Vanilková panna cotta pro zamilované

Čím by bylo valentýnské menu bez sladké tečky na závěr? Proto si se svým milovaným pochutnejte na sametově lehké vanilkové bábovičce, která se zrodila v italském Piemontu. Když ji navíc doplníte o afrodiziakální malinový přeliv s kapkou limetkové šťávy, můžete se těšit na noc plnou vášní. Co si přát víc?

panna cotta

 

Doba výroby:
Příprava – 10 minut
Tuhnutí –  4 hodiny

Cena za porci: cca 40,-

Počet porcí: 2
 
Suroviny:

  • 300ml 40% šlehačky
  • 1 a 1/2 lžičky vanilky
  • 20g třtinového cukru + lžíce a 1/2 na omáčku
  • 1 a 1/2 lžičky mleté želatiny
  • 100g malin (mohou být i mražené)
  • 1/2 limetky

+ rostlinný olej na vymazání formiček
+ několik malin na ozdobu

 

panna cotta

 

Postup:
Nejprve si připravte želatinu - dejte ji do malé misky, přidejte 2 lžíce vody a nechte nabobtnat - trvá to asi 3 minuty.

 

panna cotta

 

Mezitím do rendlíku se silným dnem nalijte šlehačku, oslaďte dvaceti gramy cukru a přidejte lžičku a půl mleté vanilky. Na mírném plameni za stálého míchání zahřívejte, až bude smetana horká (nemusí nutně přejít varem). Poté přidejte želatinu, důkladně promíchejte, aby se beze zbytku rozpustila a společně asi 1 minutu prohřívejte.

 

panna cotta

 

Odstavte z plotny a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
Mezitím si vymažte formičky (viz tipy a triky) jemně, ale důkladně olejem (taky, aby na dně nebyla loužička, ale současně byl olej opravdu ve všech záhybech).

 

panna cotta

 

Pomocí naběračky naplňte formičky připravenou směsí a přesuňte alespoň na 4 hodiny do lednice.

 

panna cotta

 

Maliny rozmixujte (nebo i jen ručně rozšťouchejte), dochuťte limetkovou šťávou a cukrem – pokud vám vadí malinová zrníčka, propasírujte omáčku přes jemné sítko.

 

panna cotta

 

Ztuhlé panna cotty vyklepněte z formiček (viz tipy a triky), přelijte malinovou omáčkou a dozdobte podle nálady.

 

panna cotta

 

Podávejte s vychlazeným růžovým šampaňským.

 

panna cotta

 

Tipy a triky:

  • Formičky doporučuji používat silikonové, nanejvýš z měkkého plastu. Existují sice i recepty, kde se panna cotty tvoří například v hrníčku, nebo malém květináči, ale opravdu si nedovedu představit, jak je potom chtějí vyndat…
  • V dnešní době už máte na výběr z nepřeberného typu tvarů i velikostí formiček. Vybrat si můžete srdce, růži, bábovičku i nespočet dětských motivů. Seženete je v domácích potřebách, velkých supermarketech nebo specializovaných obchodech pro cukráře (a samozřejmě v e-shopech).
  • Nemáte-li formičky, výborně vám poslouží i obyčejné kelímky od jogurtu, nebo pomazánkového másla.
  • Panna cotty je dobré před vyklepnutím uvolnit z formičky – u plastové formy doporučuji objet okraje ostrým tenkým nožem, u silikonové postačí jemně prstem oddálit bábovičku od stěny formy (jakoby odlepit).
  •  S omáčkou můžete libovolně experimentovat. Pokud neseženete (nebo nemáte rádi) maliny, klidně sáhněte po jahodách, borůvkách či ostružinách. Nebo ovoce úplně vynechejte a vykouzlete karamelový, čokoládový nebo kávový přeliv – pak ale v základním receptu uberte cukru, jinak bude výsledný dezert příliš sladký.

 

 

Katka

 


Kata Cihova


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Birliban: Rohliky pro Aki 
Fototapeta les: Příroda všude okolo vás 
Ledová královna Kristina 
Představte si, že na to máte. Tak, která? 
Vybíráme prostěradlo podle materiálu 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 14.02.2012 12:24
 

to bych si dala

 
 

To je nádhera! Ok

 
Avatar
post Zaslal: 14.02.2012 08:27
 

Tak tohle miluji!!!

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist