Detail příspěvku: Ryzce. Houby opomíjené neprávem? Rozhodně!

Ryzce. Houby opomíjené neprávem? Rozhodně!

autor: | Říj 27, 2015 | Fauna a Flóra | 0 komentářů

Návštěvy: 156

Já vím, že houbaření už pomalu odzvonilo, ale s touhle knihou se vyřádíte i v kuchyni. Škoda, že na titulní straně není mimo jiné i některý mimořádně chutě tvorný obrázek, který je uvnitř v receptářové části knihy. Ano, ryzce jsou houby sice známé, ale do košíku je obyčejně jen málokdo sbírá. Ani já bych se neodvážila. 

Ovšem po přečtení této knihy – a popravě mě stačilo se jen podívat na obrázky – jsem pojala obrovskou touhu přece jen, když mi štěstí někdy bude přát, se do ryzců zakousnout. Nakonec jsou to krásné, masité velké houby a když jsem v této knize nalistovala na konec, ke stránkám s mimořádně chutnými recepty, tak jsem se dokonale ztratila ve fantazii….

 

19000YTk.jpg

 

Autoři jsou precizní jako profesoři

 

S velkou pochvalou musím ohodnotit celý text. Autoři jsou odborníci na slovo vzatí a s nesmírnou až puntičkářskou péčí zpracovali každou větu, každý kousek textu. Kniha je rozdělena do několika částí.

 

První je o ryzcích obecně: tady se dozvíte, co je to za houby,  něco o jejich mléde, o tom, jak je podle několika základních  znaků rozeznat, charakteristika klobouku, třeně, dužiny, lupenů nebo vůní. Všechny tyto znaky se potom ještě jednotlivě rozebírají u každé ze 60 hub, které tu jsou i podrobně nafoceny.

 

Druhá část je o léčivých  látkách v ryzcích: to je jedinečná a ojedinělá část této knihy. Medicínská přesnost, vědci v akci! Asi nejsložitější část knihy, ale dá se říci, že laik bude žasnout a odborník se zaraduje nad přívalem informací. Obyčejný čtenář a obyčejný houbař si odnese hlavu jako balón a obrovskou pokoru nad těmito houbami, do kterých kdekdo v lese kopne se slovy: „Prašivka, bacha… ježiš a něco z ní teče, rychle pryč!“ Ha, a ode dneška si uvědomíte, že je to ryzec, který se svou léčivostí a obsaženými bioaktivními látkami v mnohém směle může rovnat třeba mediálně a kulinářsky profláknuté hlívě ústřičné.

 

18998MzE.jpg

 

Ryzec smrkový

 

TIP: Tou můžete mimochodem velmi dobře nahradit houby uvedené v receptech a vznikne vám tak na talíři dílo vizuálně celkem podobné, jako kdybyste vařili z ryzců.

 

18999YzM.jpg

 

Ryzec černohlávek

 

Třetí část je fotoatlasová: Je tu na 60 u nás rostoucích hub. Jedlých, nejedlých, dobrých i odporných, ba i jedovatých. Dozvíte se zajímavosti. Třeba u nás jedovatý ryzec kravský se na Ukrajině normálně konzumuje. Samozřejmě po náležité úpravě, ale… nebo že některé ryzce voní jako sperma a jiné jako kokos nebo strouhaná mrkev či jak okvětní lístky růží? Jsou to nepodstatné a zajímavé drobnosti, které nakonec v hlavě uvíznou a které tak činí tuto jen zdánlivě ryzí odbornou knihu, tak čtivou.

 

Fotografie jsou přesné, vypracované do detailů, houby jsou často obloženy i atributy svého nálezu, tu je lístek z břízy, tu lískový oříšek a také podle fotek poznáte, jde-li o nález letní nebo podzimní.

 

Poslední část je o vaření: co k ní dodat. Ryzce v pomazánkách a salátech. Ryzce nakládané jako pečenáče, zavináče nebo utopenci. To třeba pro mne byla zcela nová věc! Omáčky a horké polévky, pečená jídla, dušená, kombinace s masem, brambory, rýží nebo těstovinami. Báječná vegetariánská sekaná z ryzců a pak i království slaného pečení – pizza, záviny a štrůdly. Nebo tahle smetanová dobrota….

 

19001MDQ.jpg

 

Neodolatelné.

 

Jako bonus potom několik receptů věnovaných konzervování a to jak v sladkokyselém nálevu, tak i mléčným kvašením nebo v sádle nebo soli.  Navíc, když si představím, že nemusím být vázaná jenom na ryzce, ale mohu uvedené postupy zkusit na různých houbách – zdá se, že na nějakou dobu opustím masožravectví J))

 

O autorech:

Jiří Kovač: (nar. 1950, Trutnov) Od roku 1978 je členem České společnosti pro mykologii a houby jsou jeho celoživotní vášní. Je vynikající znalec hub se širokým rozhledem, přičemž se dobře orientuje i v mnoha obtížných a málo prostudovaných rodech hub. Známý je především svou dlouholetou fotografickou činností.  Svými snímky přispěl do mnoha českých mykologických publikací.

 

JUDr. Aleš Vít: (nar. 1953, Velké Hamry) Od roku 1969 žije v Praze a je členem České mykologické společnosti, kde se dlouhodobě věnuje problematice jedlých hub a jejich využití v kuchyni. Přispívá do časopisů a na houbařské weby, autorsky i fotograficky se podílel na několika houbařských a kuchařských knihách.

 

RNDr. Radomír Socha, Dr.Sc.: (nar. 1946, Krnov) Vystudoval obor fyziologie živočichů na přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně.  Do konce roku 2013 pracoval jako vedoucí vědecký pracovník v Biologickém centru Akademie věd v Českých Budějovicích, publikoval ve svém oboru přes 150 prací, za které byl také oceněn presidiem AV ČR. Celý život se aktivně zajímá o houby, je členem České mykologické společnosti a autorem mnoha knih nejen o houbách, ale i o přírodě, publikoval také v řadě českých časopisů.

 

Jiří  Hák: (nar. 1945, Jaroměř) aktivní mykolog, který se specializuje především na rod pavučinců, později i holubinek a ryzců. Dost času věnoval kulinárnímu vyžití hub, především pak konzervaci. V soutěžích o nejlepší houby ve sladkokyselém nálevu získal třikrát republikový mistrovský titul. Je spoluautorem knihy Holubinky (Academica, 2011) a z jeho iniciativy díky spolupráci s RNDr. Sochou vznikla tato kniha.

 

Vydalo nakladatelství Eminent, 2015, www.eminent.cz

 

Foto: Eminent

 

Renata Petříčková


[sexy_author_bio]


Článek pro vás napsala:

Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna ubývá Co to znamená?
a nachází se ve ŠTÍRU. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Marek je jméno původem z latiny. V jádru je to Marcus ze základního Martius, které vzniklo podle boha války Marse. (Árés). V překladu tedy znamená jméno Marek přímo Mars, tedy bůh války. Volně přeloženo se čte jméno Marek jako „válečník“. V ČR je 52 497 Marků.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Dnes není žádný mezinárodně významný den.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Ponechali byste název pásky proti smrti pro reflexní prvky?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 47
  • 517
  • 23 325
  • 359 723
  • 2 421 168
  • 3 795
  • 28
  • 1 846
0 Shares
Share
Tweet