Polárkáč a nespokojený králíček

Nejsem moc zmrzlinová, i když miluji Míšu (viz Ranní káva – ne dělám si legraci, myslím nanuka) a v Římě kupříkladu, mě vedle samotného Říma (naprostá pecka) zaujala, namísto vyhlášených zmrzlin spíše mozzarella s neuvěřitelně luxusním pestem, které je doslova manou nebeskou. Doteď dumám, z čeho to dělají…

 

Pravdou ale je, že jsem taky poměrně staromilec, a tak mě ve středu dostaly spíše vzpomínky, než chuť.

 

Spatřila jsem totiž na chlup stejný polárkáč, který si pamatuji z dětství.

 

Takový ten, co má uprostřed dvě čárky s čokoládou.

 

Pamatuji si jako dneska, jak jsme se ségrou bojovaly, kdo má větší čárku wink.

 

Fakt jsem ho s chutí koupila. Jo, přesně s tou chutí, kterou si pamatuji, protože chuťová paměť existuje a dokonce jí máme dost vyvinutou.

 

Bývala to taková vanilková lahoda.

 

No, a protože opatřím k těm, kdo nemají moc rádi v puse ani moc horké, ani moc studené, vlastně ideálně všechno v pokojové teplotě, dělávala jsem to, že jsem kus polárkáče, který mi byl přidělen, rozmašírovala v misce na takovou kašičku … a to byla fakt ňamka.

 

Já to vlastně dělám pořád.

 

Trochu mě zarazilo, že polárkáč středeční, byl proti tomu v mé hlavě málo žlutý, ale řekla jsem si, že jsem ho možná jako dítě vnímala žlutěji.

 

Hlavně, že tam byly ty čárky.

 

S takovým, až břichopasecky infantilním úsměvem jsem doma zakrojila, lupla kousek kdo misky a pak jsem se dlouhé minuty bavila tím, že jsem vířila kašičku.

 

Těšila jsem se, a u toho jsem vzpomínala na dětství se sestrou, jak mě třeba málem přizabila budíkem, jak jsem jí pak vrazila klíč mezi lopatky … nebo jak jsme spaly v peřiňáku, ve skříni, ve vaně … ne jakože za trest, my měli hodnou maminku, ale prostě, že to bylo dobrodružný.

 

Oddávala jsem se tomu a …

 

Zkrátím to.

 

Ten polárkáč sice vypadá, jako ten tehdá, ale je hnusnej.

 

26714OGJ.jpg

 

Nemá vlastně téměř vůbec žádnou chuť.

 

Úplně stejně člověk ale dopadne u ruské zmrzliny, která vůbec není ruská, takže se dá klidně koupit bez toho, aby člověku slézaly nehty v boji s politickým postojem. Ta je už totiž taky hnusná a oplatka se ani nedá rozžvýkat, (ani za několik minut intenzívní práce se sanicí). Možná jí začali fakt dělat v Rusku.

 

Kdysi jsem milovala piškoty rozmatlané v mléku.

 

No to už se teď taky nedá, neb se nerozmatlají ani za půl hodiny, a když je přinutíte, třeba v pračce, je to, jako jíst papundekl. Rozčvachtaný.

 

Co se to děje?

 

Proč to vyrábíme, když už to neumíme? A vyrábíme to vůbec my?

 

Ještěže jsou tu jiné, nové zmrzliny a jiné moučníky a sladkosti. Třeba ty vlastní, co si člověk upeče.

 

No, dobře, jsem nespokojený králíček…

 

A tatranky, polomáčené sušenky, věnečky a miňonky jsou taky hnusnější. Tak.

 

Akorát mi uniká, proč.

 

P.S. Jo, že si mám přečíst složení? Díky, ne. blush

 

Michaela Kudláčková  


vizitka Kudláčková


 


Hodnocení článku

Hodnotilo 22 čtenářů průměrem 4.45 bodů z pěti


Čtěte také:

Historické štrůdlování 
Montero hlavně nezapomenout - Na sedačky 
Polštář z třešňových peciček. Doma a nadoma  
Sanace zdiva aneb co dokáže vlhko 
Zázvorové sušenky s pekanovými ořechy 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 01.09.2018 18:08
 

Holky,jak to všechno čtu sbíhají se mi sliny ale ne na to ,co se dnes prodává ale ,jak píšete,to ze dřívějška

 
post Zaslal: 15.08.2018 19:07
 
Holky, vy jste desne. Delate mi chute a nic tu nemam. Jeste, ze vcera byl gril. Polarkac pamatuju, tahaly jsme se segrou on ten pruh cokolady ...Tak zvlastne chroustal a tahnul se. No o ostatnim ani nemluvim. Zelena Deli... Kde jsou ty casy. Jsme si dokazali vazit toho mala, co jsme tu meli. A nesidili jsme se, tak jak nas ted sidi vlastni i cizi. Stacil nam pytlik Vitacitu, kterej jsme lizali ze spinavejch dlani, no a taky jsme to oboje prezili. :))) Tak hezke vzpominani.
 
Avatar
post Zaslal: 15.08.2018 00:58

Odpověď na příspěvek #215836
Uživatel: Andy

Viidím,vidím...A víš proč? Protože se právě prasím....
 

Jj to je dobře,že v tom taky nejsem sama.Ale co by to byl za život kdyby jsme si nezahřešily Tongue outDobrou noc.

 
Avatar
post Zaslal: 14.08.2018 23:54

Odpověď na příspěvek #215835
Uživatel: petulina

Tak a teď, protože to tady čtu o těch dobrotách tak jsem si musela zobnout něčeho...
 

Viidím,vidím...A víš proč? Protože se právě prasím. Měla jsem v lednici jelítko a jitrnici-původně na zítra. Pořád si ale myslím,že lepší je zhřešit před půlnocí než např ve 3hráno.To,co mi nedalo spát, už je sežráno.Tak snad mi dnes bude dopřán nepřerušovaný spánek.Dobrou,Peti,Jsem ráda,že vtom nejsem samaWink

 
Avatar
post Zaslal: 14.08.2018 23:24
 

Tak a teď, protože to tady čtu o těch dobrotách tak jsem si musela zobnout něčeho dobrého- mám tu dezert Metro prodávají ho v Penny pamatujete? A vidite kolik je hodin???Zase hřeším OMG

 
Avatar
post Zaslal: 14.08.2018 23:14
 

Jj letni směs byla výborná zimni byla divně navoněná.Lančmít jsem už dlouho neměla.Tak nějak se to bojím koupit abych si nezkazila chuťTongue outKdyž si uvědomím jak bylo výborné vepřové ve vlastni šťávě a teď blee.

 
Avatar
post Zaslal: 14.08.2018 14:11

Odpověď na příspěvek #215824
Uživatel: ToraToraTora

Sice nevím, co tenkrát mleli do lančmítu, ale byl boží  
 

Jooo lančmít ... máma ho dělala obaleny a osmažený a to bylo fakt dobrý ! Ok

 
post Zaslal: 14.08.2018 14:02

Odpověď na příspěvek #215822
Uživatel: Michaela Kudláčková

A já se přidám (včera jsem měla maximega velký cestovní den) se...
 

Mno jo, letní a zimní směs... mnam, taky mi asi víc chutnala letní a měla hezčí plechovku. u nás se koupila jen párkrát, plechovku zabral táta na matičky atd k lítosti nás dětí. bonbony byly boží. já milovala takové ty červené třešnové, balené do černého celofanu, mnam a zelenou deli, takovou tu s bílým vnitřkem, mnam a lázeňské oplatky Kolonáda, ne ty kulaté, ale kakaové s čokoládou, normálně dlouhé, v modré obalu. stály 5 kčs, což v té době bylo dost a kupovaly se jen někdy. hodně se doma peklo.  a jesenka a piknik. to je snad jediný!!!!!!  co chutná pořád stejně i roxový bonbony a lízatka už nechutnají uplně stejně, ikdyž i těm chut dost zůstala.

 
Avatar
post Zaslal: 14.08.2018 11:51

Odpověď na příspěvek #215824
Uživatel: ToraToraTora

Sice nevím, co tenkrát mleli do lančmítu, ale byl boží  
 

v lančmítu bývalo totiž masoROFL

 
Avatar
post Zaslal: 14.08.2018 11:47
 

Sice nevím, co tenkrát mleli do lančmítu, ale byl boží

 

 
Avatar
post Zaslal: 14.08.2018 09:28
 

A já se přidám (včera jsem měla maximega velký cestovní den) se zimní a letní směsí. 

 

Pamatujete? 

 

Měla jsem ráda letní. Ne, pro to slovo letní, ale proto, že mi ty bunbony víc chutnaly Laughing 

 

A ta plechovka, ta byla nesmrtelná. Měla jsem v ní pak korálky.

 
Avatar
post Zaslal: 14.08.2018 06:19
 

A já vzpomínám na Deli. Modrou rozinkovou. Když ji ještě balili do "papíru", olizovala jsem z něj vyteklý karamel. I ty později vyráběné měly ještě něco do sebe, ale dnes už modrou nevyrábí a ty ostatní šly s chutí rapidně dolů. Už je nekupuji ani jako náhradu.

 

 
Avatar
post Zaslal: 13.08.2018 21:13
 

Já bych mohla na jídlo vzpomínat pořád. Ale nevím, jestli mám jen blbou paměť nebo to prostě už není takový. Polárkáče jsou hnus...i do kafe

Dneska už se nedají jíst na žádný způsob

 

 
Avatar
post Zaslal: 13.08.2018 18:52
 

A pamatujete, jak se dřív ti matní medvídci při natažení potáhli cukrovým filmem, který popraskal... fialoví,voňaví, dobří...

 

S čokoládou taky souhlasím.

 

A pamatujete na Hořce? Ty vaflový lodičky plněný tuhou čokoládovou (nebo jahodovou) náplní?

 
post Zaslal: 11.08.2018 19:02

Odpověď na příspěvek #215802
Uživatel: Synoveja

Já se děvčata přidám se svými postřehy...1) piškoty Opavia -...
 

Ok Také mám jednotlivé země, nebo krajiny, spojené s místními "chutěmi", kuchyní, specialitami! A zrovna třeba ta čokoláda, nebo sladkosti, chutnají všude pokaždé jinak. Čokoláda z původního Orionu, to bylo něco! 

 
post Zaslal: 11.08.2018 18:21
 

Já se děvčata přidám se svými postřehy...1) piškoty Opavia - nejlepší piškoty, dokud byly vyráběny v Opavě, od té chvíle, co jsou vyráběny v Polsku, se nedají jíst. Ta chuť i vzhled se dost změnily.

2)gumoví medvídci JoJo - když jsem byla malá, byli vzhledové spíše matní a každý bonbon se dal natáhnout až tak, že šel uprostřed kroucením přervat na dva kousky. Od doby cca před 15 lety, kdy byla vylepšena receptura, už to není ono. Chuť je hnusná a vzhledově jsou lesklí a tvrdí skoro jako medvídci Haribo, takže už nejdou vůbec žmoulat:-(

3) Čokoláda... pamatujete se ještě na chuť obyčejné 100g mléčné čokolády od Orionu? Nebo takové ty malé čokoládičky za asi 6Kč (gramáž odhadem kolem 30g) - většinou na tom byl obrázek Toma a Jerryho, někdy snad i Krtečka (už se nepamatuji přesně)...Někdy koncem 90,let nebo počátkem nového století nenápadně změnily chuť a texturu a postupně se na obalech objevovalo "ještě lepší", "ještě jemnější", "s vylepšenou recepturou". Čím více vylepšováno, tím horší chuť. Tu chuť čokolády, kterou si pamatuji z dětství, tj. nijak nevylepšovanou až do uměla, mají čokolády ruské. Přišla jsem na to náhodou při prvním návštěvě Ruska a při druhé jsem se už cíleně těšila do obchodů na čokoládu, Je to už pár let, tak už ji třeba také začali vylepšovat, ale doufám, že ne.

Mám chuťovou paměť spojenou s jednotlivými zeměmi, které jsem navštívila, něco tamního dobrého na zub tvoří součást mých vzpomínek a je to něco, na co se těším při představě potenciální další návštěvy dané země (jogurtová zmrzlina v Římě, ovocné koktejly a káva v Kolumbii, chocolat chaud v Paříži, olomoucké tvarůžky na Moravě atd.)

 
Avatar
post Zaslal: 11.08.2018 09:28

Odpověď na příspěvek #215788
Uživatel: átéčko

                    ani jsem ho nikdy nejedla....
 

Jééé po té lidi pásli a mě nechutnala... ale asi o sto metrů níž byla karamelová a kávová a po tý jsem se mohla umlátit! Laughing

 
post Zaslal: 10.08.2018 20:48

Odpověď na příspěvek #215793
Uživatel: alicie

Díky,na ty jsem zapomněla,taktéž moje oblíbené.
 

Ty byly, co? byly to sváteční sušenky, pro návštěvy a nebo pro návštěvy vnoučátek:-)fakt lituju, že se už nevyrábí, ikdyž představa, že by to byla zmršená parodie je snad lepší, že se nevyrábí....

 
Avatar
post Zaslal: 10.08.2018 20:31

Odpověď na příspěvek #215790
Uživatel: NoraJ

A pamatujete si sušenky Lucie? krásná papírová modrá...
 

Díky,na ty jsem zapomněla,taktéž moje oblíbené.Love it

 
post Zaslal: 10.08.2018 20:18
 

A pamatujete si sušenky Lucie? krásná papírová modrá krabička. Byly to takové kytičky, kakaové, s bílým středem, podobná chut jako esíčka a my na ně chodili v neděli k babičce na návštěvu a k nim čaj. mnam. 4 okvětní plátky z kakaa a já je ukusovala pojednom. Dělala se ještě verze ze světlého těsta a ve středu byla růžová marmoška, ty mi tolik nechutnaly a měly krabíčku s růžovou barvou. to bílé těsto chutnalo jako máslové sušenky. ježiš ty byly tak dobrý, dívala jsem se, Opavia má stále zaregistrovaný název, ale nevyrábí je a bohužel snad vše chutná jako blivajz, receptury změněné a jíst se to nedá. jak napsala Mirabelka, nejím nic, co si nevyrobím, a já to mám stejně, polotovar nepozřu, vařím, ze základním surovin, jediné co občas koupím jsou rajčata v plechovce, když dojdou vlastní.

 
Avatar
post Zaslal: 10.08.2018 19:51
 

Pravda,chuťová paměť se nedá ošálit....Nic není jako dřív,nic není,jak bejvávalo...Polárkáče jsou úplně jiné,stejně jako moje kdysi oblíbené polomáčené sušenky,fidorky,miňonky a mohla bych vyjmenovat nekonečnou řadu poživatin a pochutin. A "ruská zmrzlina" je dobrá,když je na obalu azbuka (a to je málokdy).Milovala jsem "ruské vejce" (dneska hnus),vlašák s křupavým rohlíkem (neexistuje),krájenou paštiku potaženou špekem v alobalu (neexistuje nebo hnus bez toho špeku-ne,že bych se tím špekem ládovala,ale paštika voněla,teď páchne).A vonící,po nakousnutí křupavý párek s dlouhým,slaným,pivovarským rohlíkem (neexistuje). A "karlovarský rohlík" s hrnkem kakaa -neexistuje.Atd.

 
Avatar
#215788
Nanukáč nejím,

átéčko
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 10.08.2018 18:50
 

                    ani jsem ho nikdy nejedla. Vzpomínám na chutě z dětství. Víš co chutnalo mraženého mně? Banánová zmrzlina na Václaváku. Jinak nic. V obchodech moc dobrého nebylo, to si musíme přiznat. Již zmíněné Vlnky mi fakt nechutnaly. Chutnala mi tyčina Artemis, ale ta se nevyrábí. A taky Ovocenka.

 

 
Avatar
post Zaslal: 10.08.2018 12:05

Odpověď na příspěvek #215780
Uživatel: sensitiveskin

jj, Míšo, bohužel, to, co v minulém režimu opravdu stálo za to a to...
 

Přesně - souhlasím....beztak pro lidi je co se týká sezonním poživatin nejlepší jíst to, co se v daném pásmu urodí...proč do sebe budu cpát marakuju nebo kaki, když víc vitamínů přinese našemu tělu obyčejné jablko :-)

 
Avatar
post Zaslal: 10.08.2018 11:55
 

Chápu tě Míšo..mám to stejně...mám spoustu chuťových pamětí..ale bud je to stejný výrobek - skutečně hnus - prostě ochuzená a evropsky upravená nepoživatina - nebo se ten výrobek už vůbec nevyrábí ..třeba sušenky DUO - skvělá chut kakaa a ten smetanový krém uprosřed no mana :-)..nebo našlehaný jahodový Miláček ...mnam...takže co si dnes neudělám, to se snažím nejíst :-)

 
Avatar
post Zaslal: 10.08.2018 11:52
 

jj, Míšo, bohužel, to, co v minulém režimu opravdu stálo za to a to doslova, bylo jídlo, mě vůbec nevadilo, že nemám banány v červenci atd., prostě se jedly KVALITNÍ sezonní regionální potraviny - to, co je vlastně dnes supertrupermódní, moje babička pracovala v Laktosu na Harfě, takže tahala domů ty luxusní smetanový polárkáče v zelený papírový škatuli - mňáááám - a v podprsence sýry a šunkuCool

 
Avatar
post Zaslal: 10.08.2018 11:08
 

Mne ted vytanuly v pameti vlnky... Pamatujete? Když byly jeste ty dvojitý , poradny... Ani nevim ,jestli je jeste delaji :-( pribinak uz taky neni ,co býval .. Ale teda nejhorsi proměna... SUNAR .

 
Avatar
post Zaslal: 10.08.2018 09:08

Odpověď na příspěvek #215776
Uživatel: petulina

Jo ještě z jiného soudku  Jednou jsem měla takový nápad,...
 

Ale no fuj...

 

Hele já mám taky zvýšený cholesterol. Bylo mi řečeno, že hubený lidi to mají často. A že je důležitý, jestli ta "tučná krev" ukládá tuk i na cévách. No a když neukládá, tak to neřešit. 

 

Neukládá - neřeším :)

 
Avatar
post Zaslal: 10.08.2018 08:16
 

Jo ještě z jiného soudku Smile Jednou jsem měla takový nápad, jakože se budu starat o svůj zvýšený cholesterol a jelikož nemůžu bez majonézových salátů existovat tak jsem si koupila salát s majonézou nemajonézou. Něco tak odporného jsem dlouho nejedla.ROFLProzradím složení ,, majonézy"-- hořčice,olej 

 
post Zaslal: 10.08.2018 08:14
 

Jo to sedí, pomohlo mi to takovéhle věci nejíst. Takže když mám chuť na něco sladkýho udělám si vlastní čokoládu. nebo si dám něco co upeče máma. Kupované v podstatě nejím. Z principu nedám do pusy nic, kde je palmový tuk a glukozofruktozovy sirup (taky pěkný svinstvo, vyráběný hlavně z geneticky modifikovaný kukuřice, houby z ovoce). Je mi to líto, pamatuju si jak ten polárkáč chutnal, jak chutnaly polomáčený sušenky, který jsem jako dítě měla ráda. A teď nic, tak maximálně Bombary....

 
Avatar
post Zaslal: 10.08.2018 08:03
 

Protože ty zmrzliny snad nejsou ani z mléka a jestli ano tak nějakého odtučněného a dávají tam nějaké rostlinné tuky či co.Ani nevím jak to vůbec jde vyrobit.To člověk nepochopí.Jednou jsem si omylem koupila šlehačku ve spreji co vlastně šlehačka není nevim jak jinak to nazvat a byl to hnus.Sedělo to na cappuccinu jak čepice.Takže teď doopravdy čtu když chci šlehačku.Wink

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist