Brokolicový salát s klíčky

Brokolice je úžasná zelenina bohatá nejen na vitaminy C, E, B1 a kyselinu listovou, ale obsahuje i spousty minerálních látek jako je draslík, vápník, fosfor a síru. Díky tomu chrání lidský organismus proti volným radikálům, toxickým, ale i rakovinotvorným látkám. Dopřejte si ji v kombinaci s klíčky i praženými semínky a určitě si pochutnáte.

brokolicový salát

 

Doba výroby:

Příprava: cca 20 minut

Odležení: alespoň půl hodiny

Počet porcí: 4

Cena za porci: cca 26,-

Suroviny:

  • 1 brokolice (asi 500g)
  • 100g směsi semínek (dýňová, píniová, slunečnicová apod.)
  • 100g směsi klíčků (mungo, čočka, vojtěška apod.)
  • 1 lžíce dýňového oleje (viz tipy a triky)
  • 1 a ½ lžíce thajské mango omáčky (viz tipy a triky)
  • 150g kvalitních surimi tyčinek (viz tipy a triky)

 

Brokolicový salát


Postup:
Brokolici odřízněte košťál a rozdělte ji na malé růžičky (velikosti na jedno sousto). Na chvíli ji namočte do mísy s vodou, abyste z ní odplavily případný hmyz.

 

Brokolicový salát

 

Očištěnou brokolici vložte asi na 5 minut do mírně osolené vroucí vody tak, aby změkla, ale zůstala  „na skus“. Pomocí cedníku brokolici slijte a důkladně propláchněte studenou vodou, aby se dále nevařila.

 

Brokolicový salát

 

Mezitím opražte na suché pánvi semínka, až se pořádně rozvoní – asi tak 10 minut.

 

brokolicový salát

 

Ve větší míse promíchejte okapanou brokolici se semínky i klíčky.

Přidejte 1 lžíci dýňového oleje i 1 a ½ lžíce mango omáčky a důkladně promíchejte, aby se salát rovnoměrně ochutil.


brokolicový salát

 

Surimi tyčinky nakrájejte na menší kousky, vložte do brokolicové směsi a zamíchejte už jen velmi opatrně, aby se „krabí“ maso nerozdrobilo.

 

Brokolicový salát

 

Nechte v lednici uležet alespoň půl hodiny, aby se všechny chutě vzájemně propojily a podávejte například s kouskem opečené bagety.

 

brokolicový salát

 

Tipy a triky:
  • Pokud nemáte dýňový olej, použijte klidně ořechový, nebo kvalitní olivový olej a namísto směsi opražte jen dýňová semínka.
  • Thajskou mango omáčku koupíte v každém větším supermarketu v oddělení exotických jídel. Lze ji však nahradit i lžící balsamica se špetkou chilli.
  • Ze surimi tyčinek osobně preferuji ty s označením sněžný krab – nejsou tak sladké a mají příjemnou jemnou chuť.
  • Luštěninové klíčky nemusíte nutně kupovat, během tří dnů si je můžete snadno „vyrobit“ i doma. Naklíčit můžete kromě munga, vojtěšky či čočky třeba cizrnu, řeřichu, sóju i pšenici.
  • Pokud vynecháte surimi tyčinky, můžete využít brokolicového salátu i jako luxusní přílohy například k dušenému masu.

 

 

Tisk receptu:

Kliknutím přejdete na stránky www.foodstyle.cz, kde je recept ke stažení ve Wordu (klikni)

 

Katka 


Kata Cihova



 


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Domácí prací gel – luxusní – zdravější - téměř zadara!! 
Hele, jaký poklad jsem našla!! 
Krůtí roládka se sušenými rajčaty a bazalkou 
MONTERO: Postele – zalezla bych do dubu, co je vysoký 
TOP krmě od Birliban: Vege kaviár aneb chia pudink 


Diskuze


Pro vkládání příspěvků je potřeba se přihlásit či registrovat.

> >|
> >|

Právě teď

Dnešní vydání

Poslední příspěvky k článkům

Komerční tipy

Nejnovější diskuse

Včera a předevčírem

Vaše TOP články

Nejčtenější články

Komentáře - Popelnice

Komentáře - Bazar

TOPlist