Kdo zkusí TOHLE uvařit, je borec! Já do toho jdu!

Holky, mám pro vás na víkend lahůdku. Která z vás si troufne říct, že s potřebnými ingrediencemi, je schopna uvařit cokoli? Která má odvahu? Troufneme si na recept starý šest století? Zkusíme uvařit a následně i ochutnat to, co předkládali mistři kuchařští šlechtě ve čtrnáctém století? Klidně si vyberte, nabízím originál recepty. Je to na vás! Tongue out

Připraveny?

 

Couváme přes šest století zpět!

 

Jsme například na hradě Rabí, kde se zachovalo hodně z toho, co dříve sloužilo jako prostory pro přípravu pokrmů.

 

2879ZjU.jpg


Kuchyním se věnovala velká pozornost.

Zpravidla šlo o několik místností, z nichž hlavní musela být blízko hodovní síně, aby jídlo po cestě nevychladlo.

Protože se nacházíme v době, kdy na jídlo a jeho podobu je kladen důraz pomalu životní, jsme členy týmu kuchařského personálu, který si co do počtu nezadá s menší vojenskou jednotkou.

 

Můžeme si vybrat z těchto profesí:

Kuchmistři, kuchtíci, paštikáři, kuchyňští písaři, kráječi, pokrývači, osobní šenci, stříbrníci, míchači…dohromady někdy i kolem čtyřiceti osob.

 

Budeme vařit několik chodů, od předkrmů přes hlavní masitý pokrm, paštiku, mezimenu, zákusky, moučníky a naaranžujeme spoustu ovoce.

 

2878YWI.jpg


Nezapomeneme na čerstvý chléb dvou barev, tedy tmavý a světlý, pak na křen, který je neodmyslitelnou součástí každého menu, kyselé okurky, které milujeme už v tuto dobu a umícháme někdy i desítku různých nádivek, na které použijeme z výběru desítek druhů koření.

 

Zabývat se budeme hlavně masem.

 

A teď pozor

Vedle poměrně dost oblíbeného kančího masa, budeme například nakládat do jalovce vysokou zvěř, veverky, husy, budeme připravovat vnitřnosti medvědů a upotřebíme i medvědí pařáty.

Hojně budeme péct, nakládat a nadívat čápy a drůbež.  

 

o Na několik způsobů budeme upravovat brzlíky, žaludky, jazyky, osrdí či vemena a taky bambulíny.

 

o Umíme připravit šneky, kteří budou patřit mezi lahůdky, jež zvládneme podávat hned na několik desítek způsobů.

 

o Dále vaříme žáby, raky a mimo jiné i bobry, z kterých nejraději využíváme zadní nohy a ocas.

 

o Smažit budeme na másle pro šlechtu, a na vyškvařeném loji pro služebnictvo.

 

o Dále se budeme zabývat stloukáním kravského a ovčího másla i sýrů, které budou spíš jako náš dnešní tvaroh, anebo budeme hojně nakupovat sýry holandské, které pořídíme na hornorakouských trzích.

 

o Z koření nám nejvíce poslouží pepř, šafrán, hřebíček, zázvor, muškátový květ, skořice a sůl.

 

o Křen mícháme zásadně s vínem.

 

o Používáme také mandlové, semenečné nebo makové mléko.

 

o Cedíme přes jemné plátno.

 

o Jako kvedlačka nám slouží nejčastěji opracovaná rozeklaná větévka, nejraději smrková.

 

o K drcení používáme velký hmoždíř.

 

o Co do vybavení, máme k dispozici velikou pec uprostřed místnosti, a pak několik malých ohnišť v rozích a v blízkosti vodoteče nám stojí cisterna.

 

o Máme sekáčky, nože, kvedlačky, míchačky, tyče na tlučení a také takzvaný přínoz, což je oboustranně nabroušený nůž, který slouží na stahování kůže ze zvířat a ryb.

 

o Na máslo, ocet, víno, zelí a jiné nám slouží hlavně soudky, vědérka a korýtka.

 

Navodila jsem vám atmosféru?

 

Tak jedem na vaření!

Je horko, digestoře nemáme, takže je i smrad a pracujeme povětšinou s otevřeným ohněm.

 

Můžeme začít.

 

Vybíráme si z receptů:

 

přibližně 14. - 15. století

 

2876NGN.jpg


 

2875Mzl.jpg


 

2874Yzc.jpg

 

Tak jak?

 

Já jsem se rozhodla připravit podle svých předků veverku.

Jen se omluvím, že použiji namísto ní králíka. Ne, že bych se bála veverku ochutnat, ale obávám se, že k jejímu pořízení nejsem fyzicky dostatečně vybavena, a také bych jí patrně musela uštvat nebo ukecat, protože si neumím představit, jak jí kroutím hrdlem.

Jinak ale postup dodržím.

Vybrala jsem žlutou omáčku. 

Menu plánuji jako nedělní oběd.Tongue out

 

Dám vědět.

 

Michaela


 

vizitka Kudláčková

 



Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 3.83 bodů z pěti


Čtěte také:

Birliban: Rohliky pro Aki 
Foto přání na víkend... 
Nákup obývací stěny: Minimalismus vs. klasika 
Přemluvte manžela, ať do vaší domácnosti pořídí LED osvětlení.  
Repasovaný notebook: Kvalita za dobrou cenu 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 09.12.2011 18:45
 

No jo,černá omáčka s králíkem a houskáčem od babičky neměla chybu.Rock

 
Avatar
post Zaslal: 09.12.2011 11:20
 

i fuj velebnosti! ROFL

mě se te´d zved žaludek i z toho, jak peču kus kachny s houbama a do toho tohle! uáááá... jdu radši na vzduch!

 
post Zaslal: 09.12.2011 10:45

Odpověď na příspěvek #10646
Uživatel: Quentinová z Montargis

Krása krása krása)))) Achjo...dnes jdeme do krámu, doneseme si...
 

ROFL medvěd by nesouhlasil ROFL

 
post Zaslal: 09.12.2011 10:43

Odpověď na příspěvek #10629
Uživatel: ToraToraTora

Tak já ten výlet o šest století zpátky vezmu...
 

Tak to se těšim. Hlavně ne chodce ROFL

 
Avatar
#10652
Mně se strašně

Kaylie
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 09.12.2011 09:18
 

líbí ta kuchyně. Radost vařit! Kdo  má chuť na veverky - nechť si zajede do Bohnického parku (ale ať si  ho tam nenechají!), kdž jsem pracovala Pod Čimickým hájem, což je přes silnici, lítaly i mezi autama.

Byly rezavé i černé -  jak je ctěná libost.

 

Černou omáčku znám od babičky, ale bez veverek.

 

 Smažit budeme na másle pro šlechtu, a na vyškvařeném loji pro služebnictvo.

No a u této věty jsem řvala smíchy - stále platí až dodnes.

 

 
Avatar
#10646
Míšo, cos mi to zas udělala)))) krom hladu a chutí na medvěda i na veverku jsem ještě na Mallorce))))))

Quentinová z Montargis
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 09.12.2011 09:06
 

Krása krása krása)))) Achjo...dnes jdeme do krámu, doneseme si nahatý kuře v igelitu, dřív šli do lesa a flákli medvěda šípem nebo veverku šutrem a už se hodovalo))

 Kdysi jsem byla na jedné staré přenádherné usedlosti na Mallorce, patřila rodině  arcivévody Ludwiga Salvatora Habsburk-Lothringena, kde bylo všechno tak, jakoby to majitelé opustili včera, ale vrátili jste se nejmíň o 200let zpět, nikdy na to nezapomenu, krom rozestlané postele v dámské ložnici, kde byla nachystaná noční košile, čepec, ohřívadlo... a na večerní mytí pro dámu, sponky, hřebeny... otevřená šuplata s dobovým prádlem... u pána v jeho pokoji totéž, ale navíc s holicími potřebami, vyleštěnými holínkami  s napínákem ... přichystaný oděv... atd... Vše jakoby měli právě vejít a ukládat se ke spánku ! Nikde žádné provazy a zákaz vstupu, mohlo se zcela zblízka podívat i přivonět)

 Také měli obrovitánskou kuchyň, hezky rozdělenou na zeleninovou, masovou, moučnou část... několikero ohnišť, kotlíky, na velkém stole rozválené těsto... vedle asi řeznického stolu ležela obří dřevěná lodna s hromadou soli a z té soli čučela jelení kýta... na policích byly roztodivné zavařeniny, oleje, vína... snopy bylin...

Nic kouzelnějšího jsem neviděla a neprožila v tomto směru)

 Majitelé měli hospodářství  rozsáhlé , k domu patřil i ve sklepení apatykářský šmajchlkabinet a dokonce výrobna parfémů, všude lahvičky, zkumavčičky,bylinky, malilinkaté parfémky...

 Ale ta velká historická kuchyň... ta teda byla Love it

 

Míšo a proč děláš kočku a ne toho medvěda??!

 

 
Avatar
post Zaslal: 09.12.2011 08:14
 

Králíka ano, klidně, jenom ne veverky.

 
Avatar
post Zaslal: 09.12.2011 08:12
 

Tu černou omáčku dělávala babička někdy k zajíci. Víno bylo Malaga asi za 10,-Kčs.

Jak bych pochytala veverky nevím, ale stejně by mi na nezávadnost masa žádný veterinář neudělal atest.

 
Avatar
post Zaslal: 09.12.2011 07:42
 

Hezké  ránko, zajímavý recepty.Tak  Míša bude  dělat  králíčka..mnam.Už vím,kde budu  v neděli teda na obědSmart evilJá jediný  co bych  asi  snědla,tak jsou ty jablíčka.Pokud  vynechám jelení jazyk a bazalku a  přidám máslo a  skořici,mám  skoro jabka  v županu:-) Takže vlastně  něco  úplně jinýho a jsem   tu mimo  mísuHammerSmart evil

 
Avatar
post Zaslal: 09.12.2011 06:58
 

Tak já ten výlet o šest století zpátky vezmu pohádkově. Na víkend jedeme světa kraj za babi a dědou, takže připravím na černé omáčce to, co nám po cestě cvrnkne...o nárazník:))

Jestli nic, pizzerie na rohu to jistí v neděli večer

 
post Zaslal: 09.12.2011 00:57

Odpověď na příspěvek #10626
Uživatel: rak177

Tak to se těším na článek,určitě bude i foto.No,já veverku...
 

Jistě, to je ten důvod, proč tam nejsou Smoke

 
Avatar
post Zaslal: 09.12.2011 00:31
 

Tak to se těším na článek,určitě bude i foto.No,já veverku nezkusím,u nás už bohužel nejsou,no za rohem je "čína",tak nevím...

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist