TTT: Ráno jsem tu viděl roládu :-)

PŘÍLOHA NA VÍKEND

Den blbec. Den jako každý a přeci jiný. Nejlépe zůstat doma a uvařit si něco dobrého. Takový správný den blbec začíná tím, že má člověk pocit, jak mu jde všechno krásně od ruky a tudíž se rozhodne udělat co nejvíc a nejlépe všechno najednou.

 


1734ZTE.gif

 

Bude polívčička. Poctivá, domácí.

Z mrazáku jsem vyprostila hovězí maso. Pak ještě jedno. Pro jistou ještě jedno, bude ještě gulášek. Kilo cibule zahučelo v hrnci jakoby nic. Nemám ráda to dlouhé čekání, než z krávy veteránky vznikne něco žvýkatelného.

 

1735ZTF.jpg

Chvilka volna? Bude ještě roláda.

Po obědě bude naprosto jedinečná. Co vede člověka k tomu, aby se jednoho dne odhodlal dělat z ničehož nic něco, co do té doby nedělal nikdy a ani dělat nikdy nechtěl.

 

Asi nevědomost...ne, sebevědomí.

 

Časový údaj o době pečení jsem vždycky považovala spíš za lidovou báchorku, ale když to netuhne ani po uplynutí dvojnásobku doby....

 

No nic, jdu šlehat smetanu.

Něco smrdí...Přeci to nevyhodím. Roládu jsem svinula a dala chladit. Tušila jsem černočernou pravdu...

 

To bude dobrý. Naplnila jsem jí a dlouho jsem pohledem analyzovala odstín těsta ze spodní strany. Moc to nesmrdělo, to musí být dobrý. Šoupla jsem jí do lednice. Nedalo mi to. Ochutnala jsem. Těch surovin, přeci to nevyhodím. Ochutnala jsem ještě jeden kousek.

Vyhodila jsem ji.

 

Zkusila jsem gulášek, voněl po celém domě a...chutnal jako Mrtvé moře.

"Se naředí," prohlásil manžel, jelikož se nechtěl vzdát takového kusu hovězího masa. Ředila jsem. I když to začalo vypadat spíš jako polévka, ještě stále to nebylo k jídlu. Nebylo ale ani když to připomínalo spíš vodu z nádobí. No nic, roláda v koši, guláš byl za stálého míchání spláchnut.

 

"Pojďte děti jíst, polévka je dost hustá,hlad mít nebudete".

Asi mi ochutnávka guláše spálila jazyk, ale cítím jenom sůl.

"Mamíí, to je strašně slaný.."

 

1736OTM.jpg

Začala jsem se bát i při mazání chleba. Naštěstí s ním nic nebylo, děti ho snědly a já se trochu uklidnila.

 

Kruci, manžel ráno zahlédl roládu, bude jí hledat, přeci po tom solném fiasku nepřiznám barvu ještě se zákuskem.

 

Narychlo jsem připravila těsto, rozetřela na plech a hodila to do trouby.

Ne ne, podruhé na to půjdu jinak. Pekla jsem ji pomalu, každou chvíli nakukovala do trouby a hlídala ji jak au pair batole. Byla krásná žluťoučká....dokonale vypečená. Při rolování jen zašustila jak vánoční papír a rozsypala se na milion  a jeden drobek.

 

"Volal mi brácha, že se staví," ohlásil manžel.

"Kdy? Teď? Za jak dlouho?" přijde návštěva, na roládu zapomene.

"Tak za hoďku, staví se jen na kafe. Máme něco dobrýho?"

"Ne."

"Myslel jsem, že jsem tu ráno viděl roládu..."

 

Pak si všiml, že ze mě i z koše stoupá pára.

"Aha."

 

Já se nedám tak snadno.

V sázce na jistotu jsem do formy nalila něco mezi bábovkou a palačinkami, nasypala mandle ...a dala se na modlení.

 

A hele, vypadalo to docela dobře.

Protentokrát jsem nastavila kuchyňskou minutku. Zazvonila, špejlí jsem zkusila těsto a slavnostně vynesla formu chladnout na chodbu.

Švagr se zdržel asi dvacet minut a na buchtu ani nedošlo, ale i tak jsem byla ráda, že mě to donutilo péct potřetí a smůlu definitivně ten den zlomit.

 

"Pojďte večeřet, udělala jsem buchtu."

...

 

"Mamíííí, proč je to vevnitř syrové?"

Každý jistě uzná, že manželovy kecy, že takovouhle roládu ještě neviděl, mi už byly úplně ale úplně ukradené...

 

TTT



Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Děti a sex. Tabu? A co budete dělat u želv? 
Dokument Zachraňte Edwardse vás dojme k slzám 
Pavlína Brzáková: Kryštof ADéHáDě 
Tsunami géniů se nekoná 
VYSVĚDČENÍ: Co z toho dítěte bude? To je fuk. Hlavně aby vůbec BYLO! 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 17.10.2011 17:02

Odpověď na příspěvek #7419
Uživatel: Renata Petříčková

Mě napadlo jediné využití přesolených pokrmů.... Zamrazit do...
 

PraktickéOk

 
Avatar
post Zaslal: 15.10.2011 21:03

Odpověď na příspěvek #7419
Uživatel: Renata Petříčková

Mě napadlo jediné využití přesolených pokrmů.... Zamrazit do...
 

To je geniální !Big Awesome

 
 

Mě napadlo jediné využití přesolených pokrmů.... Zamrazit do menších kostek a dochucovat jimi znovu uvařená jídla, která už nesolíme.

 
Avatar
post Zaslal: 15.10.2011 19:06
 

Toro, Ty snad jsi někdy u nás doma, ne? Nádhera. Právě jsem to přečetla celé rodině jako dodatek k Večerníčku. ROFL

 
Avatar
post Zaslal: 15.10.2011 16:02

Odpověď na příspěvek #7403
Uživatel: enka1

Tý jo, mně brambory pomohly - nesmíte je tam dávat vařené v...
 

ROFL

 
Avatar
post Zaslal: 15.10.2011 14:09
 

Tý jo, mně brambory pomohly - nesmíte Smart evilje tam dávat vařené v osolené vodě

 
Avatar
post Zaslal: 15.10.2011 13:34

Odpověď na příspěvek #7390
Uživatel: ToraToraTora

Míšo, kam chodíš na ty obrázky?
 

Řeknu Ti sladké tajemství, u obrázků se vždycky jednak děsně vyřádím (baví mě to) a jednak již z baby zastávám názor, že obrázky stojí minimálně 40% procenty za pocitovým úspěchem textu.I got it

 
Avatar
post Zaslal: 15.10.2011 13:31

Odpověď na příspěvek #7387
Uživatel: Renata Petříčková

:-))) to je paráda! Mrtvé moře mi čtvrtý den leží na...
 

..aha, taky už víš, že brambora prostě nepomáhá?

Tůhle jsem vařila v hovězí polévkce postupně celý záhumenek hlíz a stejně na prd. 

Skoro by možná bylo bývalo efektivnější nechat pokrm vysušit a vrát do slánky.

 
Avatar
post Zaslal: 15.10.2011 11:40

Odpověď na příspěvek #7389
Uživatel: ToraToraTora

 Ano ano, takhle začíná většina kuchařských...
 

byl v tom nějakej blbej tuk navíc... záchod to nejen nevyčistilo, ale naopak zasvinilo Toilet

 
Avatar
post Zaslal: 15.10.2011 09:05
 

Míšo, kam chodíš na ty obrázky? Love it

 
Avatar
post Zaslal: 15.10.2011 09:04

Odpověď na příspěvek #7387
Uživatel: Renata Petříčková

:-))) to je paráda! Mrtvé moře mi čtvrtý den leží na...
 

ROFL Ano ano, takhle začíná většina kuchařských průšvihů. ještě kapku tohohle, kapku támhle toho, na špičku nože sklerozy a ve finále zjistíš, že to, čím jsi chtěla nakrmit své blízké čistí záchod lépe než Savo

 
 

:-)))

to je paráda!

Mrtvé moře mi čtvrtý den leží na sporáku, dneska osolím záchod.... Jak se to stalo netuším, lehce jsem osolila, pak jsem na to zapomněla a v nějakým rauši přidala knorr vaničku, protože se tam už válí a tak to jednou změním (jinak tyhle blbosti téměř nepoužívám) a ve finále byly přesolený i buřty, jak jsem později zjistila.

Chtít TOHLE naředit by bylo jako uvařit buřtgulášovou polívku pro japonskou fabriku.

 
Avatar
post Zaslal: 15.10.2011 08:08
 

Jejda, smolný den jsi měla, občas se i zadaří.

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist