Plněné švestky ve slaninovém kabátku

Jídel „na jedno sousto“ není nikdy dost. Dají se použít jako předkrmy, slané alternativy dezertů, nebo oblíbené chuťovky k večernímu posezení.
Okuste pro tentokrát sušené švestky v méně obvyklé sladko-slané kombinaci a nechte se výslednou chutí mile překvapit. Uvidíte, že se investice do portského vína jednoznačně vyplatí.

švestky v misce

 

Dle ankety z roku 2009 Čechům bezesporu nejvíce chutnají vína likérového typu, mezi kterými kraluje výrazné portské víno. To pochází, jak napovídá název, z přístavního města Porto ležícího na západním pobřeží Portugalska. Nejznámější jsou odrůdy Ruby (charakteristické svou temně rudou barvou) a Tawny (žlutohnědé s méně kořeněnou chutí). Červené portské by se mělo podávat při teplotě cca 18 °C, bílé při teplotě nižší, cca 14 °C. Hodí se k sýrům, ořechům i olivám a na rozdíl od běžných vín se otevřená láhev nemusí ihned spotřebovat.

 

 Doba výroby:

Příprava – 35 minut
Odležení – 3 dny


Cena: cca 300 Kč


Suroviny:

  • 60 nesířených sušených švestek (viz tipy a triky)
  • 200g čedaru
  • 300ml portského vína
  • 60 plátků anglické slaniny (viz tipy a triky)

 

šbestky_suroviny

  

Postup
 

Vypeckované švestky naskládejte do misky, zalijte portským vínem a nechte marinovat minimálně přes noc (lépe však 2-3 dny).
Čedar si nakrájejte na menší hranolky, podle velikosti švestek.

 švetsky_krájení
Kousky sýra pak jednoduše zasuňte do otvoru namísto pecky. Naplno rozehřejte gril v troubě.

 švetsky_plnění
Poté švestku zaviňte do plátku anglické slaniny (tak, abyste zakryly otvor po pecce – jinak by vám vytekl sýr) a zajistěte párátkem.
Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte na cca 12 minut do trouby.


švetsky_plech
Podávejte nejlépe teplé, ale pochutnáte si i na vychladlých.


švetsky_plech hotové


Tipy a triky

  • Pokud neseženete nesířené švestky (prodávají se v biopotravinách), pořádně je propláchněte horkou vodou a nechte okapat.
  • Anglickou slaninu doporučuji použít kvalitnější a hodně masitou, případně sáhněte po pancettě nebo schwarzwaldské šunce.
  • Chuťová kombinace anglické a výrazného čedaru může být pro někoho příliš intenzivní a slaná – pak lze jako náplň zvolit jemnější sýr, nebo i loupané mandle.
  • Jestliže nemáte v oblibě sladší chutě, naložte švestky do libovolné pálenky (ideální je pochopitelně slivovice).


Zdroje:
http://clanky.vareni.cz/portske-vino/

 

 

Katka


Kata Cihova

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Čokoládové košíčky s mátovým krémem 
Karamelové slepičky 
Šafránová mňamka od AKI  
ŠIKOVNÉ RUČIČKY: Paličkování babi Maňasové je jako dech. 
Už vás nebaví klasické hračky? Nakupte na Vánoce v malém VELKÉM světě 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 06.01.2012 18:19
 

Tak já dělám pouze švestky obalené ve slanině, bez sýra. Kdysi jsem to dostala jako pohoštění na Silvestra. Je to mňamka. příště zkusím dodat sýr.Smile

 
Avatar
post Zaslal: 06.01.2012 17:51
 

Jéé,tohle je moc dobré,jedla jsem to kdysi u kamarádky,nemá to chybu.

 
 

Ty bláho, to je super!! Já takhle balím kostky sýra do slaniny a obaluji ve strouhance. Tohle zkusim!

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist