Kudlačka znáte? Měli byste!

Já jsem vás zmátla, ale musela jsem, abych upoutala. A to jsem chtěla. Sice vám moc nepomůže vědět, že kudlačka je angrešt, ale jíst angrešt, to už vám pomůže velice. Je to nesmírně zdravá plodina se zajímavým životem i magií. Já třeba angrešt miluji od malička.

 

Byl pro mě zajímavější, než takové broskve, jablka a jiné ovoce.

 

Stejně je to zajímavé … jako dítě jsem nejedla prakticky nic, co druzí, tedy polévky, omáčky, řízky, šunku, nedejbože knedlíky, rýži a podobná zvěrstva, okoštovali mě jako podvyživenou, nikoli vinou krkavčích rodičů, ale mou vlastní, šoupli mě do ozdravovny, kde jsem trpěla jako zvíře, dali mi odklad do školy, protože jsem neunesla tašku, ale nikdo netušil, že jím.

 

Taky proto jsem byla naživu a neumřela na domnělou podvýživu.

 

Já jsem se doslova a do písmene pásla.

 

Na syrové pšenici, hrášku, šťovíku, rybízu, kukuřici ve všech vegetačních podobách, na šípkách, kytkách a … velice hojně právě na angreštu, který jsem milovala zralý i nezralý.

 

Možná je tohle k zamyšlení, protože já byla jako dítě čistokrevný vitarián a světe div se, jakkoli jsem byla optikou tehdejšího trendu „podvyživená“, tedy hubená, byla jsem zdravá jako řípa a jsem stále.

 

Mám čtyři zdravé děti, žádné komplikace, prostě nic.

 

Jestli ono na tom tedy něco není. Zjevně u mě nomen omen cool

 

No to jen na okraj a jako důstojná anotace k důstojné rostlině.

 

A tou angrešt je.

 

27903OWU.jpg

 

Naši předkové, ať už tedy tady, nebo například na území Mexika v dobách Toltéků a Aztéků, všude byl angrešt moc ceněný.

 

A to celý stromek, nejen plody.

 

Celý stromek je léčivý.

 

Hned na druhém místě po hroznovém vínu se angrešt pyšní největším množstvím ovocného cukru.

 

Z minerálů obsahuje naše kudlačka, nebo německy Stachelbeere, tedy píchavá bobule, nebo v jižních Čechách meruzalka, velké množství draslíku, horčíku, sodíku a pak fosfor, mangan, měď, selen, vápník, zinek a železo.

 

S vitamíny jsou také velcí kamarádi: Nejvíc s vitamínem A, E, C a také B1, B2, B6, (thiamin, riboflavin a pyridoxin) a ještě je s ním B9- kyselina listová, B5 - kyselina pantotenová a B3 - niacin.

 

Pojídání angreštu pomůže našemu tělu s celou plejádou nejrůznějších neduhů.

 

27905MzZ.jpg

 

  • Rozhodně je to díky draslíku a dalším kamarádům, třeba křemíku kvalita a pružnost cév a žilní stěny, takže nám poděkuje srdíčko, mozek, nohy… angrešt upravuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku.

 

  • Má doložené ukliďnující účinky na psychiku a je výtečný na premenstruační syndrom, klimakterium, stres a psychickou nerovnováhu.

 

  • Dále je výtečný komplexně na střeva, zažívání, žlučník žaludek a játra.

 

  • Angrešt umí u po 14 dnech pojídání rozpouštět ledvinové a močové kameny a celkově posílit a pomoci ozdravit tělo.

 

  • Říká se mu kartáč na vnitřnosti.

 

  • Angrešt zvyšuje tvorbu mateřského mléka a v těhotenství chrání plod, čistí placentu a podporuje zdravý vývoj nervové soustavy a srdíčka u miminka.

 

  • Mamku pak chrání před volnými radikály, podporuje činnost jater, tvorbu krevních destiček a má mírný vliv na kvalitu spánku a velký na psychickou pohodu.

 

  • Přítel zinek v angreštu nezapomíná na kvalitu naší pokožky a vlasy jsou s ním pevnější, lesklejší a nevysušují se.

 

 

27902ZGZ.jpg

 

Než se vrhnete na plody, opatrně si opatřete listy, protože mají stejný obsah léčivých látek jako plody, takže se sušené budou hodit, až bobule dojdou.

 

Listy angreštu nesmí při sušení na sluníčko!

 

Ideálně je sušit pomalu a ve stínu, tedy napřírodno.

 

No a magie? Ano, je i ta angreštová…

 

Mezi Toltéky a Aztéky fungoval angrešt jako buditel mužské plodnosti a uměl přivolat déšť. Za tím účelem tito Indiáni trhali bobulky a házeli je na zem do kroužku, který vytvořili v hlíně. Pak začalo pršet.

Naši předkové ho zase používali na ochranu domu před zlem a nepřáteli.

Prakticky u nás měl angrešt prvotně magickou moc a pak jsme zjistili, že se dá jíst. Fakt… jeho první užití bylo, že se dávaly tři větvičky ke dveřím, aby chránily ty, kdo jsou v domě. Pak se využíval vysazen na pozemku, kde opět sloužil jako strážník, a pak, jak se tím vysazováním kultivoval, nám taky zachutnal.

 

27904MzY.jpg

 

Tak co?

 

Jak se vám líbí tenhle chundelatý zázrak?

 

V létě, až ho sklidíme, tak tady mám hrooomadu receptů na vína, likéry, marmelády, koláče a jiné lahody.

 

Mějte fajn den! heart

 

Michaela Kudláčková


vizitka Kudláčková


 


Hodnocení článku

Hodnotilo 11 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Babí léto 
Kaštanová chuťovka. Jak na ni? 
Modelka Vendulka a Ječmen De Sade 
Whisky nebo Whiskey? 
Zvířata: Lidé jsou dobří, ale pomalí žáci 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
#218391
Když jsem byla těhotná,

átéčko
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 20.05.2019 22:51
 

a kydž mi bylo fakt hrozně zle, nemohla jsem jíst, jen jsem zvracela ze všeho, tak jsem se jednou ploužila z vlaku k našim. Potkala jsem paní Boháčovou, zvaná Boháčka. Ta jen na mě koukla, řekla: Jsi v tom!! Boháčka byla stará porodní sestra, která se opravdu vyznala.

Zeptala jsem se, jak to poznala, řekla oči, barva pleti. Zeptala se "Grcáš"? (zvracíš) řekla jsem že skoro nic jiného nedělám.

Boháčka řekla, že potřebuji jíst kyselé. Na to jsem odpověděla, že jsem si koupila kyselé rybky a že je mi špatně i po nich. 

Boháčka řekla: Ryby ne! Musíš nezralý angrešt a jablka! Chybí ti pektin! A uškubla za cizím plotem angrešt a podala mi ho. Cestou domů jsem ho pojídala a opravdu mi bylo líp. 

Scházel mi pektin z angreštu, který mě z toho blití dostal! 

Díky angrešte, díky Boháčko!

 
post Zaslal: 18.05.2019 14:56

Odpověď na příspěvek #218377
Uživatel: NoraJ

Jen vybírej odrůdu, co je co nejvíc odolná padlí, protože jinak...
 

LaughingOk

 
post Zaslal: 18.05.2019 07:21

Odpověď na příspěvek #218376
Uživatel: selinka

Jste mi ale daly brouka do hlavy
 

Jen vybírej odrůdu, co je co nejvíc odolná padlí, protože jinak budeš několikrát ročně stříkat:-( padlí je v posledních letech pěknej prevít. Jestli máš balkon, vejdou se ti tam i dva, nebo rajčata, bazalka.... já mám balkon narvanej kde čím a to mám ještě zahradu:-)

 
Avatar
post Zaslal: 18.05.2019 07:08
 

Jste mi ale daly brouka do hlavy Cool

 
post Zaslal: 17.05.2019 23:24

Odpověď na příspěvek #218372
Uživatel: selinka

Že by? a jak se pak má ten keř nachystat na zimu?
 

Seli, zasaď ho do velkého květináče nebo kýble, velký znamená jako kýbl od primalexu minimálně, od stavebního tmelu ještě líp- je větší. Ideálně pěkný keramincký květináč, aby chránil kořeny v létě před přehřátím a v zimě před namrzáním. V zimě můžeš květináč obalit jutou, hadrem, prima je miralon, takové to bílé, do čeho se balí třeba televize, počítače nebo do bublinkové folie, jen ze stran, plochu na zem nech volnou, aby mohla vytékat voda. V únoru zastřihni výhony o 1 třetinu, ty co jdou kolmo úplně. Je dobré ho přihnojit, aby rodil a hlídej zalévání, na balkoně na déšt není spolehnutí.

 
post Zaslal: 17.05.2019 23:09

Odpověď na příspěvek #218372
Uživatel: selinka

Že by? a jak se pak má ten keř nachystat na zimu?
 

Nijak ... ja ho mám na zahradě a je v pohodě. 

 
Avatar
post Zaslal: 17.05.2019 11:56

Odpověď na příspěvek #218366
Uživatel: Michaela Kudláčková

Seli já myslím, že zrovna angrešt pro svojí nenáročnost by...
 

Že by? Surprised a jak se pak má ten keř nachystat na zimu?

 
post Zaslal: 17.05.2019 10:42
 

Miluju angrešt, všechen! Přezrálý, v kompotu, v marmeládě, na koláči... taky se mu říká v nářečí "chlopáčke" Love it

 
post Zaslal: 17.05.2019 10:24

Odpověď na příspěvek #218364
Uživatel: sensitiveskin

Kudlačku miluju, co si pamatuju. Když jsme bydleli ještě v Chebu, měli jsme na...
 

Jo, tohle kouzlo jsem uměla taky, napít se na ovoce. Zejména peckoviny, protože jsem zapomněla, že jsem je měla. No pak jsem si v noci vzpomněla Laughing

 
post Zaslal: 17.05.2019 10:23

Odpověď na příspěvek #218362
Uživatel: selinka

Angrešt mám asi tak na stejné chuťové úrovni jako maliny...
 

Seli já myslím, že zrovna angrešt pro svojí nenáročnost by šel i na balkóně. Love it

 
Avatar
post Zaslal: 17.05.2019 08:30
 

Kudlačku miluju, co si pamatuju. Když jsme bydleli ještě v Chebu, měli jsme na zahradě a já si lehla pod keř a žrala a žrala a žrala.... a pak jsem se napila vody ROFL

 
Avatar
post Zaslal: 17.05.2019 07:08
 

Angrešt mám asi tak na stejné chuťové úrovni jako maliny (tedy úplně nahoře), jenže co umřela babička, jaksi nemám, kde si ho natrhat, zahradu nemáme. Jo, vloni jsem ho našla v Makru, ale tu cenu nechtějte vědět :-(

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist