Džemování

Jakmile začnou zrát jahody, mám konečně ten správný pocit, že je léto tady a aprílové náladové počasí daleko za námi. Zatímco u jiných v tento čas startuje senná rýma, nebo přinejmenším nějaká pylová alergie, ve mně se probouzí zavařovací úchyl. Nacpu do sklenic cokoliv. Pravidelně začínám právě jahodami a končím až dlouho po příchodu podzimu s houbami a aronií. 

Má úchylka je naprosto v souladu s okolím.

 

Dcera zvládne stláskat palačinky z litru mléka v kteroukoliv denní dobu. Samozřejmě s tak tlustou vrstvou džemu, že by takové množství vystačilo průměrné rodinně na celý víkend. 

 

17720NWV.jpg

 

Syn zase cokoliv zapije houbičkami v láku.

 

Kyselé kloboučky v slizkém láku pije nejraději rovnou ze sklenice. Zatímco nejmladší synek je fascinován kuličkami muchovníku v kompotu, manžel se nejraději opájí pohledem na nacpanou špajzku.

 

Bývaly doby, kdy jí ukazoval návštěvám.

 

Měli jsme ale důvěrný a dlouhý rozhovor a už to nedělá. Občas ho ale zaslechnu, jak šťastně heká, když uklidím na police novou várku džemů. Dělá, že jde na záchod, slyším, jak vrznou dveře od špajzu, pak si lehne do postele, a usmívá se. Celou sezonu.

 

No, ale co si budeme povídat, kochat se chodím také.

 

Jenže ze mě nevzdychá předzvěst katastrofy, jakože, už se sem další sklenice se zavařeninou nevejdou, tak klidně může přijít Rus nebo padnout meteorit. Já spíš vzpomínám na to, jak jsem děti donutila ke sběru borůvek prostředky hodnými zavržení nejméně ženevskou konvencí.

 

Při pohledu na ostružinový džem, se ozvou stará zranění z pádu do jednoho obzvláště hustého trniska. A hříbky v octu doslova opláču. Na Nově den co den v hlavním zpravodajství hýkali nad obzvláště olbřímí úrodou praváků.

 

Já chodila měsíc a půl do lesa s nadějí, abych odešla z lesa s prázdnou.

 

Málem jsem o rozum přišla, než ho houby dostaly a konečně vyrazily i u nás. Dočkala jsem se a to odpoledne jsme je pěchovala do sklenic s obzvláště vítězným a sadistickým úsměvem.

 

Ale nejsou to jen zmařené sny, porušení ústavy o právech dítěte a bolavé jizvy. Je to i sluníčko zavřené do sklenic, vzpomínka na prázdniny a místa, která mám ráda. Protože já to mám ráda všude, kde roste něco, co se dá sníst.

 

A protože nerozumím vínu, ani umění, mám archiv džemů.

 

K tomu prvnímu džemu vůbec mne donutila jedna milá paní, která mne obdarovala asi deseti kilogramy broskví. Jelikož jsme v té době s mužem požívali všech výhod manželského bezdětného života, odhadla jsem, že takové množství ovoce prostě bez zkažení žaludku nebo ovoce v nějakém slušném čase dát nemůžeme.

 

A tak jsem stvořila první džem.

 

Důvěra v mé schopnosti a v úspěch něčeho tak divně jednoduchého byla hmatatelná. Každý den jsem chodila koukat, kdy experiment konečně exploduje, zplesniví, nebo odkráčí kamsi za světlem po svých. Nic takového se nestalo a já si nostalgicky schovala jednu skleničku na památku. Protože jednou nikdo neuvěří, že já někdy něco takového podnikla.

 

Někdo má žraločí zub z dovolené na krku a já džem ve špajzu. Adrenalinový zážitek naprosto totožný.

 

Do příštího roku mi trochu narostla ramena.

 

17722OWJ.jpg

 

A tak jsem riskla první jahodový, pak rybízový…… a začala úchylačit naplno. Zkrátka podle toho, co se urodilo. Někdy, i když se neurodilo.

 

Jednou vytáhla babička v létě děti na pár dní na hory.

 

Když se vraceli, už dopředu do telefonu rozjařeně hulákali, že vezou brusinky a jak je musím naložit, protože na Silvestra udělám svíčkovou a pomějem se.

 

Vytáhla jsem hrnec, skleničky, vyvařila víčka.

 

Jenomže nadšení dětí mělo vyvážit úsilí, které brusinkám věnovaly, nikoliv množství. Dovezli půl plastového kelímku od kávy, kterou si babička dala na jakési horské boudě, kdy měla dětí zrovna tak plné zuby jako nekonečných kopců.

 

I uklidila jsem hrnec, vytáhla rendlík.

 

Uklidila jsem rendlík, vytáhla jsem rendlíček a opláchla sklenici od kaviáru, která akorát tak odpovídala předpokládanému množství.

 

Problém je, že tu skleničku mám dodnes.

 

Bojím se, že u stolu pro pět lidí bych musela brusinky pečlivě odpočítat každému na talíř.

 

Každý rok nebyl zrovna tak bolestivě hubený.

 

Některý voněl meruňkami, jiný po malinách, a když přišly kroupy, bylo od každého kousek. Taková rebarbora s černým rybízem, jahodami a hrstkou malin se stala hitem na dlouhou dobu. Z každého roku jsem vytáhla skleničku toho nej nej nej a dala ji stranou tak, abych ji nenašla ani já.

 

A tak mám skleničku meruňkového džemu z roku, kdy se mi narodila dcera. Třeba se jednou vdá a použiji ho na svatební koláčky. Mám i jahodový, když se narodil synek. Je to zatím spíš mámin mazel, ale i Honza jednou vypadl z pece do světa a potřeboval buchty. Tyhle nebudou povidlové, ale určitě mu princeznu a půl království přinesou.

 

Letos jsem už začala.

 

Jahody i se sluníčkem, které posbíraly, jsou ve skleničkách, pevně uzavřené a čekají na svou příležitost. Je to teprve začátek. Letos asi v archivu skončí sklenička třešňového. Až zaplatíme hypotéku, třeba si jednou nad palačinkou s památečním džemem vzpomenu, jak jsme koupili dům s tou krásnou třešní.

 

17721NWM.jpg

 

Nejsou to jen marmelády. Jsou to vzpomínky v cukru. Sladké i po letech. 

 

ToraToraTora


9373OTY.jpg


 


Hodnocení článku

Hodnotilo 16 čtenářů průměrem 4.81 bodů z pěti


Čtěte také:

Kdo umí, ten umí, Evo 
Ořechy na všechny způsoby 
Proč si kupovat sušičku? 
TIP: Na stěhování bez stresu si připravte pevné krabice 
Vánoční likér od TTT 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 17.06.2015 07:57
 

Kdysi jsem dělávala skleničky červeného rybízu na "brusinky". To se prosypával rybíz ve skleničkách jen cukrem a pak 20 minut na 80 stupňů v troubě. Nemám zavařovací hrnek tak do pekáče trochu vody a vyrovnat do něho skleničky.

 
post Zaslal: 16.06.2015 23:09
 

s ovocem taková kouzla jako vy neumím, ale až nebudete vědět co s rajčaty, tak dejte vědět a já vám napíšu recept na domácí kečup.

 
Avatar
post Zaslal: 15.06.2015 17:52

Odpověď na příspěvek #141805
Uživatel: Andy

  Holky, jak já vám závidím....
 

Smile x

 
Avatar
post Zaslal: 15.06.2015 17:08

Odpověď na příspěvek #141803
Uživatel: Birliban

Taky tak :). Ted zrovna, kazdy den misku merunek, tresni, krabicku boruvek a vecer se dorazim...
 

Ok  Holky, jak já vám závidím....

 
Avatar
post Zaslal: 15.06.2015 15:45

Odpověď na příspěvek #141801
Uživatel: ToraToraTora

My jíme čerstvé, dokud nám to neleze ušima. Třeba jahody považuji...
 

Taky tak :). Ted zrovna, kazdy den misku merunek, tresni, krabicku boruvek a vecer se dorazim hroznovym vinem. Divim se, ze jeste nikde nemam stopku nebo pecku, aspon myslim :).

Vidis, ani jsem netusila, ze to jsou klikvy. Na sacku bylo doporuceni, snez me cerstve. Moc mi teda cestve nejely.

 
Avatar
post Zaslal: 15.06.2015 14:57

Odpověď na příspěvek #141800
Uživatel: Birliban

Zkus a dej pak vedet, jak vam chutnalo. Ja ji delala z tech velkych brusinek, maji sviravou,...
 

Ty velké jsou klikvy. Mám je na zahrádce. Jsou ještě mladé, ale už z nich loni hrst byla. Občas se to dá koupit v obchodě.

 
Avatar
post Zaslal: 15.06.2015 14:56

Odpověď na příspěvek #141793
Uživatel: Andy

...zavařovací úchyl...tak to nás bude asi víc.Jenže já...
 

My jíme čerstvé, dokud nám to neleze ušima. Třeba jahody považuji za barbarské posypat cukrem nebo zalít šlehačkou. Po dlouhé zimě je to takřka první ovoce a užívám si ho na kila. Mám to štěstí, že mám zahrádku, takže přebytky s chutí nacpem do sklenic, ale nad čerstvé nic není, to každopádně. Právě mi pomalu dozrávají třešně. Chodím ujídat každý den. Na džem půjdou, až se jich přejíme tak, že je nikdo nebude chtít ani vidět.

 
Avatar
post Zaslal: 15.06.2015 14:53

Odpověď na příspěvek #141788
Uživatel: Birliban

2 hrnky ( 250 ml ) brusinek ( nejl. cerstve nebo rozmrazene ) 1 h hnedy cukr ( dala jsem...
 

Zkus a dej pak vedet, jak vam chutnalo.

Ja ji delala z tech velkych brusinek, maji sviravou, lehce nahorklou chut.

Pekne povidani o dzemovani atd je na conovehonakopci. Je tam i recept na domaci pektin.

 
post Zaslal: 15.06.2015 14:10
 

Přiznám se, taky bych nejradši zavářela snad i víčka od piva, zaváří a džemuje se všecko a pak se na ty sklenice chodím zálibně dívat Laughing 

 
Avatar
post Zaslal: 15.06.2015 13:35
 

...zavařovací úchyl...tak to nás bude asi víc.Jenže já nemám zahrádku, takže džemy z jahod,višní atp považuji tak trochu za barbarstvíSmile. Takovéto ovoce se snažím sežrat co nejvíc v čerstvém stavu a pokud možno bez cukru.Když je jahod více,tak je zmrazím rozmačkané s cukrem. Na džemy a marmelády(jako správný panelákový typ)využívám výhradně bezinky,šípky ap. Letos jsem neměla možnost nasbírat suroviny na med(pampelišky, jehličí). Ale už se mi suší bezinkový květ na čaj(výborný na revma) a až uzrají plody bezu, bude výtečná marmeláda.Smile Dík za pěkný článek.

 
Avatar
post Zaslal: 15.06.2015 13:03

Odpověď na příspěvek #141788
Uživatel: Birliban

2 hrnky ( 250 ml ) brusinek ( nejl. cerstve nebo rozmrazene ) 1 h hnedy cukr ( dala jsem...
 

To vypadá moc dobře i podle receptu. Píšu a si a oskouším hned, jak budou brusinky.

 
Avatar
#141788
Vanocni brusinkovy dzem

Birliban
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 15.06.2015 11:19

Odpověď na příspěvek #141778
Uživatel: ToraToraTora

Hoď sem nějaký recept. To vypadá  dost zajímavě. Třeba se...
 

2 hrnky ( 250 ml ) brusinek ( nejl. cerstve nebo rozmrazene )

1 h hnedy cukr ( dala jsem muscovado )

0, 5 h cerstvy pomer. dzus

lzicka nastrouhaneho cerstveho zazvoru

2 hrebicky, kousek skorice

4 kulicky cerneho pepre

V originale si recept rikal i o nove koreni ( 3), chilli vlocky a cognac.

Koreni vlozit do pytliku a s ostatnimi vecmi dat varit do rendliku. Privest k varu a varit pomalu do zhoustnuti, asi 20 min. Brusinky zacnou pukat :). Dala jsem neco do vyvarenych malych sklenicek a obratila dnem vzhuru. Co zbylo, jsem nalila ( nakydala ) do tvoritka na led a dala zmrazit. Jednu sklenicku mame v lednicce, chutna porad vyborne :). Kyselkava, trosku korenena chut. S korenim si lze vice vyhrat.

Treba se nekomu recept bude hodit a vyzkousi jej. :)

Recept na dzem z ruzovych listku nemam, ten jsem koupila v Egypte. Nasla jsem ale moc pekny na teto strance http://www.feastingathome.com/rose-petal-jam/ a vypada jednoduse. Potrebuji se  jen dva hrnky ruzovych platku. :)

Cernorybizovy rosol byl zastudena. Delaly jsme jej s mamkou. Nemam ani mamku, natoz recept :(.

Pamatuji se ale, ze se cukr trel s rybizem do rozpusteni a pak se dal do lednice.

Taky bych uvitala nejaky zajimavy, oblibeny recept od tebe a/nebo od ostatnich Popelek :)).

 

 

 
post Zaslal: 15.06.2015 11:12
 

Taky marmeláduju a s radostí.

 
Avatar
post Zaslal: 15.06.2015 10:09

Odpověď na příspěvek #141774
Uživatel: Birliban

Jak ucinit muze stastnym -  mel znit nazev clanku :). Radim se k tve particce uchylaku,...
 

Hoď sem nějaký recept. To vypadá  dost zajímavě. Třeba se ještě letos rozjedu:))

 
Avatar
post Zaslal: 15.06.2015 09:41
 

Jak ucinit muze stastnym -  mel znit nazev clanku :).

Radim se k tve particce uchylaku, taky dzemy apod. vyhledavam. Rosol z cerneho rybizu nebo lesnich jahod, uplne uzasny dzem z visni a malin ( samozrejme bez pecicek ) nebo z ruzovych listku ... Aaaachh. Co treba dzemy slazene jen koncentrovanou ovocnou stavou ?Rock

Naposled jsem vyrabela, o Vanocich, brusinkovou omacku - dzem. Recept si rikal o cerstve brusinky, cerstvou pomerancovou stavu a nejake koreni, cukr. Pikantni, sladkost akorat a vanocni koreni. Krasa :).

Ovoce je zde dostatek, zrovna ted hromada merunek a tresni. Zavarovat ale nebudu, bylo by to bez nostalgickeho zazitku z vlastniho sberu.

Krasny clanek, diky.Love it

 
post Zaslal: 15.06.2015 00:08
 

Tedy Kristinko já se klaním. Ty dokážeš napsat dojemný a malebný článek i o marmeládě.Awesome

 

Super! Díky! Ok

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist