K ranní kávě: Už plivete na semena?

To je titulek co? Ale znalé Popelky ani sekundu nepochybovaly o tom, na co se ptám, kam mířím. Zejména tehdy, když máme za sebou první jarně-letní víkend. Tedy tady rozhodně skoro letní byl. A tak už mnozí máme za sebou taky první jarní fušku na zahrádce.

 

Ani dospat jsem nemohla a před tím ani usnout, jak jsem přemýšlela, co všechno uklidím, vyhrabu, vytrhám, odnesu, zasadím, poplivu.

 

Dělala jsem čistku tak důkladnou, že jsem se v sobotu večer nemohla ani podrbat, protože jsem nezvadla ruku, a kdybych měla vyjít schody, potřebovala bych kladku.

 

A předpokládám, že mnozí jsou na tom podobně.

 

V neděli jsem pokračovala a hele:

 

25939MWM.jpg

 

První vlaštovky!

 

Začala jsem jako tradičně rajčátky, a pak jsem zasadila a enzymy opatřila ještě okurky a melouny.

 

25940Yzk.jpg

 

(Pro ty, kdo ještě nevědí, ačkoli myslím, že vědí už všichni za tu dobu, tak na každé zasazené semínko je dobře plivnout.)

 

To proto, že pak rychleji vyklíčí a je zdravé a odolné, neboť sliny obsahují enzymy.

 

Věděli to už naši předkové, i když nevíme, zda vědecky, protože kupříkladu vodu pro vánoční Barborky, musely dívky, aby měly jistotu, že větvička vykvete a ony se vdají, nosit od studánky v ústech.

 

Vykvetly pokaždé.

 

Díky enzymům v lidských slinách. Ne pokaždé se dívka i vdala, ale Barborka vykvetla.

 

Proto ten titulek a proto plivat na semínka.

 

Já si ale myslím, že to je nejen o enzymech a jaksi pragmatické části celé té procedury. Já za tím vidím, i cosi hluboce osobního mezi mnou a semínky.

 

Představte si rajče, které pěstujete, byste to snědli, abyste to vložili do úst, a samém prvopočátku, už v zárodku použijete obsah úst.

 

Ze sliny jsi a ve slinu se proměníš … to je taková optimističtější parafráze.

 

Ale vážně…

 

Asi nebude s vaším tělem kompatibilnějšího a jaksi zdravějšího plodu, než takového.

 

No a tak se to má se mnou a semeny letos, stejně jako loni, předloni a vůbec u mě nejen s rajčátky, ale i s okurkami, melouny, v krabičce už čeká mrkvička, pórek, petrželka…

 

25938MDg.jpg

 

Většinu plodin pěstuji ze semínek.

 

Přijde mi to tak nějak více hrdinské a člověk si každého keříku, mrkve, plodu pak nesmírně váží.

 

A co už může být dnes cennější i vzácnější, než je úcta k jídlu?

 

P.S. Jenom mi prosím někdo povězte, proč jsou ta semena okurek modrá??? Zasela jsem dva druhy nakládaček a modrá semena jsou u obou.

 

Míša K.


vizitka Kudláčková


 


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 3.25 bodů z pěti


Čtěte také:

Hezký den s TITULKY! 
Je u vás jasno? 
K ranní kávě: Chcete to bez Andreje? Můžete. Hele! 
K ranní kávě: Ne, nezklameme! Pekelná sekačka bude i letos! 
VYHLÁŠENÍ: Víte, kdo jsem? 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
post Zaslal: 14.03.2018 15:26
 

jo to plivání je jak z knihy Anastázie, ta i radila chodit po zahrádce bosky, občas něco utrousit, díky tomu se informace z naší DNA dostane do půdy a rostou tam plodiny a byliny, které nám pomáhají léčit naše neduhy, či mají obsah těch účinných látek, které nám zrovna chybí a potřebujeme je doplnit. Často i lidi říkají, že jim začaly na zahradě růst bylinky, plevele, které když koukaly na co jsou, zjistili, že jsou právě na to, co zrovna zdravotně řeší. Já litovala, že nemám zahrádku a hle, jednou jdu po balkonu a koukám v květináči mi roste pampeliška, zrovna jsem potřebovala posílit játra, kvůli lupence, prostě vše příjde za námi i do sedmého patra Laughing

 

 
post Zaslal: 13.03.2018 00:23

Odpověď na příspěvek #213453
Uživatel: Michaela Kudláčková

Ty jsi hotový strýček Pompo, nebo jak se jmenoval. Bezva... a co to znamená...
 

Vlastnosti od rodičů, tím myslím ty rodiče, které šlechtitel spojil, aby získal novou odrůdu. Např u rajčete dá jeden rodič chuť a druhý třeba velikost nebo odolnost proti praskání plodů. A potomek má chutná rajčátka, co nepraskají. Ale je to F1 hybrid = kříženec. A když chceš stejná rajčata, koupíš si zas originál semínka a máš stejné plody. A nebo si schováš vlastní semínka a vyseješ je. A uvidíš jaký koktejl vlastností a chuti ti příroda připraví. Rajče bude třeba stejně chutné, ale bude praskat. Nebo naopak bude chutnat hnusně. A takhle to funguje i u dalších rostlin. Proto se třeba ořešáky většinou roubují nebo očkují. Dáš tam ušlechtilou odrůdu, která má takové a takové plody a brzo plodí. Kdežto semenáč tj  malá rostlina ořešáku vyrostlá ze spadlého ořechu může krásně růst, ale plodit třeba až za 15 let a to je dlouho.

Takže jsou rostliny u kterých se vyplatí si sbírat vlastní osivo a pak jsou rostliny, které je lepší si koupit sazenice nebo koupit originál semínka.

Šlechtění a semenařina je věda, Mičurin by mohl vyprávět. A zároveň je super, že je tolik zahradníků, co šlechtí další a další odrůdy. Důležité je, jaké mají zadání. U rajčat, co se prodávají v obchodě i v lednu bylo zadáním rajče, které má hezkou barvu a vydrží téměř vše. Takže nepraskne tlakem, nepoškodí se při transportu, ale chutná hnusně. Kdežto rajčátko ze zahrádky chutná jako ambrozie, protože nemusí přežít převoz 1000 km ze Španělska, i proto kupovaná rajčata většinou chutnají tak hnusně. Pro obchod jsou důležité jine vlastnosti než pro nás, co si s láskou pěstujeme vlastní na zahradě.

 
Avatar
post Zaslal: 13.03.2018 00:06

Odpověď na příspěvek #213452
Uživatel: NoraJ

ANo, semínka z okurek si klidně schovej, vyber si nějakou pěknou a tu nech...
 

RockTy jsi hotový strýček Pompo, nebo jak se jmenoval. Bezva... a co to znamená v praxi "vlastnost od rodičů"? Předpokládám, že ne od mých WOW

 
post Zaslal: 12.03.2018 21:58
 

ANo, semínka z okurek si klidně schovej, vyber si nějakou pěknou a tu nech přezrát, až to žluta a ber je až ze zralých. Akorát pozor, pokud to je odrůda F1, či jiná F, je to takzvaný hybrid a z těch je osivo nestálé, porost z těchto semen si neuchovává vlastnosti původní rostliny, často se projeví vlastnost od rodičů. U rajčat je to jednodušší, ta jsou na výběr i staré odrůdy a původní hybridy.

Keře vydrží, jen kdyby to šlo hodně pod nulu, tak bych je zase přikryla.

 
Avatar
post Zaslal: 12.03.2018 13:31

Odpověď na příspěvek #213446
Uživatel: Hefi

Samozřejmě že plivu.Loni se mi to osvědčilo.Ještě přidám i to...
 

Já sundala z keříků ochrannou trávu u kořínků... Undecided .. no snad se neochladí moc. 

 
Avatar
post Zaslal: 12.03.2018 13:30

Odpověď na příspěvek #213445
Uživatel: NoraJ

Mořením se eliminují houbové choroby a patogeny v půdě,...
 

Chjo... příště vytahám semínka z těch okurek a schovám. 

 
post Zaslal: 12.03.2018 12:38
 

Samozřejmě že plivu.Loni se mi to osvědčilo.Ještě přidám i to zalévání.A díky moc za plevel,taky jsem zapomněla datum.Teď jsem četla,že se má na víkend hodně ochladit,už jsem odkryla růže,tak snad se jim nic nestane.

 
post Zaslal: 12.03.2018 11:15
 

Mořením se eliminují houbové choroby a patogeny v půdě, brání se tak uhnití maličkých rostlin, když není propařená půda pro výsev. Toto osivo bývá i dražší než bez moření. Pro mne to není směrodatné, většinou si radši koupím ta nenamořená, někdy se hůř shání. Moření má své výhody, ale vzhledem k tomu, že té chemie je kolem víc než dost tak mi to přijde až moc. I naši předci mořili, nedávno jsem četla, že obilí měli v ošatkách, kde byli vpletené měděné pásky, případně další kovy nebo jiné látky, už si nepamatuji přesně co. 

Ty jsi v Polabí, tam je tepleji, já s okurkami čekám většinou až po Zmrzlích.  Plivání je osvědčené, včetně té lahve na zalévání:-) a děkuju i za plecí a depilovací den, už ho mám v diáři:-)

 
Avatar
post Zaslal: 12.03.2018 09:26

Odpověď na příspěvek #213441
Uživatel: fandys

O tom plivání jsem si zde loni přečetla a zaujalo mne to, zatím jsem to...
 

Tady jsou vyplivaná rajčata. (odkaz) Opřít se lze třeba o to, že přežila všechno, i ty kroupy co ten rok byly. Z jednoho stonku rostly klidně tři odnože. 

 

Vím, že se má nechat jeden, mě to bylo líto a nechávala jsem dva. Rodili oba a oba dlouho a rovnocenně. 

 

http://www.popelky.cz/prave-ted/k-ranni-kave-tomatoprales-vyslintala-jsem-si-ho.html

 
Avatar
post Zaslal: 12.03.2018 09:20

Odpověď na příspěvek #213436
Uživatel: NoraJ

Ahoj Míšo ta semínka jsou modrá proto, že jsou namořena =...
 

Ahooj, děkuju za vysvětlení stran okurek. Nechápu, proč ošetřují, jediné praktické mě napadá snad proti plísni. No snad to není nějaký dryják a snad z toho okurky vyrostou.

 

Plivání do lahve na zalévání provozuji také, dokud jsou maličká a zalévám je doma. Zaplivnu je vždycky na poprvé. A máš pravdu, nikdy nemám v roce tak sucho v ústech, jako pokaždé tehdy. ROFL

 

Do poloviny dubna je mám vždycky doma. (tady je tepleji). Pak jdou ven. Ještě jim "zmzlíci nikdy nic neudělali". 

 

Ten magický datum je 18.6. 

 

Platí to nejen na plevel, ale i třeba na depilace a tak. 

 

Musí se to ale udělat do jedné hodiny po obědě. 

 

Určitě to ještě připomenu zavčasu. 

 

A skutečně to funguje - ověřila jsem to pokusem. 

 

http://www.popelky.cz/prave-ted/k-ranni-kave-18-cerven-funguje-to-me-po.html

 
Avatar
post Zaslal: 12.03.2018 09:20
 

O tom plivání jsem si zde loni přečetla a zaujalo mne to, zatím jsem to nezkoušela. V létě jsem proto chodila na tyto stránky, abych věděla, jaký byl úspěch s úrodou a mohla porovnat výsledek s pliváním a bez. Bohužel mi asi mi výsledek unikl, nebyl by odkaz, pokud se o tom někde psalo, případně foto? Díky.

 

 
post Zaslal: 12.03.2018 00:13
 

Ahoj Míšo

ta semínka jsou modrá proto, že jsou namořena = OŠETŘENA nějakou chemikálií. Takže na tato fakt jen plivat, rozhodně je nedávat do pusy. Já plivu do PET lahve, ze které sadbu zalévám. Protože třeba mrkvová semínka nebo jiná menší, to bych se uslintala. Na okurky je podle mne brzo, pokud nemáš skleník, kam je dáš? Když se sází až v půlce května? Jedině, že je budeš přesazovat do větších květináčů a opatrně je pak přestěhuješ na záhony.

 

Chápu tvé nadšení pro práci na zahrádce, mám to podobně, akorát u nás je zem ještě dost zmrzlá a mokrá od tajícího sněhu, takže záhonky ještě počkají. Ať ti vše krásně roste.

PS, prosím,  kdy bude ten SUPER DEN BEZ PLEVELU? Loni i předloni jsi o něm psala, abych si v předstihu vyznačila termín do diáře a vyhradila si čas jen na záklek do záhonku Smile

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist