Návštěvy: 27
To je titulek co? Ale znalé Popelky ani sekundu nepochybovaly o tom, na co se ptám, kam mířím. Zejména tehdy, když máme za sebou první jarně-letní víkend. Tedy tady rozhodně skoro letní byl. A tak už mnozí máme za sebou taky první jarní fušku na zahrádce.
Ani dospat jsem nemohla a před tím ani usnout, jak jsem přemýšlela, co všechno uklidím, vyhrabu, vytrhám, odnesu, zasadím, poplivu.
Dělala jsem čistku tak důkladnou, že jsem se v sobotu večer nemohla ani podrbat, protože jsem nezvadla ruku, a kdybych měla vyjít schody, potřebovala bych kladku.
A předpokládám, že mnozí jsou na tom podobně.
V neděli jsem pokračovala a hele:
První vlaštovky!
Začala jsem jako tradičně rajčátky, a pak jsem zasadila a enzymy opatřila ještě okurky a melouny.
(Pro ty, kdo ještě nevědí, ačkoli myslím, že vědí už všichni za tu dobu, tak na každé zasazené semínko je dobře plivnout.)
To proto, že pak rychleji vyklíčí a je zdravé a odolné, neboť sliny obsahují enzymy.
Věděli to už naši předkové, i když nevíme, zda vědecky, protože kupříkladu vodu pro vánoční Barborky, musely dívky, aby měly jistotu, že větvička vykvete a ony se vdají, nosit od studánky v ústech.
Vykvetly pokaždé.
Díky enzymům v lidských slinách. Ne pokaždé se dívka i vdala, ale Barborka vykvetla.
Proto ten titulek a proto plivat na semínka.
Já si ale myslím, že to je nejen o enzymech a jaksi pragmatické části celé té procedury. Já za tím vidím, i cosi hluboce osobního mezi mnou a semínky.
Představte si rajče, které pěstujete, byste to snědli, abyste to vložili do úst, a samém prvopočátku, už v zárodku použijete obsah úst.
Ze sliny jsi a ve slinu se proměníš … to je taková optimističtější parafráze.
Ale vážně…
Asi nebude s vaším tělem kompatibilnějšího a jaksi zdravějšího plodu, než takového.
No a tak se to má se mnou a semeny letos, stejně jako loni, předloni a vůbec u mě nejen s rajčátky, ale i s okurkami, melouny, v krabičce už čeká mrkvička, pórek, petrželka…
Většinu plodin pěstuji ze semínek.
Přijde mi to tak nějak více hrdinské a člověk si každého keříku, mrkve, plodu pak nesmírně váží.
A co už může být dnes cennější i vzácnější, než je úcta k jídlu?
P.S. Jenom mi prosím někdo povězte, proč jsou ta semena okurek modrá??? Zasela jsem dva druhy nakládaček a modrá semena jsou u obou.
Míša K.
[sexy_author_bio]