Čokoládovo-mandlové bábovičky

Příjemně křupavé na povrchu, měkce vláčné uvnitř a navíc lahodně čokoládové. Přesně takové jsou jemně mandlové bábovičky, kterými oslníte každou návštěvu. Jen nesmíte šetřit na kvalitě a množství másla, protože právě to dodává bábovičkám jejich nepřekonatelnou chuť! Chcete-li pak dezert dovést k naprosté dokonalosti, podávejte bábovičky teplé a doplněné o pořádný kopec šlehačky.

Počet porcí: 18 báboviček

Doba výroby: Pečení – 20 minut/1 plech

Příprava – 20 minut

Cena za porci: 8,- Kč/bábovička

Suroviny:

  • 80g hladké mouky prosáté s ½ lžičkou prášku do pečiva
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 g strouhané čokolády (viz tipy a triky níže)
  • 200g loupaných mletých mandlí (viz tipy a triky níže)
  • 160g změklého másla
  • 3 vejce pokojové teploty
  • 2 lžíce oleje

+ trocha mandlového nebo vanilkového aroma (nemusí být)

+ 40% šlehačka (nemusí být)

 

1816Zjc.jpg

Postup:

Elektrickým šlehačem vyšlehejte změklé máslo s cukrem a vejci do pěny (tedy, až se všechny suroviny krásně spojí). Dbejte na to, aby měly vejce skutečně pokojovou teplotu, jinak se vám máslo srazí. Přidejte olej i aroma a ještě chvíli šlehejte.

Do směsi prosejte mouku smíchanou s ½ lžičkou prášku do pečiva a zapněte si troubu na 170°C.


1818ZDA.jpg

Přidejte mleté mandle i strouhanou čokoládu (pokud se bojíte, že vám při strouhání pod rukama začne tát, dejte ji na chvíli ztuhnout do mrazáku).

Vše promíchejte, až vznikne těsto podobné třenému.

 

1819ZjY.jpg

 

Silikonové formy na bábovičky (viz tipy a triky níže) naplňte asi 0,5 cm pod okraj (těsto díky prášku do pečiva hodně vyběhne) a dejte na plech či rošt do rozehřáté trouby péct asi po dobu 20 minut.


1820ZmI.jpg

Zda jsou bábovičky i uvnitř upečené, můžete zjistit klasickým testem se špejlí (nebo dřevěným párátkem). Stačí ji zapíchnout hlouběji do těsta a po vytažení zkontrolovat. Pokud je celá špinavá od tekutého těsta, je ještě brzy. Ovšem jakmile na ní ulpí jen vlhké drobečky, nadešel pravý čas na vytažení (opravdu nečekejte, až bude špejle úplně čistá, pak by byl dezert zbytečně přesušený).


1821ZDY.jpg

Po vytažení z trouby nechte bábovičky chvíli chladnout (stačí tak 2 minuty, jen aby forma nepálila do rukou) a vyklopte. To je úžasná výhoda silikonových forem – nemusí se vysypávat, nic se vám nepřichytí a vyklápět můžete moučníky klidně za tepla. Nakonec posypte troškou moučkového cukru, případně těsně před podáváním ohřejte v troubě (přikryté alobalem, aby se bábovičky nevysušily) a ozdobte šlehačkou (živočišnou, nejlépe 40%).

 

1822MTV.jpg

 

Tipy a triky:


  • Na čokoládě je dobré nešetřit – já jsem použila kombinaci 70% a klasické hořké z obavy, aby dezert nebyl příliš kakaový, ale příště už s klidem použiji obě čokolády vysokoprocentní.

 

  • Mandle můžete buď koupit už namleté, nebo je lze snadno vyrobit. Nejprve mandle spařte ve vroucí vodě tak, aby se uvolnila slupka, která půjde lehce stáhnout. Po zchladnutí pak mandle nasekejte buď v mixéru, nebo umelte najemno.

 

  • Nemáte-li silikonovou formu na bábovičky, můžete použít formu na muffiny (je potřeba ji vymazat máslem a vysypat hrubou moukou či vyložit papírovými košíčky), nebo i klasickou formu na bábovku (pak je třeba prodloužit čas pečení).

 

 

 

Katka


 

1616NTM.jpg


 


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak jsem vařila Pokrmy z jednoho hrnce 
Montero: Ségra! Tohle je jiná káva, než larisa přes pelest! 
Naložíme, dovezeme! 
První podnájem Nohy a Zevlíny 
Uvažujete o nákupu nového bazénu? Objednejte ho už nyní 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 22.10.2011 12:07

Odpověď na příspěvek #7815
Uživatel: Katka

Přiznám se, že jsem se silikonu zpočátku také trošku bála,...
 

Laughing

 to by bylo Maryš na světě....že by macocha nestačila...

 
Avatar
#7815
Silikonové formy

Katka
Zaslat zprávu
Přidat do přátel
post Zaslal: 21.10.2011 16:48
 

Přiznám se, že jsem se silikonu zpočátku také trošku bála, ale zatím s ním mám jen výborné zkušenosti. Tak uvidíme, jestli v budoucnu nedostanu přezdívku Maryša :-)

 
Avatar
post Zaslal: 21.10.2011 13:31

Odpověď na příspěvek #7792
Uživatel: gira

vypadaj neskutecne lakave!! asi se budu muset poohlednout po neobvykly forme... akorat budu muset...
 

taky mám takovej zasunutej pocit, že ty bábovičky jsou díky té formě trošilinku jedovatý Smart evil

 
Avatar
post Zaslal: 21.10.2011 11:36
 

vypadaj neskutecne lakave!! asi se budu muset poohlednout po neobvykly forme... akorat budu muset nejdriv prekonat tu neduveru k tomu materialu... ten silikon a vysoky teploty mi nejak nejdou pod nos :)

 
Avatar
post Zaslal: 21.10.2011 11:35

Odpověď na příspěvek #7780
Uživatel: Quentinová z Montargis

čarodějnice....
 

no dobrá...

takže tohle bych udělala jeden den a druhý bych si mezi dva plátky salátu vložila rajče a bylo by....

po bábovkách bych už taky byla jak bábovka, neboj....už taky nejsem dvacetiletá srna Cool nebo úkaz jako Míša, žéééééééé???Love it

 
Avatar
post Zaslal: 21.10.2011 09:29

Odpověď na příspěvek #7778
Uživatel: Renata Petříčková

já bych si vložila mezi dvě bábovičky další bábovičku,...
 

čarodějniceCry....Smart evil

 
 

já bych si vložila mezi dvě bábovičky další bábovičku, postrašila šlehačkou a bylo by mi to úplně jedno Cool

 
 

Kurnik, ženy, prosila bych příště chlebovou pochoutku de luxe a ne furt tyhle dobroty , mi fotit a dávat až před voči...)

 

 (chlebová pochoutka de luxe - mezi dva tenké krajíce chleba vložíte jeden super tenký krajíček chleba a zapíjíte vodou... pro dietu stylu : nežer...)

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist