Rybíz. Něco mu dlužím

Jestli si myslíte, že dětem nastal s prázdninami čas bezstarostných radovánek, dny vyplněné sluncem a modří koupališť, tak jste na omylu. Kyblik a padej na rybíz. Už od útlého věku jsem byla hluboce přesvědčena, že tyto bobule milují jen útoční lesní mravenci, hladoví ptáci a matky. 

6238M2J.jpg

Poté, co jsem doskotačila kolem keřů ve snaze sklepávat štípající mravence z lýtek  a střídavě tak usypávala nasbírané bobule, maminka udělala marmeládu. Desítky sklenic marmelády. A obřadně je uložila k desítkám sklenic z loňského roku, které ležely vedle těch z roku předloňského.

 

On to nikdy nikdo moc nejedl.

Jen si namažte na chleba něco, co vám udělá z obličeje Quasimoda. A to nemluvím o zrníčcích, která se dostala hloub, než by dokázal kdy dentista.

 

I přesto jsem tomuhle ušlechtilému šťovíku přišla na chuť.

Ono nad takové  voňavé vánoční linecké s domácím džemem barvou rubínu, kořeněný vlastním úsilím a voňavý bojem s mravenci a beruškami prostě není.

 

Mám pocit, že mu po letech nepřátelství něco dlužím. Když po tom půjdete trochu dál, je to totiž hotový zázrak.

 

6239MDM.jpgNechtěla bych opomínat ani jeho bílou a černou variantu.

Jedna bobulka obsahuje až 2mg vitamínu C, na který je nejbohatší právě černý rybíz. Důležitý je ale i vitamin P, tzv rutin, který prospívá našemu cévnímu systému. A to i s vysokým tlakem, hemoroidy, otoky končetin nebo se slabou cévní stěnou, kterou zpěvňuje a posiluje.

 

Z vitamínů skupiny B zde najdeme nejvíc niacinu (B3) a kyseliny pantotenové (B5) , které jsou významné pro naše vlasy, kůži a nervy. Plody jsou rovněž bohaté na karoteny, tedy antioxidanty, které náš organismus přetváří na vitamin A. Najdeme zde i velké množství stopových prvků , železa, vápníku, hořčíku, manganu a draslíku.

 

Koktejl těchto a mnohých dalších prospěšných látek v rybízu z něj dělají hotový elixír života.

Jo babičky, ty věděly. A tak na něj nedaly dopustit. Keř poskytuje za minimum péče maximum muziky. Díky vysokému obsahu pektinu (želírovací látky) z něj dělaly rosoly, džemy, sirupy a uchovávaly tak zdroj zdraví důležitých prvků pro období dlouhých zim.

 

Rybíz nám pomáhá, když na nás zaútočí chřipka, angína, nachlazení, záněty dutin, infekce sliznic nebo onemocnění horních cest dýchacích. Karoten v něm chrání buňky před patologickými změnami a zároveň usnadňuje rekonvalescenci po vleklých onemocnění.

 

Zároveň po proměně ve vitamin A chrání sliznice a náš zrak.

 

No neberte to.

 

Pamatuji si, že zatímco maminka na jaře obcházela zahrádku a smutně konstatovala, co všechno nepřežilo tuhé mrazy, rybízové keře mé přání nikdy nevyslyšely. V zimě pod nimi byvakovaly koroptve, v létě mi ničily prázdniny.

 

Letos jsem si zasadila prvné keřík na zahrádce své. I když o to nestojí, hodlám o něj pečovat.

 

Nejlepší je tak měsíc dopředu do kilovky krystalu či krupice píchnout celý vanilkový lusk. Vyrobíte si tak pravý domácí vanilkový cukr.

 

Ten pak svařte s patřičným množstvím rybízu, aby džem nebyl sladký, ale zároveň nesmí „hubu zřkivit“.

 

Naplňte za horka do sklenic a otočte víčkem na chvilku dolů. Na vánoce budete s lineckým za Magdalenu Dobromilu.

 

ToraToraTora


 

Toro, to je ale geniální nápad s tím vanilkovým luskem. To zrealizuju hned zítra.

Pěkným článkem jsi mě skutečně dostala. Právě jsem dohňahňala bobule a stálým vařením hodlám vyrobit domácí šťávu bez barviv a konzervantů.

 

Dám vědět.

Míša


 


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

"MYŠÍ MIMI"... 
Kořeněná, magická středa: BAZALKA 
Máte kočku? A… 
Nejvýkonnější milenec i historik - durman 
Seriálek s chutí dálek - MARACUJA 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 22.07.2012 19:29
 

Ufff. Doma jsem očesala, ani jsem netušila, že je toho tam tolik, nějak se urodilo. Udělala jsem šťávu zastudena.

 

Ovšem co mne čeká u rodičů, to na mne jdou mrákoty, matinka měla vždy všeho "málo" a jelikož byl úrodný rok a jsem na to sama, tak snad ani tu rehabilitaci zad už nebudu ani potřebovatHang

 
Avatar
post Zaslal: 22.07.2012 10:41

Odpověď na příspěvek #23248
Uživatel: krokodylice

Dělám z černého rybízu tzv. "šťávu zastudena". Na 2,5...
 

Bezva tip !!!

 
Avatar
post Zaslal: 22.07.2012 09:42

Odpověď na příspěvek #23230
Uživatel: ToraToraTora

To jako nehňahňat a jen tak povařit a přecedit? Nebo dát méně rybízu?...
 

Dělám z černého rybízu tzv. "šťávu zastudena". Na 2,5 kg rybízu 2l vody. Rybíz přelít vařící vodou, přidat 2 lžičky kyseliny citronové a nechat 24 hodin vyluhovat. Vyluhovanou šťávu přecedím přes plínu, nevymačkávám (!). Přecezenou šťávu zvážím a na 1kg šťávy patří 1 kg cukru. Nevařím, jen pořádně míchám. Po přelití do lahví dávám ještě do každé pár kapek rumu - alkohol vyprchá dřív než to stihneš dát dětem. Z přecezených bobulek se dá stejným způsobem udělat i "druhák" nebo se mohou dát do koláče případně přidat do marmelády.

 
Avatar
post Zaslal: 22.07.2012 08:12

Odpověď na příspěvek #23231
Uživatel: ToraToraTora

Kenťo, pavouci mi vadí všude. Teď jsem našla doma na složených...
 

to máme stejnéééééééé..... !!! a dík, teď se budu asi 48minut drbat a ošívat taky a když mi vylezou např. na zahradě při pletí vlasy z culíku... kuuuuurňa, to jsem frajerka..z podřepu vyskočím k nebi - máchaje rukama v rukavicích i s lopatičkou a rejpátkem a k tomu máchaje i nohama v luftě, abych vyrovnala doskok.... protože si myslím, že to určitě nejsou vlasy, co mne zašimralo, ale TAMTO.... No vypadám občas u této činnosti jako epileptik, který by chtěl hrát v Matrixu ty zpomalený scénky)Cool

 
Avatar
post Zaslal: 21.07.2012 20:14
 

Kenťo, pavouci mi vadí všude. Teď jsem našla doma na složených riflích sedět takovou bílo hnědou lesklou osminohou mrchu. No hnus. jenom, že jsem chtěla dělat statečnou jsem ty rifle nešla hned spálit a druhý den je oblékla na sebe. Celý den jsem byla jak Pepek vyskoč.

 
Avatar
post Zaslal: 21.07.2012 20:12

Odpověď na příspěvek #23222
Uživatel: krokodylice

Krásné rybízové vyznání!  Zrovna včera jsem...
 

To jako nehňahňat a jen tak povařit a přecedit? Nebo dát méně rybízu? Minulý rok jsem tvrdila rodině, že to neměla být šťáva ale džem a v lahvích od vína je to jen z estetiských důvodůCool

 
 

Krásné čtení , Tori))) Love it ... taky vzpomínám na škubání rybejzu, byla jsem menší než ty keře na plantáži u babičky... a trhala jsem statečně i papala, až jsem si jazyk rozedřela) brablence mi nevadily, pavouci ano))Cool

 
Avatar
post Zaslal: 20.07.2012 20:10
 

Krásné rybízové vyznání!  Zrovna včera jsem dělala marmeládu z našeho červeného rybízu. Šťávu z černého už mám ve sklepě hotovou - z lahve vytéká úplně normálně. Zásadní chybu totiž děvčata děláte právě v tom ňahňání a vymačkávání - tím se totiž uvolní do šťávy pektin a udělá Vám z ní marmeládu.

 
post Zaslal: 19.07.2012 12:14

Odpověď na příspěvek #23132
Uživatel: ToraToraTora

Míšo hňahněj, já ji dělala loni, ale zrosolovatěla tak, že už jsem ji...
 

ROFL...dopadla jsem obdobně ...to vypijou ale!! Jinak je výborná Hammer

 
post Zaslal: 19.07.2012 12:14

Odpověď na příspěvek #23129
Uživatel: Gebre

Přidám recept na jednoduchý koláč. Pokud chci něco hodně rychle udělat...
 

Super!

 
Avatar
post Zaslal: 19.07.2012 11:59
 

Míšo hňahněj, já ji dělala loni, ale zrosolovatěla tak, že už jsem ji nedostala z lahve. Asi prodám patent výrobci viagry na přírodní tvrdítko.

 
post Zaslal: 19.07.2012 11:30
 

Přidám recept na jednoduchý koláč.

Pokud chci něco hodně rychle udělat a mám dostatek čerstvého zralého rybízu, koupím nízký dortový korpus, na ten natřu vanilkový krém z půlky krabičky od Dr. Oetkera, nasypu omytý rybíz (cca 2-3 cm do výšky), zaliju červeným dortovým želé, nechám cca 1/2 hodiny vychladit a podávám.

Dobrou chuť.

 

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist