Jeřáb

Krásné žhnoucí koruny jeřabin bohatě ověnčené květy mi pravidelně v srpnu usadí splín na duši. Čím tmavší oranžová, tím blíže jsme ke konci létu. Když se ale smířím s faktem, že proces změny ročních období zkrátka nezastavím, začnu se na jeřabiny těšit jako malé dítě. 

Lidé je nazývají ovocem podzimu a právem. Jsou v mnoha směrech zkrátka dokonalé.

 

Již jsem zde mnohokrát psala o ovoci a zelenině z celého světa, která dobyla nebo postupně dobývá naše kuchyně a žaludky. Jeřáb sladkoplodý má v tomhle směru více než výsadní postavení. Pochází totiž od nás. V devatenáctém století byl vyšlechtěn na Moravě a do dnešní doby zaplavil i země na sever od nás. Celý jeho název zní jeřáb moravský sladkoplodý.

 

Hezké že?

 

15314MzQ.jpg

 

Většinou ale na vycházkách narazíme na jeho planou původní variantu.

 

Od sebe je poznáte jednoduše podle lístků. Planý by měl mít zubatý okraj celého lístku, kdežto sladkoplodý jeřáb má lístky zubaté jen do poloviny.

 

15312YWM.jpg

 

Pokud si nejste jistí, stačí ochutnat.

 

Nebojte, plané jeřabiny nejsou jedovaté, jenom vám na chvíli třísloviny v nich obsažené zkroutí ústa do nehezkého šklebu. Sladké jeřabiny nejsou také žádný cukrkandl, ale na rozdíl od planých mají pouze osvěžující kyselou chuť. Za čerstva se moc nejedí.

 

15313YTk.jpg

 

Jejich pozitiva oceníte především v kompotované variantě.

 

Obvykle se přidávají do jablečných a hruškových kompotů pro lepší barvu celkového výsledku. Já je miluji zavařené samotné. Jsou naprosto úžasné jako náhrada brusinek k masitým pokrmům. Když byly děti s babičkou jednou na horách, přivezli mi brusinky.

 

Celkem dvacet kusů.

 

Ne skleniček, dvacet brusinek jako plodů.

 

Aby měly děti radost, vzala jsem ten nejmenší rendlík a nejmenší zavařovací skleničku a zhotovila ten nejmenší kompot v životě. Jednu neděli byla svíčková a tak jsem inkriminovanou skleničku položila na stůl.

 

Manžel ji oklopil do talíře jakože se obětoval a dojedl zbytky a my ostatní si načneme kompot nový. Nenačali jsme nic, jenom jsme chvíli zírali na prázdnou sklenku.

 

Ani tato trpká zkušenost nedonutila děti k vyššímu výkonu během návštěv lesa či hor.

 

O to víc jsem si oblíbila jeřabiny.

 

Především s nimi není tolik práce jako s brusinkami. Jsou nasbírané hned a nemusíte lézt nikde po kolenou. V kompotu nebo džemu si stále zachovávají úžasnou barvu, která skvěle doplní například svíčkovou nebo pečené maso.

 

Dají se i nasušit jako rozinky a v zimě je přidat třeba do čaje nebo do jogurtu.

 

A není to vůbec od věci.

 

Jeřabiny totiž obsahují víc vitamínu C než citron. Jsou účinným pomocníkem při virózách a nachlazení. Pomáhají s trávením těžkých tučných jídel a mají mírně projímavé a močopudné účinky. Mají také vysoký obsah železa, jódu a karotenoidů.

 

Takže pokud na vás s podzimem padne nejenom splín, ale i nějaký ten moribundus z chybějícího sluníčka, najdete ho právě v jeřabinách. Samozřejmě existují i recepty na lahodné jeřabinové víno, nejrůznější likéry a pečené čaje, které zahřejí samy o sobě, až vytáhneme ze skříní prošívané kabáty a šály.

 

Jestli ve svém okolí víte o sladkoplodém jeřábu, určitě jeho plody právě teď vyzkoušejte.

 

I když je sklizeň tradičního ovoce, jako jsou švestky, jablka a hrušky v plném proudu. Příroda právě v září a říjnu vydává to nejlepší ze sebe, aby potom na dlouhou zimu mohla usnout a odpočívat. Právě teď si můžeme zajistit i to nejlepší z přírody pro sebe a v zimě si pochutnat nebo třeba ušetřit cestu do lékárny.

 

15311YzE.jpg

 

Taťka před dvěma roky jeden jeřáb sladkoplodý objevil a ještě na letošek mám tak zásoby.

 

Ale už se rozhlížím, kam půjdu lovit zásoby na příští rok. Taková domácí paštika s jeřabinovým pyré….

 

Anebo máte nějaký fakt zaručený recept na likér či víno? Ten se totiž nikdy neztratí.

 

ToraToraTora


9373OTY.jpg


 


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Hádanka pro Mičuriny 
Hrdlička 
Klíšťáka lze dobře utancovat 
Opossumí soutěž. Kdo to řekl? 
Švestka, Ops a Saturn? 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 16.09.2014 09:49

Odpověď na příspěvek #117032
Uživatel: Kaylie

Myslím že za zmínku stojí i převitaminovaný černý...
 

Máme ji doma, nějak sesychá, na chalupě mám menší, ale přírodně tu nerostou, letos těch pár plodů (vypadá to, že strom uschne) sežrali ptáci, ani mi málem nenechali.

 
Avatar
post Zaslal: 15.09.2014 13:04

Odpověď na příspěvek #117032
Uživatel: Kaylie

Myslím že za zmínku stojí i převitaminovaný černý...
 

Aronií se cpem, když jdeme z hub. když je přešlá prvním mrazem, je sladká. Dělám z ní džem na linecké

 
Avatar
post Zaslal: 15.09.2014 10:35
 

Myslím že za zmínku stojí i převitaminovaný černý jeřáb, já ho strašně miluji syrový, jak na ovoce nějak moc nejsem - Aronie.

 
Avatar
post Zaslal: 15.09.2014 10:04

Odpověď na příspěvek #117026
Uživatel: ToraToraTora

Určitě by z nich šel. To se povaří v cukru, pak se to nechá okapat a...
 

Já takto loni připravovala v troubě červený rybíz, že bych zkusila jeřabiny? Ony mi připadají tvrdé.

 

Hub mám  plné zuby, ale objevila jsem na staronových místech šípky, možná si dneska zopakuju něco z mládí.Smart evil

 
Avatar
post Zaslal: 15.09.2014 09:31

Odpověď na příspěvek #117019
Uživatel: Kaylie

Jedlé jeřabiny zavařovala moje maminka jako kompot, či jako rybíz, který...
 

Určitě by z nich šel. To se povaří v cukru, pak se to nechá okapat a suší se to v troubě. Je to vitamínová bomba, když se to nepřepeče. A jsou pak lahodně sladkokyselé.

 
Avatar
post Zaslal: 15.09.2014 07:59
 

Pro mě symbol blížícího se konce léta odlet rorýsů. A ti prosím odlétají už koncem července..! Laughing

 

Jeřabiny se mi líbí vizuálně, ale nikdy jsem z nich nic uvařit/zavařit nezkoušela..

 
Avatar
post Zaslal: 15.09.2014 07:58
 

Jedlé jeřabiny zavařovala moje maminka jako kompot, či jako rybíz, který předstírá, že je brusinkami na svíčkovou. Asi někde mám recept.

 

Ale... dnes se to dělá ze všeho možného, nešel by z nich pečený čaj?

 

Že bych místo sbírání švestek na slivovici....I got it

 
Avatar
post Zaslal: 15.09.2014 07:42

Odpověď na příspěvek #117017
Uživatel: O.M.B.

2 kg jeřabin, 1 kg cukru, 1 l vody, 1 l lihu, popř. hřebíček či skořice Okurkovou...
 

AwesomeGůglila jsem, gůglila a zjistila, že 1 l lihu stojí přes 400,- Kč.

 
Avatar
#117017
Jeřabinový likér.

O.M.B.
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 15.09.2014 07:32
 

2 kg jeřabin, 1 kg cukru, 1 l vody, 1 l lihu, popř. hřebíček či skořice

Okurkovou lahev naplníme jeřabinami, cukrem v horké vodě a lihem. Můžeme přidat trochu citronové kůry, několik hřebíčků nebo kousek skořice. Láhev převážeme a necháme stát asi 3 týdny na teplém místě. Pak přefiltrujeme do lahví.

Recept je z knihy Vitamíny z domova i zdaleka z roku 1982.

Když jsem ještě zavářela, přidávala jsem je do hruškového kompotu.  

 
Avatar
post Zaslal: 15.09.2014 07:31

Odpověď na příspěvek #117014
Uživatel: Amygdala

Víno z jeřabin neumím, ale naše rodina léta používá...
 

No a to budou asi plané a ty jsou všude, super nápad!

Jedlé mám doma, ale nejsou lidi...

 
#117014
...nebo třeba ušetřit cestu do lékárny.

Amygdala
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 15.09.2014 07:20
 

Víno z jeřabin neumím, ale naše rodina léta používá recept proti zimním chřipkám, který jsem kdysi vyčetla někde v časopise a fakt funguje. Na procházce natrhám jeřabiny klidně i s větvičkami, dám vařit do vody - vše, tak jak jsem přinesla, i listí a dřevo, přecedím do vany a jdu se koupat. Voní to příjemně po hořkých mandlích. Během podzimu to celé několikrát zopakuji a chřipka se nás netýká. Igelitka větviček stačí pro čtyři lidi. Jeřáb stačí ten planý, je to sice jedno, ale jedlý najde jiné použití.

 
post Zaslal: 15.09.2014 01:12
 

Toro, to bylo lákavé už jak jsem to editovala a na něco jsem vzpomněla - na jeřabinový víno...

 

...nechám si to na úterý do ranní kávy, ale nikdy na to nezapomenu ROFL

 

Jinak jdu zítra pokukovat po jeřábech, docela mě to láká.

 

Tedy, jestli z nebe zase nebudou padat h*vna s hákem.

 
#117010

post Zaslal: 15.09.2014 00:16
 

20 brusinek ROFL ROFL ROFL

Toro, tos ten kompot dělala v rendlíčku pro panenky. Já umřu smíchy.

 

Jeřabiny jsem nikdy neměla ráda. Brala jsem je jako zlo, které přináší zimu, kterou jsem nenáviděla.

Jeden rok dozrávaly už začátkem srpna. udělalo se mi nevolno. Přišla jsem do práce se slzama v očích a plačtivě oznamovala, že Vánoce jsou za rohem.

Moji vlčáci mě vynesli i se židlí ven. Prý za trest, že je lekám.

Abych se jeřabinám pomstila, dělala jsem z nich nejčastěji džem.

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist