A proto nejíme zvířátka: TIP pro děti

Pamatuji si na dceřino zděšení, když zjistila, že řízek je ze zvířátka. „Jako živého?“ Hm, no ano… Ach! Matně jsem pak vydolovala vzpomínku, ve které jsem se sama vyrovnávala s faktem, že občas se zvířátka prostě jedí. Ono na vsi to bylo snad o to krutější (či snad jednodušší), protože to všechno bylo vidět.

A to se pak člověk vychová velmi rychle k tomu, že mu to je buď jedno, nebo se z něj stane doživotní vegetarián. To první je ovšem mnohem častější, protože jen málokdo má odvahu takhle strašně moc někde na vsi v době zabíjaček vyčnívat, že?

 

Dnešní děti málokdy přijdou k opravdovému procesu přeměny živého zvířete v kusy jídla, a proto to pro ně může být trochu šok.

 

Na druhou stranu to s sebou nese také znecitlivění a prosté vzetí na vědomí toho, že zvířata se jedí a co mi je po tom. Možná tohle byl ten podnět pro Ruby Roth, že napsala tuhle útlou a ryze dětskou knížečku, ve které vysvětluje, proč nejíme zvířátka. Tedy, proč je opravdu hloupé je jíst, vždyť….

 

25496ZDI.jpg

 

Mají své city, svou duši, své sociální návyky a jsou schopni pěstovat i pevná přátelství. A pak přijde člověk se svou chutí na smažené nebo pečené maso a je idylce a životu konec. Je tohle vůbec spravedlivé?

 

Myšlenky i pro dospělé...

 

Dospělí mohou polemizovat nad tím, jestli je život a naše pozemské bytí vůbec spravedlivé, čím jsme starší, tím možná více nad tím vším mávneme rukou, protože to je přece jen zvíře a sami jsem už prošli dosti životními ranami na to, abychom se něžně rozplývali nad životem kravičky v kravíně, ale…

 

Ale možná i pro dospělé je taková kniha určena, protože se zastaví a na chvíli odhrnou ty vlastní šedé závěsy, přes které nevidí realitu, přes které nevidí do duší zvířat, která tu jsou opravdu od toho, abychom je jedli?

 

Abychom je zneužívali a citelně jim zkracovali život pro své vlastní chvilkové potěšení?

 

Minimálně na tomto místě se můžeme zastavit poprvé. A popřemýšlet, jestli je nutné jíst maso každý den. Jestli je nutné k němu přistupovat spotřebně, jestli když už – nebylo by dobré býti šetrný a přistupovat k němu jen svátečním a pokorným způsobem. Najednou pochopíte, že na talíři je něco jiného, bramborový nákyp nebo maso s rýží? Ne, není to z tohoto hlediska rovnocenné, to druhé za sebou nese úplně jinou historii.


A druhé zastavení autorka učinila u divokých zvířat, oceánů a pralesů, které zase drancujeme z jiných důvodů. Tady už naše pravomoce nejsou tak velké, abychom se trápili špatným svědomím za ty, kteří skutečně bohatnou na tomto drtivém ničení životního prostředí, ale je dobré o tom vědět. A možná časem přijdou i možnosti, jak i ti, kdož se toho přímo neúčastní, mohou tento stav zvrátit.

 

Vtipné obrázky, dětsky chápané a psané texty jsou skvělým začátkem, kterak si s dětmi uvědomit, že ne vždy nám na talíři leží stejně hodnotné jídlo. Někdy to je prostě jinak.

 

25497NjJ.jpg

 

A někdy je vhodné se zamyslet.

 

A vnímat, že právě třeba ty krávy mohou být jedna pro druhou i nejlepšími kamarádkami, se kterými na pastvě tráví hodně času.

 

A vůbec…

 

TIP: Najděte si různé live streamy na youtube, které ukazují skutečný život na mléčných farmách,  hodně poučné!

 

O autorce:

Ruby Roth je umělkyně a ilustrátorka žijící v Los Angeles, Kalifornie. Vegankou je od roku 2003 a poprvé objevila zájem dětí o vegetariánství při výuce umění v mimoškolních zájmových kroužcích.

 

Vydalo nakladatelství IFP Publishing, 2017, www.ifp-publishing.cz

 

Renata Petříčková


192NzA.jpg


 


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Burčák! Jaký bude? 
NEPOLIDŠŤUJME PSY, nebo si je NEPOŘIZUJME! 
Perné chvilky octomilky 
ROZHOVOR: Chcete se zbavit slimáků? Pusťte si mě na zahradu! SLEPÝŠ 
V Praze pořád stoupá voda. Jak to vypadá u vás? Aktualizováno... 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
post Zaslal: 13.01.2018 11:21

Odpověď na příspěvek #212232
Uživatel: Renata Petříčková

No to je další věc, že ty zvířata na vsi - je to jaksi víc v...
 

na mase v supermarketech dole na krabičce je npsaný původ zvířete i jeho číslo,stáří.To samé mají soukr.řezníci na tabulích u sebe v prodejně.Teď je to povinné.

 
Avatar
post Zaslal: 13.01.2018 10:56

Odpověď na příspěvek #212230
Uživatel: Nora

A ještě vyrostla jsem na vsi, měli jsme hospodářství, takže já to...
 

No to je další věc, že ty zvířata na vsi - je to jaksi víc v souladu - ty si aspoň nějak žili... kdežto ta, která jsou "průmyslově chovaná", tam jsou často ta zvířata psychickými troskami, i když kdoví, do kůže těch slepic z klecového chovu bych nechtěla...

Ale jak píšeš - uvědomit si hodnotu masa a veškerého jídla - mě se to dařilo třeba tím, že jsme čas od času brali farmářskou bedýnku, i třeba na to maso od soukromníka koukáte jinak, než na balený kus z hypermamrketu, původem Polsko. Někdy mám prostě ráda, když má jídlo na talíři "rodokmen".

 
post Zaslal: 12.01.2018 16:33
 

A ještě vyrostla jsem na vsi, měli jsme hospodářství, takže já to vnímám že to nebylo krutější, jen se ukazoval koloběh života, tráva pro králíky, králík na talířy, zbytky pro prase a v listopadu zabíjačka, kde jsme od malička pomáhali. Jako capart jsem neviděla, jak soused střelil prase, ale míchali jsme krev, pomáhali krájet cibuli, cpát tlačenky atd. Prostě jsem od malička věděla, odkud se bere maso a stejně tak jsem pomáhala sázet brambory a věděla jak se dostanou na talíř a za to jsem ráda.

 
post Zaslal: 12.01.2018 16:30

Odpověď na příspěvek #212224
Uživatel: Renata Petříčková

Jde spíš o to, že někdy je třeba zavést věci do extrému, aby si...
 

Renato, to chápu, ano dost se plýtvá a je dobré si uvědomit, kolik dobrého získáme z jiných potravin než je maso. Jak jsem psala, já jím zeleninu, ovoce, semínka, většinu si vypěstuju, jím lokálně, neplýtvám. Mléčné produkty jím minimálně. světovou přírodu nejvíc devastují jiné věci, než metan který produkují krávy. Velké plochy se likvidují pro pěstování soji, kterou se pak zvířata krmí, to je horší. Do všeho se cpe palmový olej, který roste na plantážích místo pralesa. Spíš bych těm dětem vysvětlovala, že ten řízek co je na talíři tam může být 1x za měsíc a že aby tam mohl být, tak se to prase zabilo. A ty bramory co k němu jsou někdo nejdřív zasadil, tak pěstoval a pak sklidil, maminka je koupila a pak uvařila. Aby děti chápaly, odkud se jídlo bere, že neroste v chladáku a v regálu:-)

 
Avatar
post Zaslal: 12.01.2018 09:55
 

Jde spíš o to, že někdy je třeba zavést věci do extrému, aby si člověk  uvědomil, že z druhé strany také žije extrém.

Protože konzumní plýtvání masem a mléčnými výrobky, nebo bezhlavá konzumace bez jakékoliv pokory - taky není správně.

 

 
post Zaslal: 09.01.2018 11:16

Odpověď na příspěvek #212186
Uživatel: haflinger

.... a vymyvame detem mozecky od mala:(
 

Ok

 
Avatar
post Zaslal: 09.01.2018 00:26
 

.... a vymyvame detem mozecky od mala:(

 
post Zaslal: 09.01.2018 00:17
 

Mno, uznvám, že ve velkochovu se se zvířaty zachází dost úděsně, ale životní prostředí mnohem víc huntuje například letecký provoz, než krávy produkující metan...

Pro rovnováhu živin a energie půdy, na které roste ta super zelenina je nutná hnojit ji organickými hnojivy. Organická hnojiva = výkaly. Ne tekuté či práškové formy umělých hnojiv. Rudolf Steiner a další přírodu respektující zemědělci na to upozorňují už dost dlouho. Pokud se do půdy nebude dodávat hnůj, časem ztratí svou schopnost být úrodnou... Ale to by se statková hojiva musela dávat na pole, ne je spalovat na teplo v bioplynové stanici. Až tak daleko tahle společnost ve své zvrácenosti došla. Na pole sype umělé sraXky, místo exkrementů zvířat. Ideální by bylo, kdyby ten dobytek ještě nebyl nadopován léky, které v těch výkalech zůstávají. Takže kniha může být dobrá, ale soja je větší svinstvo, než maso. Nezastávám se velkochovu, sama nejím maso roky, protože mi nechutná.  Jen by bylo fajn,kdyby se lidem vrátil zdravý selský rozum.

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist