté, čerstvé, z některých regálů se dokonce line vůně. Hezkou službou zákazníkům jsou ananasy nebo melouny naporcované na menší části. Koneckonců, v Kauflandu nenakupují jen velké rodiny. 
Jako Alenka v říši divů si připadáme i u regálu s čerstvými těstovinami - tam, kde u nás leží jen tortelliny nevalné kvality, mohou Němci vybírat z desítek druhů: různé typy italských těstovin plněných vším možným, ale také několik druhů knedlíčků do polévky nebo skvěle vypadající tašky plněné zeleninou a zelné či bylinkové špecle, o jejichž existenci v potravinovém univerzu jsme do toho dne neměli tušení. Podobná situace nastává později v oddělení rýže, těstovin, instantních pokrmů, ale třeba i ingrediencí na pečení nebo alkoholu - je libo portské, francouzský pernod, balkánskou rakiji nebo italský koktejl Bellini a anýzovou sambucu? 

Česko: špekáčky bez masa, shnilé papriky 
Naprostá většina potravin je v Německu k dispozici ve více variantách - levný, a logicky tedy méně kvalitní výrobek privátní, vlastní značky, plus dražší a lepší zboží značkové. Tak například - sháníte-li mozzarellu, můžete si vybrat z několika druhů v rozpětí mezi Valgrande za 0,55 eur a italskou Galbani za 1,99. To samé sýr mascarpone - domácí privátní značka za 1,39, lepší italské Galbani za 2,69. 
Není ale privátní značka jako privátní značka. I ty nejlevnější výrobky si v Německu drží určitou kvalitu. Tak například klobásy, párky a špekáčky. I to nejlacinější balení za pouhých 1,45 euro obsahuje 70 procent masa, u dražších to nejde pod 90 procent. Zkušenost z Česka? Nejlevnější špekáčky, které stojí 61,50, tedy zhruba tolik jako v Německu, mají pouhých 27 procent masa! Jako špatný vtip vypadá také etiketa „libových párků" se 43 procenty masa. 

 

Krom téměř bezmasých špekáčků jsme si v českém Kauflandu mohli pořídit ještě shnilé kapie, nahnilé brambory a mrkev se zvadlou natí (a to jsme v Praze nakupovali hned po ránu, kdežto ve Weidenu až odpoledne). V biokvalitě je v Česku k dostání jen mrkev, paprika, brambory a cibule. Skutečně srovnatelné se nám zdálo snad jen oddělení pečiva - i v českém Kauflandu je stejně jako v Německu k dostání několik druhů čerstvého chleba, baget a preclíků. U západních sousedů má však každé pečivo uvedené i podrobné složení a důmyslnější je také systém prodeje: pečivo je schované za plexisklem, zákazník si musí každý kus vylovit vidlicí podobnou té z automatu na hračky. Má tak jistotu, že před ním na zboží sahal maximálně pekař. 

 

V Německu bez „éček" 
Po nákupu přišlo na řadu chuťové srovnání. To jsme nemohli provést v takové míře, jak jsme plánovali, protože sortiment českého a německého Kauflandu se shoduje ještě méně, než jsme čekali. Řetězec sice staví do velké míry na vlastních - takzvaných privátních - značkách, jenže výrobky určené pro německý trh si vyrábějí Němci sami, kdežto u nás se prodává diskontní zboží převážně polské provenience. Každá z výrobních zemí přitom evidentně „jede" podle jiných receptů. 

 

Nejlevnější čokoláda: Katy vyráběná pro Kaufland v Polsku za 8,90 Kč versus Alpia za 0,33 euro. Alpia chutná jako čokoláda, kdežto Katy je prostě jen sladká hmota, po které zůstává v ústech podivná pachuť.

 

Rozdíl je patrný i při pohledu na složení: Katy obsahuje rostlinný tuk místo máselného a navíc ještě emulgátor E 476. Obě levné čokolády obsahují méně než 30 procent kakaa. Pro srovnání: luxusnější pochoutka švýcarské firmy Lindt je sice šestkrát dražší (v německém Kauflandu jsme ji koupili za 1,89 eur), ale také deklaruje téměř dvakrát tolik kakaa a žádná „éčka" ani rostlinné tuky. 

 

Nejlevnější camembert:sýr značky Vian vyráběný pro český Kaufland v Polsku(17,90 kč) měl plíseň mdlé chuti, a naopak příliš zralý a rozteklý vnitřek. Německý k-classic (rovněž privátní značka vyráběná pro Kaufland - 0,65 eur) byl chutnější a měl lepší konzistenci. Liší se i složení: „český" camembert obsahuje víc tuku a sacharidů, německý má víc bílkovin. 

Převzato z týdeníku Instinkt, s laskavým svolením autorky Lucie Jánské. 
Zdroj: http://instinkt.tyden.cz/rubriky/tema/popelnice-evropy_24549.html


 



Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

HODNĚ ŠTĚSTÍ VŠEM! 
Kreslení pravou mozkovou hemisférou, aneb neuvěřitelné schopnosti našeho mozku  
Můj sloupek IX 
ROZHOVOR I. díl: Alue K. Loskotová: Mnohé jsem za sebou nechala a jsem strůjcem svého štěstí  
Sókratés: „Byla bys raději, kdybych zemřel právem?“ 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
post Zaslal: 29.08.2011 09:17

Odpověď na příspěvek #4342
Uživatel: Quentinová z Montargis

mehehe, uz se tesim...nenapadne se vnucuji s nadpisem:   JÁ JÍM...
 

Big Awesome Něco na ten způcob, akorát jeho stálo pěstování králíků málem holý život :-)))

 
post Zaslal: 29.08.2011 09:17

Odpověď na příspěvek #4343
Uživatel: Quentinová z Montargis

Viděl jsi už někdy samici s tvrdym?? Si to řekni!! ...pět samíííc))) to...
 

** způcob (nesouvisí se slovem zpucovat) způcob = způsob. Are you crazy Jsem pytel.

 
post Zaslal: 29.08.2011 09:17
 

Pro Misu: doprcic jak se odpovida na prispevek Help ... a kde je prodávaji? Az priste dorazim do domoviny

PS. teda máte FANTASTICKY smajliky

 
Avatar
post Zaslal: 29.08.2011 09:17

Odpověď na příspěvek #4355
Uživatel: Linda

Pro Misu: doprcic jak se odpovida na prispevek  ... a kde je prodávaji? Az priste...
 

klikni vpravo na to žlutý kočko, vedle šipky u příspěvku, na který chceš reagovat.

 
post Zaslal: 29.08.2011 09:17

Odpověď na příspěvek #4355
Uživatel: Linda

Pro Misu: doprcic jak se odpovida na prispevek  ... a kde je prodávaji? Az priste...
 

Jak říká Verena - je to bublina vedle šipky. 

 - Měli by je mít v každém lepším uzenářství, volně ložené vedle klasických špekáčků.

Smajlíků bude ještě maličko víc - za tyhle děkujeme Evelyn, která dodala zdroj. My je tady milujeme. (a Evelyn tím pádem taky)Rock

 
Avatar
post Zaslal: 29.08.2011 09:17

Odpověď na příspěvek #4309
Uživatel: O.M.B.

Víte, že jsou v Evropě řeznictví, kde chcete-li šunku od kosti,...
 

A víš, že nemusím zahranice a mám takového řezníka 500m od baráku:))

My sice s oblibou nadáváme, jak jsme na tom špatně, ale za většinou toho stojí mediální masáž pana Veleby. Pokud vím, při nedávném průzkumu na Slovensku se zjistilo, že hranice popelnice se posunuly a začínají až u našich bratří. Nezávislým průzkumem bylo zjištěno, že k nám se vozí to lepší než k nim. Ale chápu, že je to asi tak, co si nedovolí v británii, francii a německu, dovolí si u nás, co neprojde u nás, dovolí si na slovensku a maďarsku, co neprojde u nich....no už vím, proč se tak na východ dál chlastá

Každopádně nejsme na tom vůbec špatně. Že jsou naše příkrmy kyselé. Ano, mají méně bílého cukru. pro všechny své děti jsem vařila polévky, přesnídávky i kaše ze základních surovin. Ovesnou kaši z ovesný ch vloček, ne ze sáčku, jablečnou přesnídávku z jablíček, ne ze skla. Vím, že vychováváme  novou generaci spotřebitelů, tak proč si nedat záležet. Znají opravdové chutě a jedí kvalitní suroviny. Mám to za hranice celkem daleko. Ale v ulici máme šikovného řezníka a jeho v soli nakládané a sušené maso na způsob pršutu:) nebo šunky a domácí zvěřinové klobásy...Máme tržnici se zeleninou, ovocem, bylinkami...mohla bych pokračovat. Špatné jídlo se dá koupit i za hranicemi. Je potřeba o jídle něco vědět, přemýšlet a nenechat si vnutit cokoliv, když je to v akci

 
Avatar
post Zaslal: 29.08.2011 09:17
 

Ad potraviny. Z hodiny technologie a zpracování potravin THP vím, co v čem má být a jak co má vypadat. Není těžké najít kvalitní potraviny. Jen jsou češi trochu rozežraní a rději si koupí kilo eidamu a kynou, než kousek parmezánu. Jsme národ babiců. Proč koupit šunku od kosti, když  za cenu deseti deka mám půlkila gothaje, nebo junioru....kristepane...jak se někomu mohlo podařit tu masem ochucenou mouku donutit držet takový pěkný tvar.

 
Avatar
#4371
Potraviny v Čechách

Reliska
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 29.08.2011 09:17
 

TAk  i já  s  chutí  dnes  přidám  příspěvek.Článek mě  opravdu  potěšil,protože  velice  často   jezdím na nákupy  do  Německa( na hranice  to mám 24 km) už  přes 20 let.Dávno mi  došlo, že  jeich  výrobky jsou   kvalitnější  a levnější.I  za  cenu  benzínu  tam  ušetřím  při  větším  nákupu  několik set  korun, ne  li  i  tisíc.Drogerie  vše  za 1/2 ceny,včetně  prášků na praní,aviváží  atd.O  kvalitě masa,salámů,sýrů, ovoce  a zeleniny  ani  nemluvím.Zrovna nedávno  jsem  psala  dopis   na  Globus a nebylo  to poprvé,jak   si  můžou  dovolit prodávat  shnilé  saláty  v 1 .jakkosti A JEŠTĚ  TO  OZNAČIT  JAKO  SUPER  NABÍDKU??Copak  jsem  prase,abych jedla  shnilý  salát?? Přitom by  stačilo  tak málo,aby  lidé  ten  salát  nekoupili,nic  víc.Saláty  jsem  zakoupila,vyfotila,vyfotila  u pokladny  ceduli  s  nápisem  "ČERSTVOST BEZ  KOMPROMISU"  a  zaslala  přímo  řediteli  Globusu.Odpověděla mi jeho  paní  sekretářka: částečně  zkopíruji-

Vaše stížnost na kvalitu zeleniny v našem Hypermarketu Globus nás velice mrzí. Věřte ale, že naši zaměstnanci se snaží zeleninu i ovoce doplňovat tak, aby bylo stále čerstvé a pěkné. Bohužel tím, že se zelenina neustále přebírá, vzniknou tím pomlácená rajčata a i ostatní potraviny, jako jsou salát, nektarinky, broskve atd.

* v  tomto  okamžiku  mi  došly  slova.Paní  si  asi  plete  pojmy  s  dojmy,protože  pomlácená  a  shnilá  zelenina  jsou   pro  mne  2  rozdílné  pojmy..Hang

Opravdu  si myslím, že je  to  vše  jen na nás lidech  jestli  ty  nekvalitní  výrobky  koupíme a  jestli  si budeme "huntovat tělo"  nějakýma  Ečkama.Sama  nemám moc  peněz,ale  dnes už  vím, že  si  radši koupím 10  dkg  dobré  šunky,než 20 dky  salámu,co  kolem  masa  proběh  rychlostí  geparda.Ráda  navštěvuju  farmářské  trhy,kde  koupím  alespon  přes  léto  zeleninu,kde  rajče  chutná jak  rajče  a okurka jak  okurka..Často  ke mě  jezdí  návštěvy  z  ciziny  a  nestačí  žasnout,jaké potraviny  se  u nás  prodávají.U  nich  by  něco  takového  nepřišlo  ani na  krám..

Ráda  souhlasím  s  tímto  šlánke,protože  my  jsme  skutečně popelnice  Evropy..bohužel..Toilet

 
Avatar
post Zaslal: 29.08.2011 09:17
 

Za  chyby  se  omlouvám,koukám, že  to  nemohu  opravit  přímo  v  článku:-)) nejsem  negramot:)

 
Avatar
post Zaslal: 29.08.2011 09:17

Odpověď na příspěvek #4371
Uživatel: Reliska

TAk  i já  s  chutí  dnes  přidám ...
 

no vidíš. a mě vytáčí, že když se zaměřím na naši výši platů a jejich, tak po odečtení nákladů za nájem, elektriku, poplatků,... jim pořád zbyde o trochu víc (viz nějaká statistika, ale procenta si už přesně nepamatuji). a jídlo tam mají levnější a lepší. jak je možné, že nám zbyde daleko méně peněz, jídlo je tu dražší a hnusnější. a říkat, že to dovolíme, mi nepřijde moc fér. protože jestli nechci umřít hlady, tak to koupit musím. když nemám jinou možnost, tak fakt musím.

 
Avatar
#4382
Úryvek z Reflexu č.19/2010

Nestyda
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 29.08.2011 09:17
 

"... roky jsem používal zubní pastu Signál. A nejednou se mi zdálo – ta je divná, má úplně divnou chuť. A tak se podívám a vidím – vyrábějí to v Budapešti a majitelé si řekli Das ist ein tschechische Schweinehund a nameleme jim tam hovna, těm to bude stačit, popelnice Evropy. Takže zase, jako to bylo, budu si jezdit do Německa pro pastu na zuby, pro jogurty a pro buřty, protože oni to mají lepší a všechno levnější. Je to pozoruhodné. Taky na to přitom máme ministerstva – jak je možné, že si někdo nezavolá šéfa toho Colgate a těch dalších nadnárodních klenotů kapitalismu a neřekne: poslyšte, tady bude taková pasta, jako mají Britové. Jestli ne, jděte s tím do prdele."

Rozhovor Pavlíny Wolfové s Františkem R. Čechem.

 
Avatar
post Zaslal: 29.08.2011 09:17

Odpověď na příspěvek #4380
Uživatel: maje

no vidíš. a mě vytáčí, že když se zaměřím na naši...
 

no právě,kupujeme podle stavu peněženky a dostupných obchodů.V rámci možností se snažím kupovat kvalitní jídlo.Travel

 
post Zaslal: 29.08.2011 09:17

Odpověď na příspěvek #4382
Uživatel: Nestyda

"... roky jsem používal zubní pastu Signál. A nejednou se mi...
 

Ahoooj Nestydo, ráda Tě vidím !!!Love it

A Ćachovi, naprostý souhlas Ok

 
post Zaslal: 29.08.2011 09:17

Odpověď na příspěvek #4382
Uživatel: Nestyda

"... roky jsem používal zubní pastu Signál. A nejednou se mi...
 

Ahoooj Nestydo, ráda Tě vidím !!!Love it

A Ćachovi, naprostý souhlas Ok

 
 

* Čechovi

 
Avatar
post Zaslal: 29.08.2011 09:17

Odpověď na příspěvek #4389
Uživatel: Michaela Kudláčková

Ahoooj Nestydo, ráda Tě vidím !!! A Ćachovi, naprostý souhlas 
 

Smile Love it 

 
Avatar
post Zaslal: 29.08.2011 09:17
 

pokud jsem žila v republice, moc jsem o potravinách nepřemýšlela. Přesto jsem i tomto čase objevila, že např. tvrdé sýry (česnekové, křenové, kmínové apod.) jsem na trhu NIKDY neviděla, za to se vyvážely do Arabských emirátů.

Nechápu, proč si vládní představitelé tak málo váží svého lidu. ...

 
Avatar
post Zaslal: 29.08.2011 09:17

Odpověď na příspěvek #4303
Uživatel: modroočka

pokud jsem žila v republice, moc jsem o potravinách nepřemýšlela. Přesto...
 

Neváží a vážit si nebude naše slavná vláda, bohužel, smutný zjištění.

 
Avatar
#4307
špatná kvalita

maje
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 29.08.2011 09:17
 

není snad žádné překvapení. ale kdo mi poradí, kde nakupovat kvalitnější potraviny? já u nás mám na výběr penny nebo billu. a s platem, který dostávám a poplatky, které musím platit, na ty drahé potraviny prostě nemám.

 
 

mám taky pocit, že kdybychom se na hlavu postavily, tak ty "lepší" potraviny nenajdeme, protože u nás prostě NEJSOU!!!!!!!!!!

 
Avatar
#4309
Šunka od kosti.

O.M.B.
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 29.08.2011 09:17
 

Víte, že jsou v Evropě řeznictví, kde chcete-li šunku od kosti, přivlečou vám kejtu a před vámi vám požadované množství z ní odřežou?

 
 

Pridam se k diskuzi s vlastni zkusenosti---jak vite, bydlime kousek od hranic se SRN,navic v miste, kde muzu se stejnou vzdalenosti jeste vybrat, zda pojedu do jakovychodniho Klingenthalu nebo jakozapadniho Waldsassenu, beru to podle toho, u koho se po ceste stavime...v Kraslicich mam kamaradku, v Chebu bratranka s rodinou...Kazda cesta je cca 30km, auto mam nezrouta,takze mi vystaci i mala suma na benzin... A mam male dite, kteremu jsem zasadne do Nemecka jezdila nakoupit cesky zvane prikrmy ve sklenkach a samozrejme pleny a kosmetiku a obleceni.

 Porovnani cen a mnozstvi druhu neni snad ani mozne, v nemecke EDECE byl regal jak blazen od shora dolu zleva doprava narvany neuveritelnym vyberem chuti, velikosti, jidlo, piti, sklenicky s kasi na dobre rano, na dobrou noc... sklenicky s VIDITELNOU zeleninkou, druhu urcite aspon padesat...a cena za jednu sklenicku byla v prumeru na nasi menu dvacet - dvacet pet korun, u nas se dalo vybrat ze ctyr druhu a sklenicka stala 38korun...kase v prasku, ktere musite smichat s horkou vodou...kysele presnidavky, se stejnymi prichutemi, jake jsem jedla pred sto lety za totace jeste ja... A to jsem byla navic kdysi na brigade ve Frute Podivin, kde kdybyste videly, jak se delaji a z ceho...presnidavky a drene pro deti...tak to v zivote nevemete do ruky ani v gumovych rukavicich a s respiratorem pres celou hlavu...

 Kremy na miminka...tady jsem za 50ml dala stovku, v SRN za 80korun byl 500ml !!!! O obleceni ani nemluve, navic jsem potrebovala pro malicke miminko mensi velikosti nez 50, v klidu jsem tam koupila i 42jky-dupacky, teplacky, body, tricka..., dodnes za 3eura kupuji trojbaleni tricek, za euro teplacky, ale vse bavlnene a barevne, vesele, netrci nite, nekrouti se svy... samozrejme to plati i o vyberu bot....

 Osobne jsem moc rada, ze muzu za hranice a vybavit dceru o neco lepsim zbozim a za daleko mensi cenu. Je mi lito maminek, ktere to maji sem daleko.

 

 To...co pise O.M.B. o sunce od kosti u reznika, zname z Francie a ze Svycarska, je to presne tak!

 
post Zaslal: 29.08.2011 09:17

Odpověď na příspěvek #4320
Uživatel: Quentinová z Montargis

Pridam se k diskuzi s vlastni zkusenosti---jak vite, bydlime kousek od hranic se SRN,navic v...
 

Taky se přidám. Abych pravdu řekla, o náhražkách a těchto věcech jsem neměla páru, také proto jsme článek vydali i když je komplet převzatý a hodně obsáhlý. 

Mrzí mě jeho obsah, jako vás.

Z druhé strany mám za sebou hodně rozhovorů s higieniky, různými kontrolory a podobně pro potřebu jiných článků. A tak také vím, jak přísné jsou u nás kontroly například, přidaných látek, a podobně. Mnohem přísnější a lepší, než jinde. Což je hlavně tím, že jsme malá země a lépe se věci podchytí.

Kupříkladu mléčné výrobky a tak jakmile je něčeho někde o trochu víc, hned se to ví.

Po těch zkušenostech a rozhovorech jsem vyhodnotila, že je stokrát lepší koupit skutečně český výrobek, než vyráběný v licenci.

V tomhle jsem důsledná. U regálu s marmeládou jdu do české, i když je proti jiné bledá. Případné balené moučníky také jen od nás. Vím, jak na pekárnách sedí všichni kontroloři.

A vůbec nejlepší je, umět si hodně věcí udělat sám.

Například dětem jsem vůbec nekupovala přesnídávky, pribináky...dělala jsem to doma.

I tatarku si dělám sama, dressigy a tak...

 
Avatar
post Zaslal: 29.08.2011 09:17

Odpověď na příspěvek #4325
Uživatel: Michaela Kudláčková

Taky se přidám. Abych pravdu řekla, o náhražkách a těchto věcech jsem...
 

tak tak) my take rady klohnime marmeladky a moje dcera ma rada domaci jogurt..umicham ho z tvarohu...mame nastesti v okoli i dost moznosti mit vejce od slepic, syr od ovci ( na nem jsem vyrostla, moje krstna mama byla prvni bača v CSSR, byla aj v televizi)))...co muzu udelat doma a mam na to cas a suroviny, to neresim a udelam si doma) zrovna treba presnidavky ovocne a drene..to pouzivam zbytek rozdrcenych plodu z odstavnovace, mne to bylo lito vyhodit, na jedne strane stava cerstva a na druhe strane ta duzina drcena..tak jsem to zacla zamrazovat...)

 Do SRN jsem ale pred lety zacla jezdit i pro brambory, kdyz tady byly jeden cas skutecne skarede, priposrane, malinke, plesnive, cerne...brutus humus, v Nemecku za stejnou cenu zlute velke kulate brambory...bylo mi do breku, ze bych mela diteti davat nejake krmne brambory...

 Strasne vzpominam na totalitni kysele mleko ve sklenene lahvi, se zelenym alobalovym vickem))) cerstve karlovarske jogurty...) a kdybych mohla, tak mam doma kravu a ovci na mliko a syr a maslo))) Jenze mame tak malinke obe zahrady, ze by do vecera obe zasly hladem, spasly by to hned)))))

 
post Zaslal: 29.08.2011 09:17

Odpověď na příspěvek #4333
Uživatel: Quentinová z Montargis

tak tak) my take rady klohnime marmeladky a moje dcera ma rada domaci jogurt..umicham ho z...
 

Ježiši Ty jsi mi něco připomněla!!!  Můj bývalý partner v nějakém hnutí mysli před lety vyhodnotil, že bude v Praze pěstovat králíky. 

Mám na zítra článek mimo plán!!! ROFL

 
Avatar
post Zaslal: 29.08.2011 09:17

Odpověď na příspěvek #4325
Uživatel: Michaela Kudláčková

Taky se přidám. Abych pravdu řekla, o náhražkách a těchto věcech jsem...
 

myslíš, že české výrobky nejsou ošizené? přečti si tohle.  http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1401 z toho by se jeden Puke to je důvod, proč pečivo peču sama doma. nejen, že mi už po pečivu není špatně, ale vyjde to i levněji a pochutnáme si. a hlavně, vím, co do něj dávám.

 
post Zaslal: 29.08.2011 09:17
 

Osizené, náhrazky.... posuzovat nemohu. Kdyz jednou za rok dorazim do Cech tak si pochutnám na ceskym tavenáku,nejlépe Apetitu, protoze takovy jinde nesezenu. Ale je pravda ze zelenina a ovoce me desi. To co tady (Dánsko) bezne prodavaci vyhazuji tak to v Cechách clovek najde oznacené jako 1.tridu nebo kvalitu. Vybrat kosicek ovoce aniz bych polovinu rovnou vyhodila neexistuje a tak radeji kupuji kusové ovoce a vybirám jak maniak. Takze v tomto smeru souhlasim s clánkem. A kdyz uz jednou za rok nebo dva dorazim do Cech a chci si uzit romantiky a opect burta tak uz jsem s poucila ze neni burt jako burt a koupit spekácek nebo párek na vecer na ohen (a aby si clovek pochutnal) dá sakra práci.

 
Avatar
post Zaslal: 29.08.2011 09:17

Odpověď na příspěvek #4338
Uživatel: Michaela Kudláčková

Ježiši Ty jsi mi něco připomněla!!!  Můj bývalý partner v...
 

mehehe, uz se tesim...nenapadne se vnucuji s nadpisem:

 

JÁ JÍM VŠECKO, ENEM NEMÁM RÁDA KRÁLÍKAROFL

NEBO...

 

ARTEMIO...POJĎ K OBĚDU)

ZASE KRÁLÍK, TO JE ZAJÍMAVÝ, ŽE VŽDYCKY KDYŽ NĚKOMU VE VSI PŘEJEDOU KOČKU, TAK MY MÁME KRÁLÍKA...ROFL

 

NEBO

 

PĚT SAMÍC...ROFL

 
 

Viděl jsi už někdy samici s tvrdym?? Si to řekni!! ...pět samíííc))) to je ještě blbější..

pět samycROFLROFL

 
post Zaslal: 29.08.2011 09:17

Odpověď na příspěvek #4341
Uživatel: Linda

Osizené, náhrazky.... posuzovat nemohu. Kdyz jednou za rok dorazim do Cech tak si...
 

Ahoj do Dánska, poradím. My opékáme takové černé buřty. Má to tvar jako buřt, ale je to černé. malinko dražší, než klasický špekáček, ale výborný. A parádně "rozkvete".Ok

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist