Jó, třešně zrály...

Nevím, jak to máte letos s třešněmi ve vašem kraji, ale u nás jich mají všichni plné zuby.
Po tom, co dokázaly naprosto ukázkově dva roky po sobě zmrznout i ve dny, kdy jsme odpoledne chodili na zmrzlinu v šortkách, jsou letos jak urvané ze řetězu. Lze-li to vůbec o ovoci říct. Ne, že by bylo jakkoliv agresivní. To jsou spíš majitelé třešňových stromů.

 

Když jsem se zeptala známého, zda by nechtěl pár kilo třešní, poslal mne do oněch míst tak šťavnatě, že jsem si to na dlouho zapamatovala. Druhý byl milejší a v odvetě mi taktéž nabídl pár kilo třešní. S třetím jsme si nad pivem vzájemně postěžovali, co to je za lidi, že ty třešně už nikdo nechce ani zadarmo. Ani ti špačci už to nežerou. Jen večer v televizních zprávách nadávají zemědělci, jaká je letos neúroda.

 

26492ZGI.jpg

 

Přitom ještě nedávno…

 

Já bych to ani neměla říkat. Tehdy jsem se odhodlala, že se nikdy nepřiznám a jako správná žena jsem spolkla účtenku z obchodu. Ale vám to řeknu. Můžu. Snědla jsem právě dvě kila třešní, zapila to litrem kefíru a je pravděpodobné, že ještě před publikováním mého přiznání exploduji a zemřu jako oběť pro výstrahu špačkům.

 

V květnu jsem jela za sestrou do Prahy.

 

Měla jsem tam akci a potřebovala jsem na dvě noci přespat. Většinou sebou vozím několik lahví vína, které za ty dva večery se sestrou zvládneme. Jenže tahle akce byla sportovního charakteru a já si nemohla dovolit, aby za mnou chodila kocovina ještě druhý den v poledne jak věrný stín. Rozhodla jsem se tedy potěšit jejich chuťové buňky svým pekařským umem. Sestra i její přítel jsou na sladké tak, že jsem klidně mohla zabalit krabici kostkového cukru a potěšilo by je to.

Nicméně jsem hodlala pokořit své hranice, takže jsem se celé odpoledne dělala se srdíčky z křehkého těsta plněné krémem z bílé čokolády. Byla skutečně vymazlená. Magdalena Dobromila by ze mě měla radost. Vajec a smetany na těch pár kousků padlo jak na prezidentskou svačinku v Lánech. A to jich bylo jen těch několik, protože formu mám na šest kousků. O to víc jsem se snažila, aby každé bylo stoprocentní.  Když jsem sněhově bílým krémem dokončovala onu sladkou pointu, zatoužila jsem rozbít jejich porcelánové panenství něčím....extra.

 

Povídám dceři:

„Skoč do zeleniny a přines šest třešní. Ale musí být krásné, bezchybné, temně rudé a musí mít šťopku. Posadím je do krému v celé jejich kráse.“ Rozhodla jsem se pro vysokou kulinární estetiku.

„Šest? Tak já vezmu rovnou kilo a dáme si s klukama taky.“

„Jsi normální? Je začátek května. Ty třešně toho nacestovaly víc, než my dvě za celý život zvládneme a kilo stojí čtyři sta devadesát korun. Vezmi šest…ne, osm. A spěchej. Šest dám na dezert a každá sníme za odměnu jednu.“

 

Za chvíli je donesla.

 

Obřadně jak svátost oltářní mi na kuchyňskou linku položila sáček, ve kterém se ztrácelo osm kousků ovoce a účtenku na čtyřicet pět korun. Chvíli jsme na ten malý papírek koukaly a nechtěly věřit svým očím. Příště ji pošlu za dvanácti měsíčkama. 

 

Srdíčka voněla jak vzpomínka na prázdniny a chutnala jak samo nebe.

 

Už za čtrnáct dní bylo třešní tolik, že jsem se rozhodla raději zemřít, než se přiznat, že jsem někdy zaplatila tolik za osm kousků něčeho, co dneska nežerou už ani mravenci.

 

Hodina je pryč a já pořád ještě žiju. Kruci.

 

Dodnes si pamatuji na ten díl Rychlých šípů, jak se Červenáček s Jarkou Metelkou najedli třešní a potom se na ně napili. Tenkrát to dopadlo dobře, ale na konci komiksu bylo takové dojemné poučení, že se na třešně nikdy nemá alespoň dvě hodiny pít. Pamatuji si to, jako by to bylo včera.

 

Že by Mirek Dušín kecal?

A co na to Jan Tleskač?

 

ToraToraTora


9373OTY.jpg


 


Hodnocení článku

Hodnotilo 14 čtenářů průměrem 4.64 bodů z pěti


Čtěte také:

IQ test pro psy. Máte doma chlupatého Einsteina? 
Rostou! 
ROZHOVOR: Vážka – My taky jíme za letu 
Seriálek s chutí dálek- PHYSALIS 
Třapatka:Máte ji na zahrádce? Pak si pěstujete téměř zázrak!  


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 25.06.2018 12:36
 

Toro, jsi nepřekonatelná! Článek opět super!

A na ty třešně a i jiné peckovité ovoce (meruňky, broskve, nektarinky, švestky, mirabelky.........) by se opravdu pít nemělo. Ale na někoho to opravdu nepůsobí a může bez následků pít.

A dvě hodiny před jídlem a dvě hodiny po jedení třešní nepít, už neplatí. Stačí 1/2 hodinky a to už se dá!

 

 
Avatar
post Zaslal: 20.06.2018 19:28

Odpověď na příspěvek #215140
Uživatel: NoraJ

Toro, podělíš se s námi prosím o recept na ten...
 

Tak fotečka bohužel není. ještě jsem balila a už tak jsem měla jaksi vypnuto a byla jsem ráda, že jsem jakž takž odjela. Nakonec jsem v Praze zjistila, že mi chybí suspenzor a budu to muset zvládnout tři dny bez něj. :)

 
post Zaslal: 20.06.2018 08:21
 

Toro, zase jsi mě velmi pobavila! Velice vtipné hlášky! Tak spolknout účtenku z obchodu to je dobrý nápad!:))) Kdybych to znala jako mladá, tak bych předešla domácím hádkám! Nemáš instagram pro veřejnost třeba?Děkuji za hezké ráno!

 
post Zaslal: 19.06.2018 22:37
 

Toro, podělíš se s námi prosím o recept na ten nadýchaný zázrak, ideálně včetně fotky:-) a do jaké se to dává formičky. když jsem to četla, rovnou jsem slintala. děkuju

 
Avatar
post Zaslal: 19.06.2018 14:45

Odpověď na příspěvek #215128
Uživatel: ToraToraTora

Když já nepiju, tak mne tento způsob zpracování ovoce nikterak nenapadl....
 

:-) Taky nejsem na tvrdolíny, ale furt lepší než aby ovocíčko vniveč přišlo

 

 
Avatar
post Zaslal: 19.06.2018 12:45

Odpověď na příspěvek #215126
Uživatel: enka1

A co palírny? Palírny taky neberou?
 

Když já nepiju, tak mne tento způsob zpracování ovoce nikterak nenapadl. Babička se určitě v hrobě točí , to by se u nich na Moravě nestalo. Asi jsem kukačka, z moravských genů nemám ani ťuk

 
Avatar
post Zaslal: 19.06.2018 11:21
 

A co palírny? Palírny taky neberou?

 
Avatar
post Zaslal: 19.06.2018 10:53
 

Tak to můžu potvrdit, že můj kachní žaludek tuhle kombinaci nejen zvládá, ale přímo miluje Cool a dneska překvápko - v práci v kuchyňce dva talíře s třešněmi, asi přebytky ze zahrádky od neznámého dobrodince Laughing

 
Avatar
post Zaslal: 19.06.2018 10:50
 

Když mě je to tak líto je na stromě nechat. Jsou krásné, jako jsme dva roky neměli a....nikdo to nechce. Mrazila jsem rozdávala, zavářela, jedla, jedla, jedla....a jedla. Stejně jsme tam museli něco nechat

 
Avatar
post Zaslal: 19.06.2018 09:34
 

Hlásím obsypaný strom, ze kterého jsem stihla ale očesat jen osminu, nadělat marmelády a něco zmrazit... díky tomu, že jsem pak už na nic nesáhla, teď padají dolů s s přezrálými třešněmi jen přežraní špačci. 

 
post Zaslal: 19.06.2018 07:44
 

Já taky piju, před třešněma i po nich. ikdyž ne kefír či mlíko, protože to mi moc nejede a radši vodu. nebo pak samotný kefír a vyžahnu litránek na posezení. Moje zažívání funguje skvěle. A to těch třešní sním košík! na posezení. Když češu tak půl košiku sním jen během česání a když jsou obzvlášt dobrý tak skoro celej. sice to dýl trvá, než ho načesu, ale užiju si jo. Jo třešně byly letos luxusní, díky za ně, ale že bych se jich přejedla tak, že už je nemůžu vidět, to fakt ne:-( máme 1 odrůdu co uzraje najednou  a pak už nic a v okolí volné stromy k obcházení nejsou, ted bych ještě několik košíků snědla.

 
#215117
Piti na tresne...

Nora
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 19.06.2018 01:47
 
No to jsem se zasmala. Z Cech vsichni vali tresne, ja u toho slintam a tady u nas si muzu koupit tak leda ty cestovatelky, k sakru! Nicmene je fakt, ze ve svych temer 40 letech a pri sve absolutni nediscipline na tresne piju a nic. Ok, nedam jich kilo, ale zatim nic. Dukazy, ze mamky a babicky mely pravdu, radsi nechci. Budu si rikat, ze bud tresne ci voda holt uz nejsou, co byvaly.
 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist