Srdíčka z červené řepy

I rozený pragmatik si občas může dovolit na talíři trošku kýče, tak proč si ho nedopřát zrovna na svátek zamilovaných? Červená řepa nejen krásně vypadá a báječně chutná, ale navíc díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů posiluje imunitu a napomáhá předcházet vzniku rakoviny. Pozor by si na ni ovšem měli dávat diabetici, neboť ve 100g řepy je až lžička cukru.

červená řepa

 

Doba výroby:
Příprava – 20 minut
Pečení –  cca 45 minut


Cena za porci: cca 45,-


Počet porcí: 2


Suroviny:

  • 500g syrové červené řepy
  • 2 vrchovaté lžičky másla
  • snítka čerstvých bylinek (doporučuji kombinaci tymián a rozmarýn – cca 6 větviček od obojího)
  • 4 čajové lžičky octa balsamico
  • 1 kelímek kysané smetany (nejlépe 30%)
  • 100g jemně strouhaného ementálu (viz tipy a triky)

+ alobal na pečení
+ bylinková sůl

 

červená řepa

 

Postup:
Z řepy odkrojte vrchní i spodní část a pomocí škrabky oloupejte slupku jako u brambor a umyjte od případných zbytků hlíny (pozor, řepa extrémně barví, takže používejte plastové prkénko a gumové rukavice).
Nakrájejte na půlcentimetru silné plátky a pomocí tvořítka (které používáte třeba na linecké) vykrájejte z řepy tvary srdíček. Zapněte troubu na 190°C.

 

červená řepa

 

Rozdělte je do dvou částí a naskládejte na dva pláty alobalu.
Na hromádky z řepy rozložte bylinky, zakápněte balsamicem, přidejte vrchovatou lžičku másla a pevně zabalte.

 

červená řepa

 

Balíčky přeneste na plech, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 45 minut, až bude řepa úplně měkká (doba pečení závisí na velikosti srdíček i na stáří řepy, proto je uvedený čas pouze orientační).

 

červená řepa

 

Mezitím si vytvořte sýrový přeliv tak, že smícháte strouhaný ementál s kysanou smetanou a dochutíte špetkou bylinkové soli.

 

červená řepa

 

Po vytažení z trouby otevřete balíčky, vyhoďte použité bylinky a srdíčka naservírujte na talíř společně se sýrovým dipem.

 

červená řepa


K jídlu se výborně hodí suchá červená vína, jako Cabernet Sauvignon, nebo Albis (výborné víno z Chille).

 

Tipy a triky:
  • Pokud Vám nevyhovuje chuť ementálu, můžete ho směle nahradit jiným výraznějším sýrem – čedarem, uzenou parenicí, švýcarským sýrem gruyére nebo i parmazánem (toho ovšem použijte výrazně méně).
  • Řepu jsem jako hlavní chod valentinského menu volila nejen kvůli barvě, ale i díky její stravitelnosti – málokdo by chtěl být po romantické večeři nacpaný až k prasknutí a těžce odfunět na nejbližší kanape. Pokud byste ale svého masožravce „pouhou“ červenou řepu neuctila, doplňte jídlo třeba o pořádně krvavý steak.
  • Pozor, červená řepa díky betainu barví i po průchodu trávicím traktem, takže se nevyděste na toaletě!
  • Přijdou-li vám srdíčka přeci jen příliš zastydle romantická, můžete utvořit kuličky (pomocí vykrajovače jádřinců), nebo řepu normálně nakrájet na kostičky.

 

A zítra se můžete těšit na poslední chod našeho zamilovaného menu, kterým bude vanilková panna cotta s malinovým přelivem.

 


Katka 


Kata Cihova

 


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Budiž světlo! A jak pěkné! 
Najděte nový domov v rezidenční Britské čtvrti 
Tuňákovo – brusinkový salát s medovou zálivkou 
Ty jsi bambus! Tak dík. Příborník. 
Úklidová firma Praha je vám k dispozici pro úklid domova i kanceláře 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 13.02.2012 11:00
 

mňam... pečenou řepu mám ráda..

sýrový dip jsem nezkusila.

Tak na tohle bych se nechala valentýnsky nalákat.

Nicméně chlapi asi moc ne :)

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist