Jak se vaří krokodýli?

Nemohla jsem si nevšimnout zprávy, která proběhla médii o novele zákona, která zařazuje krokodýla na seznam jatečních zvířat.

Zmlsaný středoevropský jazyk touží po exotické kuchyni. A že mlsná jsem. Nikdy nezapomenu, jak jsem na oslavu našeho výročí zakoupila klokaní maso. 

8688YTM.jpg

 

S manželem jsme masožravci a žádná romantika nás nepotěší víc než zátiší se steakem a opečenou bagetkou.

 

Jenže skippy steak byl leda tak na koukání.

Suchá podešev, která se dostala do žaludku snad jen díky ostrému příboru a relativně vysoké kvalitě našeho chrupu.

 

Jsem nejen mlsná, ale i vytrvalá.

 

Donesla jsem pštrosa.

Tedy ne celého a už vůbec ne živého, to by si asi nenechal líbit. Po neblahé zkušenosti s australským hopsalem jsem se rozhodla pro úpravu ála guláš. Dobré to bylo, což o to, ale kvalit české jalovice nedosáhl opeřenec ani trochu a tak jsem jako zákusek pro jistotu snědla i účtenku.

 

To, že se manžel nedomákl cenu, byla poslední záchranná brzda, jak si na pštrosovi pochutnat.

 

Zákonodárci se rozhodli po zralé úvaze a mnohaletém lobby jediného chovatele krokodýlů pro jateční účely k odvážnému kroku.

 

8684OWN.png

 

Zařadili je na seznam jatečních zvířat.

 

Upozorňuji, že na tomto seznamu nejsou ani zvířata v našich krajích obvyklejší jako jsou kočky, psi, ale ani, medvědi, veverky, apod.

A to ani přesto, že některá z nich se vyskytovala v staročeských kuchařkách dávno před vynálezem parlamentu.

 

No nic, nezlobím se.

Je to především z důvodu výskytu specifických chorob u těchto druhů a pak také našim vesměs pozitivním až familiérním vztahem především ke kočičkám a psům.

 

U krokodýlů nejde o redukci stavů v zoologických zahradách nebo cirkusech.

Zákon hovoří jasně. Půjde výhradně o kusy z chovů k tomu určených. Zároveň stanoví podmínky porážky a jatečného zpracování. Jde o predátora, ale jeho maso se dá srovnat s bílým drůbežím až rybím, které známe.

 

Však je také geneticky blíž k ptákům a vyhynulým dinosaurům než dnešním ještěrkám.

 

8683Yjc.jpg

 

V Asii je znám jeho účinek na horní cesty dýchací.

Tlumí astma, pomáhá od kašle a má chladivý účinek. Taková letní krokodýlí polívčička....

 

Ale nevím nevím. Český zákazník je konzerva. Dejte mu bizoní steak, pštrosí stehýnko nebo želví polévku a objedná si šnitzl s bramborovým salátem.

 

To není negativum, to je fakt.

Ostatně krokodýlí maso se dá nutričně klidně srovnávat s ostatními běžnějšími masy na našich pultech.

Dokonce i v zemích, kde krokodýla zahlédnete ve volné přírodě tak často jako u nás srnku, poskytují vlády mnohamilionové dotace na popularizaci krokodýlích steaků v místní kuchyni.

 

Je to celosvětová snaha o obrodu tradičního hospodářství a hledání nových zdrojů k uživení přemnoženého lidstva.

 

V době, kdy se klade důraz na lokální suroviny, máme šanci ochutnat od místních farmářů i maso z krokodýla nilského. Zatím se ještě odpovědní nevyjádřili k jeho ceně nebo způsobu prodeje.

 

Kdo si počká, ten se dočká.

Již teď je ale jasné, že porážku zajistí Kostelecké uzeniny. Majitelem zatím jediné farmy, kde právě dorůstají první krokodýli jateční hmotnosti je společnost Agrofert.

 

8682NGE.jpg

 

Pan Babiš chtěl vylepšit naši životní úroveň smělými plány a názory při vstupu do politiky.

To nevyšlo.

Takhle se alespoň zavděčí něžnější polovině voličů, když zlevní krokodýlí kabelky.

 

Pro zvídavé přidávám originál recept na krokodýlí červené kari:

 

8681NWE.jpg500g krokodýlího masa nakrájeného na nudličky,

1/2 šálku červené karí pasty,

dvě rajčata,

cibule,

jeden lilek,

dva sladké brambory.

Vše na kostičky.

 

Na jemno nasekané listy máty, koriandru a bazalky, nejlépe thajské, kokosové mléko, olej na smažení, sůl, šťáva z limety.

 

Maso osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme kokosové mléko, povaříme a přihodíme zbytek surovin.

 

Nevaříme příliš dlouho, maso bychom vysušili. Jakmile je měkké, přidáme zelené koření.

 

Podáváme s divokou rýží.

 

Originál recept hovoří o servírování na banánových listech, ale na ty musíme v České republice ještě na chvíli zapomenout.

 

ToraToraTora



Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 3.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Bramborový salát s pečenými paprikami 
Krém, co vás vyhladí … jako Ležáky. Díky, Tuno! 
Nepečená kokosová roláda 
Pomerančový dezert bez mouky 
Slevové kupóny a kódy na jednom místě 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 16.02.2013 18:22
 

Tenhle titulek mě zvedl ze židle. My se zatím vaříme tak jedině ve vlastním potu. Toho pána jsem zaznamenala poprvé tady na Popelkách a  názor http://www.popelky.cz/prave-ted/s-krokodylici-o-slibech.html jsem si na něj udělala už tenkrát. Krokodýlí maso asi nikdy neochutnám, připadala bych si jako kanibal. OMG

 
post Zaslal: 13.02.2013 17:52

Odpověď na příspěvek #33659
Uživatel: SNÍŽEK

já nevěděla že je popeleční středa a ráno jsem měla chleba s...
 

Buď klidná, není to tak hrozné, například v játrové paštice určitě maso není ROFL

 
Avatar
post Zaslal: 13.02.2013 17:41
 

Já jsem na popeleční středu pamatovala a uvařila čočku. Přemýšlím, že celou postní dobu trochu odlečím, pokud jde o jídlo, snad to aspoň letos vyjde. Laughing

 
Avatar
post Zaslal: 13.02.2013 15:52
 

já nevěděla že je popeleční středa a ráno jsem měla chleba s paštikou,na oběd játrovou omáčku,na noční si vezmu raději chleba se sýrem když už to vím.Mamka nežije aby mi to připomněla OMG

 
Avatar
post Zaslal: 13.02.2013 13:57

Odpověď na příspěvek #33653
Uživatel: ToraToraTora

Máš recht. my to jídlo odlehčíme, to zase jo, ale 40 dní bez...
 

....jsem to kuře zajedla těstovinovým salátem BEZ masa ..tak jsem to vyrovnala  Laughing

 

 

 
Avatar
post Zaslal: 13.02.2013 13:32

Odpověď na příspěvek #33651
Uživatel: Ailbe

...ou jéé - a já pod vlivem krokodýlího článku dnes...
 

Máš recht. my to jídlo odlehčíme, to zase jo, ale 40 dní bez masa bych asi nedala a rodinka už vůbec ne.

Včera děti měly masopust. celá třída šla fakt za Šmouly a nechyběl ani gargamel s Azraelem. jako třída vyhráli první místo a čokoládový dort. Fakt nevím, proč platím obědy:)

Dneska byli ráno na mši pro popelec. Ale chumelí a já mám chuť na maso. Ten feferonkovej salát k obědu mi jenom nabudil chuťové buňky.

 
Avatar
post Zaslal: 13.02.2013 13:08
 

...ou jéé - a já pod vlivem krokodýlího článku dnes dostala po dlouhé době chut na maso a upekla kuře ...a snědla .. a dostala sprduňk od bábiny ( tchýně)  poněvadž je Popeleční středa a půst od masa!!!!

Ona  ty půsty dost dodržuje   a vůbec ji nezajímá, že já na ně nehraji...

LaughingLaughingLaughing

 

 

 
post Zaslal: 13.02.2013 12:24

Odpověď na příspěvek #33640
Uživatel: ToraToraTora

Tak dotace mám zmáknuté v jiném oboru, v zemědělství ne. Ale...
 

...souhlasím. Krokodýka ochutnám, ochutnala jsem už leccos a jsem masožravá, ale co se týče efektivity všeobecné a přínosu pro celkové hospodářství, tomu nerozumím. Are you crazy

 

Rozumím ale zcela panu Babišovi Smoke

 
Avatar
post Zaslal: 13.02.2013 12:05

Odpověď na příspěvek #33629
Uživatel: hyenka

Hele, když jsem to po sobě četla, napadla mně jiná věc- není to náhodou...
 

Tak dotace mám zmáknuté v jiném oboru, v zemědělství ne. Ale kožešnictví je rovnocenné odvětví stejně jako produkce masa. Takže pokud tam rozdíl nějaký je, pak určitě nebude velký. Ale určitě nebude kůže odpadem ale prodejním artiklem se zajímavou cenou. Myslím, že to má pan Babiš dobře spočtené. Cena krokodýlí kůže je tak zajímavá, že ani dotací nebude třeba. Ale to už je také o kožedělném průmyslu a nárocích, které má na zpracování krokodýlí kůže. to už je na rozsáhlou diskuzi, ale platí stále to, že vědí co dělají a prázdná konta jejich cílem nejsou. Jsme v Čechách.

Krokodýlí maso bych ochutnat asi chtěla. ze zvědavosti. Jinak záchranu spatřuji spíš ve skutečně lokálním zemědělství v duchu racionálního hospodaření než exotickými druhy a ještě exotičtějšími nápady, jak dojit evropskou či státní kasu.

 
Avatar
post Zaslal: 13.02.2013 09:19

Odpověď na příspěvek #33623
Uživatel: ToraToraTora

Mě to spíš přijde zajímavý paradox. Byl přijat zákon, pro...
 

Hele, když jsem to po sobě četla, napadla mně jiná věc- není to náhodou tak, že když chovám zvíře na jateční účely, mám výhodnější podmínky než chovám-li ho za účelem získání jeho kůže? Myslím tím dotace, daňové zatížení apod? Protože na krokoušovi moc masa fakt není, zato té kůže je hromada... Myslím, že tady je někdo vyčůranej jak díra do sněhu!

 
Avatar
post Zaslal: 13.02.2013 09:15
 

Přiznávám, že co se týká mas, jsem taky konzerva. Nějak tak sama pro sebe si dělím zvířata na jedlá a nejedlá, z těch teplokrevných pozřu jedině hovězí, vepřové, a drůbeží tak jako celek. Z ryb a mořských potvor si dám cokoliv. Ale třeba zvěřinu nepolknu, ač mám skalního ctitele myslivce, který mně jí vytrvale zásobuje- nevadí, připravit ji umím, a rodině chutná... Ale z toho chudáka krokodýla bych si dala tak jedině pěknou kabelku Laughing

 
Avatar
post Zaslal: 13.02.2013 08:41
 

Mě to spíš přijde zajímavý paradox. Byl přijat zákon, pro jeden jediný podnik v ČR...vlastně i v Evropě. EU, ale i Asie a jiné státy se snaží vzkřísit zemědělství, hospodářství a zajistit potravu pro miliony lidí a miliony dolarů se sypou do kampaní na podporu konzumace mas jako je např. krokodýl a jiné. Není tím řešeno přemnožení druhu, protože krokodýli budou pro účely jateční pěstování , nikoliv kdesi volně loveni (tím myslím situaci v Asii) a krom jiného jde o druh s velmi nízkou jatečnou výtěžností. To znamená, že podíl masa, který získáme v poměru s celkovou hmotností zvířete je poměrně nízký, takže tudy cesta asi také nepovede.

 
Avatar
post Zaslal: 13.02.2013 08:25
 

Přiznám se, že mám vůči veškerému masu různé bloky a krokodýlí maso netoužím ochutnat ani náznakem Laughing.

Zrovna ta fotka s krokodýlí flákotou a zbytkem kůže je vyloženě eklhaft ... i když  věřím, že někomu se při pohledu na ni  mužou i sbíhat sliny .

 
Avatar
post Zaslal: 13.02.2013 00:36
 

Zaznamenala jsem to, ale raději zůstanu u poctivého šnyclu, přiznávám. Smile

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist