Návštěvy: 18
Holky, mám pro vás na víkend lahůdku. Která z vás si troufne říct, že s potřebnými ingrediencemi, je schopna uvařit cokoli? Která má odvahu? Troufneme si na recept starý šest století? Zkusíme uvařit a následně i ochutnat to, co předkládali mistři kuchařští šlechtě ve čtrnáctém století? Klidně si vyberte, nabízím originál recepty. Je to na vás!
Připraveny?
Couváme přes šest století zpět!
Jsme například na hradě Rabí, kde se zachovalo hodně z toho, co dříve sloužilo jako prostory pro přípravu pokrmů.
Kuchyním se věnovala velká pozornost.
Zpravidla šlo o několik místností, z nichž hlavní musela být blízko hodovní síně, aby jídlo po cestě nevychladlo.
Protože se nacházíme v době, kdy na jídlo a jeho podobu je kladen důraz pomalu životní, jsme členy týmu kuchařského personálu, který si co do počtu nezadá s menší vojenskou jednotkou.
Můžeme si vybrat z těchto profesí:
Kuchmistři, kuchtíci, paštikáři, kuchyňští písaři, kráječi, pokrývači, osobní šenci, stříbrníci, míchači…dohromady někdy i kolem čtyřiceti osob.
Budeme vařit několik chodů, od předkrmů přes hlavní masitý pokrm, paštiku, mezimenu, zákusky, moučníky a naaranžujeme spoustu ovoce.
Nezapomeneme na čerstvý chléb dvou barev, tedy tmavý a světlý, pak na křen, který je neodmyslitelnou součástí každého menu, kyselé okurky, které milujeme už v tuto dobu a umícháme někdy i desítku různých nádivek, na které použijeme z výběru desítek druhů koření.
Zabývat se budeme hlavně masem.
A teď pozor
Vedle poměrně dost oblíbeného kančího masa, budeme například nakládat do jalovce vysokou zvěř, veverky, husy, budeme připravovat vnitřnosti medvědů a upotřebíme i medvědí pařáty.
Hojně budeme péct, nakládat a nadívat čápy a drůbež.
o Na několik způsobů budeme upravovat brzlíky, žaludky, jazyky, osrdí či vemena a taky bambulíny.
o Umíme připravit šneky, kteří budou patřit mezi lahůdky, jež zvládneme podávat hned na několik desítek způsobů.
o Dále vaříme žáby, raky a mimo jiné i bobry, z kterých nejraději využíváme zadní nohy a ocas.
o Smažit budeme na másle pro šlechtu, a na vyškvařeném loji pro služebnictvo.
o Dále se budeme zabývat stloukáním kravského a ovčího másla i sýrů, které budou spíš jako náš dnešní tvaroh, anebo budeme hojně nakupovat sýry holandské, které pořídíme na hornorakouských trzích.
o Z koření nám nejvíce poslouží pepř, šafrán, hřebíček, zázvor, muškátový květ, skořice a sůl.
o Křen mícháme zásadně s vínem.
o Používáme také mandlové, semenečné nebo makové mléko.
o Cedíme přes jemné plátno.
o Jako kvedlačka nám slouží nejčastěji opracovaná rozeklaná větévka, nejraději smrková.
o K drcení používáme velký hmoždíř.
o Co do vybavení, máme k dispozici velikou pec uprostřed místnosti, a pak několik malých ohnišť v rozích a v blízkosti vodoteče nám stojí cisterna.
o Máme sekáčky, nože, kvedlačky, míchačky, tyče na tlučení a také takzvaný přínoz, což je oboustranně nabroušený nůž, který slouží na stahování kůže ze zvířat a ryb.
o Na máslo, ocet, víno, zelí a jiné nám slouží hlavně soudky, vědérka a korýtka.
Navodila jsem vám atmosféru?
Tak jedem na vaření!
Je horko, digestoře nemáme, takže je i smrad a pracujeme povětšinou s otevřeným ohněm.
Můžeme začít.
Vybíráme si z receptů:
přibližně 14. – 15. století
Tak jak?
Já jsem se rozhodla připravit podle svých předků veverku.
Jen se omluvím, že použiji namísto ní králíka. Ne, že bych se bála veverku ochutnat, ale obávám se, že k jejímu pořízení nejsem fyzicky dostatečně vybavena, a také bych jí patrně musela uštvat nebo ukecat, protože si neumím představit, jak jí kroutím hrdlem.
Jinak ale postup dodržím.
Vybrala jsem žlutou omáčku.
Menu plánuji jako nedělní oběd.
Dám vědět.
Michaela
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.