Cukroví na poslední chvíli: kloboučky

Jednoduchých a rychlých druhů cukroví není nikdy dost. A věřte, že to rozhodně nemusí být jen čokoládové hrudky a rumové koule. Stačí zakoupit čtyři základní suroviny a roztomilé kloboučky vykouzlí i úplný kuchařský začátečník. Pokud si však chcete s cukrovím trochu pohrát, můžete si všechny komponenty vyrobit vlastnoručně. Je to jen na vás.

úvodní kloboučky

 

Varianta I. Snadná


Doba výroby:
Příprava – 15minut
Tuhnutí – 10 minut

Cena: cca 80Kč

Suroviny

  • 1 bonboniéra
  • 1 balení cukrových ozdob
  • 1ks dortové oplatky (viz tipy a triky)

+ ½ balení čokopolevy


Suroviny I.


Postup:
Nejprve si připravte krempu kloboučku tak, že vykrajovátkem na cukroví vyříznete z oplatky kolečka (doporučuji nepoužívat vykrajovátka se zubatými okraji, protože pak se oplatka štěpí).


vykrajování


Mezitím si připravte čokoládovou polevu podle návodu na obalu, nebo dejte rozpustit čokoládu na vaření do mísy, kterou postavíte nad hrnec s mírně vroucí vodou.
Jakmile poleva trochu zchladne, namáčejte v ní po jednom kolečka a odkládejte na prkénko potažené potravinovou fólií (aby se nepřilepila).


polévání


Pak už jen umístěte zakoupené pralinky doprostřed každého kolečka a dejte ztuhnout do lednice (nebo do mrazáku, pokud hodně spěcháte).


 sázení kloboučků


Štětcem nebo špejlí naneste na pralinku trochu rozpuštěné čokolády a přilepte cukrovou ozdobu.


 hotovo I.

 

 

Tipy a triky:
  • Na krempu můžete zvolit i malé kulaté sušenky, ovšem nikoli piškoty (jsou vyklenuté a pralinka by na nich nedržela.
  • Pralinky kupte půlkulaté, z oválných nebo hranatých by klobouček nevypadal pěkně.
  • Cukrové kytičky zakoupíte v cukrárnách, nebo ve větších supermarketech.

 


Varianta II. Domácí


Doba výroby:
Příprava – i s pečením a tvorbou pralinek cca 1 a ½ hodiny
Tuhnutí – 10 minut

Cena: cca 120 Kč,-

Suroviny:

  • domácí pralinky (viz tipy a triky)
  • placičky ze zbytku ořechového/mandlového/lineckého těsta
  • kytičky z marcipánu (viz tipy a triky)

+ čokoláda na polevu


3030NDM.jpg


Postup:
Až na vykrajování koleček z oplatek je vše stejné jako u I. Varianty.


hotovo II. 

 

Tipy a triky:

  • Na domácí pralinky potřebujete formu (nejlépe silikonovou, ze které jdou snadno vyklopit), čokoládu s vysokým obsahem kakaa a náplň podle chuti (marcipán, nugát, kávovou směs, pomerančovou směs, karamelovou směs). Rozpuštěnou čokoládou vylijte stěny formy a dejte ztuhnout, pak libovolně naplňte a opět zalijte čokoládou. Chcete-li mít povrch pralinek dlouhodobě lesklý a bez tukových skvrn, musíte čokoládu temperovat, ale to je docela náročný proces.
  • Kytičky z marcipánu vyrobíte jednoduše, jen je to trochu mravenčí práce. Rozdělte si marcipán na tolik kousků, kolik chcete mít barev. V trošce rumu pak vždy rozmíchejte vybranou potravinářskou barvu (použít můžete i gelové barvy, které jsou sytější a stačí jich minimální množství) a zapracujte do marcipánové hmoty. Pak už jen donekonečna modelujete kytičky.
  • Na polevu můžete k čokoládě na vaření přidat tyčinku ledové kaštany – je pak chutnější. Pokud chcete mít polevu řidší, smíchejte ji s troškou rozpuštěného ztuženého tuku – pak se vám s ní bude lépe pracovat. Já však chuť ztuženého tuku nesnáším, tak nechávám polevu hustou a nikdo si nestěžoval :-)
  • obě varianty se dají libovolně zkombinovat - např. domácí placičky, kupované pralinky a cukrové květy.

 

 

  • Obě varianty receptu upravené do textového formátu pro Word si můžete stáhnout kliknutím na odkaz: www.foodstyle.cz (klikni)

 

Katka

 


Kata Cihova


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Karamelové pralinky 
Karamelové vrtulky ke zdobení zákusků 
KOMERČNÍ TIP: Na pojištění domácnosti nešetřete. Rozhodně ne na úkor ochrany! 
Ozdobte si dort modelovací čokoládou 
Slevové kupóny a kódy na jednom místě 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 08.12.2012 14:34
 

Jo,kloboučky jsou roztomilé.Ale když už jste holky vytáhly recept z minulého roku,tak mě tady  minulý rok  dostal recept na Vánoční likér od Tory,neměl chybu.A tímto jí zdravím a děkuji.Love it

 
Avatar
post Zaslal: 08.12.2012 11:46
 

Jéé ty jsou krásný Ok

 

 
Avatar
post Zaslal: 18.12.2011 21:58
 

Ahoj Káťo, vzhledek k tomu, že mám v pečení skluz, a teď jsme pár dní strávili se  synkem a mužem v nemocnici, považuji ten tvůj rychlo nápad na roztomilé cukroví za absolutně senzační záchranu! Díky!

 
Avatar
post Zaslal: 17.12.2011 16:41
 

Jú, to je hezké a ten nápad!

 
Avatar
post Zaslal: 16.12.2011 22:26
 

už jsou hotový v krabici... Cool dík za nápad a tip!

 
Avatar
post Zaslal: 16.12.2011 09:00
 

super

 

 

 
Avatar
post Zaslal: 16.12.2011 08:21
 

Ty seš kouzelnice!!! Klobouk Awesome dolů! Innocent

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist