Divadelní koláčky

Byla jednou jedna skupina historického šermu jménem Rebel, a ta potřebovala pro své vystoupení upéct koláčky. Oslovila tedy mladou děvečku, aby je připravila. Dívka měla obrovské štěstí - potkala kouzelnou tetičku, která jí za buchtu věnovala prastarý recept z rodinné kuchařky. Děvečka díky němu upekla dvě ošatky lahodných koláčků, které se na jazyku jen rozplývaly. A tak se Rebelu divadelní představení plné zpěvu, tance, šarvátek a soubojů moc povedlo a sklidilo zasloužený potlesk.

2645Zjc.jpg
Počet porcí: 20 velkých a 28 malých koláčků

 

Doba výroby:

Příprava – 30 minut
Kynutí – 2x 1 hodina
Pečení ¬– 3x cca 20 minut
Cena za porci: cca 11 Kč

Suroviny


Těsto:

•    ½ kostky kvasnic (asi 20g)
•    250ml vlažného mléka
•    3 žloutky ze středně velkých vajec (velikost M, nejlépe domácí)
•    135g másla
•    ½ kg polohrubé mouky
•    4 lžíce třtinového cukru
•    2 lžičky mleté vanilky (viz tipy a triky)
•    nastrouhaná kůra z 1 biocitrónu
•    100g opražených mletých mandlí (viz tipy a triky)

+ větší špetka soli (asi ½ čajové lžičky)
+ lžička cukru do kvásku
+ vejce na potření

Maková náplň:
•    400g mletého máku
•    1 balení rumových perníčků (cca 180g) namočených přes noc do mléka
•    ½ lžičky mletého hřebíčku
•    ½ lžičky mletého zázvoru
•    3 lžíce citrónové šťávy
•    1 lžíce třtinového cukru
+ mléko dle potřeby (viz tipy a triky)
+ rum dle chuti (cca 4 lžíce)

Tvarohová náplň:
•    250g tučného tvarohu v alobalu (ne ve vaničce – má moc vody)
•    2 žloutky
•    1 lžíce dětské krupičky
•    nastrouhaná kůra z 1 biocitrónu
•    1 lžička mleté vanilky
•    2 lžíce třtinového cukru
•    3 lžíce rumu (viz tipy a triky)

Zdobení:
•    loupané mandle
•    zlaté sultánky naložené přes noc v rumu
•    jumbo rozinky naložené přes noc v rumu (mohou být i normální malé rozinky)

suroviny
Postup
 

Nejprve si připravte kvásek – ke kvasnicím přidejte 1 lžičku cukru a míchejte tak dlouho, až vznikne hnědá tekutina.


kvasnice brecka
Do ní přilijte asi polovinu vlažného (ne horkého) mléka a dejte na teplé místo vzejít (viz tipy a triky). To trvá asi ½ hodiny.

kvasek
Mezitím si do větší mísy prosejte mouku a přidejte mandle, citrónovou kůru, cukr, vanilku a  špetku soli. V mikrovlnce nebo na plotně si rozpusťte máslo a až trošku zchladne, odměřte z něj 100g a vyšlehejte se žloutky.
Až kvásek zvětší svůj objem alespoň na dvojnásobek, přidejte jej společně s vaječnou směsí a zbytkem mléka do suchých surovin a promíchejte. Pak přidejte ještě 2 lžíce rozpuštěného másla a pořádně propracujte těsto (viz tipy a triky).

testo nevykynute
Posypte ho troškou mouky, přikryjte mísu utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (trvá to asi hodinu, viz tipy a triky).

testo vykynute
Než těsto vykyne, můžete si připravit náplň. Nejprve makovou – změklé perníčky rozmixujte ponorným mixérem na hladkou kaši, přisypte mák, cukr, koření i citrónovou šťávu a pořádně zamíchejte. Dochuťte rumem tak, jak máte rádi (já dávám 3 lžíce) a přilijte mléko (množství závisí podle toho, kolik ho máte v perníčcích). Vytvořte si náplň takové konzistence, aby netekla, ale dala se vytláčet cukrářským sáčkem.

makova
Teď je čas na tvarohovou směs – rozšlehejte (ručně, nebo šlehačem) žloutky s cukrem a rumem. Zvlášť pak vyšlehejte tvaroh s citrónovou kůrou, vanilkou i krupičkou a přimíchejte obě části k sobě. Pokud vám nevyhovuje tmavší zabarvení náplně od mleté vanilky, použijte vanilinový cukr nebo aroma, ale chuťově to nebude ono.

tvarohova
Připravené těsto si vyklopte na vál, trochu rukama propracujte a rozválejte na tři válečky. Z nich ukrajujte stejně velké kousky (na větší koláčky cca 40g, na malé 10g) a „ušoulejte“ kuličky, které trochu splácněte.

 
plech pred vykynutim

Dejte na plech vyložený pečicím papírem (dodržujte rozestupy, těsto ještě nabude).
Plech přikryjte čistou utěrkou a pevně oviňte potravinovou fólií nebo vložte do velké igelitové tašky tak, aby se zabránilo přístupu vzduchu (díky tomu těsto tolik nepopraská). Opět dejte na teplé místo kynout asi na hodinu.

plech po vykynutí
Rozehřejte si troubu na 220°C.
Do vykynutých kousků těsta udělejte pomocí kulaté skleničky důlky, prsty ještě dotvořte tvar koláčků a potřete rozšlehaným vejcem.

protlaceni
Pomocí cukrářského sáčku naplňte makovou i/nebo tvarohovou náplní, dozdobte mandlemi a rozinkami a pod utěrkou nechte ještě chvíli kynou, než si připravíte všechny plechy. Teprve poté dejte péct asi na 20 minut (než budou okraje pěkně zlatavé).

kolace pred vykynutim

Tipy a triky


•    Mletou vanilku seženete pod názvem bourbon vanilka v prodejnách zdravé výživy. Na rozdíl od vanilinového cukru vám trošku obarví těsto, ale zato má neopakovatelnou vůni, kterou žádné chemické náhražky nevysyntetizují.
•    Opražené mleté mandle je dobré si připravit předem. Zkoušela jsem je stihnout zatímco kynul kvásek, ale nedá se to – než jsem je oloupala, opražila a namlela, kvásek mi spadl a musela jsem začít nanovo.
•    Množství mléka v makové náplni záleží na mnoha faktorech, proto, výjimečně, neuvádím konkrétní hodnoty. Závisí na tom jak jemně je umletý mák, kolik mléka použijete na měknutí perníčků, jak úzkou koncovku zdobičky zvolíte i kolik dáte rumu.
•    Pokud pečete pro děti nebo zapřísáhlé abstinenty, nahraďte rum mlékem s pár kapkami mandlové esence.
•    Kvásek i těsto dobře kynou na teplém místě - nejlepší je židle přistavená k radiátoru. Určitě nedávejte mísu rovnou na horká kamna, nebo do předehřáté trouby! Stejně tak se však vyvarujte i příliš chladným prostorám jako je spížka nebo chodba - tam by těsto sice vzešlo, ale trvalo by to strašně dlouho.
•    Propracovávání kynutého těsta je kapitola sama pro sebe. Existuje na to speciální vařečka s dírou uprostřed, stejně jako hnětací mašinky. Každá babička vám pak dopodrobna popíše její trik na umíchání toho nejlepšího a nejhladšího těsta. Cílem hnětení je vehnat do těsta co nejvíce vzduchu, takže se musí hodně „načechrávat“ a překládat, ale prakticky když ho budete 10 minut normálně míchat, nakyne také.
•    Jestli je těsto správně vykynuté zjistíte jednoduchým trikem - když do něj zapíchnete prst, těsto se nevrátí zpátky, ale zůstane v něm důlek.

 

 

A takhle to slušelo koláčkům na vystoupení...

 

Rebel, Dian, Kocnarova

Milan Dian a Helena Kočnarová v představení Adventní koláčky 

 

 

Katka


Kata Cihova


Hodnocení článku

Hodnotilo 10 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Dýňová pomazánka s pečeným česnekem 
Jak se vaří krokodýli? 
Jaro, jaro, tys mi dalo 
O šípkových růžích 
Vaříme s Edou – Židáky 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
post Zaslal: 05.01.2012 08:43

Odpověď na příspěvek #10029
Uživatel: Quentinová z Montargis

Krásné fotky a hned mám zas chutě na chutě))    Přidám...
 

To je cenná zkušenost, poprášit kvásek moukou, neznám to a určitě vyzkouším. Takové poznatky jsou velice inspirativní.

 
#12210
Divadelní koláčky

Jirina Novakova
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 05.01.2012 08:39
 

Katko, ty koláčky jsou nádherné, luxusní, Tak bohatě zdobené koláčky jsem ještě neviděla. Budu se inspirovat i pokud jde o náplně do teď mě to motivuje, zřejmě se tvaroh trochu nadlehčí a taky se tím nastaví, co do množství. Je pravda, že krabičkový tvaroh je moc řídký, ani do buchet nejde.

 
Avatar
post Zaslal: 02.12.2011 22:29
 

Ahoj Káťo,ty koláčky chutnaly náramně! Jen Erik dodatečně litoval,že jich neukořistil víceCry My s Davídkem jsme si nemohli ale stěžovat,makové pozůstatky jsem z jeho pradélka lovila ještě dlouho a dlouho po Rebelovském vystoupení Wink

 
Avatar
#10029
Kačeno, zase provokace se žvancem??))))))

Quentinová z Montargis
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 02.12.2011 00:22
 

Krásné fotky a hned mám zas chutě na chutě))

 

 Přidám taky z vlastních zkušeností s kynutím kynutého těsta... ) Třeba je taky znáte a třeba ne) možná se někomu budou hodit)

 

 Kvásek mi nikdy nechcípne, když ho trošku popráším hladkou moukou.

 Mandle se perfektně vyloupnou, když je spaříte vroucé vodou v misce nebo hrnku, pak skoro samy vyskočí z kůže.

 Biocitron  a jiné biopotraviny nejsou moji kamarádi, nevěřím tomu, že jsou lepší nebo chemicky neošetřené , sry...

 

 No a snad to tady smím, ale mnoho druhů skvělého a neuvěřitelného koření,včetně pravé nejvanilkovatější vanilky, taky třeba puškvorce a milion druhů papriky, pepřů a jiných koření, včetně namíchaného pro kuchařky začátečnice, všechno ovšem za normální ceny !!! - vše čerstvé a barevné a voňavé až srdce bolí a ruka se těší na vařečku ... vám dojde poštou domů z nejlepšího kořenářského kamenného i zásilkového "krámku"... na webu si najděte Koření od Antonína, z Plzně.

 Mají skutečně dovoz koření z celého světa a až uvidíte barvu a ucítíte vůni pravé čerstvé majoránky, nádherně zelené, tu šedivou doma zahodíte... až ucítíte papriku uzenou...budete mít chuť strčit do sklenky prst a oblíznout se)

 Vřele doporučuji nejen vám do popelčích kuchyněk, ale třeba i jako dárek někomu od Jéžicha)Ok

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist