Ořechy na všechny způsoby

Na ulici potkávám lidi s černými dlaněmi. A já na tom nejsem jinak. Letos se ořechů opravdu urodilo, jejich sklizeň právě vrcholí a ve většině domácností se suší a loupe jako o život. Než se rozkoukáme, budeme plnit krabice vánočním cukrovím. Ořechů a oříšků padne za oběť vánoc nejedno kilo. Pokud opravdu máte ořechů, že nevíte, co s nimi, mám několik tipů.

19143NjU.jpg

 

Ořechy v medu: čisté vymyté sklenice naplňte ořechy. Můžete jedním druhem anebo klidně smíchejte všechny, které máte po ruce. Na plotně či v horké vodě rozehřejte med tak, aby se stal tekutějším. Ořechy poté zalijte a zavíčkujte. Med je báječný konzervant, ale vsadím se, že tahle dobrota stejně dlouho nevydrží. Medové oříšky můžete mlsat jen tak, nebo je použít do ovocných salátů. Úspěch zaručen.

 

Karamelové ořechy: Tohle bude trošku náročnější, ale jenom malinko. Celé lískové oříšky nebo půlky vlašáků povařte pět minut ve vodě. Nechte okapat a následně obalte v krupicovém cukru. Rozpalte pánev s jednou až dvěma lžícemi oleje. Ořechy pečte na pánvi za stálého míchání. Na závěr je trošku osolte. Sůl zvýrazňuje chuť karamelu. Je to osvědčená klasika. Ve Francii se dá běžně koupit slaný karamel i v obchodech. Takto připravené oříšky můžete klidně mlsat jen tak nebo je použít na zdobení cukroví.

 

19144OTB.jpg

 

Ořechová nádivka: Rozhodně ozvláštní nedělní oběd, pokud kuře naplníte ořechovou nádivkou. Zkuste ořechy opražit v pánvi. Pak přidejte do zlatova opečenou cibulku a slaninu nakrájenou na kostičky. Vše smíchejte s houskou namočenou v mléce s rozšlehaným vajíčkem. Sůl a pepř je samozřejmostí a do nebe vás vynese přidání tymiánu. Voní totiž jako mateřídouška a zkuste odolat, když vám něco takového provoní kuchyň.

 

Ořechová omáčka:  Určitě ji znají milovníci těstovin. V jednoduchosti je krása. Ořechy posekejte na drobno a pečte v troubě asi 10minut, než zhnědnou. Mezitím si na pánvi opečte cibulku, tu zalijte smetanou, osolte a povařte do zhoustnutí. Nakonec přidejte ořechy. Před podáváním těstoviny přelité omáčkou ještě posypte parmezánem a na drobno nasekanou petrželkou.

 

Pikantní ořechová směs: vezměte ořechy, které doma máte a můžete klidně přihodit třeba i arašídy nebo para z obchodu, aby byly chutě a tvary pestřejší. Ořechy, asi půl kila, poté pečte v troubě zhruba deset minut. Musí zhnědnout, ale nesmí se začít připalovat. Ještě horké je pak přesypte do mísy, kde bude lžíce rozpuštěného másla, dvě lžíce cukru, dvě lžičky soli, špetka nebo lžička chilli (záleží na vás). Vše pořádně promíchejte a nechte vychladnout.

 

Ořechová pomazánka: Tuhle dělám vždycky na vánoce. Ořechy k těmhle svátků patří a ne vždy musí být jen na cukroví. Vezměte jeden tvaroh, jedno pomazánkové máslo, sůl, palici česneku (tedy 1-10 stroužků, já mám snížený práh bolestivosti, tak to nechám na vás), špetku soli a hrst mletých ořechů. Vše smícháme. Jednohubky můžete ozdobit ještě půlkou vlašského ořechu, anebo pomazánku vyšperkovat třenou nivou.

 

Určitě máte domácí ořechový nej recept. Ořechy jsou zkrátka báječné, zdravé a chutné. Tak proč si je neužít na sto způsobů. 

 

ToraToraTora


9373OTY.jpg


 


Hodnocení článku

Hodnotilo 9 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

KOMERČNÍ TIP: Pohodové vaření v kuchyni na míru 
OCHUTNÁNO ZA VÁS: Srdíčka jsou prý neprávem opomíjené maso 
Tip pro andělomilce 
Vánoční medové perníčky  
Vaříme s Edou – Židáky 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
#167336
přebytek ořechů

kacenka
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 18.11.2015 07:34
 

jejda holky kdo máte přebytek já se hlásím :) na Vánoce jako když najdu :)

 
Avatar
post Zaslal: 13.11.2015 20:27

Odpověď na příspěvek #166983
Uživatel: ToraToraTora

Tak zkus vyrobit jedlé dárky. U nás se to kupodivu chytlo a když jsem...
 

Ok Tohle je taky moc dobrý nápad.A já, právě zdrápaná od šípků, k tomu všemu přidám i šípkovou marmeládu.Smile

 
Avatar
post Zaslal: 13.11.2015 20:27

Odpověď na příspěvek #166983
Uživatel: ToraToraTora

Tak zkus vyrobit jedlé dárky. U nás se to kupodivu chytlo a když jsem...
 

Ok Tohle je taky moc dobrý nápad.A já, právě zdrápaná od šípků, k tomu všemu přidám i šípkovou marmeládu.Smile

 
Avatar
post Zaslal: 13.11.2015 20:22
 

Letos jsem ořechy cítila na každém kroku až do Samhainu. Stejně jako loni se jich urodilo hodně. Nejčastěji je používám do pečiva(miluju ořechové věci), ale od letoška(stejně jako každý rok) se chystám je jíst jen tak a přidávat do salátů. Mám lískáče i vlašáky. Jednou jsem vlašáky dala do medu, jak Toro píšeš.Vrstva ořechů,na ně vrstva medu a tak dál. Pak jsem skleničku dala kamarádce a ona mi druhý den přišla říct, že už to nemá, že jí to manžel snědl na posezení a celý večer o tom básnil, že takovou dobrotu ještě nikdy nejedl. tak jsem jí dala všechno,co jsem měla a od té doby jsem to nedělala. Myslím,že bych měla pár sklenek udělat,protože je to moc dobréOk

 
Avatar
post Zaslal: 13.11.2015 14:25
 

Renčo, já ořešák nevlastním, ale letos jich bylo opravdu tolik, že mi je několik lidí vnucovalo. Dokonce jsem sehnala obří papíráky

 
Avatar
post Zaslal: 13.11.2015 14:24

Odpověď na příspěvek #166967
Uživatel: jameson78

Proč si je neužít? Protože na ně mám alergii a odvezla by mě rychlá :-)
 

Tak zkus vyrobit jedlé dárky. U nás se to kupodivu chytlo a když jsem rozdávala třeba křížaly, pečené čaje nebo ořechy v medu, byli všichni nadšení

 
Avatar
post Zaslal: 13.11.2015 08:58
 

No vida, a já mám opačný problém. Nemám je kde sehnat... občas najdu pár oříšků na místním trhu, ale soukromníci prodávají vždycky jen pár krabiček a mě je hloupý jim to vykoupit všechno....

Šťastný ten, kdo zahradu a ořešák vlastní...

 
post Zaslal: 13.11.2015 08:08
 

Mňamky....teda....slintám už jen když to čtu...určitě takové tři recepty vyzkouším, medové už praktikuji...jsou super

Díky mocEmbarassed

 
post Zaslal: 13.11.2015 07:11
 

Proč si je neužít? Protože na ně mám alergii a odvezla by mě rychlá :-)

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist