Detail příspěvku: Birliban: Rohliky pro Aki

Birliban: Rohliky pro Aki

autor: | Dub 14, 2016 | Dům a Byt | 0 komentářů

Návštěvy: 678

Naprosto luxusní recepis pro vás připravila Birliban! Splnila, co slíbila a její obrazová rohlíková reportáž nemá chybu! Přemýšlím, kdy stihnu žďuchat, ale rozhodně to bude tento týden. Kuchyňské tipařky, do toho! Recepisů není nikdy dost. Evičko Tobě díky a klobouk dolů! (Míša)

Slíbila jsem báječné rohlíky, tak tady jsou. Jednoduché, ale výborné. Recept se skládá ze dvou částí.

 

Nejprve se připraví kvásek omládek (omládek je druh kvasu, který pomáhá lépe prokvasit těsto s menším množstvím kvasnic, také chuť je mnohem lepší) a teprve pak se pracuje s hlavním těstem.

 

Jedinou zvláštností v receptu, pro někoho, je sladěnka.  Je to obilný slad, sirup, který podporuje kvasnou činnost droždí.

 

Na omládek budeme potřebovat:

 

100g vlahé vody (prostě ne studená)

15g sladěnky (asi lžička)

13-15g čerstvého droždí (použila jsem 6g sušeného)

140g hladké mouky

 

Do mísy si nejdříve nalejeme vodu, do ní rozmícháme sirup a také kvasnice. Nakonec vmícháme mouku. Pořádně vše propracujeme a přikryjeme třeba fólií.

 

Necháme asi 45 min kynout.

 

20689N2I.png

 

Těsto:

 

Celý omládek

150g-170g vody (lepší je začít s menším množstvím)

10g cukru

8-10g soli (nejlépe Maldon nebo mořská)

70g změklého sádla

330g hl mouky

 

20691NjQ.png

 

K omládku přidáme zbytek surovin a vypracujeme hladké těsto (je možné, že bude potřeba přidat lžíci mouky či vody. Každá mouka saje jinak).

 

Můžeme vymíchat v robotu nebo ručně (asi 10-15 minut).

 

20692NTk.png

 

Výsledné těsto je hladké, vláčné, hedvábné a nelepí.

 

20695ZWM.png

 

Dáme do naolejované mísy odpočívat a přikryjeme proti osychání.

 

20696NDU.png

 

Po půl hodině těsto propíchneme, znovu jemně párkrát propracujeme a vytlačíme tak vzduchové bublinky.

 

20693NTU.jpg

 

Po další půlhodině těsto znovu propracujeme a zvážíme.

 

(Časové údaje jsou přibližné. Někdy je třeba nechat těsto kynout o něco déle. Záleží na teplotě v místnosti, vlhkosti a na kvasnicích. Těsto zhruba zdvojnásobí objem).

 

Většinou dělím těsto na 8 nebo 10 kousků.

 

20690MWQ.jpg

 

Lépe je, si každý kousek přesně odvážit. Každý jeden ukrojený kousek zpracujeme do ranečku tak, že vnější strany překládáme dovnitř.

 

20694MWM.jpg

 

Kuličky necháme odpočinout asi 10 minut. Jdou pak lépe rozválet. Každou kuličku rozválíme na placičku, kterou začneme rolovat. (Začínáme rozvalovat kuličku, kterou jsme vykouleli jako první atd.).

 

20697MmR.jpg

 

20699ZDc.jpg

 

Rolujeme dlaněmi dopředu a zároveň jakoby do stran. Kousek zarolujeme a pak těsto vezmeme do prstů a trošku k sobě potáhneme, zarolujeme a opakujeme potáhnutí. Také špičku zbývajícího těsta natahujeme, ať máme co nejvíce zarolovaných vrstev.

 

20698YWY.jpg

 

Rohlík pak dlaněmi trochu rozválíme do délky. Něco jako hada z plastelíny.

 

20700ZjQ.jpg

 

Rohlíčky pak klademe na plech, nejlépe s pečícím papírem, švem dolů. Přikryjeme fólií a necháme kynout, asi 40 minut. Záleží na teplotě.

 

Rozpálíme troubu na 200-220 stupňů.

 

Těsně před vložením do trouby rohlíky pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posypeme čím je libo, nebo je můžeme nechat bez pomazání a posypu.

 

20701ZWJ.jpg

 

Pečeme asi 10-15 min, prostě dozlatova.

 

V průběhu pečení můžeme plech otočit, pokud trouba peče nerovnoměrně.

 

20702ODN.jpg

 

Snad jsem na nic nezapomněla.

 

Zkušeným pekařkám se omlouvám za styl „krok za krokem“.  Je to určeno těm ne moc zkušeným, a já si dobře pamatuji na své vlastní začátky, kdy jsem chtěla právě takové detaily. A komu nesedí sádlo, lze použít olej.

 

Recept je z http://www.pekarnomanie.cz/sadlove-rohliky-neboli-rohliky-jako-dech/

 

Paní má skvělé recepty a vše, co jsem podle ní pekla, funguje.

 

Pečení zdar!!!

 

PS:  Foceni jednou rukou není jednoduché…

 

Eva

Birliban


[sexy_author_bio]


20703NzY.jpg

Článek pro vás napsala:

Redakce Popelky vznikly 14.7.2011 "Rak" tel:721 381 824
Redakce Popelky vznikly 14.7.2011 "Rak" tel:721 381 824
Milujeme všechno, co je rodu ženského a ctíme rod mužský. Klaníme se nekonečné kráse přírody a moudrosti našich předků. Víme, že hranice jsou vždy tam, kde si je postavíme. A proto je vůbec nestavíme, abychom nepřehlédly kouzlo a věřily v zázrak.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna přibývá Co to znamená?
a nachází se v PANNĚ. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Jméno Jiří je pravděpodobně původu staroslovanského. Základ patrně tvoří slovo „jurkij“, což znamená „hbitý“ či „obratný“ a také rychlý. Některé prameny ale hovoří o řeckém původu jména, kde by se vyvinulo z „geórgos", což by znamenalo „rolník“. Takže si Jirkové mohou vybrat, protože historici a lingvisté se nemohou shodnout. V ČR je neuvěřitelných 320 565 hbitých rolníků, Jiříků.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Dnes není žádný mezinárodně významný den.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Ponechali byste název pásky proti smrti pro reflexní prvky?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 294
  • 472
  • 23 668
  • 360 347
  • 2 420 898
  • 3 795
  • 28
  • 1 846
0 Shares
Share
Tweet