Detail příspěvku: Naprosto luxusní domácí zavináče

Naprosto luxusní domácí zavináče

autor: | Čvc 15, 2015 | Rodina a Drobotina | 0 komentářů

Návštěvy: 5054

e, vůbec nekecám. Luxusní domácí nakládané ryby nejsou o nic pracnější než klasické utopence (snad jen zapomětlivější povahy si budou muset do kalendáře udělat pár technických poznámek)… a výsledek je mnohem, mnohem lepší než ten z obchodu. Protože je to čistá rybička zcela bez éček a konzervantů. 

Ono stačí podívat se na etiketu i volně loženého zavináče, kolikrát se člověku roztřese ruka, jako jestli tohle je opravdu nutné jíst… Potřebujete ryby, ocet, sůl a bobkový list. No a cibuli. Opravdu – nic víc. A pak asi jen tak týden času…

 

Takže se do toho pustíme.

 

Začneme výběrem ryb. Na obrázcích vidíte můj vlastní pokus, který vychází z pstruha lososovitého (k dostání často jako akční ryba v Lidlu, vypadá stejně jako losos, ale je o něco drobnější). Přesto doporučuji raději bílé rybky, sledě, filety z candáta nebo malého kapra, rybáří to prý dělají z bělic a mřenek a podobných pidiryb.

 

V obchodě se prostě podívejte do oddělení, kde je led a na ledu plátky ryb. Vyberte prostě ty menší a jemnější. Přece jenom se budou v octovém nálevu lépe (a zároveň pevněji) rozkládat a chytat svou zavináčovou strukturu.

 

18066NDc.jpg

 

 

Ideálníjsou menší a slabší kusy. Případně ty větší si můžete znovu ještě rozkrájet a rozfiletovat na tenčí plátky.

 

Kosti neřešte, ty se v octovém nálevu zcela rozloží.

 

PRVNÍ FÁZE: SŮL

 

V první fázi rybu hustě nasolíme, vlastně ji naložíme do soli. A necháme to tak 3 – 4 dny, aby z ní vyšla všechna přebytečná voda a ryba se tím zakonzervovala.

 

Je to k nevíře, ale maso tím opravdu trochu ztuhne a oschne.

 

18067M2I.jpg

 

Nebojte se a buďte v této první fázi na svou rybu HUSTÍ.

 

Do kalendáře si zapište puntík za 3 nebo 4 dny s tím, že ted ryba patří do octa.

 

 DRUHÁ FÁZE: OCET

 

Tento den rybu ze soli pečlivě omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Nikoliv pod teplou, protože by se nám lehce tepelně upravila, což nechceme.

 

Omytou rybu potom vložíme do octového nálevu v poměru 1:1.  Jeden díl octa, jeden díl vody. Tady se hezky rozleží.

 

Do kalendáře si  zapište puntík za další 3 nebo 4 dny s tím, že dneska se nakládá do finálního nálevu.

 

TŘETÍ FÁZE: FINÁLNÍ NÁLEV

 

Po vytažení ryby z octového nálevu budeme překvapeni vůní i konzistencí opravdové nakládané ryby, jak ji známe z obchodu.

 

18068YzB.jpg

 

A jak vidíte na obrázku, po octové lázni ryba zbělá. Kosti už jsou téměř rozloženy a maso je pevné.

 

Připravíme si cibuli a lák.

 

18069ZjY.jpg

 

Svaříme ocet a vodu v poměru 1:3 a bobkový list. Necháme vychladnout.

 

18070MmM.jpg

 

Z ryb pak jde i nádherně stáhnout kůže, takže filety mohou být úplně čisté. Prokládáme je do sklenice s cibulí.

Použít můžeme ještě třeba (pepř, jalovec, kyselé zelí, mrkev… dle chuti)

A zalijeme zchladlým lákem.

 

Necháme další 3  dny a můžeme vesele jíst.  Napište si do kalendáře, že za tuto dobu rozhodně pořídit čerstvý chleba a máslo! Chleba s máslem a tahle jemná kyselá rybička – to je blaho!

 

Vydrží – no zatím mám dojem, že je tam mám asi týden a jsou pořád OK.

 

18071MjI.jpg

 

Dobrou chuť !

Renata Petříčková


[sexy_author_bio]


Článek pro vás napsala:

Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna ubývá Co to znamená?
a nachází se ve ŠTÍRU. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Marek je jméno původem z latiny. V jádru je to Marcus ze základního Martius, které vzniklo podle boha války Marse. (Árés). V překladu tedy znamená jméno Marek přímo Mars, tedy bůh války. Volně přeloženo se čte jméno Marek jako „válečník“. V ČR je 52 497 Marků.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Dnes není žádný mezinárodně významný den.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Ponechali byste název pásky proti smrti pro reflexní prvky?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 8
  • 519
  • 23 082
  • 359 253
  • 2 421 648
  • 3 795
  • 28
  • 1 846
0 Shares
Share
Tweet