Medovník se dvěma druhy krémů

Moc rádi bychom vám dnes představili jednu z avízovaných nových tváří deníku Popelky, Katku. Pravděpodobně se v diskuzi představí i sama, ale myslíme, že je slušné, abychom tak učinili i oficiálně. Kateřina Cihová je Ryba. Jako taková pochopitelně sní o domečku a o kozách. Ve smyslu chovu. Nakonec, její vizitka hovoří jasně. Na Popelkách bude Katka pro vás předně vařit, ale nikdo jí nebude bránit, pokud bude mít pro vás i cokoli jiného. Jak poznáte na jejím úvodním článku, vařit bude Katka vskutku jen pro vás. To znamená, že její postup je vždy originál a krmi, kterou popisuje také pokaždé i sama připraví. Máte tak jistotu, že to, co vám předkládá, je seriozní model. A tady je první skvěle vypracovaný recept od Katky "VAŘEČKY" Smile.

Tato původem arménská dobrota v poslední době neochvějně zakotvila v mnoha českých kuchyních a stala se tak stálicí mezi narozeninovými dorty i nedělními zákusky ke kávě. Podlehněte i vy omamné vůni medu a rozmazlete své chuťové pohárky.

 

Receptů na různé varianty medových dortů existuje celá plejáda a spousta z vás si už jistě některý z nich vyzkoušela. Ovšem dokud jste neokusily lahodnou kombinaci karamelové chuti s medovým podtónem doplněnou o dozvuk sladkých mandlí, nejedly jste MEDOVNÍK.

 

Ačkoli se postup zdá na první pohled složitý, věřte, že s našim návodem jej bez problémů zvládnete a od hostů pak sklidíte zaručený (a zasloužený) aplaus.

 

Počet porcí: cca 10

Doba výroby: Pečení – 40 minut

Příprava – 45 minut + zdobení

Odležení – minimálně přes noc

Cena za porci: cca 20,- Kč

Suroviny:

Na těsto:

  • 400g hladké mouky
  • 1 hera (250g)
  • 80g třtinového cukru
  • 3 lžíce medu (nejlépe přímo od včelaře)
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • 3 středně velká vejce

 

Na krémy:

  • 2 změklá másla (po 250g)
  • 1 plechovka zkaramelizovaného kondenzovaného mléka – viz tipy a triky
  • 1/2 plechovky plnotučného slazeného kondenzovaného mléka (salka)

 

Na potírání plátů:

  • 1 malá sklenička mandlového likéru (amaretto, barbero,...)černý čaj a mandlové aroma

 

+ celofán velikosti plechu z jedné strany lehce potřený olejem

+ hrst nasekaných vlašských ořechů na posyp (nemusí být)

+ zdobení

 

1608NzA.jpg


Postup:

 

Nejdřív je třeba vyrobit oba krémy, aby měly čas ztuhnout: 300g másla důkladně promícháme (doporučuji skutečně ručně míchat, elektrickým šleháním krém ztrácí část chuti) se zkaramelizovaným salkem a zvlášť smícháme zbytek másla s polovinou kondenzovaného mléka. Oba krémy uložíme do chladničky.

 

Na hrnec s mírně vroucí vodou položíme velkou mísu (vyhněte se nerezu – příliš vodí teplo a vajíčka se v něm sráží), ve které rozpustíme heru.

Ztlumíme plotýnku, přidáme 3 vrchovaté lžíce medu (jak tmavý zvolíte med, takovou barvu budou mít dortové pláty) i 80 g cukru a necháme rozpustit. Na chvíli sundáme misku z vodní lázně, vmícháme vejce a posadíme ji zpátky na hrnec.

Jako poslední přidáme směs mouky a prášku do pečiva, kterou důkladně vmícháme do těsta až je lesklé a hladké. Mezitím si zapneme troubu na 170°C.

 

1609ZWI.jpg


Na  rubovou stranu tří pečicích papírů velikosti plechu obkreslíme dortovou formu (případně šablonu viz tipy a triky níže). Do středu obrysu pak naneseme část těsta a rozválíme jej přes namaštěný celofán (olejovou stranou k těstu). Je potřeba asi o 1 až 1,5 cm „přetáhnout“, protože se těsto pečením trošku smrskne a navíc pak budeme potřebovat zbylé oříznuté okraje na ozdobný posyp.


1610Mjg.jpg


Pečicí papír s rozváleným těstem dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 7 minut, dokud placka nezezlátne (doba pečení závisí na její tloušťce). Ihned po vyndání z trouby vykrojíme pomocí dortové formy z placky kruh (případně obkrojíme rádýlkem šablonu), který dáme na mřížku zchladnout.


1611MjZ.jpg

Každou placku pak pomocí mašlovačky potřeme trochou mandlového likéru (nebo oslazeným černým čajem s několika kapkami mandlového aroma ve verzi pro děti a abstinenty), naneseme na ni krém (vždy jednou světlý a jednou tmavý) a přiložíme další placku. Takže na řezu pak bude mít medovník střídavě vrstvu bílého a karamelově hnědého krému.


1612N2I.jpg

Nakonec potřeme zbylým tmavým krémem (ze zkaramelizovaného salka) celý dort a dáme na 15 minut ztuhnout do lednice (nebo na 5 minut do mrazáku).

 

Z odříznutých okrajů placek a nasekaných oříšků vyrobíme posypku buď v mixéru, nebo v utěrce pomocí válečku (zabalíme okraje do čisté utěrky nebo plátěného pytle a přejíždíme po nich válečkem, dokud vše není podrceno). Hezky vypadá, když posyp nerozmixujete úplně najemno, ale necháme pár větších kousků.

 

Posypkou pak obalíme vrch i boky dortu a trochu přimáčkneme, aby vše drželo (zbylá posypka se dá použít třeba na povidlové knedlíky, nebo nepečené kuličky).


1613ODA.jpg

Hotový dort uložte do ledničky a nechte rozležet. Měkký bude už druhý den, ale pokud chcete, aby se vůně a chutě dokonale spojily, vydržte to 2 dny – výsledek opravdu za čekání stojí!

 

1614MTN.jpg


1607NGZ.jpg

1615OTA.jpg

 

 

 

Tipy a triky:


  • Pokud si chcete s dortem více pohrát, nemusíte jej dělat jen do kruhu. Z tvrdého kartonu si vystřihněte šablonu ve tvaru včelí plástve, srdce, podkovy a podobně, přiložte ji na čerstvě upečenou placku těsta a obřízněte pomocí rádýlka nebo ostrého nože.


  • Zkaramelizované kondenzované mléko si můžete buď zakoupit hotové, nebo si jej vyrobit: den předem 2 hodiny vařte uzavřenou konzervu salka ponořenou do vody a nechte přes noc vychladnout. Koupené zkaramelizované kondenzované mléko je sice trošku dražší, ale zato má nádherně sytou barvu a vůni a také je výrazně tužší než to dělané doma.


  • Podle nálady a inspirace dozdobte například čokoládovou dekorací, marcipánovými postavičkami, nebo jen boky medovníku obvažte širokou (dekorativní) mašlí. Inspirovat se můžete včelím medovníkem, nebo čokoládovým květem viz foto.


  • Díky medu, který funguje jako báječný konzervant by vám měl medovník vydržet v lednici skutečně dlouho (prakticky podle data spotřeby másla). Nicméně u nás se sní vždy ještě týž den.


 

 

Kateřina

 


1616NTM.jpg



Hodnocení článku

Hodnotilo 18 čtenářů průměrem 4.17 bodů z pěti


Čtěte také:

Bezlepková kokosová kolečka 
Bramborové muffiny s medvědím česnekem a cizrnovým dipem 
Černé tagliatelle se špagetovou dýní a špízky z kuřecích srdíček 
Je načase si pořídit nová okna... 
Stavební deník-cílová rovinka 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 08.10.2011 14:13
 

Tý joo, takhle zpracovanej recept jsem neviděla ani u Viléma Brabce! Ok Tenhle víkend už to nestihnu, ale na příští týden  mám kuchtění naplánováno, tak medovník zkusim a pak dám vědět, jak to dopadlo.

Pěkná práce, Katko! Smile

 
Avatar
post Zaslal: 07.10.2011 23:02
 

Ahoj Kačko,také tě vítám a ať se ti daří a díky za recept.Smile

 
post Zaslal: 07.10.2011 22:49

Odpověď na příspěvek #7070
Uživatel: Renata Petříčková

hele, nemáme stejnou troubu? Jsem taky schopna udělat sušenky i z chleba a...
 

ROFL

 
Avatar
post Zaslal: 07.10.2011 22:46

Odpověď na příspěvek #7005
Uživatel: Zázvorka

Ahoj, i já přeji, aby se Ti tu líbilo. Chválím recept a...
 

hele, nemáme stejnou troubu? Jsem taky schopna udělat sušenky i z chleba a mokrýho koláče!!!

může za to trouba, já ne...!!!!!!

 
Avatar
post Zaslal: 07.10.2011 22:42

Odpověď na příspěvek #7010
Uživatel: Kráčivec

Smekám, takhle dobře popsaný recept. To by podle něj snad zvládl i...
 

Mmm... nezvládl. Ale hezky se to čte. Smile

Dočetl jsem až do konce a dostal na Medovník chuť. Tím účinek článku na mé kuchařské schopnosti končí.

 
post Zaslal: 07.10.2011 13:29

Odpověď na příspěvek #7028
Uživatel: Katka

Super, uděláme souboj v kuchyni :-)
 

Ok

 
Avatar
post Zaslal: 07.10.2011 13:15

Odpověď na příspěvek #7019
Uživatel: Michaela Kudláčková

Předám Tomovi :-)))
 

Super, uděláme souboj v kuchyni :-)

 
post Zaslal: 07.10.2011 12:38

Odpověď na příspěvek #7010
Uživatel: Kráčivec

Smekám, takhle dobře popsaný recept. To by podle něj snad zvládl i...
 

Předám Tomovi :-)))

 
post Zaslal: 07.10.2011 12:38

Odpověď na příspěvek #7005
Uživatel: Zázvorka

Ahoj, i já přeji, aby se Ti tu líbilo. Chválím recept a...
 

Kvůli Tobě jsem si naprskala do klávesnice ROFL

 
Avatar
#7010
To bych snad i zvládl...

Kráčivec
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 07.10.2011 11:46
 

Smekám, takhle dobře popsaný recept. To by podle něj snad zvládl i chlap Laughing

 
Avatar
post Zaslal: 07.10.2011 10:30
 

Ahoj, i já přeji, aby se Ti tu líbilo. Chválím recept a možná ho i opět zkusím. Můj první pokus s medovníkem byl tragédie. InnocentPlacky se mi prohnuly, i když byly po upečení na rovném a vůbec mi medovník nezměkl. Ale jako sušenky to šloSmart evil

 
Avatar
#6995
Díky, díky, těší mě

Katka
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 07.10.2011 09:14
 

Moc Vám všem děkuji za milé přivítání. S tolika smajlíky se mi u Vás bude určitě líbit...Smile

 
 

Kuurnik, to jsou ale provokace po ránu...takový detailní fotky..ještě , že z monitoru nejde vůně!!))))) Zrovna když nesmím sladké...Cry

 Rozhodně ale tleskám šikuli Kačuli a vítám i já osobně , já Kenťa) a těším e na další mňamkyLove it

 
 

Jé, taková mlaďounká a tááák šikovná!!!!  Moc se těším na další články - když mě po nich nepopadne chuť to uvařit, tak se aspoň pokochám a nemusím lézti po Mlsných kočkách a podobně...

Vášeň pro kozy sdílím, pro vodu ne Wink... článek se mi moc líbí, protože je "polopatický" s tajnými triky a tipy a to je bájo! Už se těším na Vánoce, letos se mi chce péct...

MMCH - připomeňte mi to cca 10. prosince, jo? Tongue out

 
Avatar
post Zaslal: 07.10.2011 06:45
 

vítám tě a ať se daříOkLove it

 
 

AŤ SE TI U NÁS LÍBÍ, KÁŤO! Love it

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist