K ranní kávě: Znojmo, kdyby jen dvojmo (luxusní recepis)

Už jsem si myslela, že vám tuto Ranní kávu, která je po včerejším Slunovratu (Litha) už opravdu letní, ani neposkytnu. Po vichřici, která složila moje slunečnice až k zemi, totiž nešel ani proud, ani internet. Nebylo špatné si vyzkoušet, jak to jednou stejně dopadne. No ale nakonec jsem net nahodila přes telefon, (opraví to až dnes večer) tak se ještě black a net out nekoná…

 

A to je dobře, protože jinak bych vám musela recepis na luxusní okurky, posílat asi poštou.

 

Tak, jako je na tom Tora s třešněmi, které my jsme prošvihli, protože jsem stihla očesat jenom spodek a pak už, jak víte, nebyla chuť ani energie cokoli česat, tak jsem na tom na našem záhumenku já s okurkami.

 

Ačkoli jsem zasadila šest semínek, nestíhám úrodu sklízet.

 

26505NmE.jpg

 

Ne, já si nestěžuji, já jsem strašně ráda.

 

Je to cosi, co člověk prostě musí opečovávat, protože je to takové jeho dítě, které vypiplal doslova od semínka a kdyby i nebyl pražádný důvod vstát z postele a komu připravit snídani, tak nezalít svoje kytičky a plodiny, to prostě nejde.

 

26506ODF.jpg

 

Díky Bohu, že jich je tolik.

 

A taky je fajn, že si pěkně zrají postupně. To totiž znamená, že člověk není v jednom zátahu zavalen zelenými zahnutými kráskami, ale chodí pro ně denně a denně s nimi zpracuje, pěkně bez stresu.

 

A já mám brilantní recepis na luxusní okurky.

 

Zdědila jsem ho od babičky Stiborové, což je ta druhá, než ta magická, ta, u které jsem trávila prázdniny ve Sběři, a která i kdyby zavařila dlažební kostky, byla by to mana nebeská.

 

Cokoli uvařila, zavařila, upekla, usmažila, udusila … to bylo tak strašně dobré, že to byla právě babička s dědečkem, u koho jsem, jsa stižena těžkým nechutenstvím, fakt jedla.

 

Mám od ní jen pár receptů, ale stojí za to.

 

A jedním z nich je i ten na okurky.

 

U ní jsem prvně viděla zavařovat okurky tak, že se nezalévaly nálevem, ale vlastně se každý nálev ve sklenici připravoval sólo.

 

Co sklenice, to originál nálev, prostě.

 

Ve finále to vypadá úplně stejně, ale postup je trochu jiný.

 

26507OWZ.jpg

 

Tak jestli to chcete zkusit… (vím, že každá má léty ověřený recept a přesvědčení, že to je ten nejlepší – tak snad kdyby někdo chtěl inovovat)

 

Do sklenice 0,7 patří:

 

Trochu hořčičného semínka

Dvě kolečka křenu

Tři kolečka cibule

Tři kolečka mrkve

Šest kuliček nového koření

Osm kuliček pepře

Jedna „větvička“ kopru

 

Potom okurky.

 

Dělám podélně krájené, i na kolečka i celé, aby pak bylo z čeho vybírat. (těšila jsem se, jak je budu dávat tátovi k mletému řízku, ale to se už prostě NIKDY nestane).

 

Když jsou ve sklenici okurky, zalijí se deckou octa.

 

Nahoru patří zarovnaná lžička soli a čtyři lžičky cukru.

 

Potom se to zalije studenou vodou, zavíčkuje a dál už je postup stejný, jako ho člověk zná, když zavařuje cokoli.

 

Samozřejmě pak otočit dnem nahoru.

 

Mimochodem…

 

Dědeček miloval okurky měkké, zatímco babička ty křupavé.

 

Řešila to tak, že pro dědečka zavařovala hodinu, pro sebe půl hodiny. (při cca 80st).

 

Menší skleničky, ty co jsou třeba od majolky, nebo marmelády, to je ze všeho tak polovina, ale cibule klidně stejně, ta se totiž neztratí.

 

Kolikrát se člověk v té sklenici těší hlavně na tu cibuli, co?

 

Jedla jsem v životě už hodně okurek, miluji je, zejména ty na kolečka a babičky postup je prostě TOP. A protože mám něco z dědy, tak já jsem na ty měkké, čili já je tam nechávám déle.

 

Mě prostě tento způsob zavařování přijde jednak děsně šikovný v tom, že takový lák vlastně nikdy nedojde a taky v tom, že to je prostě fakt strašně dobrý.

 

(...až se dám úplně dohromady – což bude chvilku trvat, protože … protože je to fakt těžký, tak udělám nějakou soutěž, vychytanou, tématickou a ta bude o okurky, abyste věděli, že nekecám).

 

Jinak…

 

Zasadila jsem letos dýně, takové ty Hokkaidó, protože jsem se loni zamilovala do dýňové polévky a mým dýním se daří mimořádně, takže budu jíst dýňovou polévku jako vzteklá.

 

26504YWY.jpg

 

A pěkně sama, protože …. protože Tomáš dýňovou polévku nesnáší.

 

Po neděli hodím recepty na ty mastičky.

 

Přeji vám krásný den a příjemný víkend, Popelky moje. heart

 

Míša K.


vizitka Kudláčková


 

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 9 čtenářů průměrem 4.56 bodů z pěti


Čtěte také:

K ranní kávě: Dnes s titulky a blahopřání 
K ranní kávě: Maminky, svatba i pusinky 
K ranní kávě: Ráda se koukám na lásku 
TITULKY na středu 16.5.2012 
VÍKENDOVÁ SOUTĚŽ - filmová - ukázka 2. 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 22.06.2018 18:04

Odpověď na příspěvek #215171
Uživatel: mirabelka

V pohodě berunko. Co kytky?
 

Ne, to není v pohodě... to je o tom, že jsem debil. 

 

Kytky rostou, na ně plivám .. hlavně na tu zlomenou. Ona to rozdejchá. Love it

 

To budou vymazlený mastičky.

 
Avatar
post Zaslal: 22.06.2018 11:27
 

V pohodě berunko. Co kytky?

 
Avatar
post Zaslal: 22.06.2018 11:25

Odpověď na příspěvek #215169
Uživatel: mirabelka

To jsou ty, co jsem viděla ve středu o půlnoci ? :-P..vypadaly skvěle :-). Recept...
 

Jooo ... do pytle!! Chtěla jsem Ti je dát a zapomnela jsem na to. Toilet

 
Avatar
post Zaslal: 22.06.2018 11:22
 

To jsou ty, co jsem viděla ve středu o půlnoci ? :-P..vypadaly skvěle :-). Recept zkusím, mě totiž nebaví dělat nálev a TOHLE je prostě bomba :-D

 
Avatar
post Zaslal: 22.06.2018 11:17

Odpověď na příspěvek #215167
Uživatel: Furling

Teda, to je neuveritelny, to jsem mu hodne ubrala!!!
 

nj :) v 93 tady se mnou tančil na Silvestra tango. 

 
Avatar
post Zaslal: 22.06.2018 10:32

Odpověď na příspěvek #215164
Uživatel: Michaela Kudláčková

Je mi to, beruško nesmírně líto. Drž se. Tatka šel dolů taky...
 

Teda, to je neuveritelny, to jsem mu hodne ubrala!!!

 
Avatar
post Zaslal: 22.06.2018 10:22

Odpověď na příspěvek #215165
Uživatel: Furling

Oba měli úžasný požehnaný věk a dožili se ho vitálně!!!...
 

31.12. by mu bylo 97

 
Avatar
post Zaslal: 22.06.2018 10:10
 

Oba měli úžasný požehnaný věk a dožili se ho vitálně!!! Dědečkovi by bylo za 3 dny 91 let. Vašemu tatínkovi 93, ne?

 
Avatar
post Zaslal: 22.06.2018 09:55

Odpověď na příspěvek #215163
Uživatel: Furling

Já taky zavařuju v troubě, jak se zavařuje jinak? :D Já vloni dělala tu...
 

Je mi to, beruško nesmírně líto. Drž se. Tatka šel dolů taky neskutečně rychle. Neustále si kladu otázku... proč.

 
Avatar
post Zaslal: 22.06.2018 09:52
 

Já taky zavařuju v troubě, jak se zavařuje jinak? :D

Já vloni dělala tu takovou americkou čalamádu a byla to neskutečná mňamka, nechala jsem ty okurky nějak přerůst... abych zkusila ty tvoje, Miško, budu muset zavčas vzpomenout, kolečka já totiž nerada... a už vůbec ne měkké :D

Jinak Miško, aby toho nebylo málo, včera mi volali, že dědeček včera večer zemřel :,(  tak už se netrápí a jsou s babičkou spolu. Je to až takové nepochhopitelné, babička odešla 30.4. na Beltain a dědeček na Lithu …

Každopádně už se trápil, prý měl otevřené proleženiny… a nikdo neví, do jaké míry co vnímal :,( je to hrozný, dělám fotoknihu a dávala jsem tam ted fotky z Vánoc, kde byli oba ještě tak životaplní, nadšení… a ani ne po půl roce jsou oba pryč :,(

 
Avatar
post Zaslal: 22.06.2018 09:20

Odpověď na příspěvek #215161
Uživatel: Ivík

Milá Míšo to je pecka recepis.Já mám ten svůj rodinný...
 

:) no vidíš o zavařování v troubě jsem nikdy neslyšela...

 
post Zaslal: 22.06.2018 07:49
 

Milá Míšo to je pecka recepis.Já mám ten svůj rodinný léty odzkoušený co dělám každý rok,ale ten se musí svařovat a v kuchyni to je pak pěkně kyselo jak se nálev vaří no a já se potím jako prase na rožni.Určitě půjdu letos do toho tvého.Jen zavařuji v troubě v pekáčku tak to snad nepřeženu a nebudou příliš měkké.Děkuji a přeji hezký znojemsky laděný víkend :-)))

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist