Detail příspěvku: Když pražit, tak pořádně. Zajímavý PR pro vás – 12 TOP

Když pražit, tak pořádně. Zajímavý PR pro vás – 12 TOP

autor: | Pro 1, 2015 | Dům a Byt | 0 komentářů

Návštěvy: 51

Káva chuti lesních jahod, ostružin a mandarinky, středního těla a nízké acidity, která přechází do čokoládovo-mandlových tónů? Ano, přesně tento druh káv se řadí mezi tzv. „výběrovou kávu“. Káva je považována za jednu z hlavních plodinových komodit světa, ovlivňuje životy milionů lidí a stala se druhou nejobchodovanější světovou surovinou. 

Pro někoho je významným zdrojem obživy, pro jiné zase luxusním zbožím nebo denní dávkou energie. Chladného ale káva nenechává téměř nikoho.

 

Výběrovou kávou je potom označována ta káva, která projde přísnými kontrolami a kvalitou se řadí mezi horních 20 % světové produkce kávy. Výběrovou se nazývá podle toho, že je každé zrnko ručně sbíráno z keřů ve chvíli úplné zralosti.

 

Plody na kávovém keři totiž dozrávají nepravidelně a můžeme tak v jednu chvíli vidět na stejné větvičce úplně zelené plody stejně jako ty zralé a přezrálé. Komoditní káva je pěstována na velkých plantážích a sbírají ji stroje podobné kombajnům nehledě na zralá a nezralá zrnka.

 

Tento rozdílný přístup ke kvalitě výběru zrn a zpracovávání kávy se potom projevuje ve všech stádiích postupu zrníčka od keře až do vašeho šálku.

 

19264NTl.png

 

Jeden ze zakladatelů služby Coffee to Home, Ondřej Macků, nám osobitě popsal rozdíl mezi výběrovou a komoditní kávou: “Jednou ji zkusíte a už se nikdy nebudete chtít vrátit k té komoditní. Nikomu totiž nechutná doušek, po kterém musí zkřivit úsměv a ztuhnou mu rysy v obličeji. Navždy už budete chtít cítit to kávové nebe, které se vám rozplyne na jazyku.”

 

Určitě jste si také někdy všimli chuťového rozdílu mezi kávou připravovanou doma a tou z kavárny. Chtěli byste si také umět připravit kávu, která by vyrovnala té kavárenské?

 

Tak čtěte pozorně dál.

 

K přípravě kávy není nutné vlastnit přístroj za tisíce korun, existuje i levnější varianta. Slyšeli jste už někdy o Dripperu nebo French pressu? Určitě stojí za zvážení, jejich koupě vaši peněženku nezruinuje a kávu s nimi připravíte výbornou.

 

Prvním a nejdůležitějším předpokladem pro skvělou kávu je používat kvalitní zrnkovou kávu, která by měla být skladována na chladném a tmavém místě. Melte ji těsně před použitím, neztratí se vám tak lahodné aroma a odměřujte v poměru 1:16 (káva:voda).

 

Vodu převařte a pak počkejte asi 30 sekund, během této doby klesne teplota vody na 92 °C, což je optimální teplota k zalévání kávy. Kávu zalévejte postupně a následně ji nechte v papírovém filtru „vykvést.

 

19265MjQ.jpg

 

Nikdy ji znova neohřívejte, už by neměla tu správnou chuť. Důležité je také pravidelně čistit svůj přístroj na přípravu kávy a používat vždy čistou vodu.

 

Jak už bylo zmíněno výše, základem pro chutný šálek kávy je použití kvalitní zrnkové kávy. A kde se dá taková káva koupit? Nejlépe přímo u zdroje – v pražírnách! Pár zástupců kvalitních českých pražíren vám tu teď přiblížíme.

 

La Boheme Café

„Káva by neměla být hořká, káva je ovoce a chuť by měla být nasládlá. Zákazníci nám často říkají, že jim u naší kávy chybí ta hořkost, ale ta tam nemá co dělat.“ Expert na kávu Jaroslav Tuček, který stál u zrodu pražírny La Boheme Café v Česku, vysvětluje, jak by měla káva správně chutnat. Také jste se mylně domnívali, že má být káva hořká?

 

Pražírnu založila v roce 2007 uznávaná autorita ve světě kávy a zároveň ředitel pražírny La Boheme Café američan Charles Fleer. Fleer se soustředí na rodokmen kupované kávy, čímž dosáhne toho, že je jeho káva garancí nejvyšší kvality. V jeho  společnosti jsou zaměstnání odborníci, jež se můžou pochlubit i porotcováním v soutěži Cup of Excellence. On sám je členem skupiny Specialty Coffee Association of America.

 

Jako zástupce kávy jmenujme El Salvador Villa Galicia. Tato lahodně nasládlá káva s příchutí oříšků, pečených jablek a rozinek je čerstvou novinkou. Kávu pěstuje farmář Mauricio Salaverria v nadmořské výšce 1900 m. n. m. poblíž městečka Ataco v přímořském státu Střední Ameriky – v Salvadoru. Mauricio pokračuje v dlouhodobé rodinné tradici, využívá k přírodnímu prostřední šetrný zpracovatelský závod, kávové třešně jsou sbírány výhradně ručně a tím je zaručena nejvyšší kvalita produktu.

Mamacoffee

Mamacoffee je považována za nejstarší fair-trade pražírnu ve střední Evropě. Její sortiment se od ostatních pražíren liší. Nabídku mají sezónní, neustále se proto mění, kávu nakupují od drobných farmářů z posledních sklizní a kladou důraz na osobní kontakt při výběru kávy. Věnují se tzv. fair-trade přístupu, to znamená, že zaručují spravedlivé výkupní ceny surovin v chudých rozvojových zemích. Odměnou za férový obchod jim je vidina toho, že nedochází k novodobému otroctví a děti farmářů mohou chodit do školy, všichni mají základní lékařskou péči a životní standardy nad hranicí chudoby. Mezi jejich nejlepší kávy patří Etiopie Sidamo s příchutí citrusu (což je typické pro všechny kávy z provincie Sidamo) a jasmínu.

 

Original Coffee

Tato pražírna znikla v roce 2012 jako odnož Mamacoffee, ve své nabídce má kávu ze všech koutů světa. Vedení společnosti je proslulé individuálním přístupem ke každému druhu kávy, často vysílá svoje zástupce na evropské kávové festivaly i do pěstitelských zemí, aby měla stále přehled o nejnovějších trendech v kávovém průmyslu. Praží mimo jinými i perfektně vyváženou Kostariku fincu Santos s příchutí oříšků, grepu a čokolády.

 

Coffee Source

Coffee Source byla založena v roce 2003 z důvodů frustrace majitelů způsobené tehdejším nedostatkem kvalitní kávy na českém trhu. Od té doby urazili velký kus cesty. Kávu si vybírají pečlivým procesem, nakupují ji v přístavech i na plantážích přímo od pěstitelů. V Praze ve Francouzské ulici vlastní kavárnu „Coffee House Prague“. Kvalita v této pražírně stojí vždy na prvním místě a odměnou za ni jsou jim spokojení zákazníci a klienti, kteří se k nim vždy rádi vracejí. Tato pražírna se může pochlubit produkcí kávy Keňa Gondo, která vás uchvátí chutí černého rybízu a tóny čokolády.

 

Rebelbean

Už z názvu vyplývá jedna věc, vedení společnosti se považuje za rebely. Tato pražírna chce vystoupit z davu a dělat si věci po svém. Jejich největších skvostem je bezpochyby káva Kolumbie Nevado del Huila. Ta se může pochlubit netradiční příchutí granátového jablka, švestky a skořice. Kolumbie je díky vhodným klimatickým podmínkám často považována za zemi, ve které se pěstuje ta nejkvalitnější káva na světě. Zde je ještě potřeba připočíst fakt, že se plantáže nachází na sopečném území, bohatém na minerály. Díky kombinaci klimatu a minerálů se může káva pyšnit obrovským chuťovým potenciálem.

 

Coffeespot

Coffeespot působí jako rodinná pražírna a jako první z pražíren získala licenci na užívání ochranné známky český výrobek. Pokud si libujete v ovocných tónech, určitě vás zaujme jejich káva Etiopie Bebeka s příchutí zralých třešní, manga a citronové kůry. Pochází z plantáže v jihozápadní části Etiopie, pěstována je ve stínu stromů pralesa, který pomáhá pozvolnému zrání a vytváří tak komplexní chuťové spektrum, které vás prostě okouzlí.

 

Gill´s Coffee

Brněnská pražírna Gill´s Coffee byla pojmenována podle svého zakladatele Miloše Gilánika. Kávu zde praží až v momentě, kdy si ji zákazník objedná. Díky tomu dorazí ke spotřebiteli vždy čerstvá. Jeho chloubou je káva Keňa Jungle estate s příchutí černého rybízu, karamelu a pomela.

 

Dos Mundos

Dos Mundos, v překladu „dva světy“, svoji nabídku často obměňuje, vybírá ty nejlepší sklizně a zákazník má u nich neustálý přístup k novým druhům kávy. Jako zástupce z jejich pražírny zmiňme kávu Ekvádor Las Tolas s lahodnými tóny mléčné čokolády a nádechem oříšků.

 

Laura Coffee

Další z rodinných pražíren je Laura Coffee, pojmenovaná po nejstarší dceři majitele. Pražení kávy pro tuto rodinu není práce ale zábava. Vybírají si tu nejkvalitnější kávu na trhu s ohledem na životní prostředí. Nešlápnete vedle, pokud ochutnáte kávu Keňa Kabiruini, v jejíž chuti je cítit výrazná kombinace ostružiny s citrusem.

 

Fragaria Coffee

Posláním pražírny Fragaria Coffee je osvětlit svým zákazníkům rozdíl mezi kávou komoditní a výběrovou a posunout tak kávovou kulturu v České republice na novou úroveň. Jistě nebudete litovat, když vyzkoušíte kávu Panama Le Serrania, která chutná po mléčné čokoládě a malinách.

 

BotaCoffee

Pražírnu BotaCoffee založil současný majitel Jiří Prášek především z důvodů své lásky k výběrové kávě, která ještě před pár lety nebyla na českém trhu lehce k dostání. Aktuálně má v nabídce 13 různých druhů káv ze všech koutů země. Jednou z nich je Panama Rancho Gotta, která se vyznačuje sladkou chutí s tóny grepu.

 

Fair&Bio

Jak už napovídá název, tato pražírna se specializuje na bio kávu. Jejich káva je 100 % férový výrobek, do pracovního procesu zapojují totiž občany se zdravotním postižením, kteří by byli na pracovním trhu jinak znevýhodněni. Vyzkoušejte jejich Honduras Copan, vaše chuťové buňky budou při pití této kávy potěšeny lískovými oříšky, mandlemi a mandarinkou.

 

Vůbec by nás nepřekvapilo, kdyby vaše chuťové buňky po přečtení článku zatoužily po ochutnání některé z výše uvedených káv. A to byl jen stručný výčet druhů kávy, které se dají sehnat na trhu. Pražírny ale obvykle prodávají kávu pouze ve větším množství. Pokud tedy rádi experimentujete a zkoušíte stále nové příchutě kávy, máme pro vás jednoduché řešení – předplatné kávy od Coffee to Home. Díky této službě budete mít postaráno o každodenní dávku chutné kávy.

 

O Coffee to Home:

 

Káva chuti lesních jahod, ostružin a mandarinky, středního těla a nízké acidity, která přechází do čokoládovo-mandlových tónů? Ano, přesně tento druh káv u nás najdete.

 

19263ZjF.jpgZa Coffee to Home stojí lidé, kteří milují kávu a chtějí tuto lásku předávat dále.

 

Chtějí naučit ostatní pít kvalitní výběrovou kávu a zkultivovat tak celou českou (a později i světovou) kávovou kulturu. Chceme v lidech vzbudit touhu objevovat jednotlivé chuťové tóny, kterých se v kávě dá nalézat nekonečně mnoho pořád a pořád dokola. Důraz klademe na nejvyšší kvalitu, bez které by se výběrová káva stala pouze klasickou komoditní surovinou, kterou si můžete koupit například v Tescu.

 

Kouzlo je v tom, že všechny kávy každý měsíc měníme.

 

Spektrum káv je tedy široké a objevovat můžete chutě vznikající od Brazílie přes Keňu až do Indie. Prostě celý svět. Když zákazníkům nějaká káva zachutná více, mohou si jí potom přikoupit libovolné množství.  Součástí balení jsou i degustační kartičky nebo popisky káv, abychom našim zákazníkům usnadnili jejich cestu za výběrovou kávou, a udělali z ní hru, na kterou každý měsíc čekají s nezdravě zdravou závislostí.

 

Za Coffee to Home

Pavla Šindelářová, autorka textu


[sexy_author_bio]


19266ZTN.png

 

Článek pro vás napsala:

Redakce Popelky vznikly 14.7.2011 "Rak" tel:721 381 824
Redakce Popelky vznikly 14.7.2011 "Rak" tel:721 381 824
Milujeme všechno, co je rodu ženského a ctíme rod mužský. Klaníme se nekonečné kráse přírody a moudrosti našich předků. Víme, že hranice jsou vždy tam, kde si je postavíme. A proto je vůbec nestavíme, abychom nepřehlédly kouzlo a věřily v zázrak.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna ubývá Co to znamená?
a nachází se ve ŠTÍRU. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Marek je jméno původem z latiny. V jádru je to Marcus ze základního Martius, které vzniklo podle boha války Marse. (Árés). V překladu tedy znamená jméno Marek přímo Mars, tedy bůh války. Volně přeloženo se čte jméno Marek jako „válečník“. V ČR je 52 497 Marků.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Dnes není žádný mezinárodně významný den.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Máte nějaký důvod pokládat pátek 13. za nešťastný? Stalo se vám tento den něco zlého?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 300
  • 517
  • 23 578
  • 359 976
  • 2 421 421
  • 3 795
  • 28
  • 1 846
0 Shares
Share
Tweet