Se šípkovou, nebo se zelím?

S dovolením ještě jedním článkem u vaření a jídla zůstanu. Poslední roky se čím dál tím více klade důraz na lokální suroviny a regionální potraviny. To je velmi příjemný a udržitelný trend. Miluji všechno, co má hlavu a patu. Proč jíst v zimě jahody, které projely kus světa, když máme naše vlastní ovoce a zeleninu, které vyrostly za humny, když už ne na naší zahradě.  Spolu s trendy z celého světa se s lokálními surovinami dostávají ke slovu i regionální recepty. 

Už jsme se namlsali exotických jídel s názvy, které mnohdy připomínají výrobní označení vysavače než cokoliv k jídlu. A ke kafi si radši dáme štrůdl než Croquembouche. Mimochodem, to druhé je fakt vynikající a čas od času se neudržím, zavřu se na pár hodin do kuchyně a udělám ho jen tak pro radost.

 

26762NjJ.jpg

 

Pojem „regionální“ je poměrně široký a lze si pod ním představit naprosto cokoliv. A věřte mi, že se pod tím také skrývá skutečně dost.

 

Nechtěla bych ale mluvit o těch úžasných jídlech a dezertech, které mlsám kdykoliv kamkoliv jedu na dovolenou nebo na výlet. Pokaždé musím ochutnat něco, co se sice dá uvařit i doma, ale nejlépe stejně chutná tam, kde se narodilo. Dnes mám na mysli spíš takové krajové specialitky, na kterých se rozbijete zpravidla….až se vdáte, nebo odstěhujete z rodného domu, města a kraje.

 

Nikdy nezapomenu na manželův vyděšený výraz, když jsme upekla svou první vánočku.

 

Zavádějící oznámení. Ty skutečně první vánočky si zasloužily vyděšený výraz. Ale teď mluvím o první povedené, vymazlené, na vánoce servírované. Manžel nechápal, jak to že nebude máslíčko a džem. Já zase nechápala, jak ho napadlo cokoliv mazat na sladkou vánočku s rozinkami. Myslela jsem, že je z jiného konce světa, nebo ze vzdálené galaxie. Přitom živořil jen několik desítek kilometrů od mé rodné vsi.

 

O něco dál bydlela babička.

 

Ještě jsem nic netušila o tzatziki a že jednou budu k salátovým okurkám sypat kopr. Babička sypala kopr do okurkového salátu léta letoucí. Jednou jsem udělala salát po našem. Tedy s vodovou zálivkou. „Co blbneš, Kristo, copak je válka?“

 

S babičkou jsme naštěstí své kuchařské výtvory hodnotily s humorem, který nám nedošel, protože jsem tam jezdila zpravidla jen na víkendy a nikdy ne déle. To bych se asi neunesla. Zatímco já propadla touze spatřit někdy svůj pas, babička tvrdila, že hubený člověk je nemocný. Kynuté knedlíky s meruňkami jím zásadně studené a bez ničeho. Chutnají mi tak. Bez ohledu na figuru jich sním klidně rendlík. Babička se do mě pokaždé pokusila nalít sklenici slivovice, protože nevěřila, že to jde spolknout. Jde. Když jsme pak šli po obědě po návštěvách, ukazovala mě jak exotické zvířátku: „ Představ si, co jsem dneska viděla. Tomu neuvěříš“. A nevěřili. Tam se totiž kynuté meruňkové knedlíky polévají máslem, sypou cukrem a strouhaným perníkem, opečenými ořechy nebo osmaženou strouhankou.

 

26763NWF.jpg

 

To pak chce uhasit slivovicí.

 

Já hasím jen diplomatické šarvátky mezi dětmi a jejich babičkou. Když jim přinesla rajskou omáčku s knedlíkem, nařkly jí, že k obědu slila zbytky a mohla prý na férovku přiznat, že došla kolínka.  Babička nechtěla křičet na děti, takže zavolala mně. A prý u jakého čuněte viděly kolínka k rajské. Věděla to, stejně se mě chtěla zeptat.

 

Ostatně hlášky typu „proboha, tohle jíte dohromady?“ jsou poměrně časté. Nikdy bych nevěřila, kolik krajových a lokálních zvyků může být v tak malé zemi. A jak nepřekonatelé mohou být.

 

Vždycky říkám, že jím všechno.

 

Od té doby, co mi muž připravil francouzské brambory, to už neříkám, byl v nich zapečený kyselý okurek. Teplý kyselý okurek nejím. To bylo fakt divné. Pro jeho dobro našel oporu v tchyni, která u jednoho jinak celkem vydařeného oběda, marně vidličkou po okurce pátrala. Nenašla. Ale když se dozvěděla, že do palačinek dávám sladký tvaroh, pochopila, že jsem schopná fakt všeho.  To ještě netuší, že jím koprovku s vařeným bramborem a s vajíčkem.

 

Nelze nevzpomenout na jedinečný film Slavnosti sněženek. Dodnes nevím, jestli je lepší divočák se šípkovou nebo se zelím. Ale až mi ho někde naservírují, určitě ochutnám tak, jak je tam doma. Protože i kdyby s teplým okurkem, s tradičním jídlem nebo s jeho tradiční kombinací ochutnáváte kus z kraje a života těch, kteří v něm žijí.

 

26761MTA.jpg

 

Nemá cenu jim vysvětlovat, že „normální“ je to přeci jinak.

 

Na dovolené v Polsku jsme si zvykla i na kyselé zelí k rybě a na slanečka ke snídani. Napřed to bylo divné, člověk se překoná, protože prostě chce ochutnat to, co je tam doma. Pak jsme se vrátili z dovolené a mně se stýskalo. Jen trochu, ale stejně. Zbylo mi v srdci po slanečkovi takové malé prázdné slané místečko.

 

ToraToraTora


9373OTY.jpg


 


Hodnocení článku

Hodnotilo 13 čtenářů průměrem 4.62 bodů z pěti


Čtěte také:

"Mami, Ježíšek to minul" ! 
Kluk a pes od Ivony Březinové zaujme tématem a nádhernými ilustracemi 
Není kýč, jako kýč a není milionář, jako milionář 
Sára: Kniha první. Životní moudrost (nejen) pro děti 
Švestková omáčka (válka?) 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
post Zaslal: 22.08.2018 21:44

Odpověď na příspěvek #215960
Uživatel: Michaela Kudláčková

 .. guláš s kroketama...    zažila jsem osobně Němce,...
 

Já zase zažila Němku která si nechala zalít žemlovku gulášem.Asi aby o nic nepřišla Hangmyslím že pokud neměla kachní žaludek tak se možná pěkně po....a

 
Avatar
post Zaslal: 22.08.2018 21:01

Odpověď na příspěvek #215956
Uživatel: Ivík

Kamarádka si dává ocet do hovězího vývaru a druhá zase...
 

ROFL .. guláš s kroketama... 

 

zažila jsem osobně Němce, kteří si naše knedlíky s chutí mazali marmeládou. 

 
post Zaslal: 22.08.2018 09:51

Odpověď na příspěvek #215953
Uživatel: Michaela Kudláčková

Toro, super!    Já například nechápala, jak si někdo může...
 

Kamarádka si dává ocet do hovězího vývaru a druhá zase ocet s jitrnicí.Jo a synovec si v restauraci poručil guláš s kroketama,přinesli mu s knedlíkem protože si mysleli,že si dělá legraci a on to tak vážně baští.Jo a za mě taky se šípkovou.Ok

 
Avatar
post Zaslal: 22.08.2018 09:46

Odpověď na příspěvek #215952
Uživatel: NoraJ

Když už tu máme gurmánské téma, máte prosím někdo...
 

Koukám, že i styl zavařování má každý jiný. Já i v hrnci zavařuji tak, že sklenice stojí ve vodě jen do 1/3. V troubě mám na plechu vody ještě méně. Kdysi jsem zavařovala okurky tak, že jsem je zalila horkým lákem a zabalila do deky. Vidíte, zase bych to mohla zkusit, byly krásně chřupavé. Protože teplý a rozvařený okurek mi nechutná. Nedávám ho proto ani do ptáčků.

A jestli se šípkovou a nebo ze zelím? Nejlépe od obojího kousek :-)

 
post Zaslal: 22.08.2018 09:43

Odpověď na příspěvek #215952
Uživatel: NoraJ

Když už tu máme gurmánské téma, máte prosím někdo...
 

Já zavařuji v troubě v pekáči na maso ne na plechu.Do pekáčku si naskládám sklenice dnem dolů zaliji vodou tak 1cm pod okraj pekáčku strčím do rozehřáté trouby na 250 a když začnou ve sklenici běhat bublinky začnu počítat čas.Třeba okurky nechám 15minut,plátky paprik nebo plněné papriky zelím na 10 minut.

 
Avatar
post Zaslal: 22.08.2018 08:38
 

Toro, super! Ok

 

Já například nechápala, jak si někdo může dávat do guláše na talíři tatarku. Než jsem to ochutnala. Už to zvěrstvo dělám taky Laughing

 

Jo a za mě - se šípkovou! Ok

 
#215952
zavařování v troubě

NoraJ
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 22.08.2018 07:56
 

Když už tu máme gurmánské téma, máte prosím někdo zkušenost se zavařováním v troubě? ty sklenice se do té vody na plechu postaví dnem a nebo naopak otočené a víčky? Protože v hrnci je důležité, aby bylo víčko ponořené a postupně unikaly bublinky. Děkuji za radu.

 
post Zaslal: 22.08.2018 07:55
 

Toro, mluvíš mi z duše, taky jsem x krát koukala na chuťové kombinace, které se servírují v podstatě za humny a co teprve v jiném kraji či na druhém konci republiky... a debata, jestli se do bramboráku strouhají brambory na hrubo nebo na jemno... a za téma, které S P O L E H L I V Ě rozvíří vášně je bramborový salát na vánoce... protože co do něj patří a fakt nepatří vyvolává diskuse z počátku bujné, ale ještě mírné, ty se postupně přiostří a mohou dosahnout až krvavých bojů:-)))

Mimochodem ovocné knedlíky, tak meruňkové se u nás zásadně dělají z tvarohového těsta... taky je mám ráda na sucho a studené nebo polité sladkou smetanou. Jakákoliv další úprava mi kazí chuť.

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist