Krůtí roládka se sušenými rajčaty a bazalkou

Spojení rajčat, bazalky a mozzarelly nemusí nutně patřit jen do salátu Caprese. Když jimi naplníte šťavnaté krůtí maso, získáte nádhernou a výtečnou roládku, která chutná jako slunný den v italské Neapoli. Každý kousek vám pak připomene, že už se blíží báječný čas letní dovolené...

krůtí roládka recept

 

Doba výroby:
Příprava – cca 15 minut
Odležení – alespoň 2 hodiny, nejlépe přes noc
Pečení – cca 40 minut
Vaření omáčky – cca 10 minut

Počet porcí: 3 větší

Cena za porci: cca 50,-

Suroviny:

  • 2 krůtí řízky (nejlépe z prsou) o celkové váze asi 350g
  • 125g mozzarelly nakrájené na plátky
  • 2 snítky bazalky
  • 190g sklenička sušených rajčat v oleji

+ sáček na pečení s klipsou
+ režná nit

 

krůtí roládka recept

 

Postup:
Nejprve si důkladně očistěte maso od všech kousků tuku a krevních sraženin. Důkladně ho opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami.
Pak ho paličkou na maso stejnoměrně rozklepejte mezi dvěma sáčky (viz tipy a triky) na 2 placky – klepejte jen jemně, krůtí maso je dost křehké, tak ať ho nepotrháte.

 

krůtí roládka recept

 

Řízky z obou stran potřete pomocí mašlovačky olejem z naložených rajčat (stačí vám tak 3 čajové lžičky) a rozprostřete na ně bazalkové lístky.

 

krůtí roládka recept

 

Přesuňte na talíř, přikryjte potravinovou fólií a nechte v lednici odpočinout alespoň 2 hodiny, nejlépe však přes noc (aby maso přijalo vůni bazalky a krásně změklo).
Mezitím přesuňte sušená rajčata do cedníku a nechte z nich odkapat olej – klidně také celou noc.
Na odležené maso s bazalkou naskládejte plátky mozzarelly a 4 kousky sušených rajčat tak, aby náplň nesahala až k okrajům.

 

krůtí roládka recept

 

Pomocí režné nitě vytvořte z obou řízků 2 roládky (viz tipy a triky) a ještě je lehce potřete olejem z rajčat.
Zapněte si troubu na 200°C.

 

krůtí roládka recept

 

Roládky opečte ze všech stran na rozpálené suché pánvi (oleje je na mase už dost), aby se zatáhly, ale nevyschly – stačí asi 5 minut.

 

krůtí roládka recept

 

Teprve teď maso trochu osolte (nepřežeňte to, rajčata už jsou solená), vložte do pečicího sáčku uzavřeného klipsnou tak, aby vzduch zůstal uvnitř (viz tipy a triky) a přesuňte do zapékací nádoby.
Pečte asi tak 40 minut při stále zavřeném pečicím sáčku.

 

krůtí roládka recept

 

Po vyjmutí z trouby odložte maso stranou a uchovávejte ho teplé (například jej zabalte do alobalu a nechte v troubě při otevřených dvířkách) a vypečenou šťávu vylijte na pánev.

 

krůtí roládka recept

 

Přidejte k ní 4 na drobno nakrájená sušená rajčata a asi 6 minut společně provařte.

 

krůtí roládka recept

 

Nakonec omáčku rozmixujte ponorným mixérem dohladka.

 

krůtí roládka recept

 

Maso nakrájejte zešikma na úhledné kousky a podávejte přelité omáčkou.

 

krůtí roládka recept

 

Tipy a triky:

  • Maso klepejte mezi dvěma sáčky proto, aby nepustilo šťávu do prkýnka a příliš se nepotrhalo.
  • Motání roládek se nebojte. Jde to opravdu celkem snadno – krůtí maso se na rozdíl od kuřecího tolik netrhá – a hlavně je úplně jedno jak bude roládka vypadat. Servírovat ji budete stejně nakrájenou, případně ještě politou omáčkou. A kolik použijete nitě se vás zaručeně nikdo ptát nebude...
  • Dejte si pozor, aby pečicí sáček nebyl příliš vysoký – v troubě se totiž nafoukne, a pak by se mohl spálit o stěny trouby. Raději ho trochu sestřihněte nůžkami, na vhodnou výšku. Případně můžete sáček proti přílišnému nafouknutí zajistit tak, že zapékací nádobu přiklopíte víkem.
  • Roládky můžete ještě vylepšit tím, že je obalíte schwarzwaldskou šunkou nebo prosciuttem – pak ale solte ještě opatrněji.
  • Jako přílohu podávejte třeba jarní zeleninu dušenou na másle nebo česnekovou bramborovou kaši.

 

 

 

Katka


Kata Cihova

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Existuje vůbec klasická bábovka?  
Jak na kvalitní spánek? Základem je správná postel 
Krém, co vás vyhladí … jako Ležáky. Díky, Tuno! 
Moje borůvkové dny 
MONTERO: Šťastná kancelářská krysa 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 18.05.2012 15:50
 

Jaaaaaj, tak to musí být mňamka! Ok

 
Avatar
post Zaslal: 18.05.2012 09:14
 

tak tohle bych si fakt ráda dala. Sušený rajčata miluju....

a mozarellu zatepla jsem ještě nezkoušela...

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist