Čokokuličky s pařížskou šlehačkou

Drobné čokoládové kuličky z odpalovaného těsta jsou jako stvořené pro narozeninové oslavy i firemní večírky. Velikostí na jedno až dvě sousta plně naplňují definici „něčeho malého a sladkého“. Pokud je navíc naplníte domácí pařížskou šlehačkou, zapráší se po nich jedna, dvě.

 

profiterolky

 

Doba výroby:
Příprava – ½ hodiny
Pečení – cca 25 minut
Chladnutí pařížské šlehačky – přes noc

Cena: cca  230,-
 
Suroviny:

  • 2 kelímky 40% šlehačky (po 200ml)
  • 4 mléčné čokolády
  • 2 vejce
  • 50g másla
  • 60g hladké mouky
  • 150ml vody
  • čokoládová poleva (2 čokolády na vaření a 2 tyčinky ledové kaštany)

 

profiterolky

 

Postup:
Den předem si připravte pařížskou šlehačku. Do větší teplovzdorné mísy (ale raději ne nerezové) nalijte obě šlehačky a přidejte 4 mléčné čokolády nalámané na malé kousky.

Mísu postavte na hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny. Při stálém mícháním vařečkou, nebo gumovou stěrkou nechte čokoládu rozpustit a důkladně ji vmíchejte do smetany až vznikne kompaktní hnědá směs.

 

profiterolky

 

Nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu, přikryjte potravinovou fólií a uložte do lednice přes noc (pařížská šlehačka musí být úplně vychladlá, jinak se vám ji nepodaří ušlehat).
Teď je na řadě odpalované těsto. Do kastrůlku se 150ml vody nakrájejte na malé kousky 50g másla a zahřívejte na mírném plameni až se máslo rozpustí a voda začne mírně vřít.

 

profiterolky

 

V té chvíli přisypte 60g hladké mouky (nejlépe typu 00) a neustále míchejte, až se vám vytvoří bochánek těsta a dno kastrůlku pokryje bílý povlak.

 

profiterolky

 

Stáhněte těsto z ohně, nechte je mírně vychladnout a přidejte 2 dobře rozšlehaná vejce. Opět důkladně promíchejte, až se suroviny spojí do kompaktní hmoty podobné lepivé bramborové kaši.

 

profiterolky

 

Papír na pečení potřete rozpuštěným máslem a důkladně pokropte studenou vodou (viz tipy a triky) a vyložte jím plech. Zapněte troubu na 200 °C.

 

profiterolky

 

Z těsta tvořte pomocí kávové lžičky (nebo cukrářského sáčku) malé hromádky (asi tak centimetr až centimetr a půl velké) a nezapomínejte na dostatečné rozestupy, protože se kuličky v troubě hodně nafouknou a mohly by se vám spojit.

 

profiterolky

 

Připravený plech vložte do trouby asi na 25 minut (doba pečení hodně závisí na velikosti kuliček a typu trouby). Troubu rozhodně během pečení neotvírejte!!!, jinak vám uteče pára a namísto kuliček budete mít placky. Jakmile se kuličky upečou (začnou výrazně vonět a zbarví se do zlatohněda) vyndejte je z trouby a plech přesuňte na mřížku chladnout.

 

profiterolky

 

Zatímco kuličky chladnou, vyšlehejte si pařížskou šlehačku (nejlépe elektrickým šlehačem viz tipy a triky) a naplňte jí cukrářský sáček s tenkým hvězdicovým zakončením.

 

profiterolky

 

Do každé kuličky pak udělejte ostrým nožem dírku, naplňte ji pomocí sáčku pařížskou šlehačkou a uložte do ledničky ztuhnout.

 

profiterolky

 

Nakonec si rozehřejte v míse postavěné nad hrnec s mírně vroucí vodou suroviny na čokoládovou polevu a každou kuličku v ní namočte (nejlépe tak, abyste zakryly otvor po plnění šlehačkou).

 

profiterolky

 

Polomáčené kuličky přesuňte na plech pokrytý potravinovou fólií nebo pečicím papírem a opět uložte ztuhnout do ledničky.

 

profiterolky

 

Servírujte vychlazené.

 

Tipy a triky:
  • Pařížskou šlehačku můžete zakoupit i hotovou, ale není ani tak dobrá, ani tak hustá (proto pokud jí dáte přednost, určitě použijte ztužovač).
  • Čokokuličky můžete naplnit i jinými tipy krémů – například 40% šlehačkou s trochou vanilkového cukru, sýrem mascarpone ochuceným karamelovým nebo vaječným likérem a podobně.
  • Pařížskou šlehačku určitě šlehejte po částech, protože teplem lidských rukou „taje“ – můžete použít i gumové rukavice, které teplo vašich rukou částečně odizolují.
  • Cukrářský sáček určitě použijte igelitový, protože přes bavlněný prosakuje „voda“ ze šlehačky.
  • V případě nutnosti si můžete kuličky upéci pár dní dopředu, uchovat je v uzavřené nádobě a naplnit i polít až těsně před podáváním.

 


Katka


Kata Cihova

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.33 bodů z pěti


Čtěte také:

"Sbohem, holky moje zelený“ 
Což takhle… salát od Lesandy 
Chcete ušetřit s nákupy na Tchibo? Vyzkoušejte toto 
Chleba nasadil poupata! 
Porovnejte si plat s Evropou. Z FLEKu  


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.
Avatar
post Zaslal: 17.02.2012 19:50
 

Jo, a ještě jsem zapomněla napsat, abyste si nedělaly starosti, když je vytáhnete z trouby dřív a kuličky se "vyfouknou" do podoby splaských balónků. Pokud je naplníte týž den (než zatuhnou), šlehačková náplň jim vrátí kýžený tvar (jako když nafouknete plavací kruh).

 
Avatar
post Zaslal: 17.02.2012 15:21

Odpověď na příspěvek #15115
Uživatel: Verena

to musí být ňaminka, ale dosti pracná.
 

To se jen zdá - ve skutečnosti je to docela snadné. Jen je třeba pokropit plech a neotevírat troubu!!! Takže Vám musí fungovat světýlko v troubě...Ale jednou jsem je pekla, i když nefungovalo a také to šlo - trochu sázka do loterie, ale dalo se :-)

 
Avatar
post Zaslal: 17.02.2012 10:27
 

to musí být ňaminka, ale dosti pracná.

 

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist