Máte rádi čaj s mlékem?

Vzpomínám si, na něj ve školce. Servírovali nám ho snad každý druhý den ke svačince. Chutnal podobně jako bílá káva, anebo možná kakao. Naše paní kuchařka a uklízečka v jedné osobě byla taková úsporná šikulka. Asi šetřila i energiemi, protože byl zpravidla studený jak psí čumák. 

12624MDZ.jpg

 

Doma mi chutnal o poznání víc.

 

Jednou jsem propadla touze zasvětit do chuti čaje s mlékem i babičku. Tvářila se skepticky. Věděla, proč. Jediný čaj, který totiž pila a doma tedy měla, byl ovocný. Mléko přidané do silného ovocného čaje se okamžitě vysráží a změní konzistenci nápoje na nepoživatelnou.

 

No, chybami se člověk učí.

 

Tenkrát jsem ho znala pod označením švédský čaj, i když jde o záležitost spíš anglickou. Angličané pijí černý čaj ochucený mlékem, popřípadě vanilkovým luskem a cukrem.

 

12618ZTI.jpg

 

Fajnšmekři si potrpí, aby bylo důsledně dodržováno pořadí.

 

Akorát se nedokáží dohodnout, jaké pořadí je to správné. Asi nejsem zas takový fajnšmekr, nebo to prostě s pigi čajem nepoznáte.

 

Ačkoliv mnozí tuto variantu pití čaje považují za zhůvěřilost, není to tak jednoduché.

 

Například na čajových burzách, se nákup čaje odehrává právě tak, že se výluh z prodávané sorty lístků dochutí právě s mlékem. To má vlastnost zjemnit třísloviny v čaji a nechat rozvinout sladké a aromatické tóny ukryté v nápoji.

 

Nákupčí právě díky mléku rozpoznají jeho skryté kvality.

 

Efekt je umocněn i typem použitého mléka. Namísto egalizovaného kravského ošetřeného UHT záhřevem jako u nás, se na burzách používá mléko tamního skotu, jehož chuťové vlastnosti vykazují poněkud odlišné parametry.

 

12619OGV.jpg

 

Možná na úkor těch hygienických, ale i tak to musí být neopakovatelný zážitek.

 

V mléce obsažený kasein se váže na v čaji obsažený tanin.

 

Ten je nositelem té typické nahořklé dřevité chuti. S mlékem ale musíme opatrně. Pokud ho dáme hodně, hrozí, že kasein vyváže veškerý tanin a nápoj tak zcela ztratí svou typickou chuť, namísto aby ji rozvinul.

 

Je to trochu chemie.

Ale zajímavá.

 

Například kvalitnější smetanou si moc nepolepšíme.

 

Obsahuje daleko méně kaseinu, a proto není schopna téhož efektu jako mléko. Vědci však zjistili, že kasein blokuje i látky prospěšné kardiovaskulárnímu systému obsažené v čaji. Ale nebojte, pořád ještě zůstávají zhruba další tři stovky jiných látek, které činí z čaje elixír života a věčného zdraví.

 

Nehledě na to, že čaj s mlékem je účinnější prevenci rakoviny kůže než samotný.

 

Pravdou ale zůstává, že způsob přípravy čaje je primárně záležitostí individuálních chuťových preferencí a kulturních zvyků.

 

Obvyklý postup při přípravě čaje je, že porci fermentovaných lístků louhujeme zhruba dvě minuty a potom přilijeme teplé kravské mléko. To je taková snídaňová klasika.

 

12622MzI.jpg

 

Možná si takhle čaj připravujete denně.

Na tom se nedá nic zkazit.

 

Pokud si chcete sáhnout na vyšší level, použijte spíš horší čaj.

Paradox.

 

Vezměte ne moc kvalitní černý čaj a zalijte ho horkou vodou.

 

Louhujte dlouho a klidně vodu několikrát dohřejte, aby nechladla a mohly se tak z lístků vyplavit všechny taniny. Normálně by Vám takový nápoj měl zkroutit jazyk do kornoutku a udělat z žaludku hadr na podlahu.

 

Nevadí.

 

Nalijte bez obav takto připravený čaj do šálku a dochuťte mlékem. Ale kondenzovaným. Rozdíl ve výsledném efektu je asi jako mezi hrnkem instantní kávy a pořádným italským espressem.

 

No nic.

Každému co jeho jest.

 

Meteorologové ale snad konečně kdesi na obzoru spatřili zimu.

 

Pokud se budete chtít zahřát trochu něčím jiným, zkuste čaj s mlékem. Třeba si opravíte vzpomínky na školku nebo spotřebujete čaj, který byl levný a je nepoživatelný. A třeba objevíte něco nového a propadnete mu jako já.

 

Pokud jste na zahrádce v tomhle počasí stejně jako já objevili celkem slušně narostlé narcisky, kosatce a nové výhonky jasmínu, přidejte do čaje rum.

 

Doporučuji jedna ku jedné a popíjet mezi záhonky.

 

Jen důrazným příkladem a opileckým hlubokým spánkem, snad vysvětlíme přírodě, že má ještě spát. 

 

ToraToraTora


9373OTY.jpg


 


Hodnocení článku

Hodnotilo 25 čtenářů průměrem 4.36 bodů z pěti


Čtěte také:

Čokoládové košíčky se zeleným čajem 
Jahodové pohárky s mátovou čokoládou 
Karamelové pralinky 
Srdíčka z červené řepy 
Vybíráme prostěradlo podle materiálu 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
#68935
výborný článek

aronie
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 23.01.2014 06:10
 

čaj je velmi kvalitní pití a to nejen v zimě, ale i na jaře a na podzim. A co myslíte v horku? Ano, v horku v čajovně vám podají vařící čaj a na dně je  velká čtvrtka konve plná rozvinutých čajových lístků. A jak moc chutná, osvěží a zažene žízeň. Prostě čaj nemá konkurenta. Dáme si čaj o 13 zítra tedy dnes pardon. A což teprve z bylinek, ten i uzdravuje. A tak hold Stvořiteli, protože takový výborný čaj nám dal. 

aronie12633ZmQ.jpg

 
#68835

post Zaslal: 22.01.2014 19:29

Odpověď na příspěvek #68782
Uživatel: ToraToraTora

Lehce osolené mléko zabírá i na bolest v krku, pokud je v...
 

Vidíš, to jsem nevěděla. Ale na kašel jsem si dělala vařící mléko s rumem, medem a kouskem másla. Nevím, jestli to pomáhalo, ale dobré to bylo určitě.Smile

 
Avatar
post Zaslal: 22.01.2014 19:24
 

Moje tchýně a tchán pijí zásadně jen čaj s mlíkem, žádné kafé. Ale zkusím to kondenzované neslazené? mléko, třeba si u nich trochu šplhnu :) Dobrý nápad. 

 
Avatar
post Zaslal: 22.01.2014 14:38

Odpověď na příspěvek #68772
Uživatel:

K meltě jsem měla moc ráda vánočku namazanou máslem a džemem. Tu ...
 

Lehce osolené mléko zabírá i na bolest v krku, pokud je v počátcích.

 
#68772

post Zaslal: 22.01.2014 14:13
 

K meltě jsem měla moc ráda vánočku namazanou máslem a džemem. Tu  kupovanou, ale to jsem byla malá a ta vánočka byla hutná, ne jako ta dnešní, dělaná nejspíš z jarové pěny.

Ale ke kakau musela být nenamazaná, protože jsem si jí do kakaa drobila.A k svařenému mléku, do kterého jsem si dávala špetku soli, musel být rohlík, který jsem si do něj taky drobila.

 
post Zaslal: 22.01.2014 13:29

Odpověď na příspěvek #68746
Uživatel: O.M.B.

Jsem kafařkou. Čaj piji jen černý s citrónem a s medem, když dostanu chuť....
 

K čaji s citrónem neznám nic lepšího, než chleba s máslem a se sýrem.

 

Ke chlebu jenom z máslem zase čaj s mlíkem.

 

K rohlíku zase kakao.

 

To je zajímavý, jak má člověk oblíbený takový chuťový soupravičky Tongue out

 
Avatar
post Zaslal: 22.01.2014 12:37
 

Jsem kafařkou. Čaj piji jen černý s citrónem a s medem, když dostanu chuť. Jinak mám ráda odvar z šípků a obarvené vody, jak já říkám ovocným čajům.

Ovšem manžel je čajový fajnšmekr a prý rozumí i správné přípravě čaje s mlékem. Na Maltě si kupuje kilová balení angl. čajů a lebedí si, jak tento nákup vyjde lacino.

 
Avatar
post Zaslal: 22.01.2014 08:41
 

čaj s "mlíkem" je super a k topince s česnekem a meruňkovým džemem, mňáááááám

 
Avatar
post Zaslal: 22.01.2014 07:52
 

Jů topinka, tak to jsi mi právě udělala chutě. jelikož jsem ode dneška slaměnou vdovou, už vím, co budu večeřet:)

 
post Zaslal: 22.01.2014 00:23

Odpověď na příspěvek #68636
Uživatel:

Miluju čaj s mlékem a k němu hodně očesnekovanou topinku, nebo vošouchy. A...
 

Taky miluju čas s mlíkem!! Moc se mi Tory článek líbí Ok

 
#68636

post Zaslal: 22.01.2014 00:15
 

Miluju čaj s mlékem a k němu hodně očesnekovanou topinku, nebo vošouchy.

A když ještě mléko bylo mlékem a prodával se sirup Jahůdka, tak jsem měla ráda právě to mléko se sirupem, hodně ledové.

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist