Kořeněná, magická středa: KMÍN: Proč patří do brambor? Čím pomůže studentům? A jak udělá z kance beránka?

Pradědečkem dnešní generace kmínu si kořenil potravu už člověk v době kamenné. Ano, tak je tohle všeobecně známé koření s námi dlouho. A přesto, že si bez něho neumíme představit kdejaký pokrm, chlebem počínaje a husou konče, sním svůj klobouk, (pokmínovaný), jestli jste všechno, co se o něm teď dozvíte, před tím věděli…

9682Yzg.jpg

 

Informací, že se vedle papriky, pepře a majoránky, ke kterým také dojdu,  jedná o nepoužívanější koření na světě, vás asi neohromím.

 

Jeho latinskou variantou názvu Carum carvi, už asi vůbec ne.

 

Možná bych lehce zaujala tím, že málokterý orientální parfém se dodnes obejde bez kmínového oleje.

 

To, že je léčivý asi také víte.

 

Zkusím tedy těžší kalibr.

 

Kdo z vás dává k bramborám při vaření kmín?

Odpovím si sama, asi málokdo ne.

 

A proč to děláme, víme?

Aby měly lepší chuť?

 

Asi taky, ale předně tam má být ze zdravotních důvodů!

 

Totiž brambory, zvláště pak v zimě obsahují látku zvanou solanin, což je látka toxická. Kmín je pak velice účinnou protilátkou proti působení solaninu v lidském organismu.

Aha?

 

A jdu dál…

 

Vůně kmínu zlepšuje koncentraci a paměť.

Pro učení třeba na zkoušky, je ideální si občas čichnout kmínu a učení poleze do hlavy samo, navíc se tam lépe usadí.

 

Po kmínu se nikdo netoulá

Tedy, určitě ne zvířata.

Například chovatelé holubů budou přísahat, že jejich dobří holubi se vrací proto, že mají v holubníku kmínový bochánek.

 

Také prasata se netoulají, dostanou-li kmín do krmení.

 

No a v dávných dobách ženy dávaly svým milým do kapes kmín, aby nechodili za jinými. To ostatně souvisí s výše uvedeným, neb muž umí být pěkný kanec. Logicky ale jenom ten, který nemá v kapse kmín.

 

Dobré ne?

 

Tak teď nějaký ten zajímavý pokrm

 

Co třeba domácí kebab?

 

9685MTI.jpgAsi kilo kvalitního mletého hovězího masa

½ šálku jemně nasekané nebo strouhané cibule

1 lžička mletého zázvoru

1 lžička mletého kmínu

1 lžička mletého koriandru

¼ lžičky pepře

1 lžička soli

¼ šálku bílého jogurtu

1 lžička vinného octa

Olej

 

Vložte maso do mísy, přidejte cibuli, zázvor, kmín, koriandr, pepř, sůl, jogurt a ocet, a dobře promíchejte rukama.

Pak dejte kouli asi na hodinu do lednice odpočinout.

Navlhčenýma rukama pak dělejte napřed kuličky a pak je zplacaťte a palcem udělejte ďůlek.

Lze je připravit buďto na grilu, nebo osmažit na pánvi na kvalitním oleji.

Namísto hovězího masa můžete použít i mleté libové vepřové.

 

Kmín ve zdraví

 

Kmínovým odvarem si naši předkové mazali hlavy, pokud měli pleš. Nevím, jestli byl kmín účinnější, než Bierhanzlova mast, ale je dodnes součástí přípravků na ozdravení vlasových kořínků.

 

Kmín je dobrý proti nadýmání a zvyšuje chuť k jídlu.

 

Pomáhá trávit těžká jídla. Hlavně pomáhá trávit tuk v potravě. Možná je to důvod, proč se i na kachnu či onu husičku tak dobře hodí. (Spolu s jablkem zašitým do husy či kachny, je to hotový gurmánský zážitek. (už mám hlad.)

 

Odvar z kmínu pravidelně pitý, prý prodlužuje život.

 

No vida.

 

Magické užití

 

9683YWJ.jpg

 

Tak vedle onoho velice praktického využití v pánské kapse, má kmín v magii funkci především ochrannou.

 

Sáček s kmínem se dával vojákům, aby se jim vyhýbaly kulky a oni se vrátili pořádku domů. Kmín je ochranným vykuřovadlem proti zlým duchům, démonům a jiným potvorám.

 

Dětem se pod postýlky kladla rostlinka kmínu, aby se od nich držely dál choroby a aby je ve spánku nedusily můry.

 

Pokud šel člověk na setkání s někým, kdo je nepoctivý, sloužila snítka kmínu jako ochrana před podvodem.

 

Dokonce se říká, že kdo si odvarem z kmínu pomaže čelo a víčka, uvidí člověka takového jaký je.

(To mi připomíná brýle z jedné pohádky. To bych snad ani nechtěla).

 

V každém případě, je kmín nejen neodmyslitelnou součástí naší poličky s kořením, ale také velice zajímavou a mnohostrannou rostlinkou.

 

 

Minule:

 

ANÝZ

BADYÁN
BAZALKA
BOBKOVÝ LIST
DOBROMYSL
ESTRAGON  

FENIKL

HŘEBÍČEK

JALOVEC
KARDANMOM

 

 

Michaela Kudláčková


vizitka Kudláčková


 


Hodnocení článku

Hodnotilo 26 čtenářů průměrem 4.54 bodů z pěti


Čtěte také:

6. 6. 2012, půjde Venuše před Sluncem! Bude i láska před egem? 
Co mají Štíři společného s pivoňkou? Zachránce svého Boha 
Kořeněná, magická středa: FENYKL - Andělské koření pod ochranou pana chytrého 
Vlaštovky u Kačky: Máme mimi!!! 
Zásady rozšířené psíchologie 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 15.05.2013 19:45
 

Kmín do brambor -  no to je klasika,

já jinak než s kmínem brambory nevařím.

Ta příručka to je bezva nápad už se na ni

těším.

 
post Zaslal: 15.05.2013 14:43

Odpověď na příspěvek #35765
Uživatel: DANIELLA

Jsem z Vyškovska, třicet let přímo z Vyškova a kmín opravdu...
 

Ok

 
Avatar
post Zaslal: 15.05.2013 14:06
 

Jsem z Vyškovska, třicet let přímo z Vyškova a kmín opravdu dávám skoro ke všem masům, k bramborám, kmínovou polévku jsme kdysi doma také vařívali. Malým dětem se přidával kmín do čaje, aby neměli prdíky. Ženám v šestinedělí se nosila kmínka - pro ty mladší takový sladký slabý alkohol. No zkrátka univerzální koření.Wink

 
Avatar
post Zaslal: 15.05.2013 11:28

Odpověď na příspěvek #35758
Uživatel: hyenka

Nu, já jsem původem Brno- východ, ale fakt tu kmínujem jak...
 

Info o kmínu do brambor jsem též pochytila na Vyškovsku. ROFL

 
Avatar
post Zaslal: 15.05.2013 11:11

Odpověď na příspěvek #35756
Uživatel: peetrax

Oba jsme kousek od Brna, jen každý jiným směrem.
 

Nu, já jsem původem Brno- východ, ale fakt tu kmínujem jak píšu. A expartner byl Hanák, a kmín teda cpal snad i do bábovky! A třeba bramboráky bez kmínu, to by asi nepozřel. (nebyl ultraHanák, ale z vyškovska)

 
Avatar
post Zaslal: 15.05.2013 11:00

Odpověď na příspěvek #35753
Uživatel: hyenka

Nevím, odkud jsi ty, ale tady na brněnsku se dává kmín do brambor...
 

Oba jsme kousek od Brna, jen každý jiným směrem. Cool

 
Avatar
post Zaslal: 15.05.2013 10:34

Odpověď na příspěvek #35751
Uživatel: peetrax

Přítel mě naučil při vaření brambor přisypat vždycky kmín - on se...
 

Nevím, odkud jsi ty, ale tady na brněnsku se dává kmín do brambor vždycky (pokud se z nich tedy nedělá kaše).Nojo, ono se říká, že Brno je předměstí Vídně, takže to bude asi ono.

Jinak, babča rvala kmín třeba i do karbenátků, a jak teď vzpomínám, vždycky, když otevřela pikslu s kmínem, tak mi ji dala pod nos, a řekla:" Čuchni, jak krásně voní". (teď mi úplně ukápla slza, kmíne)

 
Avatar
post Zaslal: 15.05.2013 10:28
 

Míšo, díky za článek, dám ho přečíst mamce,snad se konečně přestane na kmín dívat jako na nepřítele- nesmím ho dávat ani do chleba (ani mletý) .Já miluju vůni kmínu, a od té doby, co mi kmínový čaj kdosi poradil na moje problémy s trávením nedám na kmín dopustit. Tady na Moravě se dost dělá i kmínová polévka, babička nám ji vždycky vařila, když jsme byly děti, nedávno jsem ten recept našla, tak si "kmínku" asi zítra nostalgicky uvařím v hrnci po babičce Smile

 
Avatar
post Zaslal: 15.05.2013 10:18
 

Přítel mě naučil při vaření brambor přisypat vždycky kmín - on se učil vařit od babičky, která ještě sloužila ve Vídni, asi tehdy ti lidé věděli, co dělají. :-) Já jsem to předtím jaktěživ neslyšela a ani chuťový rozdíl nepoznám, ale říkal i on, že je to kvůi látce, co se tam vylučuje.

 
post Zaslal: 15.05.2013 10:02

Odpověď na příspěvek #35728
Uživatel: Iveta

dobré ráno, Míšo, co kdybyste nám tyhle...
 

Ok dobré jitro. Mám to v plánu až to dokončím a dojdu k "Z" tak to udělám :-)

 
Avatar
post Zaslal: 15.05.2013 09:13
 

Kmín moc nemusím a do brambor ho z toho důvodu nedávám, to radši ty zelené vyhodím. Ale vůně křupavého čerstvě pečeného kmínového chleba...to je slast. Tam kmín dávám vždycky.

 
Avatar
post Zaslal: 15.05.2013 06:48
 

dobré ráno,

Míšo, co kdybyste nám tyhle zajímavé články o koření shrnula do takové malé a trošku magické příručky ? Přeji hezký den

 
Avatar
post Zaslal: 15.05.2013 06:25
 

A už jdu gůglit něco o jeho pěstování!

 
Avatar
post Zaslal: 15.05.2013 05:29
 

Dobré ráno,

ha, jdu si zakoupit několik sáčků kmínu - příští týden dělám nejhnusnější zkošku semestru Write (úmrtnost je přes 50%)...a budu čichat a čichat a čichat...a pak budu za hvězdu Rock

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist