Návštěvy: 10
Přestože se nejčastěji léčím právě bylinkami, ponejvíce osobně trhanými, že bych pokládala bylinkový čaj zrovna za nebeskou manu, to ne. Výjimku tvoří šípky. Miluji šípkový čaj. Ovšem samozřejmě, že ne v pytlíčkách a s příměsí latexu, nebo čím barví výrobci to, co šípek ani nevidělo. Pěkně natrhané a usušené… jeje.
Vedle toho, že je šípkový čaj strašně dobrý, je taky nebezpečně zdravý.
Už od babičky vím, že jsou šípky zdrojem, nejen velkého množství vitaminu „C“, ale také celé řady stopových prvků, draslíku, hořčíku a jiných, zdraví prospěšných uhlohydrátů.
Šípkovým čajem léčila babička všechno, od zánětu spojivek po prostatu.
A ona věděla, proč mi říkala, že bezinka, heřmánek a šípek jsou tři králové bylinek.
V neděli jsem sbalila Ječmena a vyrazila tradičně na tyhle zázračné bobule.
Dokonce jsme čapli sluníčko, takže jsem ani omrzliny neměla, i když samozřejmě bych uvítala třicet ve stínu.
Hromburácovi jsem musela říct, že se patrně uvidíme až zjara, takže ať se má pěkně.
Moudře kynul větvovím, čili rozuměl a zdravil a mával celou dobu, co jsem trhala.
A už suším na kamnech.
Logicky pod bedlivým dohledem toho malého všudybylka, Mišánka, který má bytostný odpor ke kleci, na které neshledává nic jiného, než shledává dítě na školce.
Prostě mě tady odložej, dokud si pro mě nepřijdou.
V šípkách se mu líbilo, okloval je, ale nepozřel.
Zato já je pozřu s radostí.
Nejlepší je, je usušit a pak v utěrce zabalené paličkou trochu naklepat.
Šípkový čaj stačí osladit, ideálně medem, ideálně domácím a krom toho, že si člověk pochutná, dostane velikou pochvalu.
Od ledvin, které šípek skvěle čistí, krevní plazmy, nervové soustavy, na kterou má díky vitamínům řady B blahodárný vliv, imunitního systému, dík vysokému obsahu vitaminu C a také vám poděkuje každá vaše buňka, kterou omladí draslík a ve finále srdce, kterému hlídá v šípkách obsažený fosfor cévy a správný rytmus.
Jestli máte kde, a je-li kdy, určitě vyrazte na šípky.
Bacha, i když vypadají po pár dnech suché, tak nejsou.
Chce to minimálně pár týdnů, pokud to neděláte v troubě.
S tím zkušenost nemám, tu má myslím Tora.
Já je dávám na kamna a tak cca na tři neděle.
Usušený šípek se při drcení vesele rozsype.
Už brzy ze mě bude nejen Popelka, ale taky šípková Růženka.
Míša K.
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.