Superpotravina. Prejže rejže? A ono jo!

Osobně jsem knedlíková a mám potíž vytvořit rýži tak, aby to nebyl blemc, nebo zubolamač. Uvažovala jsem, proč se mi někdy povede a jindy by jí nestrávila ani míchačka na beton a nenaředilo ani ředidlo. Jak se ale člověk do rýže ponoří, tak to je fakt ale kumšt. Na našich stolech je rýže miminko. Možná proto jí ještě tak neumím. Ale jinde? A věřili byste, že matkou rýže není Čína?

 

27539OWI.jpg

 

Čert spolehlivě ví, kde se prvně vrhli na rýži, ale možná to bylo v dnešním Thajsku a to prosím už deset tisíc let před tím, než se narodil Ježíšek.

 

Já jsem to schválně vypsala, abych to hezky nechala doznít jako ozvěnu.

 

Prostě zatímco kus světa se tumloval rýží v době, kdy naši předkové slovili posledního mamuta, a končila doba ledová, k nám doputovala tato potravina, která denně zachrání před hladem polovinu světové populace, teprve v 16. století.

 

Do té doby, jsme se museli obejít bez ní.

 

Ale všude kolem nás se s ní ládovali o sto šest. V Malajsii, později i v Číně, v Indii, Koreje, Japonsku, Thajsku…

 

My u nás říkáme „stav se na kafe“, Korejci říkají: „kin khao“, což znamená „přijď na rýži“.

 

A proč se nám kolikrát lepí, jindy ne a pak zase vytvoříme bezva střelivo do flusačky?

 

No protože jednou je to Basmati, jindy Jasmínová, pak třeba Carnaroli, Arborio … rýže je víc, než 8000 druhů a každá má jinou chuť, vůni, konzistenci i výživovou hodnotu.  

 

… červená, hnědá, fialová, černá…

 

27542YTQ.jpg

Takže to, že jste vytvořili lepidlo, ještě nemusí být vaše chyba.

 

Až si teď vyjmenujeme nejznámější druhy a rozklíčujeme je, a pak až se vrhneme na všechno, co rýže umí, bude nám připadat rizoto skoro jako sprosťárna.

 

Normální rýže se lepí!!

 

Méně nebo více, ale lepí.

 

ARBORIO

Je kulaťoučká, italská, bílá a po uvaření je to skoro kaše. Hodí se na italské rizoto. Dobře saje a vaří se jinak. Napřed se musí na másle osmahnout a pak se k ní teprve při míchání přidává pomalu voda. Italové dávají místo vody víno.

 

27543NmI.jpg

 

JASMÍNOVÁ

Nejčastěji vám jí naservirují v thajské restauraci. Je dlouhá trochu průsvitná, nažloutlá a voní po oříškách. Lepí víc, než Basmati. Jasmínová rýže upravuje hladinu cholesterolu.

 

27540ZjB.jpg

 

BASMATI

Je nejušlechtilejší, poměrně dražší a natrhat si jí můžete, pokud se vydáte do Himálají. Dostanete jí nejčastěji v rámci indické kuchyně. Než jde ale do prodeje, musí být rok ve tmě, protože potom teprve pořádně voní. Basmati tolik nelepí.

 

RUDÁ RÝŽE

Je to rýžová Bhútánská babička, voní jako ořechy, je pevná a je červená. Pěstuje se ve vysoké nadmořské výšce v Bhútánu. Je hodně zdravá, vaří se 20 minut a potom zrůžoví.

 

A co když chceme nelepivou?

 

Nelepivou rýži nelze vypěstovat, ale z přirozeně lepivé jde nelepivou udělat.

 

Rýže parboiled

 

Ta nikde neroste, ta se vytvoří.

Pro ty, kdo nechtějí lepivou rýži, ale takovou, co se vždycky sype a prakticky se nepřevaří (no já to fakt umím s jakoukoli) pro ty se loupaná rýže napřed vakuuje, pak se namočí do horké vody, a pak se zpracuje pod tlakem v horké páře nebo vodě. Zrníčka po tomhle procesu na povrchu ztvrdnou a zpevní se. A to je pak ten druh co po uvaření nelepí.

Nehledejte tedy plantáže parboiledu. Slovo parboiled neoznačuje druh, ale způsob předpřípravy normální rýže.

27545ODY.jpg

Chcete úplně maximálně nejzdravější olej, který se nepřepaluje?

 

Zapomeňte na řepku, slunečnice … nejlepší je … jasně, rýžový.

 

Vyrábí se z rýžových otrub, je strašně zdravý, hodí se do všeho od dresinků po pečení a při smažení se přepálí až při 215 °C.

 

Rýže na všechno!

 

Zahušťovat můžeme rýžovým škrobem, nebo rýžovou moukou, která je prý zdravá, logicky bez lepku a může být ve všem i v koláči. (to fakt zkusím).

 

27541OTZ.jpg

 

Rýžové mléko

Je z rýžové mouky a kdo nemůže laktózu, ten prostě může rýži. Tohle mléko má málo tuku, je zdravé a pijí ho sportovci. Dá se prý i na pečení, vaření, k přípravě koktejlů i k přímé konzumaci.

 

Saké není víno!

Saké je rýžové pivo, protože se podobně i vyrábí. Kvasí. Obsahuje 20 % alkoholu. Má se pít teplé a Japonci si bez něho neumí představit sushi.

 

Rýže pohlcuje pachy. (víme všechny, proto ji máme v lednici)

Rýže pohlcuje vlhkost, takže v zimě ponožku s rýží do auta ke sklu a nezamrzne zevnitř, utopený mobil taky šoupnout do rýže. Utopenec v rýži asi neobživne, ale z mrtvoly bude v rýži mumie.

 

Nejdéle vydrží bílá rýže, nejméně hnědá.

 

Ze všech nejchutnější rýže je ta, která se pěstuje v nadmořské výšce nad 2500m. Tedy tam, kde už neroste skoro nic a kde pomalu stávkují plíce, tam roste nejlepší rýže.

 

27538ZDd.jpg

 

Rýže obsahuje

70% sacharidů

10% bílkovin,

10% vlákniny,

5% minerálních látek,

2% tuků

 

Potom vitaminy skupiny B, mnoho druhů esenciálních aminokyselin, pomáhá metabolismu, obsahuje bílkoviny a ten škrob, který uvolňuje do krve glukózu a reguluje množství cukru. V rýži není cholesterol ani lepek.

 

27544MGN.jpg

 

  • Na světě se ročně spotřebuje 620 milionů tun rýže.
  • Když jí objevili Číňané, směl jíst rýži jenom Císař.
  • K nám ji dovezli Španělé.

 

  • 80% Evropanů prý neumí rýži ani uvařit, ani se v ní vyznat.

 

To asi sedí. Tak jsme právě udělali v tomto směru malý, bezvýznamný krůček kupředu.

 

Jak to říkal ten lunochodec Armstrong?

 

… tak my právě udělali takový rýžový krok ke zdokonalení a já v pátek zkusím rýžový koláč. Kdo chce, může experimentovat se mnou, protože v pátek ráno bude v Ranní kávě recepis.

 

Dala bych si superpotravinový nákyp, který dělala babička. Byl boží. 

 

Krásný den! heart

 

Michaela Kudláčková


vizitka Kudláčková


 


Hodnocení článku

Hodnotilo 24 čtenářů průměrem 4.46 bodů z pěti


Čtěte také:

Jsem doma. Dík! Edík 
Kořeněná, magická středa: PEPŘ – Válečník vyvažovaný zlatem 
Pampelišky léčí bradavice i rakovinu 
ROZHOVOR: Chcete se zbavit slimáků? Pusťte si mě na zahradu! SLEPÝŠ 
Životní prostor! 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 20.02.2019 22:50
 

U mě vede ,co se týká vůně a chuti Basmati,i když je pracnější na vaření - hlavně je dražší.Mám rýži ráda,zítra mám naplánovaný rýžový nákyp.Ten ovšem dělám z obyčejné rýže v sáčcích.Saké je výborné,škoda,že se nedá běžně koupit.Díky za článek.

 
Avatar
post Zaslal: 20.02.2019 20:51
 

Mně teda rýže nikdy nechutnala a moje základní výmluva proč ji nejím je : ještě by se mi mohly sešikmit oči!!! Ale taková tarhoňa, to je jídlo mého dětství a najednou existuje i dnes, hurá! Lejdynka

 
post Zaslal: 20.02.2019 20:33
 

Já jsem rýžomil, od dětství jsem ji měla ráda jako přílohu, při pobytu v cizině jsem propadla kouzlu Uncle bens = rozsýpavá, nelepivá, to mi vydrželo pár let. Pak klasika tj přebrat, osmažit na trošce oleje, osolit zalít vodou a vařit. Krátký pobyt v Japonsku mi přenastavil rýži asi forever. UŽ JEN LEPIVÁ, NEOCHUCENÁ, VAŘENÁ V RÝŽOVARU... miluju ji samotnou, nebo se špetkou soli, citronové šťávy a kapkou másla či olivového oleje a plátky česneku - mana nebeská Love it Případně japonská klasika, tj miska rýže, pár švestiček umeboshi a na cestu rýžové onigiri, japonská forma sendvičeKiss mnam.  Když jsem v dospělosti poprvé ochutnala rizoto italského typu byla jsem zhnusená, rizoto je přece to ala školní jídelna:-)

 
post Zaslal: 20.02.2019 19:03
 

Jinak tedy holky, vy jste hotové rýžová alchymistky. To jsem zvadavá, jak v pátek dopadne ten koláč...Laughing

 
post Zaslal: 20.02.2019 19:02

Odpověď na příspěvek #217836
Uživatel: ToraToraTora

Ryži nenamáčím, nesmažím, nedusím a dokonce ani nijak nedochucuji....
 

...a jako vaříš, nebo ani to ne? ROFL

 
Avatar
post Zaslal: 20.02.2019 18:45
 

Ryži nenamáčím, nesmažím, nedusím a dokonce ani nijak nedochucuji. Miluji ji jen tak naostro. S arsenem, bez chuti, bez tuku, s pesticidy, škroby a aurou tajemnosti. prostě hard core rice. 

 
Avatar
#217833
Vaření rýže...

Désirée
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 20.02.2019 09:31
 

Dobré ránko, Popelky,

já klasickou přílohovou rýži nevařím, ale DUSÍM. Povede se vždycky. Hrníček (na cca 4 porce 250 ml) rýže propláchnu a spařím. V kastrólu, kde budu rýži dusit na lžíci oleje do sklovata osmahnu cibuli, přidám spařenou rýži, dva a kousek toho samého hrníčku vody a vrchovatou lžičku soli. Když to potřebuju mít rychleji, dám vodu vaříci. Dám do vyhřáté trouby dusit s poklicí a když voda zmizí, je to hotové. Ochutnám, maximálně chvíli přidám. Žádné míchání. 

 
post Zaslal: 20.02.2019 07:00
 

Dobré ráno Míšo,

jsem rýžomil a asi jsem v minulém životě žila někde v Asii, protože rýži jím často a ráda. Nicméně jsem to měla podobně jako Vy, rýži jsem prostě nikdy neuměla uvařit :-(. Ale!!!! pořídila jsem si rýžovar, pro mnoho žen naprosto zbytečná pomůcka do kuchyně, ale pro mě je to nejpoužívanější hrnec, od té doby, co ho vlastním, se mi nestalo, že bych přípravu rýže zmastila :-). Takže rýžovaru zdar! Nejraději mám jasmínku a často jí vařím. Jo, a četla jsem, že vzhledem k vyššímu obsahu arsenu v rýži všeobecně, je doporučeno rýži namočit před vařením přes noc, to často nestíhám, ale prý stačí i pár hodin, tak ráno většinou namočím. Přeji krásné předjarní dny! Jana

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist