Ovocný paradox

Tak jsem spolu s Johankou o víkendu posekala tu proklatě obrovskou zahradu. Taky jsme ze záhonů vytahaly asi tunu mrkve a petržele. Jenom hodinu a půl zabralo před sekáním shrabat padaná jablka, což mimochodem dělám letos už asi po padesáté. Budu mít z toho kolečka, ve kterém to vozím, svaly jako Zaremba…

15263Yzc.jpg

 

Ale já si nestěžuji.

 

Mě to neskutečně baví. Jsem šťastná, že máme vlastní mrkev, petržel, kudrnku, šnytlík, rajčata, švestky, hrušky, okurky…

 

15260NjY.jpg

 

Udělala jsem miliardu kompotů, marmelád, zavařila okurky na všechny způsoby, (hlavně nakrájené, protože jsem je, piltomec, nechala přerůst), rozdali jsme koše a vozy jablek a kdybychom měli všechnu tu mrkev, co se urodila z jediného pytlíčku semínek sníst, dostaneme obratem otravu betakarotenem.

 

Tudíž tu hromadu pokrájím, dám do pytlíčků a zmrazím.

 

15264NzU.jpg

 

Kdybyste měli někdo jiný nápad, sem s ním. Mimo hovězího na mrkvi. To nám už leze očima. Ostatně o nápad budu žádat i v ranní kávě v souvislosti s rajčaty, ze kterých už máme kopřivku.

 

Prostě je to neskutečná pohoda – je to přirozené a zdraví z člověka při pití studniční vody, nebo přímo pramene minerálky, která je tu za rohem, a když se živí vlastní zeleninou a ovocem, přímo stříká.

 

Jen mě napadla jedna věc, když jsme vozily s Johankou na kompost ty hromady opadaných jablek, které nejsme při nejlepší vůli schopni zpracovat…

 

…my tady doslova neumíme využít ovoce, kterého je obrovské množství, zatímco jinde to ovoce lidé kupují. Platí peníze za dvě kila jablek, aby si udělali štrůdl, nebo ovocné knedlíky a já to vozím na kompost.

 

Vím, že s tím nelze nic dělat, jenom mi to zrovna dneska, když jsme vezly asi Xté kolečko, přišlo jako strašný paradox.

 

Stejně jako my, to mají sousedi a všichni.

 

Tohle všechno jsou jabloně.

 

15255ODg.jpg

 

15256OGM.jpg

 

15257ZjZ.jpg

 

15258NTd.jpg

 

Tohle je ta jablůňka, co kvetla a rodíla. Už odkvetla. Jsou tam pupenečky.

Jsem zvědavá, jestli bude v lednu rodit.

Klidně bych věřila, že ano, protože je, beruška nebývale plodná heart

 

 

O tohle se člověk musí starat a dělá to rád. Moc rád.

 

My s Tomem rozdáváme jablka všem, kdo si řeknou. I těm, kdo si neřeknou. Známým je vnucujeme, vlastně nesmí odjet, dokud si povinně nevezmou pytel jablek a hafo lidí za to platí v krámu peníze.

 

Já to prostě nechápu. Je mi to líto a je mi to dokonce hloupé.

 

Nemohu to řešit, ale je to poaradox, nepoměr – divný model společnosti – nevím.

 

Před chvílí se Tomáš zmínil, že tu je někde odšťavňovač.

 

Zítra ho vyhledám a udělám z těch jablíček třeba ještě mošt, který snad dám i do výher a budu posílat poštou, protože je jasné, že ho nevypijeme.

 

Rve mi to osrdí, když ta jablka se kazí po zemi, kam tedy velice ochotně padají, protože ty stromy jsou obalené od spoda dolů.

 

Mimochodem, slunečnice jsme také s Johankou rozebraly.

 

15262ZWM.jpg

 

Semínka jsem některá schovala, abych je zasadila napřesrok, dala jsem také do krmítka ptáčkům, dala jsem tady nahoře Ptáčkovým do klece a zbytek jsme daly kolem třešně, aby si je venkovní ptáčkové vyzobali.

 

Snažím se všechno zužitkovat, ale vím, že to nejde.

 

Ach jo…

 

Možná bych ještě nandala ta jablka padaná do lísek, pak do auta a odvezla je do lesa kancům a lesním zvířátkům.

 

Dál už nevím.

 

Michaela Kudláčková


vizitka Kudláčková


 


Hodnocení článku

Hodnotilo 13 čtenářů průměrem 3.38 bodů z pěti


Čtěte také:

Milujete Francii? Tak bydlete jako Francouzi! 
Ořechy na všechny způsoby 
Sýrové trubičky se slaninou 
Úklidová firma Praha je vám k dispozici pro úklid domova i kanceláře 
Zapečená dýně akawi 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
#116144

post Zaslal: 09.09.2014 22:50

Odpověď na příspěvek #116102
Uživatel:

Mě by bavilo vyrábět marmelády. Ale četla jsem, jak je to složité..:...
 

Hašlerko, přečetla jsem si to a je mi na zvracení.

Tady se budou házet klacky pod nohy jen ze škodolibosti.

A malej člověk se stane ještě menším, než je trpaslík.

 

 

 

 
#116124

post Zaslal: 09.09.2014 10:26

Odpověď na příspěvek #116123
Uživatel: Michaela Kudláčková

Ahoj, nemáš tam link na tu moštárnu na Hradištku? Nebo na...
 

Míšo,

linky neumím,

zadala jsem do vyhledávání :

moštárna Kersko,

tam je i více odkazů.

 
post Zaslal: 09.09.2014 10:18

Odpověď na příspěvek #116106
Uživatel:

Hezké ráno, našla jsem  moštárna Klimentov Beroun,...
 

Ahoj, nemáš tam link na tu moštárnu na Hradištku? Nebo na stránky? Já to hledám, prolezla jsem oficielní web i seznam akcí a asi jsem dement, ale nemůžu to najít...díky.

 
#116106

post Zaslal: 09.09.2014 08:11

Odpověď na příspěvek #116097
Uživatel: Michaela Kudláčková

Holky děkuju!!  Na ty stránky se hnedky podívám.    A za...
 

Hezké ráno,

našla jsem  moštárna Klimentov Beroun,

též odkaz na www.hradistko kersko moštárna aj. v okolí.

Jsou i výkupny padanek .

 
#116102

post Zaslal: 09.09.2014 07:11
 

Mě by bavilo vyrábět marmelády. Ale četla jsem, jak je to složité..:

 

http://rokjinak.blog.idnes.cz/c/416894/Chtela-jsem-prodavat-marmelady-aneb-proc-nemuzeme-pomalu-rust.html

Frown

 
Avatar
post Zaslal: 08.09.2014 23:19
 

Tak já jsem zrovna jedna z těch, co jablka kupuje, ale ne pro nás. Nosím je nutriím, které nějaký nezodpovědný chovatel vypustil do volné přírody.

 

Jinak na kšeft by se daly dělat křížaly.

 
post Zaslal: 08.09.2014 14:25
 

Holky děkuju!!  Na ty stránky se hnedky podívám. 

 

A za všechny tipy děkuji. Ta školka je dobrý nápad, jen nevím, jsou to vísky tady, tak možná mají jablek dost. Uvidíme.

 

Moštárnu jsem heldala, nenašla.

 
post Zaslal: 08.09.2014 12:04
 

dobrý den Míšo,

existují tyto skvělé stránky, kde je možné nabídnout zájemcům přebytky ze zahrádky.

www.prebytkyzezahradky.cz

Lenka

 
post Zaslal: 08.09.2014 11:14
 

Míšo, určitě jezdíš občas kolem nějaké školky, školy, dětský domov Nymburk, tam by mohli jablka uvítat. U nás úrodu rozebere rodina, takže nic nezbývá. :-)

 
#116091
MOŠT MOŠT MOŠT!!!!!!!

PETOLI
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 08.09.2014 10:33
 

Míšo, nejlepší je odvéz jablka do nějaké blízké moštárny a oni Vám znich udělají výborný mošt, můžete ho mít pro svojí osobní spotřebu či ho pak vnutit přátelům! Ale je to skvělá věc....!!!

 

Wink

 
#116089

post Zaslal: 08.09.2014 10:28

Odpověď na příspěvek #116087
Uživatel: Quentinová z Montargis

Mrkev ( domácí) jsem do zásoby vždy strouhala a hop s tím do...
 

Ta pálenka je dobrý nápad.

Dřív byly i moštárny, taky výkupny. Dnes to není.

 
 

Mrkev ( domácí) jsem do zásoby vždy strouhala a hop s tím do sáčku a na mrazák, pak jen hrrrrc do polévky, nebo pod maso ))

 Jablka taky nastrouhat , skořice, cukr a skleničky - později se dělala žemlovka, štrůdl, palačinky...

 Samozřejmě křížaly )) mňamy !

 

 Michalko, doufám, že máte nějaký elektrický krouhač a nepojedeš ručně... aby Tě zas nechytlo  Tvé vápno v rameni ! 

 

 Nemáte tam někde poblíž třeba palírnu ? Že bys měla z vlastních jablek nějakou kořalku do vlastních lahviček s nějakou speciální etiketou a můžeš mít v zásobě do soutěží :D 

 
post Zaslal: 08.09.2014 09:59
 

Ahoj, 

 

díky moc za tipy. Nastrouhám a zavařím, to ještě nemám. (Jé jak bych ráda nakrmila koníčka).

 

Sušit se chystám, Tomáš má křížaly rád, já moc ne. tak pro něho a tátu a Johanku. 

 

Bezva.

 

Taky jsem rozhodnutá odvézt do lesa nějaká jablíčka pro zvířátka.

 
#116074

post Zaslal: 08.09.2014 08:53

Odpověď na příspěvek #116073
Uživatel: Birliban

Jablka nastrouhat, napechovat do sklenic a zavarit jen tak ve vlastni stave - vyborne na strudly...
 

Moje babička taky zavařovala nastrouhaná jablka a ještě dělala z jablíček želé, ale to nevím jak.

Vynikající jsou z jablek a mrkve přenídávky.

Pokud jsou tam jablka zimní, tak dát do sklepa, aby byly celou zimu vitamíny.

Ale množství, co má Michalka, by zavařovala bez přestání ještě příští rok.

 
Avatar
#116073
Napady jablecne a jine

Birliban
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 08.09.2014 08:14
 

Jablka nastrouhat, napechovat do sklenic a zavarit jen tak ve vlastni stave - vyborne na strudly v zime.

Jablicka nakrajet na platky a ususit, nam nam.

Uvarit jablecne pyre, mozno pridat i nejake aromatictejsi ovoce. Takhle se spotrebuje hodne jablek.

Uzasne jsou zeleninove chipsy, mrkev, petrzel, cervena repa apod na platky, usmazit, lehce osolit morskou soli, snist :)).Moc mi tohle chutnaLove it

Pokud mas odstavnovac, delej si mrkvovou stavu, skvele a zdrave !

 

 
Avatar
post Zaslal: 08.09.2014 07:31
 

Na mrkev a jablka si pořiďte koně, z rajčat udělejte domácí kečup Wink

 
#116069
Nikdy není přebytek :)

enka
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 08.09.2014 07:15
 

Milá Míšo,

moc pěkný článek o sklizni.Přebytky máte přece proto ,aby jste dala těm co nic nemají :)

Jinak z rájčátek aspon některých středů si vyndejte semínka.Posílám radu kterou jsem sama zkusila a dobrý.JInak asi zbytek dej zamrazit nebo do skleniček.A co třeba čatný spolu s jabkama?Pěkný den 

http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/pestovani-zeleniny-z-vlastnich-semen-ktera-a-jak-sklizet/Love it

 
Avatar
post Zaslal: 08.09.2014 01:31
 

Víš jak by si moje holky kobylky chrouply !!! Achjo, proč jen jsi tak daleko :-)

 
#116065

post Zaslal: 08.09.2014 00:18
 

Michalko, máš SZ.

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist