Zapečená bramborová kaše s tymiánem

I obyčejná bramborová kaše se může díky správně zvoleným ingrediencím proměnit v luxusní lahůdku. Co takhle kombinace čerstvého tymiánu, dozlatova smažené šalotky a sýra s modrou plísní? Sbíhají se vám sliny? Pak mám pro vás dobrou zprávu – tohle jídlo je až směšně jednoduché, takže ho zaručeně zvládne i nezkušený kuchtík.

bramborová kaše

 

Doba výroby:
Příprava – 50 minut
Pečení – 45 minut

Počet porcí: 5

Cena za porci: cca 21,-

Suroviny:

  • 820g brambor
  • 120g šalotky
  • 100g másla
  • 4 vejce
  • 1 a ½ dl mléka
  • 100g sýra s modrou plísní (viz tipy a triky)
  • 100g eidamu
  • několik snítek čerstvého tymiánu

bramborová kaše

 

Příprava:
Šalotku nakrájejte nadrobno a osmažte na 40g másla dozlatova.

 

bramborová kaše

 

Mezitím dejte vařit brambory ve slupce do osolené vody. Jakmile budou brambory hotové (zapíchnete do nich vidličku a ta jimi hladce projede), slijte vodu a stáhněte z nich slupku.

 

bramborová kaše

 

Ještě teplé brambory rozšťouchejte na kaši, zjemněte zbylým máslem a přimíchejte cibulku.

 

bramborová kaše

 

Z tymiánu otrhejte lístky (tak, abyste v jídle neměli ani boční větvičky) a vmíchejte je do kaše.

 

bramborová kaše

 

Rozehřejte troubu na 200°C.
V míse důkladně rozšlehejte vajíčko a společně s oběma druhy sýrů přidejte do směsi.

 

bramborová kaše

 

Nakonec vlijte mléko, pořádně promíchejte a přelijte do zapékací nádoby (viz tipy a triky).

 

bramborová kaše

 

Vložte do vyhřáté trouby a nechte péct asi 45 minut, až kaše zpevní a na povrchu zezlátne.

 

bramborová kaše

 

Podávejte se zeleninovým salátem a sklenkou Müller Thurgau.

 

bramborová kaše

 

Tipy a triky:

  • Mně osobně připadá klasická niva chuťově příliš ostrá, proto jsem použila ovčí plísňový sýr. Zvolit ale klidně můžete i gorgonzolu či roquefort.
  • Zapékejte v nádobě s víkem, nebo vrch přikryjte alobalem a sundejte až těsně před koncem pečení – aby se kaše nevysušila, ale povrch krásně zezlátl.
  • Chcete-li mít kaši krásně nadýchanou, oddělte žloutky a zamíchejte je do kaše zvlášť. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do směsi jako poslední ingredienci.
  •  Příchuť můžete libovolně měnit- výborná je třeba kombinace ementálu a muškátového oříšku, nebo opražené slaniny s pečeným česnekem.
  • Pečenou kaši můžete podávat i jako luxusní přílohu, třeba ke grilovanému pstruhovi.

 

Tisk receptu:

Kliknutím na tento odkaz přejdete na stránky www.foodstyle.cz, kde si můžete recept stáhnout v textové podobě pro Word (klikni)

 

Katka


Kata Cihova


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Budiž světlo! 
Fototapeta les: Příroda všude okolo vás 
Polštář z třešňových peciček. Doma a nadoma  
Proč někdo nevyrobí chytrý mobil pro staromilecké kolohnáty? 
Zázvorové bonbony s bílou čokoládou a citronem 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
post Zaslal: 09.03.2012 16:17

Odpověď na příspěvek #16091
Uživatel: Kaylie

A to se mi líbí a nevím co k večeři! A tymián miluju, díky!
 

Já ho taky ráda...

 
Avatar
post Zaslal: 09.03.2012 08:00
 

A to se mi líbí a nevím co k večeři! A tymián miluju, díky!Love it

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist