Mega dýňování

No tak už se nezlobme, že nám sem amíci nasadili jejich prapodivné svátky, které pravidelně zajišťují obchodníkům žně. Nejinak je tomu s Halloweenem. Sama jsem mu na chuť moc nepřišla, mám radši naše pochmurné Dušičky s rozkvetlými hřbitovy a svíčkami na stélách, které provází duše z očistce do nebe. Ale miluji vydlabané dýně, jejichž barva září za dne, světýlko v noci a kreativitu, kterou někteří věnují právě jejich zdobení. Navíc dýně je sama o sobě naprosto báječná zelenina.

11432NjA.jpg

 

Tenkrát to Kolumbus myslel dobře, když Ameriku objevil.

 

Chtěl zkratku do Indie pro levnější koření. Nakonec přivezl chlebovník, aby nasytil chudé masy a tabák, protože netušil, jak to žere plíce.

 

A taky máme díky němu morčátka, rajčata a spoustu jiných úžasných věcí.

 

Přivezl také semena tykví.

 

Ty se staly ohromným hitem. Paradoxně je domovem tykve dálný východ. Do čeledi tykvovitých patří nejen tykve a dýně, ale i okurky, melouny, cukety a patizony. Nicméně námořníci rychle pochopili, že jde o zeleninu výživnou, trvanlivou a nic tak nebránilo masovému rozšířená tykvovité rodiny na starém kontinentu.

 

Zůstaňme jen u dýní.

 

V našich podmínkách lze vypěstovat mnoho druhů dýně. Od obří po muškátovou nebo stále oblíbenější Hokkaidó.

 

Alespoň já ji mám určitě nejradši. Zaprvé ji unese i malé dítě a nemusí se před konzumací loupat.

 

11431ZWN.jpg

 

Nezapomenu, jak maminka na zahrádce zasadila jeden rok Goliáše. Urodily se sice jen dva kousky, ale ty musely být předporcovány přímo na záhonu, aby s nimi vůbec někdo pohnul.

 

Dýňové kompoty mi vnucuje dodnes, kdykoliv se vidíme.

 

Indiáni moc dobře věděli, jaký poklad v dýni mají.

 

Látky obsažené v dýni pomáhají s léčbou trávící soustavy, štítné žlázy, slinivky, posilují imunitu a hojení ran. Váže na sebe toxiny, takže je doporučována při onemocnění ledvin. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Dokonce prý hubí střevní parazity.

 

Obsahuje také velké množství vitamínů a minerálů, především  A,B,D,E,K, zinek, sodík, draslík, železo, fosfor, hořčík a betakaroten.

 

Na trávení pozitivně působí i velké množství vlákniny.

 

A není řeč jen o dužině.

 

Semínka jsou hotovým balzámem na naše zdraví díky obsahu omega3 mastných kyselin. Navíc působí na zánět močového měchýře, jako prevence rakoviny prostaty a antidepresivum.

 

Vysoký obsah zinku urychluje hojení ran, podílí se na kvalitě nehtů a vlasů.

 

Zkrátka spousta hodně dobrých důvodů, proč si vychutnat dýně. Právě teď, když jejich sezóna vrcholí, je ten nejlepší čas.

 

Musím říct, že jsem byla dlouho s touto zeleninou na kordy.

 

Znala jsem ji převážně právě z kompotů, kdy se pečlivě přelita ananasovým aroma tvářila jako ananasový kompot. Chutnalo mi to.

 

Pak jsem ale byla svědkem několika pokusů zamaskovat dýni v mém oblíbeném jídle.

To ne, to mi nedělejte.

 

Mám ráda, když sekaná je sekaná a bramborová kaše z brambor. Není nad pestrou stravu. Jenže když jste zakrojili dvacetikilovou dýni, musela se zkrátka spotřebovat. A kompoty se pořád jíst nedají.

 

11430YjQ.jpg

 

Pak jsem objevila Hokkaidó a muškátové dýně.

 

Polévku z nich miluje celá rodina včetně mě. Není nic jednoduššího, než povařit dýni, brambor, ochutit tymiánem, solí a špetkou muškátu. Tyčový mixér vykouzlí krém za okamžik a na podzim si neumím představit chutnější sezónní polévku.

 

 Jestli chcete efektivní tečku na závěr, opečte ještě dýňová semínka na sucho na pánvi a do polévky je nasypte.

 

Frajeřit se dá i se lžící zakysané smetany.

 

11429ZjQ.jpg

 

Hodně jednoduchá pochoutka jsou i měsíčky této dýně opečené na plechu jen přelité olivovým olejem a proložené snítkou rozmarýnu.

 

Troška soli a urvou vám za ně ruce.

 

Úplně jinou kapitolou jsou okrasné tykvičky, které jsou symbolem dýňové sezóny.

 

Na těch si nepochutnáte. I když, po dvou hodinkách v papiňáku, by možná byly stravitelné.

Ale to asi cokoliv.

 

Vždycky jsem měla za to, že jsou trošku takovým mejdanem přírody.

 

Mají tak roztodivné barvy a tvary, že připomínají psychedelický výsledek pořádné kalby. K mému překvapení nejde o náhodný mix, ale o rozmanité odrůdy, z nichž každá má dokonce své jméno.

 

Ačkoliv připomínají cokoliv od ostnatého ručního granátu po onkologicky deformovanou hrušku, nesou celkem romantické tituly jako například: andělská křídla, kačenky, sladký knedlík, tutti frutti, ufo. . .

 

Bez ohledu na importované svátky, dýně beru na milost.

 

11433Mjc.jpg

 

Jsou krásné, zdravé, chutné a na jejich sezónu se posledních několik let zkrátka těším. Zahřejí totiž na duši i na talíři.

 

A to je v pochmurných říjnových dnech k nezaplacení. 

 

ToraToraTora


9373OTY.jpg


 


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.33 bodů z pěti


Čtěte také:

Chleba nasadil poupata! 
Karamelové slepičky 
Kde najít inspiraci pro bydlení nebo rovnou dobrého architekta? 
Polévka z pečené dýně se štýrským olejem a semínky 
Zázvorové bonbony s bílou čokoládou a citronem 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 18.10.2013 16:31
 

Já se také přidávám, díky autorce, dýně jsou hlavní složkou našeho jídelníčku a strkám je prostě do všeho. Ale nejvíc je miluju pečené s masem, nebo jen jako kaši. 

 

Kupuju tu, co vypadá jako velká hruška nebo Hokkaidó na pečení.  Wink

 
Avatar
post Zaslal: 17.10.2013 21:00

Odpověď na příspěvek #44970
Uživatel: ToraToraTora

Mamka vyvrátila teorii, že nejhloupější sedlák má...
 

...ROFL.Mimo jiné,takovéto články se mi líbí,tento se ti moc povedl,díky.Love it

 
Avatar
post Zaslal: 17.10.2013 20:53

Odpověď na příspěvek #44918
Uživatel: rak177

Tori,tvoje maminka je úžasná,klidně si jen tak pohodí a vyrostou jí...
 

Mamka vyvrátila teorii, že nejhloupější sedlák má největší brabory, ona ví, kam hodit, jak daleko a s jakým švihem. Já to asi hážu jak drobky vrabcům a proto mi to všichni slimáci žerou

 
Avatar
post Zaslal: 17.10.2013 19:23

Odpověď na příspěvek #44946
Uživatel: Quentinová z Montargis

Hnědí už vědí 
 

Helééé,něco bych sem vložila,ale nevložímTongue out.

 
Avatar
post Zaslal: 17.10.2013 18:55

Odpověď na příspěvek #44937
Uživatel: rak177

Ty brebto jedna,ptát se tě nemusím,není těžké si domyslet,co tebe...
 

Hnědí už vědí ROFL

 
Avatar
post Zaslal: 17.10.2013 17:36

Odpověď na příspěvek #44934
Uživatel: Quentinová z Montargis

Ani se neptej co mi hned napadlo, že bys leda TY našla pod pohozeným...
 

Ty brebto jedna,ptát se tě nemusím,není těžké si domyslet,co tebe mohlo napadnoutSmile.

 
Avatar
post Zaslal: 17.10.2013 17:20

Odpověď na příspěvek #44918
Uživatel: rak177

Tori,tvoje maminka je úžasná,klidně si jen tak pohodí a vyrostou jí...
 

Ani se neptej co mi hned napadlo, že bys leda TY našla pod pohozeným papírem ROFL

 

 Pokuta to nebylaCool

 
Avatar
post Zaslal: 17.10.2013 15:43

Odpověď na příspěvek #44826
Uživatel: ToraToraTora

Mít zahradu, tak bys možná stejně jako já slimáci sežrali...
 

Tori,tvoje maminka je úžasná,klidně si jen tak pohodí a vyrostou jí kočáry pro Popelku,nechápu.Moje babička si také klidně pohazovala a skalničky,zelenina a kdoví co ještě,jí rostlo a kvetlo pod rukama,mají obě můj obdiv.Já si můžu tak maximálně pohodit papír na zem a ještě bych určitě dostala pokutu(velkou).Love it

 
#44913

post Zaslal: 17.10.2013 15:32
 

Ale obdobu svátku Halloween slavili i Keltové. Jen místo dýně měli tuřín. 

 
Avatar
post Zaslal: 17.10.2013 14:46
 

Dýňový kompot mi nikdy nechutnal, ale polévka z Dýně Hokkaido je super. Měli jsme ji včera.

 
post Zaslal: 17.10.2013 14:14

Odpověď na příspěvek #44887
Uživatel: ToraToraTora

jeden čas i spousta hereček a slavných vydalo kuchařky cuketové, tykvové...
 

Laughing

 
Avatar
post Zaslal: 17.10.2013 14:08
 

jeden čas i spousta hereček a slavných vydalo kuchařky cuketové, tykvové a jánevím jaké. Vlastně mi ani nešlo o tu zeleninu,a le o ten podvod. Přijdu domů,. těším se na buchtu, kousnu do pudinku nebo ¨tvořím sliny na guláš, tak chci to, co to má být, ne cuketový pudink a patizonový guláš. Ale když to člověk přizná, tak proč to nezkusit, ale nikdo mě nebude lakovat, že nepoznám, když se z řízku ztratí maso a nahradí ho plátek cukety.

 
post Zaslal: 17.10.2013 13:29

Odpověď na příspěvek #44866
Uživatel: Quentinová z Montargis

Jojojo, takový kuře ala kachna , že? 
 

Jo! Jednou se pokusila udělat i guláš ze sojového masa (byla to jeden čas móda).

 

Zeptaly jsme se shodně, co tam dělá ten molitan a jak se to kouše tak, aby to šlo polknout.

 

Příště už byl zase hovězí. ROFL

 
 

 ( dobrota)

 
Avatar
post Zaslal: 17.10.2013 12:56

Odpověď na příspěvek #44864
Uživatel: Michaela Kudláčková

Moje maminka měla takový záchvat přesně s cuketou. Jednu dobu. Staly jsme se...
 

Jojojo, takový kuře ala kachna , že? Cool

 
post Zaslal: 17.10.2013 12:50

Odpověď na příspěvek #44816
Uživatel: M*artina

Toto, zase moc hezké čtení...při některých pasážích jsem...
 

Moje maminka měla takový záchvat přesně s cuketou. Jednu dobu. Staly jsme se ségroiu testovacími tvory.

 

Cuketa obalená jako řízek, cuketa místo masa v guláši,....

 

Ty brďo to bylo hnuný!!!!!

 

Tak se na to vyprdla.

 

Dýňový kompot mi navadí, ale že bych se blahem rozpadla na prvočinitele, to nemohu říct :))))

 
Avatar
post Zaslal: 17.10.2013 12:41

Odpověď na příspěvek #44832
Uživatel: Quentinová z Montargis

Ne dík, jsou venku krásné a ty na verandě už určitě pochcaly kočky)))...
 

ROFL ¨na těch kočkách něco bude

 
Avatar
post Zaslal: 17.10.2013 10:36

Odpověď na příspěvek #44827
Uživatel: ToraToraTora

Píšu jak tatar, koukám. Přetlak myšlenek nebo co. Kenťo, zkus tu...
 

Ne dík, jsou venku krásné a ty na verandě už určitě pochcaly kočky)))ROFL

 My zůstaneme u řízkůCool Chutnaly jsme dýni, ale ani jedné nám to vyloženě nešmakuje)

 
Avatar
post Zaslal: 17.10.2013 10:15
 

Píšu jak tatar, koukám. Přetlak myšlenek nebo co.

Kenťo, zkus tu hokaiďuši pečenou zakápnutou olivovýmolejem, to je ¨dobrůtka. Dokonce i dětem to chutná.

 
Avatar
post Zaslal: 17.10.2013 10:12

Odpověď na příspěvek #44804
Uživatel: rak177

Tori,tímto článkem jsi mi udělala radost,moc se mi líbí.Mít...
 

Mít zahradu, tak bys možná stejně jako já slimáci sežrali první výsadbu dýní, pak druhou, třetí a po čtvrté bysme se potkaly závistivě očumujíc u sousedova plotu:))

zachránila mě mamka, která nevím, jak to dělá, prostě je někde pohodí na zahrádce a na podzim to sklidí kosou

 
Avatar
#44823
Ttto se mi zas hezky četttlo :D

Quentinová z Montargis
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 17.10.2013 09:21
 

Dýně nejíme, ale líbí se mi jako dekorace kolem chaloupky naší, tak jsou keramické i hokajďanky narafičené jak u vchodu na verandě, tak na parapetech) Rády na vychajdě sledujeme rostoucí dýně sousedů zahrádkářů) celkově mám ráda kolores podzimes, mochyňky, astry...šípky, jeřabiny a listí ..áááách))) Cool

 
post Zaslal: 17.10.2013 09:11
 

Odšťavním a přidám třeba červenou řepu a mrkev, jablíčko.

Lahoda, vitamíny zůstanou a tělíčko je spokojené.

Prima den Love it

 
Avatar
post Zaslal: 17.10.2013 07:55
 

Toto, zase moc hezké čtení...při některých pasážích jsem se smála nahlas..."svědkem několika pokusů zamaskovat dýni v mém oblíbeném jídle" - moje matka takhle do všo cpala cuketu a sojové maso (treréžto fakt nepozřu)...naštěstí j tenhle záchvat zdravé výživy postihl až v době, kdy už jsem bydlela sama...a "psychedelický výsledek pořádné kalby" snad ani žádný komentář nepotřebuje...

podzim mám moc ráda a ty barevné dýně k němu patří...Halloween mě neslovuje, ale svítící vydlabané dýně jsou hezké...ale mnohem raději se kolem dušiček procházím po hřitově, ta záplava svíček a malých chryzantém v květináčích je uklidňující...

 
Avatar
post Zaslal: 17.10.2013 00:31
 

Tori,tímto článkem jsi mi udělala radost,moc se mi líbí.Mít zahradu,tak bych tam dýně určitě měla.Dýňovou polévku mám moc ráda a zanedlouho se jí chystám opět udělat a jasně,že frajeřím se smetanou a se semínky.Vydlabanou mám chvíli doma pro potěšení a pak jí dávám na balkon na okenní parapet a jasně se svíčkou uvnitř.Okrasné tykvičky pěstovala babička na chatě na zahradě každý rok a opravdu byly nádherné,dělaly nám doma parádu dlouho.Dýňový kompot se kdyyyysi prodával,občas mi ho mamka kupovala a chutnal mi,teď ho není vůbec vidět.No a Dušičky mám ráda,přesně jak ty píšeš...

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist