Jak na správné stolování

V dnešní uspěchané době lidé zapomínají na zásady správného stolování. Jak prostřít jídelní stůl? Kam patří vidlička a nůž? Jak konzumovat pečivo? Jakou vést konverzaci? To je jen malý výčet základních pravidel stolování. Věděli byste na všechny otázky odpověď? V životě každého z nás nastane okamžik, kdy je třeba připravit sváteční tabuli pro hosty.

Jídelní stůl musí být dokonale upravený

 

Příprava jídelního stolu může být pro mnohé oříšek. Ať už se jedná o skleničky, příbory, talíře i dekorace, vše musí být na svém místě. Hlavní roli hrají vkus a elegance, tedy prvotřídní první dojem.

23883YTQ.jpg

Jídelní stůl se neobejde bez pěkného ubrusu, nejlépe bílé barvy. Na vysoké vázy s květinami a svícny raději zapomeňte, protože hosté na sebe nebudou vidět. V žádném případě nepoužívejte křiklavé odstíny a nekombinujte mnoho barev najednou. Talíře umístěte asi 2 centimetry od okraje stolu, to platí i pro příbory. Ostří nože patří směrem dovnitř. Vidlička na hlavní chod i salát patří vpravo, zde také umístěte ubrousek.

 

Dezertní vidlička má své místo vodorovně nad talířem. Nad špičku nože položte sklenici na vodu a na víno.

 

23884Nzh.jpg

Jídelní židle ke stolu plně nezasouvejte.

 

Chování u stolu

 

To bývá kámen úrazu. Před příchodem hostů zkontrolujte svůj vzhled. Musíte být upravení a čistí. Nemluvě o zápachu potu. Pokud chcete pronést přípitek, nezapomeňte, že se ťuká pouze do sklenice s vínem. Vždy začněte jíst se všemi současně. Určitě seďte rovně, nehrbte se a držte správně příbor. Nesrkejte, nemlaskejte. Nehodí se, abyste se opírali lokty o stůl a mluvili s plnými ústy.

 

Ubrousek v klíně neslouží na utírání pusy. Nikdy nefoukejte do polévky a jídlo hloupě neočichávejte. Nedostatky hostitele vulgárně nekomentujte. Konverzace by měla být odlehčená.

 

Není vhodné mluvit o choulostivých tématech, přeci nesedíte v hospodě u piva.

 

Zpracovala:

Silvie Dluhošová



 


Hodnocení článku

Hodnotilo 10 čtenářů průměrem 1.4 bodů z pěti


Čtěte také:

Černé tagliatelle se špagetovou dýní a špízky z kuřecích srdíček 
Chleba nasadil poupata! 
Lidská hnízda v Miláně – mě se to líbí! 
Nízkokalorické jahodové nanuky 
Zahrada nebo skládka? 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
#207773
svědek jsem já

aronie
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 27.04.2017 00:06

Odpověď na příspěvek #207754
Uživatel:

Po přečtení tohoto článku jsem byla docela zděšená, jak byly...
 

Hanulka má estetické cítění a laskavou ruku a srdce. Nejednou jsem byla pohoštěna i na slavnostním stole u milé kamarádky. Velký zážitek a nejen v žaludku, prostřeno také jako ve více hvězdičkovém restaurantu. Díky Hanulce i Pánu Bohu. 22546ZGZ.jpg

 
Avatar
#207772
etiketa.ep18.prostirani.stolu.cz

aronie
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 26.04.2017 23:55
 

tak se snažte a stáhněte

 

 
Avatar
post Zaslal: 26.04.2017 16:02
 

Mě by tedy zajímalo, jak vypadá paní Dluhošová Tongue out ? Nic ve zlém, jen, že tu je vždy foto autora  pod článkem :-). Něoo jako paní Columbová Smile

 
Avatar
post Zaslal: 26.04.2017 15:55
 

Jinak u talířů se vzorem se musí talíře otočit tak, aby byl vzor na pravé straně 

Skleničky patří do horní pravé části od talíře. Ty se staví zešikma, nebo do trojúhelníkového tvaru, na každý nápoj dáváme jednu sklenici, nemělo bych jich však být více než čtyři.

 Salátová miska pak patří doleva nad příbor. Ubrousek opravdu patří doleva vedle vidliček :-).

Obecné pravidlo č. 1: příbory uložené nejdále od talíře potřebujeme jako první Tongue out

23893ODk.png

 
Avatar
post Zaslal: 26.04.2017 12:18
 

No,paní Dluhošová,nejdřív si zjistěte,jak se správně prostírá a pak pište článek.

 
#207755

post Zaslal: 26.04.2017 09:36
 

..vlevo od vidličky..oprava

 
#207754

post Zaslal: 26.04.2017 09:34
 

Po přečtení tohoto článku jsem byla docela zděšená, jak byly založené příbory.Undecided 

Myslím si, že tak, jak nám zde paní Dluhošová popsala, jak se stoluje a prostírá stůl, že to tak není.

Důležité u stolování je nejenom krásný, čistý ubrus, ale i správně založené příbory.

Napíši, jak jsem zvyklá a jak se stoluje ve společnosti.

Důležité je, kde jíme. 

Teď popíši jak by se mělo stolovat doma.

Tam, kde není jídelna a jíme v obývacím pokoji, tam se má k jídelnímu stolu přistavit menší servírovací stolek, na kterém jsou pokrmy v nádobách, aby nemusela žena často odbíhat od stolu.

Prostírá se tak, aby mělké i hluboké talíře byly asi 3 cm od okraje stolu.

 

 

Vpravo od okraje stolu se dávají sklenice.

Misku na kompot s podtalířkem, nebo talířek na salát klademe vlevo.

 

A teď to důležité.

K levé straně talíře položíme vidličky hroty nahoru, vpravo nůž s ostřím k talíři a vedle lžíci špičkou nahoru.

Vlevo od vodličky položíme ubrousek.

Pokud podáváme moučník, klademe dezertní vidličku a lžičku nad talíře, stejně tak i nožík na ovoce.

Klademe je v tom pořadí, jak je do ruky uchopíme. Nůž střenkou k ruce pravé, vidličku s držadlem k ruce levé, lžičku s držadlem k ruce pravé.

 

Pokud se podává polévka v šálcích, nebo miskách s podtalířky, klade se plochý talíř před stolující až po odnesení šálku.

V šálcích se polévka přináší na podnose, do hlubokých talířů se nalévá u stolu.

Nebudu zde rozepisovat jak jíme předkrm. Dále jaké příbory používáme na ryby  atd.

Myslím si, že člověk jí především očima a tak by měl být stůl vždy čistě prostřen a měli bychom stolovat tak, jak se správně stolovat má.

 

Sobotní příloha

Poslední vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist