Dýňová pomazánka s pečeným česnekem

SVÁTEČNÍ PŘÍLOHA

Raný podzim je časem sklizně lahodných voňavých dýní. Je škoda využít jich jen jako dekorací, když dokáží poskytnout tak báječné kulinářské zážitky! Pečený česnek pak díky své příjemné chuti zbavené ostrosti dýni báječně doplní a dá vzniknout delikátní pomazánce. Doveďte pokrm k dokonalosti - ozdobte namazaný chléb opečenými cherry rajčátky a odměňte se skvělou večeří.

Pečený česnek je fantastická pochoutka. Necháte-li tohoto příbuzného cibule dostatečně dlouho v troubě, odmění se vám lahodně jemnou chutí zbavenou veškeré ostrosti. Skvěle se hodí nejen do této pomazánky, ale i do omáček, pod maso, do bramborové kaše a podobně.


Doba výroby:

  • Pečení – 1 hodina
  • Dušení – 40 minut
  • Příprava – 20 minut

 

Cena: cca 100,-Kč

Suroviny:

  • 500g očištěné dýně
  • 3 palice česneku (viz tipy a triky)
  • 200g lučiny

+ chléb

+ cherry rajčátka

+ olivový olej


Dynova pomazanka - suroviny

Příprava:
Rozehřejte si troubu na 180°C, a pak si připravte česnek. Celým palicím odřízněte vrchní část tak, aby se odkryly všechny stroužky. Přesuňte je na alobal, pokropte olivovým olejem (na každou palici asi 1 čajovou lžičku) a dejte do trouby asi na hodinu péct.

 

Dynova pomazanka - peceny cesnek

Mezitím si nachystejte dýni. Oloupejte ji, zbavte semínek, nakrájejte na kostky a dejte do hrnce nebo pánve se silným dnem. Pak podlijte troškou vody a duste pod pokličkou na mírném plameni do měkka (trvá to asi 40 minut).

 

Dynova pomazanka - dyne

 

Změklou dýni dejte do síta odkapat a až zchladne, rozšťouchejte ji na hladkou kaši.

 

Dynova pomazanka - stouchani

 

Jakmile upečený česnek trošku zchladne (aby vás nepálil do rukou), vymačkejte změklé stroužky ze slupek a přimíchejte je k dýni. Poté pomazánku zjemněte lučinou a dejte vychladit.

 

Dynova pomazanka - vytlacovani

 

Plátky chleba potřete pár kapkami olivového oleje a opečte v troubě, v toustovači nebo na pánvi do křupava.

Už stačí připravit jen ozdobu. Na rozpálenou pánev dejte trošku olivového oleje (asi 2 polévkové lžíce) a zvolna na něm opečte rajčátka (viz tipy a triky) až změknou a začnou intenzivně vonět.

 

Dynova pomazanka - rajcata

 

K dýňové pomazánce se skvěle hodí Neuburské bílé víno.

 

Dynova pomazanka - titulni


Tipy a triky:
 

 

  • Česnek zkuste použít určitě český. Jeho čínská alternativa nemá ani dostatečnou sílu a chuť a navíc vám při pečení nehezky zešedne.

 

  • Opečená cherry rajčátka vypadají moc pěkně, pokud je necháte na větvičce.

 

  • Rozšťouchanou dýňovou kaši ochucenou česnekem může použít také jako přílohu k masu, základ omáčky k těstovinám nebo i k dalším pokrmům.

 

  • Dýni můžete použít muškátovou, stejně jako já, ale pak počítejte s mírně nasládlou chutí pomazánky. Chcete-li se jí vyhnout, sáhněte po klasické hokkaidó.

 

 

Katka


Katka Cihova


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Co byste měla vědět před ještě před koupí bytu či rodinného domu? 
Karamelové pralinky 
Karamelové slepičky 
Pořád tu někde ležel a najednou byl pryč. Televizní ovladač. 
TOP krmě od Birliban: Vege kaviár aneb chia pudink 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 28.10.2011 17:10

Odpověď na příspěvek #8083
Uživatel: Michaela Kudláčková

Káťo hotovo! Vyrobeno, snědeno - osazenstvo stále žije! 
 

počkej, některý houby taky účinkou až po 72 hodinách. Ozvi se později ROFL pro jistotu!

 
 

Je velký rozdíl mezi olejem v lahvi a tímhle v plechovkách? Už jsem na to taky koukala. Ono je tady těžké koupit kvalitní oliv. olej a tak jsem uvažovala, jestli u toho plechovkového není náhodou větší pravděpodobnost, že koupíš ten dobrý....

 
Avatar
post Zaslal: 28.10.2011 15:42
 

Vypadá to fakt dobře.V létě jsem byla u známých a mimo masa grilovali i palice česneku(přesně jak jsou na obrázku)bylo to moc dobré.

 
 

Káťo hotovo! Vyrobeno, snědeno - osazenstvo stále žije! I got it

 
 

to vypadá úžasně!!!

Zajímala by mě ta chuť pečeného česneku v pomazánce....

 

Sobotní příloha

Poslední vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist