Zdravě a syrově od Radmily Zrůstkové: Budete toužit k zbláznění!

Znáte takové ty kuchařky, ze kterých snad ani nemusíte vařit, ale často do nich nakukujete, protože oči a duše se potřebují najíst? A tohle je navíc kuchařka raw food (vitariánství neboli syrová strava) a rozdělená podle ročních období.

Nebyla bych to já, kdybych nezůstala notně dlouhou dobu koukat na úvod podzimní části, které vévodí červenolistý motiv a potom recepty typu: mléko z kokosu, grepový džus, celer, mixovaná hlívová polévka, kešu krém, dýně hokaido, avokádo, červené zelí, vodnice a v této části je zařazen i recept, ve kterém pomáhá tzv. spiralizér. Tedy, z cuketek, okurků, mrkve, červené řepy nebo batátů si tímto stroječkem nakrouháte parádní kulaté špagety. Ty mne lákají nejvíc, ale autorka tu tvrdí, že uděláme klidně i vrtulky, chipsy a nudle.

 

Okamžitě jsem po spiralizéru zatoužila…

 

Pokud touha dojde naplnění, podělím se o dojmy. Zatím tedy jen fotka z knížky:

 

14413Yzc.jpg

 

Revoluční omáčky

 

A na špagety mohu rovnou navázat. Je tu spousta různých náplní do ovoce, do zeleniny a dipů na zeleninové či ovocné saláty. Náplně do dezertů a různé druhy pudingů, které jsou většinou spojeny buď rozmixovanou kaší z namočených kešu oříšků nebo chia semínek. Ty jsou přirozeně „želatinové“… a většina těchto náplní a omáček je natolik inspirující, že vás  určitě napadne si je zkusit.

 

Některé jsou také ze snadněji dostupných slunečnicových semínek, ale podle mých zkušeností, i podle obrázku z kuchyně autorky, slunečnicová semínka prostě dělají trošku hrudky. Je to nevzhledné, trošku nepříjemné do pusy, ale zase je to taky božská chuť. Pro začátek určitě stačí udělat pokus se slunečnicí nebo s s mandlemi.

 

14411MWE.jpg

 

Zkusila jsem omáčku z račat a to bílé chlupaté, to jsou namočené burské oříšky, rozmixované se solí a olivovým olejem. Vše servírováno na strouhaném batátu...Byla to dobrota!

 

Mandlové máslo a makové mléko

 

Makové mléko už nějakou dobu tvoří pravidelnou a velice oblíbenou součást mého jídelníčku, jeho jemná chuť je doslova návyková. 

 

Ovšem nad mandlovým máslem jsem zůstala jaksi stát. Páni!

 

14412YjM.jpg

 

Moje mléko: svěží nápoj, který v tuhle chvíli vyrábím tak obden.

 

Ale vraťme se k mandlovému máslu.

 

O to se musím podělit!

 

Mandlové máslo

 

Mandle předem namočíme přes noc a poté zase dobře usušíme. Tím se odstraní inhibitory trávicích enzymů.

 

Usušené mandle vložíme do robotu a obrníme se trpělivostí. Proces trvá delší dobu, proto necháváme přístroj občas odpočinout, aby se nepřehřál motor.

 

Nejprve dojde k nasekání mandlí, pak se vytvoří pevná hmota, kterou můžeme pokrájet, aby to šlo lépe.  Nakonec mandle pustí olej, což je známka toho, že je máslo hotové. Pokud mandle dobře vysušíme, není nutné mandlové máslo uchovávat v chladničce. Vydrží i několik týdnů.

 

Můžeme ho přidávat do sladkých i slaných pomazánek, dipů, omáček a dezertů.

 

Od věci není ani občasná douška o tom, jak dobře pak svému tělu uděláte. Mandle obsahují bílkoviny, tuky, vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, draslík, zinek a fosfor. Bílkovina mandlí patří k nejvhodnějším bílkovinám pro pacienty se zhoubnými chorobami.  Například.

 

Celý proces výroby mandlového másla tu je navíc ještě názorně nafocen.

 

Smoothie a sušené placky

 

Dalšími báječnými doplňky stravy i pro konvenčně stravujícího se člověka jsou třeba smoothie, na několika příkladech se naučíte kombinovat základ a k němu pak už doplňovat naprosto cokoliv… různé svěží čerstvé kaše z ovoce a zeleniny, polévky a pak i sušené placky, krekry. Ty slané, ze semínek  (sezam, len, slunečnice) můžete  udělat chleby… ze sladkých mixovaných ovocných kaší usušených jako placky na slunci či v domácí sušičce pak vznikají báječné palačinky. Naopak mne moc nezaujal proces „vaření a pečení“, což je spíše dodání vařeného vzhledu zelenině a semenům díky marinování ve směsi koření, omáček a octa.

 

A dále jsem si do lístku na nákup pro pokusy s raw food připsala několik dobrých tipů:

    Tamari

     Kurkumu

  Několik druhů zajímavých chutných olejů

(ořechový, dýňový, sezamový)

  Jablečný a vinný ocet

Tahini

 

Raw food je styl stravování, při kterém konzumujete pouze syrové a tepelně neupravené potraviny. Vše prochází úpravou při maximálně 42  (sušení). Co mohu určitě potvrdit je, že přechod na tuto stravu člověka strašně moc oživí, dodá mu energii a pocit lehkosti. Je to nepopsatelný pocit znovuzrození. Osobně  to beru jako část odlehčení, o dlouhodobých vitariánech už se názory různí, ale nikterak to nesoudím. Vitariánství pomáhá člověku zjemnit svoje myšlení a naučí ho znovu naslouchat svému tělu.

 

A jak se zjemní a zmlsá jazýček. Ani nemluvit.

 

14408NDk.jpg

 

A tohle byla vypečená pochoutka. Rajče plněné rozmačkaným osoleným avokádem a slunečnicovými semínky...

 

Zato v této knize o tom mluví nejen Jaroslav Dušek jako speciální host Radmily Zrůstkové, ale také její osobní přátelé a známí – lékaři, kosmetička nebo lékárnice.

 

O autorce:


Radmila Zrůstková je výtvarnice a návrhářka. O zdravý životní styl se zajímá desítky let a po vlastní mimořádné zdravotní zkušenosti se dlouhodobě s nadšením věnuje raw food stravování. Žije v Okrouhlé u Nového Boru, kde má svůj ateliér a organizuje kurzy syrové stravy a společenské večeře.

 

14409MzY.jpg

 

Vydalo nakladatelství Eminent, 2014, www.eminent.cz

 

A ještě něco na závěr.

 

Nová pomocnice při psaní se dotazovala, zda-li se kniha týká i syrového masa. No... netýká. I když raw food to je...

 

14407ZTZ.jpg

 

....ale slíbila jsem jí, že se na syrové maso, kuřecí srdíčka a najemno nakrájená játříčka zeptám autorky, až s ní budu dělat rozhovor o knize.

 

Renata


192NzA.jpg


 


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Což takhle… salát od Lesandy 
Feng Shui z pera odborníka: Vchod do domu - brána do srdce 
Hrnečku za 18 000 VAŘ! 
Polštář z třešňových peciček. Doma a nadoma  
Stavební deník 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 03.07.2014 14:47

Odpověď na příspěvek #104502
Uživatel: Birliban

nabidku prijimam s diky ( ve zpravach )
 

Máš to tam Smile

 
Avatar
post Zaslal: 03.07.2014 13:56

Odpověď na příspěvek #104484
Uživatel: benja

kdybys časem zjistila, že si to chceš zkusit v praxi, tak písni. Mám...
 

nabidku prijimam s diky ( ve zpravach )Smile

 
Avatar
post Zaslal: 03.07.2014 11:41

Odpověď na příspěvek #104444
Uživatel: Birliban

Diky za povzbuzeni benjo. Ovo a zel jim hodne i tak. Ja jsem prave ten *chlebovy* clovek...:)....
 

kdybys časem zjistila, že si to chceš zkusit v praxi, tak písni. Mám pár knižních tipů. Laughing

 
Avatar
post Zaslal: 03.07.2014 07:05

Odpověď na příspěvek #104436
Uživatel: benja

Birlibáne, ta příprava byla naprosto báječná, šup sem a...
 

Diky za povzbuzeni benjo. Ovo a zel jim hodne i tak. Ja jsem prave ten *chlebovy* clovek...:).

Moc me to ale laka. Kouknu se po nejake literature a popremyslim.

 
Avatar
post Zaslal: 02.07.2014 23:10

Odpověď na příspěvek #104431
Uživatel: Lejdynka123

Přechod na živou stravu trvá docela dlouho.  Stačí začít ovocem...
 

Ano Lejdynko, mám podobnou zkušenost - na ovoci a zelenině jsem toho zas tak moc neutratila.

Taky se to takhle chystám praktikovat. Ráno začnu ovocem, pak smoothies, oříšky, zeleninový salát a večer něco rozumného s rodinou.

 

Nevěřila bych, jak báječné to je, kdybych to sama nezkusila!

 

Jak dlouho jsi na syrové stravě Ty?

 
Avatar
post Zaslal: 02.07.2014 23:08

Odpověď na příspěvek #104426
Uživatel: Birliban

Me prave ta priprava pripada zdlouhava.Nemyslim salaty, dzusy atd. , ale chleby, kase, pizzy......
 

Birlibáne, ta příprava byla naprosto báječná, šup sem a šup tam a už jsem měla oběd. A večer, to mě šokovalo, mě stačil koktejl ze dvou banánů, pomeranče a lžíce maca. Na nic  hutnějšího jsem neměla chuť.

Pizzy a kaše jsem si dělala asi stejně, jako si teď dělám moučníky - jen na přilepšenou a na změnu. fakticky jsem si dělala hlavně zelené smoothies (k nezaplacení) a pak zeleninové saláty.

 
Avatar
post Zaslal: 02.07.2014 22:02
 

Přechod na živou stravu trvá docela dlouho.  Stačí začít ovocem každé dopoledne, jíst se může do sytosti. Nákup 5 kilo ovoce a zeleniny mne přišel na 150 Kč.  Není to až tak drahé...  Odpoledne a večer můžete jíst s rodinou, přesto pro své zdraví hodně uděláte . Wink

 
Avatar
post Zaslal: 02.07.2014 18:38

Odpověď na příspěvek #104412
Uživatel: Renata Petříčková

Copak o to, pro mě je to taky nejpříjemnější, ale narazila jsem na dva...
 

Me prave ta priprava pripada zdlouhava.Nemyslim salaty, dzusy atd. , ale chleby, kase, pizzy... Nekdy se musi planovat par dnu dopredu. Asi je to o cviku a zvyku.

 
Avatar
post Zaslal: 02.07.2014 17:26

Odpověď na příspěvek #104412
Uživatel: Renata Petříčková

Copak o to, pro mě je to taky nejpříjemnější, ale narazila jsem na dva...
 

To s tou zimou  opravdu funguje, začala jsem po vánocích a do třech týdnů se mi tak zlepšila termoregulace, že jsem nevěřila. 

Co  pohřbilo mě, byly víkendy s rodinou venku. Oni si něco někde vždycky koupili, já sušila pusu - banány a oříšky mě po čase přestaly stačit. A to nemluvím o oslavách narozenin, plesech a dovolených.

 

Potřebovala bych "něco mezi". Ale zkouším na to nějak přijít, protože mé tělo bylo naprosto spokojené. Teď zrovna studuju knihu Doreen Virtue "Kuchařka syrové stravy". Smile

 
Avatar
post Zaslal: 02.07.2014 17:21

Odpověď na příspěvek #104321
Uživatel: Quentinová z Montargis

Kočička Yamaha je nejkrásnější food na fotech :)
 

a když ji žeru, tak je u toho furt živá, takže vitariánství učiněno zadost :-D

 

 
Avatar
post Zaslal: 02.07.2014 17:20
 

Copak o to, pro mě je to taky nejpříjemnější, ale narazila jsem na dva problémy:

Jak zaleze sluníčko, je mi na raw nepříjemná zima /což se může časem zlepšit, ale nenašla jsem zatím dost trpělivosti/

Přijde mi to jako cenově dost náročné /člověk se nemůže odbýt rohlíkem za dvě kačky a banán nebo jablko mě v takovou chvíli nezasytí/

Vražedné jsou chutě před MS... totální hrob jakékoliv diety nebo "životního stylu"...

 

Ale zas, raw má jednu výhodu:

Jídla jsou hotova v cukuletu, stačí mixér a pár vychytávek a vlastně to má i druhou výhodu.  MYTÍ NÁDOBÍ JE PARÁDA , PROTOŽE  téměř nemáte mastných věcí a dá se to jen horkou vodou bez jaru, frc frc...

 
Avatar
post Zaslal: 02.07.2014 10:50
 

Raw food můžu jen doporučit, dělám si taková "syrová období" a pokaždé mi přestane být zima, začnu mít  energie za tři, zmizí projevy alergií...

 

Většinou přestanu kvůli nějaké společenské akci nebo dovolené a pak se špatně zase nabíhá zpátky. Ale obecně je to asi nejpříjemnější způsob stravování, na jaký jsem narazila.

 
Avatar
post Zaslal: 02.07.2014 10:25
 

Predstava *zive* stravy se mi moc libi a vitarianstvi vubec. Podle me to logiku ma.

Jediny problem - pro me - vidim v delce pripravy. Frown

 
 

Kočička Yamaha je nejkrásnější food na fotech :)

 
Avatar
post Zaslal: 02.07.2014 05:32
 

Pro spestření jídelníčku je to určitě zajímavé i co se týče méně obvyklých surovin....i když grilovaná krkovička je grilovaná krkovička

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist