Burčák! Jaký bude?

Pro milovníky vína je první deci burčáku stejným svátkem jako svátek Sv. Martina. Ačkoliv není tento nápoj spojen s žádným tučným pečeným ptákem ani jinou laskominou, sládne čekání na něj celý rok.

Například manžel už od Vánoc schovává pet flašky, aby prý bylo na burčák. V květnu je jich tolik, že bych klidně mohla postavit vor.

 

Podle platné legislativy smí vinaři začít s prodejem od 1.srpna.

Vzhledem k tomu, že jde o částečně zkvašený mošt z hroznů révy nikoliv jablek, vyplatí se počkat si. Střevních historek o jablečňáku koluje mezi lidmi tolik, že bychom už měli mít rozum.

 

6871YTQ.jpg

 

Jsou to přesně ty okamžiky, kdy následně většina z nás přemýšlí, jak by bylo fajn mít v bytě záchodů několik a nejlépe s lůžkovou úpravou. Už jenom proto, že ochutnat opravdu dobrý stojí prostě za to, i když každý preferujeme jeho jinou fázi.

 

6869YjI.jpg

 

Sladký: první nejsladší stádium, kdy převažuje chuť hroznů, moštu a lze si nejlépe vychutnat odrůdu, kvasinky se začínají probouzet a pracovat

 

Ve varu: burčení kulminuje, poměr cukru a kvasinek je 50 na 50

 

Zlomený (tzv. řezáč): začíná převažovat alkohol nad cukrem, počínají se projevovat kyselinky

 

Mydliňák: chuť velmi různorodá, cukr zaniká, razantně vystupuje alkohol, leze do hlavy a težknou kolena

 

Mladé víno: takřka čirý nápoj, kvašení bylo dokončeno, sedimentují kaly, nejvyšší množství alkoholu, ale s patrnou chutí odrůdy, je doburčeno

 

6870MDE.jpgStejné fáze má i burčák z hroznů modrých.

Natrefit na mošt z dobře vyzrálých hroznů kvalitní sladké odrůdy právě ve varu je pro mne jedním z nejkrásnějších zážitků babího léta.

 

Jeho pití je specialitou především v Čechách, na Moravě a v některých částech Rakouska (pod názvem sturm) a Německa (junger wine).

 

I přesto se Evropské unii příliš nelíbí podmínka, že by pod pojmem burčák měl být prodáván kvašený mošt z českých hroznů, kterou stanoví naše zákony.

 

A tak můžeme koupit na pultech vinoték opravdu ledacos.

Naší výhodou zůstává, že prodejce musí označit původ, odrůdu hroznů a výrobce. Vzhledem k tomu, že burčák je náročný na přepravu, skladování a správný okamžik konzumace, je nejlepší jej nakupovat přímo ve sklepě u vinaře.

 

6868YjB.jpgNejenom, že si uděláme výlet do vinařské oblasti, ale ušetříme si i okamžiky, kdy nám živá flaška plná kvasícího zdivočelého moštu exploduje v autě nebo nově vymalované kuchyni.

 

Ostré střelby ze samopalu na vojně ve mně nezanechaly takový dojem, jako když jsem se pokoušela otevřít petku s burčákem, kterou dcera předtím upustila z našich točitých schodů.

 

Kvalitní částečně zkvašený hroznový mošt je velmi zdravým nápojem.

Obsahuje velké množství vitamínů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitamínu B.

 

Působí velmi příznivě na trávicí ústrojí a přispívá k vyčištění organismu. Říká se, že by se jej mělo každoročně vypít minimálně tolik, jaké máme množství krve.

 

V tom případě mám krevní oběh jak medvěd grizly.

 

Letos jsem již měla možnost ochutnat dobrý.

Na báječný nebo vynikající ještě čekám. Snad přijde. A pokud ne, připojím se k ostatním, kteří vinařskou sezónu zhodnotí nad pečenou husou a první skleničkou svatomartinského vína.

 

ToraToraTora



Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak voní prádlo po kdoulích? 
Jeřáb 
Kořeněná, magická středa: KORIANDR – Stvoří Einsteina, potěší opilce 
Místo, kde víly léčí duši. Uhodnete čím? 
Tak zase příště, Vlaštovkovi! 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 12.09.2012 09:11
 

Tak to je prostě nutnost sem hodit recept, abychom i my ostatní okusili :)

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 21:00

Odpověď na příspěvek #25659
Uživatel: rak177

Tori,určitě jdi do toho,opravdu domácí je jiná,uvidíš sama.A...
 

To teda, my si v jedné "díře" , kdy stará vypitá a nová ještě nedozralá, koupili flašku a skoro jsem měla nutkání jí nevypít, ale vylít. A to mě dřív i kupovaná chutnala moc.

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 19:07

Odpověď na příspěvek #25592
Uživatel: ToraToraTora

Super, tak to sepiš, to mne opravdu zajímá. To bych doma riskla, protože...
 

Tori,určitě jdi do toho,opravdu domácí je jiná,uvidíš sama.A pokud ti chutná ta kupovaná,tak tu svojí teprve nedáš z ruky..

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 19:03
 

Renčo,Kombuchu jsme si kdysi "dělávali" s přítelem a povedla se nám.Nejhorší je tu houbu udržet nahoře,aby nespadla..Opravdu je jiná,než ta kupovaná.(S přítelem jsme se za čas rozešli a vše si bohužel odvezl.)Renčo,také budu ráda,když o ní napíšeš pěkný článeček,osvěžím paměť na výrobu.

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 18:58

Odpověď na příspěvek #25634
Uživatel: Renata Petříčková

No pane jo.. ještě tam voní na dálku gyros taštičky z...
 

On je malovinař, dělá to pro zábavu, ani etikety nemáme. Kdybys ale někdy měla cestu na hodně jižní Moravu, dej vědět a rádi tě uvítáme ve sklípku. Cool S tím vstáváním jo - hlavně při pozdějším průběhu procesu vzniku vína. Všechno má svůj čas, když se to prošvihne, je zle - a to už i ve vinohradě. Já bych na to nervy neměla, fakt ne. To musí člověk milovat.  

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 14:18

Odpověď na příspěvek #25634
Uživatel: Renata Petříčková

No pane jo.. ještě tam voní na dálku gyros taštičky z...
 

Dva roky už tu nic nevoní. Teď se konečně našel nový nájemník a bude tu ateliér hudebního divadla. Bydlíme tu sedm let...o fousek.

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 14:13

Odpověď na příspěvek #25628
Uživatel: ToraToraTora

Jsme se minuly. V tom domě, kde byla Bazalka dnes bydlím.  První patro.
 

No pane jo.. ještě tam voní na dálku gyros taštičky z listového těsta? To jsme se minuly, před 10 lety jsem tam strašívala každou polední pauzu ;-)

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 13:54
 

Peetrax, mohu se zeptat na název vinařství, Ráda ochutnám vaše.

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 13:40

Odpověď na příspěvek #25603
Uživatel: Renata Petříčková

a jednou jsem ještě zamlada koupila násadu v Bazalce na náměstí u...
 

Jsme se minuly. V tom domě, kde byla Bazalka dnes bydlím. Love it První patro.

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 13:39

Odpověď na příspěvek #25607
Uživatel: peetrax

Otec je vinař, ročně vyprodukuje 2000 litrů vynikajícího (a...
 

Je potřeba vyprodukovat víc, aby zbylo i na víno:))

Já vím, že je burčák pro netrpělivce, ale i vinaři na něj dokáží trpělivě čekat a těšit se. někteří prý i do noci číhají, až bude ve varu, aby si užili extázi.

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 13:36
 

Není nad dobrý apravý  burčák, nejlépe přímo od vinaře! CoolCoolCool

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 13:07
 

Otec je vinař, ročně vyprodukuje 2000 litrů vynikajícího (a oceňovaného) vína, tak proč bychom si vypíjeli základní surovinu pro tak výborný mok, jako je jeho víno? Laughing

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 12:50
 

a jednou jsem ještě zamlada koupila násadu v Bazalce na náměstí u Vás...nebo Rozmarýnek, nebo jak se tam jmenovala ta prodejna zdravé výživy v kopečku?

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 12:49

Odpověď na příspěvek #25599
Uživatel: ToraToraTora

Tak to není drahé. Dvoulitrová flaška kombuchy stojí...
 

no právě, tady taky tak. A co se týče síly chuti, tak je to neporovnatelný domácí výroba a kupovaná.

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 12:41

Odpověď na příspěvek #25596
Uživatel: Renata Petříčková

Je relativně drahá, včera jsem se snažila spočítat, kolik jsem...
 

Tak to není drahé. Dvoulitrová flaška kombuchy stojí šedesát u nás ve zdravé výživě. Někdy i víc.

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 12:20

Odpověď na příspěvek #25592
Uživatel: ToraToraTora

Super, tak to sepiš, to mne opravdu zajímá. To bych doma riskla, protože...
 

Je relativně drahá, včera jsem se snažila spočítat, kolik jsem domácí výrobou ušetřila, moc mi to nešlo. Násada kombuchy stála 106,-Kč a vypité lahve už nespočítám.  Ale k 50 l se lze dostat hravě.

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 11:56

Odpověď na příspěvek #25590
Uživatel: Renata Petříčková

Toro, kupuješ hotovou nebo děláš doma? Domácí je...
 

Super, tak to sepiš, to mne opravdu zajímá. To bych doma riskla, protože kupovaná je dost drahá a prý je to uplný elixír zdraví.

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 11:47

Odpověď na příspěvek #25588
Uživatel: ToraToraTora

Renčo, to nevadí bylo pro giru:) Kombuchu si občas kupuji u nás ve zdr....
 

Toro, kupuješ hotovou nebo děláš doma? Domácí je neporovnatelně lepší!!! Pokud použiješ patřičné nádoby, uděláš silnou jak líh, i lehkou a natlakovanou jako šampáňo. A kombuchové houby rostou jako po dešti :-) udělám sem o tom časem článek, tyhle domácí pokusy mě hodně bavily...

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 11:18

Odpověď na příspěvek #25584
Uživatel: Renata Petříčková

Vadí to, protože to nechutná a nakvasit si umím doma kombuchou i čaj, a...
 

Renčo, to nevadí bylo pro giru:)

Kombuchu si občas kupuji u nás ve zdr. výživě. je dobrá a velmi osvěžující- Burčák by měl být zakalený a barvy zhruba tak, jako na fotce v článku, to je správná barvička.

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 11:08

Odpověď na příspěvek #25579
Uživatel: ToraToraTora

Ale nevadí to nijak, že ne:))   Renčo, mladé víno, i velmi velmi...
 

ale vubec nevadi ;)...

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 10:48

Odpověď na příspěvek #25579
Uživatel: ToraToraTora

Ale nevadí to nijak, že ne:))   Renčo, mladé víno, i velmi velmi...
 

Vadí to, protože to nechutná a nakvasit si umím doma kombuchou i čaj, a když ho nechám 14 dní, tak mám octový nápoj, po kterým se taky slušně směju a motám :-)))) a dejchám lihový opar.

On by pravý burčák měl být jako mlíko, fakt až do bíla, pamatuju si na tu poctivou chuť a to jsem ještě byla možná i nezletilá :-))) a mimochodem ten průjem je zdravá věc - přírodní čistka, no ne?

 

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 10:40

Odpověď na příspěvek #25576
Uživatel: gira

Vidis, tak to mi nejak uniklo :).
 

Ale nevadí to nijak, že ne:))

 

Renčo, mladé víno, i velmi velmi kvalitní, je zrádné a divoké, už proto dbám na výběr. Tchýně jednou takovým jabčákem pořídila průjem na dva dny sobě i manželovi.

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 10:25

Odpověď na příspěvek #25572
Uživatel: ToraToraTora

Renčo, byly roky, kdy se prostě v Čechách dobrý burčák sehnat nedal. Asi...
 

To máš pravdu. Vlastně mě na těch burčácích (všech, od Kaufu i z vinárny) přišlo divné, že to nechutná tak ovocně, voňavě a silně jako to, co si kdysi táta dělával doma. TO byl fakt zkvašený mošt.

To, co se prodává už chutná jako připokažený jablečný džus.

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 10:23

Odpověď na příspěvek #25571
Uživatel: ToraToraTora

Ano, ale to už je provařená historie. Jako student vojenského...
 

Vidis, tak to mi nejak uniklo :).

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 09:55

Odpověď na příspěvek #25566
Uživatel: Renata Petříčková

Milá Toro, já mu každý rok podlehnu. Těším se...
 

Renčo, byly roky, kdy se prostě v Čechách dobrý burčák sehnat nedal. Asi to bylo počasím nebo tím, co se sem vozilo, nevím...ale zase jsou sezony, kdy se ti dostane do skleničky tak lahodný mok, že se prostě těšíš a stojí to za to zkoušet znovu. Dlužno říct, že ho nekupuji na jarmarcích, lidových veselicích, u stánku před Kauflandem, ale jen u     stále stejného prověřeného vinaře.

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 09:53

Odpověď na příspěvek #25564
Uživatel: gira

Tori, tys byla na vojne??
 

Ano, ale to už je provařená historie. Jako student vojenského zdravotnického managementu jsem musela absolvovat základní vojenskou službu. Školy jsem nechala a tak jsem byla v hodnosti svobodníka přeřazena do zálohy jako sběrač raněných:))

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 09:14
 

Milá Toro, já mu každý rok podlehnu. Těším se těším. Jednou ho koupím, pak řeknu - CO NA tom proboha je?

Drahý, hnusný.... bolí po tom hlava. A zase skončím u veltlínskýho zelenýho Ok

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 09:02
 

Tori, tys byla na vojne?? Surprised

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 08:44

Odpověď na příspěvek #25560
Uživatel: hyenka

Téma o burčáku mi nedá nenapsat příhodu, která se stala...
 

ROFL Tak to je mazce. Na takové kolegy vidle vzít. Já už po pár skleničkách těsně zlomeného burčáku mám pocit, že mi někdo drží kolena. Šla bych to týden

 
Avatar
post Zaslal: 11.09.2012 08:37
 

Téma o burčáku mi nedá nenapsat příhodu, která se stala mému příteli, původem z Ostravy. Z rodné Ostravy se přestěhoval ve svých asi 35 sem k nám, kousek od Brna. Víno mu zachutnalo záhy, leč burčák neznal. Nadešel čas burčákových slavností, kam ho spolupracovníci velmi ochotně vzali s sebou, a ihned přidali "přátelské" doporučení- Burčák musíš vypít rychle, jinak to nemá ty účinky... Dotyčný vypil asi 2 litry přímo v centru Brna (za horkého počasí), podařilo se mu najít zastávku autobusu a odjet směrem, kde tušil své nové bydliště. Naneštěstí měl ještě 2 záložní PETky s burčákem. Probral se po pár hodinách 20 km od cílové stanice, a ač jinak zdatný turista, šlapal domů skoro 2 dny (naštěstí byl víkend). Mám obavy, že na burčák se mnou nepůjde do konce života... Jojo, není nad prima kamarády!

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist