Šafrán: Je opravdu tak vzácný? Ano, je!!

Kolikrát jste při přípravě jídla použili šafrán? Myslím, že šafrán, je skoro frekventovanější v mluvnici, než v kuchyni. „Je toho jak šafránu". Jistě to úsloví znáte. Co je na něm tak vzácné, že se stal příslovečným? Třeba vás bude zajímat, že: …

5947Yzg.jpg

 

Na pouhých 45 deka koření z této roztomilé květinky

 budete potřebovat neuvěřitelných

čtvrt milionu blizen z namodralých kvítků!

 

Nebo i jinak.

Ze 100 000 blizen byste nasušili 10 deka koření výrazně rudé barvy a silné chuti.

Věděli jste to?

 

Jiný název pro šafrán, který vám bude patrně bližší, je Krokus.

Crocus sativus. (Šafrán setý).

 

A to je on.

 

5943NmU.jpg

Obrázek se po kliknutí zvětší

 

Asi málokoho by napadlo vyrvat těm pár něžným kvítkům, které oprašuje na zahrádce střed, tedy bliznu, za účelem sušení.  

 

A ani by to nestálo za to.

 

Ono rčení „šetřit s tím jako s šafránem“ nebo „málo jako šafránu“ je víc, než na místě.

Neexistuje totiž dosud žádný stroj, žádná mechanická pomůcka na sklízení šafránu pro obchod.

Je třeba jen lidských rukou pro sběr drobounkých blizen.

 

5942MDM.jpg

 

Původně pochází šafrán z Asie.

Dnes se pěstuje také ve Španělsku, na jihu Francie, v Itálii, Indii, Pákistánu, Číně a Japonsku.

 

5945ZTR.jpg

 

Jeho za sucha rudá barva se po rozpuštění ve vodě změní na krásnou žlutou.

Ve starověku byla právě tato krásná šafránová žluť vyhledávanou módní barvou vznešených dam a stejně módní a vzácná byla i vůně šafránu.

 

Dnes ho známe hlavně jako koření a stále je synonymem malého množství.

 

Do pokrmů opravdu stačí špetka.

Jinak by jídlo zhořklo. Nejvíce se se šafránem setkáte v kuchyni španělské, francouzské, arabské, indické, čínské a latinskoamerické.

 

5946YzI.jpg

 

V lepších restauracích se jím barví a také aromatizují například rýže, pilaf, omáčky, polévky, sýry či těsta.

 

Sám název šafrán pochází z arabštiny.

Za'fran, doslovně arabsky znamená „být žlutý“.

 

Šafrán chutná po medu a je hořký.

 

5944ZWZ.jpg

 

Jako lék je šafrán známý stejně dlouho jako koření.

Posiluje srdce, pomáhá při kašli a nespavosti. Stále se cení i jeho afrodiziakální účinek.

 

Původní perská medicína ho využívá při celkové sklíčenosti a depresích.

Žlutá barva pestíků šafránu u východních národů symbolizuje slunce a navrací radost a energii do života.

 

Moderní klinické studie dávají lidové medicíně za pravdu.

Pestíky šafránu obsahují látku safranal, která v mozku ovlivňuje hladinu serotoninu, což je hormon působící na naši náladu. Jeho využití coby přírodního antidepresiva se stále zkoumá.

 

5941Nzk.jpg

 

Sexy jehně

 

Tak ještě chybí nějaký recept, který by v sobě spojoval lahůdku pro chuťové kanálky, podporu pro večerní hrátky i rušičku depresí.

 

Tady je.

 

 „Pohodové, sexy jehně“.

 

Potřebujeme:

 

1 kg jehněčího masa, 100 ml kyselé smetany, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky mleté papriky, 1/2 lžičky kari a několik vláken šafránu namočených do špetky vody. Také sůl a trochu oleje.

 

Maso nakrájíme na kostičky, osolíme a opečeme na oleji.

Pak zalijeme smetanou a dusíme, dokud se veškerá tekutina nevysmahne. Přidáme všechno koření. Kromě šafránu!

 

Podlijeme a na mírném ohni dusíme do měkka.

Teprve nakonec ochutíme připravenou šafránovou vodou a ještě 5 min. povaříme. 

 

Nejlepší přílohou jsou smetanové brambory, ale je to tak dobré, že klidně stačí podušená baby karotka nebo fazolky.

 

Dejte vědět, jak pak bylo v ložnici

 

Michaela Kudláčková


 

 

vizitka Kudláčková



Hodnocení článku

Hodnotilo 17 čtenářů průměrem 3.82 bodů z pěti


Čtěte také:

Chyťte si tu bestii! 
Kořeněná, magická středa: MAJORÁNKA – Jablko sváru Bohů i základ erotické mastičky  
Kořeněná, magická středa: MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK A KVĚT – Není to ani květ ani oříšek  
Malý botanický kvíz o všechny psy světa 
VELKÝ HERBÁŘ PRO POPELKY - Léčivý i magický 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 06.04.2017 00:47

Odpověď na příspěvek #207014
Uživatel: Amygdala

Míšo, píšeš: "Asi málokoho by napadlo vyrvat těm...
 

Máš pravdu !!!

 
post Zaslal: 06.04.2017 00:43
 

Míšo, píšeš:

"Asi málokoho by napadlo vyrvat těm pár něžným kvítkům, které oprašuje na zahrádce střed, tedy bliznu, za účelem sušení." Ono taky šafránové koření není z těch jarních krokusů. Šafrán setý kvete na podzim. 

  https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0afr%C3%A1n_set%C3%BD

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist