Kořeněná, magická středa: JALOVEC – Co má společného s Tutanchamonem?

Myslíte, že vás chci jen tak nalákat, na informaci, že si osmnáctiletý faraon oblíbil kančí pečínku, u které logicky jalovec nemůže chybět, a že se u jeho mumie povalovalo i kus kňoura? A že ne! Hodlám vás ohromit ještě víc. Jalovec se používá, jak víme, k nakládání masa. Ano, správně, i Tutanchamon byl do něho naložen…

9462MjV.jpg

 

No, to jsem sice maličko přehnala, ale rozhodně je pravda, že se už ve starém Egyptě používal jalovec jak v kuchyni, tak v medicíně a rovněž i k balzamování těl zesnulých.

 

A koš s plody jalovce byl doopravdy nalezen i v Tutanchamonově hrobce.

 

Je to také jedno z nejstarších koření na světě. A můžeme se podívat do Evropy, do starověkého Říma, mezi Germány, Slovany i Kelty.

 

Jalovec je nasládlý a voní po pryskyřici.

 

My ho známe hlavně jako nezbytnou součást směsi koření na zvěřinu nebo když maso nakládáme, ale třeba Němci ho dávají i do zelí.

 

Když jalovcem okořeníme obyčejné kuře, bude chutnat po zrovna uloveném bažantovi.

 

Čerstvá zvěřina se do něho přímo balí aby, jak říkají mistři, „dozrála“. Mimochodem, tady je dobře použít i červené víno.

 

V životě jsem nejedla lahodnějšího zajíce, než připravil jeden známý lesník, kterého znala moje maminka.

 

Bylo to prvně v mém životě, kdy jsem snědla čtyři knedlíky. Bylo mi dvanáct a trpěla jsem nechutenstvím. Ani nevím, jak to udělal, ale dokázal, že jsem jedla s chutí.

 

Zřejmě to udělal ten jalovec.

 

9460Njd.jpg

 

Tady je jeden jalovcový zajícový recepis:

 

Nevím, jestli to je ten samý, co jsem jedla, tento jsem našla tady: 

www.receptyonline.cz/recept--zajic-na-smetane

 

1 ks zajíc
2 ks cibule
1 ks citrón
100 g slaniny
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
20 g mouky
20 g másla
250 ml smetany
1 lžíce octa
  celý pepř
  bobkový list
  jalovec
  tymián
  černý mletý pepř
  nové koření
  cukr
  sůl
  zavařené brusinky nebo červený rybíz na zdobení

9463M2J.jpg1. Zajíce očistíme, odblaníme a naporcujeme
2. Slaninu nakrájíme na klínky a pak maso prošpikujeme, opepříme a osolíme (staršího zajíce uložíme do olejového nálevu s kořením a necháme až 3 dny odležet)
3. Zajíce orestujeme ze všech stran na oleji, maso vyjmeme a v oleji ještě orestujeme očištěnou a na kousky pokrájenou mrkev, celer a petržel
4. Přidáme nový koření (4 kuličky), celý pepř 2-3 kuličky, bobkový list(3listy), jalovec (špetku) a tymián (špetku)
5. Nakonec vmícháme na drobno pokrájenou cibuli a orestujeme ji dozlatova
6. Vše zastříkneme octem, přidáme oloupaný a na plátky nakrájený citron (půlku jednoho kusu) a zalijeme vodou
7. Vložíme zpět orestované maso a osolíme, přiklopené pečeme (175 °C) do měkka, během pečení podléváme zajíce teplou vodou a přeléváme výpekem
8. Připravíme světlou máslovou jíšku, maso vytáhneme a dobře rozšlehanou jíšku ve výpeku povaříme cca 20 minut
9. Zjemníme smetanou, dochutíme octem, cukrem a solí a již jen krátce povaříme
10. Hotovou omáčku propasírujeme přes jemný cedník a zajíce v omáčce krátce prohřejeme
11. Podáváme s houskovým knedlíkem a zdobíme citronem, brusinkami nebo červeným rybízem a posekanou petrželkou.

 

Vliv na zdraví

 

Jalovec léčí kudy se koulí. A koulí se, protože je kulatý. 

 

Léčivé kuličky.

 

Jalovec obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a dalších životabudičů, které umí, nebo spíše pomáhají zahnat i mor. Kromě moru se pak jalovec dodnes používá jako výtečný antibakteriální prostředek jak vnitřně tak i vně a dobře si poradí s nemocemi močových cest a ledvin.

 

Těžko si také bez něho představíme Gin nebo Borovičku.

 

Jalovec slyší i na latinské jméno Juniperus communis.

 

Magické užití:

 

9461ZDY.jpg

 

Ve starých knihách se dočteme, že jalovec je tady především od ochrany a to snad všeho druhu. Počínaje ochranou před zlobou, divokou zvěří, duchy, démony, kletbami, hady, štíry, krupobitím a mimo jiné, je skvělou ochranou majetku proti odcizení.

 

Směle si ho můžete dát i do auta a zavedení mágové budou přísahat, že nepotřebujete alarm. Takovou má sílu.

 

No, já bych alarm nechala, ale jalovec v autě máme taky.

 

To proto, že alarmy umí zloději vypnout. Jalovec ne. Tomáš neví, že máme v autě tři kuličky, protože jsem je dovedně skryla.

 

Auto zatím skutečně nikdo neukradl.

 

Mimochodem, jalovcová koupel uspává a uklidňuje a tři kuličky jalovce v polštáři zaženou noční můry.

 

Přemíra borovičky nebo ginu ovšem způsobuje kocovinu 

 

Energeticky patří jalovec ohni.

Astrologicky pak Lvům.

 

Už vím, proč mi tak chutnal ten zajíc.

 

Minule:

 

ANÝZ
BADYÁN
BAZALKA
BOBKOVÝ LIST
DOBROMYSL
ESTRAGON  

FENIKL

HŘEBÍČEK

 

Michaela Kudláčková


vizitka Kudláčková


 


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Akvarijní žoužel: Drápatečka žabička 
Jeřáb. Nejen zdravý, ale i magie sama! 
Leguán má nosorohého kámoše! A to je vážně ŘÍZEK! Aneb TOHLE CHCI! 
ROZHOVOR: Vlaštovka – Vím, jak na nemocné oči 
Velká hádanka o velká povidla! 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
post Zaslal: 24.04.2013 11:55

Odpověď na příspěvek #35283
Uživatel: Františka

No jo, GIN je medicínka, kudy teče, tudy léčí.
 

Já ho mám vyzkoušený, jako naprosto bezkonkureční první pomoc na zub. ! Nepolykám jen podržím v ústech (nepiju), ale povedlo se mi s ním takhle efektivně behem tří hodit zabít nerv.

 
post Zaslal: 24.04.2013 11:44
 

No jo, GIN je medicínka, kudy teče, tudy léčíWink.

 
post Zaslal: 24.04.2013 11:32

Odpověď na příspěvek #35277
Uživatel: ToraToraTora

Uplně mi to spustilo slinotok. Toho zajíce bych si dala.
 

Já taky, už od včerejška...Tongue out

 
Avatar
post Zaslal: 24.04.2013 09:01
 

Uplně mi to spustilo slinotok. Toho zajíce bych si dala.

 

Sobotní příloha

Poslední vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist