Luxusní čočka na Nový rok

Prastaré lidové tradice praví, že čočka snězená na Nový rok přináší peníze a blahobyt. I když jsem donedávna tento zvyk neznala, obyčeje spjaté s jídlem mám ráda, a tak jsem i tento zařadila do svého repertoáru (vedle špenátu na Zelený čtvrtek, Tříkrálového koláče a jiných). Letos mám však v plánu vyměnit běžnou úpravu „na kyselo“ za luxusnější variantu s jarní cibulkou, šalotkou a vínem. Dáte si taky?

Následující rok bude vzhledem ke světové recesi asi poměrně chudý, takže se každá korunka zatraceně hodí. Proč si k ní proto nedopomoci třeba lahodnou čočkou? A pokud se tradované účinky nedostaví, útěchou vám bude alespoň báječný oběd.
 
Doba výroby: 45 minut
Cena za porci: cca 55,- Kč
Počet porcí: 4
Suroviny:

  • 400g čočky (viz tipy a triky)
  • svazek tymiánu, rozmarýnu, 4 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 10 kuliček barveného pepře
  • 300 ml bílého vína (viz tipy a triky)
  • cca 110g másla
  • 6 větších šalotek
  • 2 svazky jarní cibulky
  • 220ml smetany

surovinx


Postup:
Čočku důkladně proberte, abyste neměli v jídle kamínky a propláchněte studenou vodou.


propírání_čočka

 

Zvolíte-li zelenou čočku, není třeba ji předem namáčet (hnědou byste však měli nechat přes noc ve vodě, aby nabobtnala a změkla).
Všechno koření vložte do čisté gázy nebo tenkého plátýnka, zavažte provázkem, společně s čočkou vložte do mírně osolené vroucí vody a vařte asi 30-40 minut.
Šalotky pokrájejte najemno, osmažte asi na 1/3 másla do sklovata, zalijte vínem a při občasném míchání nechte zredukovat na polovinu objemu.


víno_čočka

 

Stáhněte plamen na minimum, přilijte smetanu a opět nechte alespoň polovinu objemu vypařit, až vznikne hustá omáčka výrazné chuti.


čočka_omáčka

 

Ponorným mixérem rozmixujte dohladka  (můžete i přepasírovat přes sítko, což ale není nezbytně nutné) a zjemněte kouskem másla (asi 1-2 lžícemi, podle chuti a tučnosti smetany).


čočka_rozmixovaná


Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka (hezky vypadají, když se nakrájí zešikma) a smažte na zbytku másla asi tak 8-10 minut, aby úplně „nezhadrovatěla“.


cibulka_čočka

 

Sceďte uvařenou čočku, vmíchejte do cibulky (pro výraznější chuť můžete přidat hrstičku drhnutých lístků tymiánu) a nechte společně chvíli prohřát.


čočka v pánvi


Podávejte přelité šalotkovou omáčkou s opečenou francouzskou bagetkou a sklenkou bílého vína.


čočka_hotovo

 

Tipy a triky:

  • Volba druhu čočky je pochopitelně jen na vás, ale vřele doporučuji sáhnou tentokrát po variantě méně obvyklé – výtečná je například čočka zelená, která je pro svou lahodnou chuť a vysoké nutriční hodnoty zvána „kaviárem chudých“.
  • Posilvestrovská doba je pro tento pokrm ideální i proto, že je hojná na zbytky kvalitních vín, které se do pokrmu báječně zužitkují. Doporučuji na značce skutečně nešetřit a použít takové víno, jaké pak budete k obědu s chutí popíjet. Já zvolila svoji oblíbenou Pálavu, ale hodí se i Neburské či Müller thurgau. Milovníci sladších chutí pak mohou použít oblíbený Tramín červený.
  • Díky smetaně je sice jídlo relativně syté, ale pokud ještě nejste po Svátcích přejedení, klidně čočku doplňte třeba uzeným, opečenou klobásou, nebo dietnější rybou. Rozhodně se však na Nový rok vyhněte kuřatům, kachnám a husám – s nimi by Vám totiž na celý rok uletělo štěstí!
  • Béžová chuť omáčky je dána růžovým zabarvením šalotek a delším smažením (trošku mi zezlátly). Chcete-li mít omáčku krásně slonovinovou, pak kupte bílé šalotky a smažte jen krátce, nebo je rovnou vařte ve víně.

 


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Což takhle… salát od Lesandy 
Čtyři možnosti otevírání šatní skříně. Která je ta nejlepší? 
KOMERČNÍ TIP: Mistrem sladkostí snadno a rychle 
Nízkokalorické bábovičky se švestkovým přelivem 
Pomerančový dezert bez mouky 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 30.12.2011 17:35
 

Vypadá to dobře! Zelená čočka je nejlepší, já ji ani nějak dlouho nemáčím, přijde mi to zbytečné ji pak málem vařit, ale mám skvělý a rychlý recept z čočky.

Jen co se vzpamatuji v novém roce, tak přihodím, mám už připravené asi 3 články, to se pomějete!

 

Kam se hrabe čočka, ale tuhle zkusím.

 
Avatar
post Zaslal: 30.12.2011 17:28

Odpověď na příspěvek #11886
Uživatel: Quentinová z Montargis

taky mám moc ráda čočku, ale jsem v rodině sama))) a chlebíčkům "z...
 

Nejsi nějak spřízněná s mým manželem?

Ten okoralé nezdravé chlebíčky druhý den taky miluje!

 
Avatar
post Zaslal: 30.12.2011 16:54

Odpověď na příspěvek #11857
Uživatel: rak177

Zajímavý recept.Čočku si děláme,jen když na ní máme...
 

taky mám moc ráda čočku, ale jsem v rodině sama))) a chlebíčkům "z loňska" říkáme ODLOŽENÝ CHLEBÍČKY))ROFL

též si je tajně odkládám,abych měla na ráno))))

 
 

My jsme čočkoví, už kvůli tradici. Navíc mám čočku strašně ráda. Jo, mohla bych zkusit letos - co kecám, příští rok tuhle :-)

 
Avatar
post Zaslal: 30.12.2011 11:57
 

Zajímavý recept.Čočku si děláme,jen když na ní máme chuť.Na Nový rok dojídám chlebíčky,které zbyly ze Silvestra,na to se vždy těším.Tongue out

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist